Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (7): ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС… ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – ПРОГЛАШЕН ДАН ЖАЛОСТИ 21,22 и 23. мај


На територији Републике Србије до сада су евакуисане 31.873 особе са угрожених подручја, поплављено је 2.260 објеката, а угрожено још 1.763, саопштило је Министарство унутрашњих послова. До сада је ангажовано 3.564 ватрогасаца-спасилаца, 847 возила, 429 пумпи и 141 чамац. Припадници ватрогасно-спасилачких јединица евакуисали су 7.450 особа, а спасили 4.713.

Јамена под водом, ојачавање бедема села код Шида. Пут Сремска Митровица – Богатић је проходан, а село Јарак, које се налази у близини Сремске Митровице није угрожено поплавом и мештани тог села не евакуишу се из својих домова, траје друга фаза евакуације села у сливу Саве код Шапца, јутрос је почела и евакуација села Стублине код Обреновца… 1820 потрошача нема на електричну енергију, постоји и проблем са делом подивљале Млаве у Костолцу због чега ту још није сигурна ситуација. Површински коп Колубара у Великим Црљенима је под водом, ако буде све у реду 25. полази први воз за ТЕНТ са копа Колубара Поље Д… Има проблема у општинама где су трафо-станице под водом или је инфраструктура потпуно уништена као у Крупњу.
Много повољнија хидрометереолошка слика и повлачење река у своја речна корита у великој мери побољшавају проходност путева на целом подручју Србије, а посебно у најуугроженијим деловима.
На Дунаву код Бездана, Новог Сада и Сланкамена водостаји ће достићи границу редовне одбране од поплава од данас до среде.
Директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи може достићи око пола милијарде евра, изјавио је данас агроекономиста Миладин Шеварлић
Помоћ стиже са свих страна, очекује се долазак хуманитарне помоћи из Јапана и од ОЕБС-а, поред помоћи која свакодневно стиже из целог света, током дана треба да стигну и тимови за испумпавање воде из Данске, Словачке и Немачке…
Из Института за трансфузију крви поручили да су расположиве резерве драгоцене течности стабилне и да има свих крвних група.
Влада Србије одржаће данас седницу на којој ће се расправљати о поплавама.

***
* ПОЗИВ СВИМА, ЕВАКУИСАНИМ И ОНИМ СМЕШТЕНИМ ИНДИВИДУАЛНО, КОЈИ НИСУ ПОПИСАНИ ОД ЦРВЕНОГ КРСТА,  ДА СЕ ЈАВЕ ШТАБУ ГРАДА БЕОГРАДА  РАДИ ПРАВЉЕЊА ЈЕДИНСТВЕНОГ СПИСКА  НА БЕСПЛАТНИ ТЕЛЕФОН 0800-11-00-11
* СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616
* ОТВОРЕН ЈЕ САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА www.nestali.rs
*** МУП: БРОЈ 1985 ПОЗИВАТИ САМО У СЛУЧАЈУ ЖИВОТНЕ УГРОЖЕНОСТИ ***

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе данас све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SOS ПОЗИВ БРОЈ 112, СМС ЗА ПОМОЋ 1003

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

20.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Поплаве.рс, РТВ Војводине, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

ПАРАЋИН: Црница завила у црно

Параћин покушава да се врати у живот након разарајуће поплаве. Најтеже у делу Врапчана. Људи тек од јуче у кућама.

ПАРАЋИН – Помахнитала Црница која пролази центром Параћина удавила је практично овај град и направила штету невиђених размера, која ће се тек процењивати. Река се повукла, оставививши за собом прљавштину и муљ.

Струје ни јуче није било у појединим деловима града, као ни фиксне телефоније. Безбедност је на првом месту, па Електродистрибуција укључује електричну енергију само тамо где је завршено црпљење воде из трафостаница. Грађани узимају воду за пиће из цистерни, а балони и флаширана вода могу да се преузму и испред зграде општине, где пристиже велика количина хуманитарне помоћи.

Општински штаб за ванредне ситуације је организовао доставу хране и лекова за најугроженије, јер је неколико стотина људи евакуисано из својих домова. Бректање пумпи које испумпавају воду из поплављених објеката најчешћи је звук који се чује.

Највеће штете претрпели су житељи насеља Жабаре, Данково и Врапчане, као и они који живе у Видовданској улици. У делу Врапчана људи су тек јуче успели да се домогну кућа, да почну да их чисте и сређују. Вода се ту задржала пуна четири дана.

