ЕКОНОМИЈА

ПУТИН: Гасни споразум Русије и Кине – највећи у епохи Русије и СССР


ОТВАРА СЕ НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ НА СВЕТУ – ДВЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ У „СНАГУ СИБИРА“ УЛОЖИТИ НАЈМАЊЕ 75 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

20:10 21.05.2014. ФАКТИ

Russian President Vladimir Putin Visit In China
ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин назвао је гасни споразум Русије и Кине највећим у епохи Русије и СССР.

„То ће у наредне четири године бити највеће градилиште на свету. Укупан обим инвестиција само с руске стране биће око 55 милијарди долара. Плус, тешко нам је сада да израчунамо, али, мислим, минимум 20 милијарди долара с кинеске стране“ – изјавио је Владимир Путин.

Што се тиче цене гаса, она је везана за тржишну цену нафте и нафтних деривата. Газпром ће „у склопу уговора у купопродаји гаса добити од CNPC аванс у износу од 25 милијарди долара и усмерити та средства на изградњу гасовода „Снага Сибира“.

Износ аванса одговора раније саопштеној вредности изградње гасовода.

„Газпром“ и Кинеска национална нафтно-гасна корпорација (CNPC) потписали су уговор о купопродаји гаса. Уговор је закључен на 30 година и предвиђа годишње испоруке до 30 милијарди кубних метара гаса. Укупна вредност гаса износи 400 милијарди америчких долара.

Документ је потписан у присуству председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга.

Како је новинарима рекао председник Русије, посао предвиђен уговором с Кином почиње буквално сутра, после његовог потписивања почеће да раде на западној маршрути испорука гаса.

„Као прво, радови почињу већ колико сутра. Као друго, то нам даје могућност да приступимо следећем пројекту с кинеским партнерима – да почнемо да разрађујемо западну маршруту испорука из ресурсне базе западног Сибира“ – истакао је Путин.

Цена гаса није саопштена. „То је пословна тајна“ – казао је шеф руског гасног холдинга Алексеј Милер, истакавши да уговор предвиђа повлашћени порески режим.

„Газпром“ наглашава да је уговор потписан под узајамно корисним условима и да садржи такве основне параметре као што је формула цене везана за корпу нафте и одредбу „узми или плати“.