– Тек јуче почео сам да избацујем ствари и да чистим собе од муља и талога. Ужас! Све је пропало – прича Небојша Ракић.

Црница је направила огромну штету и школским објектима, нарочито Технолошкој школи. Поплављене су и зграде овдашње Електодристрибуције и „Водовода“.

И ПОРЕД СВЕГА – ВЕНЧАЊА

Да живот увек иде даље потврђује претходни викенд, кад се у згради Општинске управе венчало осам парова. Од 30 венчања заказаних за мај, само је једно отказано. У суботу су се оженила и два рођена брата из Горње Мутнице, Владимир и Јован Поповић.

***

НАСА: Поплаве видљиве из свемира

Снимци сателита „Аква“ (Аqua), направљени су спектрорадиометром. Један снимак је од 19. маја ове, а други је направљен прошле године

 

Снимци сателита „Аква“ (Аqua), направљени су спектрорадиометром. Један снимак је од 19. маја ове, а други је, како преноси портал Телеграф.рс, направљен проле године у ово време НАСА је на својим страницама објавила снимке које је из свемира направио сателит “Аква”, помоћу тзв. спектрорадиометра (Moderate resolution imaging spectroraiometer – МОДИС).

Боје на снимку су створене комбинацијом инфрацрвеног и видљивог спектра, ради лакшег разликовања детаља.

На слици од понедељка 19. маја разазнају се тако поплављена подручја – означена црном бојом, вегетација (шуме) је светлозелена, а голо тло (оранице) смеђе, што и промене у речним токовима чини видљивијима.

А да би овај актуелни призор био уверљивији, НАСА је приложила и слику истог подручја прошле године, тачно у ово доба – станје је мирно, види се да су реке у својим коритима…

Наводи се да је поплаве изазвао циклон “Тамара”, која је за собом са Средоземља довукла и кишу. НАСА пише да су то највеће поплаве у овим земљама у последњих 120 година.

Снимак пре поплава

22:52 Марић: Опасност није прошла

Извор: Танјуг, РТВ
БЕОГРАД – Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да је стање у поплављеним подручјима стабилно, али да опасност још није прошла те да очекује да од петка може да се каже да се иде у постепено смиривање.

Он је данашњи дан окарактерисао као миран, али напет.

“Опрезни смо, пуно је присуство и мобилност, али нема ескалација, као што смо имали у Обреновцу јуче поподне“, рекао је за РТС Марић.

танјуг (Димитрије Николић)

танјуг (Димитрије Николић)

Оцењујући да после свих искустава нема човека у Србији који ће рећи тачан датум и дан када ово престаје, он је навео да су његова очекивања да негде од петка може да се каже да идемо у постепено смиривање.

Марић је навео да, ипак, никад не може да се пренебрегне чињеница да може да дође до тога да подземне воде неким токовима дођу и изненаде нас.

“Чак и ако се буде знао датум опадања водостаја то за нас не значи да ћемо ми смањити капацитете. Ово је стање које ће потрајати, и у смислу бриге за људске животе, а много ће дуго трајати да сва места доведемо у функционално стање да људи могу да живе. И то је тек много тежи и мукотрпнији посао који нас чека“, рекао је Марић.

Када је реч о Обреновцу он је навео да ту ствари прилично добро иду додајући да таласом који је јуче најављен неће цео Обреновац бити под водом, јер постоје делови који новим таласом неће бити угрожени.

“Постоје делови града који су у депресији, у којима већ има довољно воде. Ми смо Забрежје јуче евакуисали, тамо је већ дошло до пораста водостаја. И не само Забрежје, евакуисано је јако пуно људи, драго ми је да је ишло организовано и да је обезбеђен смештај“, рекао је Марић.

Он је додао да му је жао тих људи, да разуме да је то трагедија и да нико не жели да се одваја од својих домова.

Марић, међутим, указује ништа не ради што би ишло на њихову штету.

“Све мере које се предузимају, свака евакуација је у интересу безбедности грађана. Приоритет су људски животи, и тога се држимо. Слушајте само налоге власти“, рекао је Марић.

Он је навео да се у селу Јамени људи крију, закључавају се, угасе светла и не пријављују се да су ту, па је онда наравно морало на силу да се ради.

“Трпите критику ако радите на силу, ако не радите, опет трпите критику, али генерално сви раде све у интересу живота тих грађана. Важно је да се држимо заједно, да се манемо неких наших навика, да не слушао гласине, то је моја порука свима“, закључио је Марић.

Руски агрегати упућени за Обреновац

Два агрегата капацитета 120 киловата упућена су вечерас са нишког аеродрома „Константин Велики“ према Обреновцу, а ово је део помоћи коју је обезбедио Руско-српски хуманитарни центар и која од почетка поплава стиже у Србију из Руске Федерације.

„Ми смо обезбедили ова два агрегата капацитета 120 кw, које сада шаљемо у Обреновац, како би помогли да се обезбеди електрична енергија где је најпотребнија. Агрегати су веома моћни и битно ће помоћи становницима“, рекао је приликом утовара агрегата за Обреновац заменик кодиректора руско-српског хуманитарног центра у Нишу Николај Сукора.

Сукора је рекао де ће агрегати бити отпремљени до Обреновца а да ће Републички штаб за ванредне ситуације одлучити где ће они бити постављени и да ће то сигурно бити тамо где је најпотребније.

Агрегати ће бити стављени у функцију у најкраћем времену а Сукора каже да би то требало да буде већ сутра.

Он је поновио да ће агрегати остати колико то буде потребно и да на складишту има још таквих агрегата који ће у случају потребе по одлуци штаба бити допремани до најугроженијих места.

***

Каракашевић, Троицки и Типсаревић сакупили преко милион динара

Трио наших спортиста је организовао стонотениску и тениску егзибицију на Бежанијској коси, на коју се одазвао велики број људи добре воље

ПРЕКО милион динара и 10 тона опреме, махом за децу и бебе, сакупили су на хуманитарној акцији Јанко Типсаревић, Виктор Троицки и Александар Каракашевић.

Трио наших спортиста је организовао стонотениску и тениску егзибицију на Бежанијској коси, на коју се одазвао велики број људи добре воље.

Пехаре „победницима“ уручио је петогодишњи Давид, који је преживео поплаву у Обреновцу.

***

ПРЕНОСИМО СА ФЕЈСБУКА: УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ ИЗ ПРИЈЕПОЉА – позив за донацију СМС на 1003

 

***

21:30 Сутра друга фаза евакуације Моровића и Вишњићева

Извор: РТВ, Танјуг
РУМА, НОВИ САД – Друга фаза превентивне евакуације мештана Моровића и Вишњићева мора се спровести током сутрашњег преподнева, одлучио је Кризни штаба у Моровићу Републичког штаба за ванредне ситуације....

Портпарол кризног штаба у Моровићу Никола Видић навео је да се превентивна евакуација обавља у четири фазе у два места у општине Шид, а прва је обављена синоћ и у њој су, према наређењу кризног штаба, евакуисана лица која су у Моровић била смештена због евакуације из Јамене у Руму.

Друга фаза подразумева евакуацију деце, жене и старих и она се мора завршити сутра.

 

„Превентивна евакуација се обавља искључиво у Моровићу и Вишњићеву, а да не би било других шпекулација, наложена је искључиво због тога што не располажемо податком којом силином надолази вода која се кроз шуме излива у Хрватској и директно угрожава Вишњићево и Моровић“, рекао је Видић.

Он је нагласио да је стање насипа у та два места одлично, да су чврсти и урађени перфектно, али да се евакуација мора спровести, јер се не сме дозволити да било чији живот буде у опасности.

Према Видићевим речима, вода из евакуисаног места Јамена се полако повлачи, али управо та вода, која напредује кроз шуме, угрожава Моровић и Вишњићево.

„Већ током вечери обавештавамо од куће до куће мештане да жене, деца и стари треба да напусте село, а тај позив ћемо поновити и сутра пре подне и превентивна евакуација се мора спровести“, нагласио је Видић.

Превентивна евакуација Моровића и Вишњићева у четири фазе

Превентивна евакуација Моровића и Вишњићева, због потенцијалне поплаве, која је започела јуче у вечерњим сатима, одвија се у складу са наредбом команданта Штаба за ванредне ситуације у општини Шид. Покрајински штаб за ванредне ситуације, на захтев Штаба у Шиду, обезбедио је 100.000 џакова, 5.000 литара горива, 5.000 ланч-пакета, 7.000 литара воде за пиће и две цистерне са 20.000 литара воде. Евакуација се одвија по плану, у четири фазе, уз прописану медицинску тријажу.

Прва фаза представља евакуацију лица из места Јамена, која су стационирана у Месној заједници Моровић, а друга фаза подразумева евакуисање болесних и старих лица, породиља и деце старости до 15 година. У трећој фази је евакуација стоке и материјалних добара, а четврта фаза, ако буде потребна, подразумева евакуисање радно способних лица.

На градњи привремених насипа који би требало да заштите места Моровић, Рачу, Босут и Вишњићево ангажовано је преко 50 тешких машина ЈВП „Воде Војводине“ и Водопривредних предузећа.

Радови започети јуче ујутро трајали су током ноћи, а радиће се све док ситуација на терену буде захтевала. У протекла два дана, ова угрожена насеља превентивно су делимично евакуисана.

Јутрос измерен водостај на реци Сави код Сремске Митровице бележи даље опадање нивоа ове реке и износи 791 cm, али вода из залеђа, са хрватске територије, и даље угрожава неколико мањих насеља уз границу, саопштило је ВДП „Воде Војводине“.

Нема евакуације Босута
Није тачна информација, коју су објавили поједини медији, да је река Сава пробила насип код Босута и да је у току хитна евакуација становништва. То је за РТВ и званично потврдио градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

Општински штаб за ванредне ситуације у Сремској Митровици апеловао је данас на евакуисане житеље тог града да се самоиницијативно не враћају у своје куће и станове.

Из штаба поручују да опасност од поплава није прошла и да је на снази и даље одлука о превентивној евакуацији.

Претходни историјски максимум на реци Сави код Сремске Митровице од 800 cm, забележен 1974. године, премашен је у суботу 17.5.2014., када је измерен водостај од 863 cm.

У сарадњи са Црвеним крстом и Покрајинском дирекцијом за робне резерве, хуманитарна помоћ се упућује у угрожена подручја у Републици.

Здравствене и социјалне установе са својим стручним тимовима на територији Војводине, у складу са плановима поступања у ванредним ситуацијама, учествују у збрињавању евакуисаних из општине Обреновац и спремне за прихват евакуисаних из поплављених подручја.

Прати се хигијенско-епидемилошка ситуација на подручјима које су угрожене поплавама. Снабдевање становништва водом за пиће је под сталним надзором Института за јавно здравље Војводине и из Сремске Митровице.

Спроводи се појачани епидемиолошки и санитарно-инспекцијски надзор над кретањем цревних и заразних болести. У складу са наређењем Министра здравља Републике Србије спроводи се 24-часовно дежурство у свим здравственим установама.

Јешић: За сада успешна одбрана у Срему

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић изјавио је данас да у најугроженијем рејону сремских насеља, у општинама Шид и Сремска Митровица, није било пробијања насипа и одбрана је за сада успешна.

Јешић је рекао Танјугу да је нешто пре 15 сати завршен обилазак целог терена и да је на лицу места утврђено да се сва насеља бране са успехом.

„Урадили смо и авионски преглед терена, али и обилазак свих насипа у рејону насељених места Моровић, Вишњићево, Босут и Сремска Рача и утврдили да се сви насипи држе и да нема никаквог цурења ни пробијања“, рекао је Јешић, додајући да црпна пумпа код Босута, на ушћу реке Босут у Саву ради пуном снагом.

Он је нагласио да је ситуација под контролом, али и да је прилично озбиљна.

Пајтић: Обезбеђени капацитети за прихват 16.000 људи

У Војводини су обезбеђени капацитети за прихват 16.000 људи из подручја угрожених поплавама, изјавио је данас председник покрајинске владе Бојан Пајтић после посете прихватном центру у Руми.

„У овом тренутку водимо битку на два фронта. С једне стране бране се Сремска Рача, Моровић, Вишњићево, Босут, израдом насипа против поплава а с друге збрињавамо људе са угрожених подручја“, рекао је Пајтић.

Како се додаје у саопштењу Бироа покрајинске владе за односе с јавношћу, председник Општине Рума Драган Панић обавестио је да је протекле ноћи у Руму стигла 21 особа, углавном они старији, евакуисани из Јамене и додао да је Рума спремна да прихвати око 500 људи.

Директорка румског Дома здравља др Снежана Бојанић навела је да су сви који су евакуисани у Руму под 24-часовним надзором и додала да су петоро непокретних и слабовидих особа смештени у Геронтолошки центар док је њих 16 у прихватном центру у Спортској хали.

Војводинашуме ставило на располагање сву механизацију

Јавно предузеће Војводинашуме се одазвало позиву Покрајинског кризног штаба да се прикључи одбрани од поплаве Сремске Митровице, Моровића, Купинова, Кленка, Јамена, Босута и Вишњићева.

На располагање је дата сва механизација и запослени су ангажовани на подизању одбрамбеногнасипа у овим местима и у евакуацији становништва.

Пошто је поплавни талас захватио шуме и природна станишта дивљачи предузете су и превентивне мере у збрињавању дивљачи.

Борба са водом која долази кроз шуме из Хрватске

Браниоци Сремске Раче, Моровића, Вишњићева и Босута улажу и данас максималне напоре да се изборе са водом која долази кроз шуме из Хрватске, јавља репортер Танјуга са прве линије одбране.

Главна одбрана од изузетно велике количине воде која, заједно са муљем, великом брзином надире кроз шуму, тренутно се спроводи на локалитету Крива рампа, који се налази у шуми, на око три километра удаљености од Сремске Раче.

То је у први мах била друга линија одбране, али је прва – насип на Јанковића рампи, два километра дубље у шуму попустила, па је сада Крива рампа прва на удару воде.

На том локалитету, од јуче у 18 сати, тешка механизација и људство ради непрекидно на прављењу насипа, рекао је Танјугу стручњак који испред Покрајинског штаба за ванредне ситуације руководи радовима на изградњи тог насипа Отика Бали.

„На овом месту ангажовано је 300 људи који, уз помоћ осам багера и двадесетак великих трактора, већ 18 сати непрекидно улажу максималне напоре да направе насип који ће зауставити воду која долази шумом“, рекао је Бали.

Он је нагласио да се прави насип ширине три километра и да верује да ће он успети да задржи воду која, како је казао, „иде умереном јачином“, што ће, по њему, омогућити да се посао на изградњи насипа квалитетно одради.

„Вода најближа новом насипу је на око километар удаљености и верујем да ћемо успети да завршимо и направимо добар насип који ће држати воду када стигне до њега“, казао је Бали.

Пет километра дубље у шуми, на локацији близу исељеног Јамена, екипа Танјуга је на лицу места затекла супружнике Гребић, Биљану и Миленка, који су једини житељи тог сремског села који су остали у својој кући, на самом насипу.

Миленко је чувар насипа, а Биљана ради мерење воде за РХЗМ и анализу воде за Институт за јавно здравље из Београда, па су и једно и друго остали у свом дому, између осталог, и због посла који је битан у борби са поплавама.

„У врло кратком року вода је пробила са свих страна и заиста ми је било непријатно без обзира на чињеницу што сам чувар насипа и имам искуства у борби са великом водом, јер овако нешто никада нисам доживео“, рекао је Миленко, показујући на црпну станицу која се налази у његовом дворишту, у коју је вода која долази из Хрватске достигла ниво виши од два метра.

Миленкова супруга Биљана каже да свакодневно РХМЗ доставља извештај о водостају Саве код Јамене и да Сава већ константно има тренд опадања, али да вода која кроз шуму долази са друге стране насипа још увек расте што, по њој, може изазвати озбиљан проблем браниоцима оближњих села.

„Мислим да ова вода неће много угрозити Моровић и Сремску Рачу, али се плашим да друга вода која долази из реке Студве и пролази кроз Спачванску шуму, може створити проблем јер долази Моровићу иза леђа“, прича Биљана.

Још два километра ниже кроз шуму, где је гранични прелаз са БиХ, вода је однела пут и у бујици надире ка шуми, а по Миленковим речима вероватно ће се до доласка у насеља Моровић или Сремску Рачу вероватно разлити, што ће учинити да се олакша одбрана.

На насипу који спаја Сремску Рачу и Јамену могу се видети домаће животиње које тумарају, пасу траву и спас од воде налазе баш на том насипу.

21:10 Диковић: Не очекујем велике проблеме у Шапцу

Извор: Бета, РТВ
ШАБАЦ –
У зони Шапца која је угрожена реком Савом је стабилно, а не би требало да буде великих проблема, изјавио је вечерас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, који је и командант кризног штаба.

Он је после седнице тог штаба рекао Танјугу да су бедеми заштићени, али да су пуни воде тако да су могућа цурења.

„Организоваћемо службу у току ноћи, контролисати стање и мислим да не би требало да буде великих проблема“, рекао је Диковић.

Он је навео да је стање у зони Шапца стабилно – у горњем делу повољно „са великим могућностима да дође до одређених проблема које ћемо надам се успети да решимо“.

„Данас смо доста тога урадили, сутра настављамо рад заједно – припадници полиције, војске и грађани који се одазивају на наше позиве“, рекао је он.

Према његовим речима и грађани дају пун допринос нормализацији стања и реализацији задатака у одбрани од поплава.

„За све који се боре са овим недаћама које су задесиле нашу земљу са овог места порука – не дај се Србијо, Србијо бори се“, рекао је Диковић.

У центру Шапца вечерас је доста људи, угоститељски објекти као и продавнице раде, живот се уобичајено одвија, јавља репортер Танјуга с лица места.

У том граду се налазе и припадници специјалних јединица за спасавање Русије, Белорусије, Француске, Словеније и Црне Горе које помажу домаћим снагама у одбрани од поплава.

21:08 Колико су наши насипи издржљиви?

Извор: РТВ
НОВИ САД – Последњих дана бележи се рекордни водостај на свим рекама у централној и западној Србији, колико су наши насипи издржљиви и прети ли нам опасност од попуштања насипа уколико овако висок водостај потраје…то су само нека од питања за госта РТВ-а грађевинског инжењера Радета Милутиновића из Хидробироа Нови Сад....

 

21:05 У Свилајнцу нова жртва поплава

Извор: Танјуг
СВИЛАЈНАЦ – Једна особа изгубила је живот у поплавном таласу који је захватио Свилајнац, саопштила је вечерас Информативна служба Скупштине општине Свилајнац.

Реч је о осамнаестогодишњаку, а обдукцијом у Општој болници у Ћуприји је потврђено да је умро од последица дављења, изјавио је председник општине Предраг Милановић.

„Ради се о човеку који је живео сам и кога је полиција три дана покушавала да евакуише из његове куће у улици која је била једна од најугроженијих у поплавном таласу у Свилајнцу“, рекао је Милановић.

21:00 Помоћ из окружења и даље стиже

Извор: Танјуг, Бета
БЕОГРАД, БЕЧ, БУКУРЕШТ – Земље из окружења и данас настављају да шаљу помоћ Србији, после најјачих поплава за последњих 120 година.

Влада Македоније одлучила је да издвоји из државног буџета 100.000 евра додатне помоћи Србији и Босни и Херцеговини, а сва средства прикупљена путем отворених телефонских линија биће послата у Србију и БиХ, по завршетку хуманитарне кампање 30. маја, рекао је портпарол владе у Скопљу Александар Ђоргијев.

Словенија је, такође, послала у Србију и БиХ још један конвој од 19 камиона с хуманитарном помоћи – воду, храну, средства за хигијену, вреће за спавање и одећу – који су били прикупљани у готово свим градовима у тој земљи.

МУП

МУП

У конвоју се налази и 13 војних камиона и шест возила Црвеног крста, а одлазећи министар одбране Роман Јакич, рекао је новинарима да ће камиони бити упућени на локације које предложе српске и босанске власти.

Прикупљању помоћи поплављеној Србији придружио се и Црвени крст Грчке, који је, на захтев генералног конзула Србије Синише Павића, позвао грађане Солуна да сакупе одећу, веш, душеке, батеријске лампе, средства за хигијену, воду, ћебад, храну и медицинска средства, неопходне угроженима у поплавама.

Први део помоћи, који су скупили грађани места Катерини, стићи ће у Србију сутра.

Хитну хуманитарну помоћ Србији и БиХ, послаће и Румунија, одлучила је данас влада у Букурешту.

Средства ће бити издвојена из државних резерви и упућена као бесплатна хуманитарна помоћ, у вредности од око 880.000 лева, грађанима Србије и БиХ, погођеним поплавама.

После позива за помоћ становништву у поплављеним областима у Хрватској, али и у Србији и БиХ, хрватски Црвени крст прикупио је више од девет милиона куна за ту сврху.

За Србију је прикупљено око 436.000 куна, а за БиХ око 544.000.

У међувремену, у Србију се упутила група волонтера Руске православне цркве, који ће у Београду, најпре купити потребна средства, а затим ће товаре с хуманитарном помоћи упућивати у најугроженија подручја.

Амбасада Русије у Србији обезбедиће возила за транспорт хуманитарне помоћи на одређене дестинације, а жртвама ће помагати тим Руске православне цркве у Београду.

МУП: Стиже помоћ из целог света

МУП Србије саопштио је јутрос да се очекује долазак хуманитарне помоћи из Јапана и од ОЕБС-а, поред помоћи која свакодневно стиже из целог света, а током дана треба да стигну и тимови за испумпавање воде из Данске, Словачке и Немачке.

Међународна хуманитарна помоћ и најпотребнија опрема која ће помоћи у спасавању живота и санирању последица поплавом угрожених подручја свакодневно стиже у Србију, а на терену заједно са српским спасиоцима без престанка на евакуацији и помоћи угроженима раде тимови из Руске федерације, више земаља ЕУ и региона.

Хуманитарна помоћ у опреми и животним намирницама стигла је од Уједињених нација, Руске федерације, Азербејџана, Белорусије, Словеније, Црне Горе, Македоније…

Авион са хуманитарном помоћи из Азербејџана стигао је синоћ директним летом из Бакуа на београдски аеродром Никола Тесла. Помоћ се састоји од моторних и пластичних чамаца, генератора мотора за чамце, шатора, опреме за спасилачке акције, пумпи, плинских боца, лампи, канистера, ћебади…

На нишки аеродром „Константин Велики“ јуче је стигла још једна, четврта по реду, испорука хуманитарне помоћи Руске Федерације која се састоји од 28 тона хране за бебе и одрасле, шећера, врећа за спавање, шатора и још једног струјног агрегата.

Помоћ је допремљена авионом типа „Иљушин 76“ који је четврти по реду који је посредством Руско српског хуманитарног центра упућен поплављеним деловима Србије.

УН основале су координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координирају сву пристиглу помоћ и помажу локалним властима у отклањању последица поплава.

Такође, у Србији је и тим ЕУ за фасилитацију помоћи Европског механизма цивилне заштите са циљем да помогне српским властима и координира помоћ која пристиже из Уније.

На спасавању и помоћи угроженима ангажовани су спасиоци из Руске федерације, Словеније, Бугарске, Чешке, Немачке, Аустрије, Француске, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Хрватске са опремом за спасавање угрожених поплавама и испумпавање воде пумпама, а током дана пристижу и тимови за испумпавање воде из Данске, Словачке и Немачке.

Србији су притекли у помоћ и хеликоптери из Словеније, Швајцарске, Немачке, Македоније, Мађарске, Белорусије и из контигента ЕУЛЕX – а.

Тимови су, уз координацију Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Војске Србије, ангажовани на подручју Обреновца, Лазаревца, Шапцу, Сремске Митровице, Јагодине, Параћина, Колубаре, Шапца, Прогара и ТЕНТ-а.

Помоћ у виду хране, воде, одеће и неопходних средстава за бебе стиже од српске дијаспоре, али и од фирми и предузетника земаља из региона.

У Србију је током ноћи стигла и хуманитарна помоћ од српске заједнице „Квадраци“ и фирма „Кожучанка“ из Македоније, а Црвени крст те земље упутио је помоћ која се састоји од воде, хране, ћебади, средстава за хигијену….

Црвени крст Црне Горе и приватници из Бара упутили су хуманитарну помоћ за становнике поплавом угрожених подручја, а епархија Српске православне цркве из Словеније и Српска православна црква из Вићенце послале су помоћ у виду одеће, хране, средства за хигијену, ћебади.

Аустрија помаже поплављеном Балкану са милион евра

Аустријска влада донела је данас одлуку да Србији и Босни и Херцеговини, које су суочене са катасрофалним поплавама, помогне са милион евра.

Средства ће бити издвојена из фонда за елементарне непогоде за помоћ иностранству.

Одобрена свота, како је саопштено, биће стављена на располагање аустријским невладиним организацијама.

У оквиру хитне помоћи координисане од стране Министарства унутрашњих послова 46 чланова спасилачких екипа, као и ватрогасаца из Беча, Доње Аустрије и Салцбурга активно је у Босни и Херцеговини.

У Србији у борби против поплава и спашавању људи делује 57 ватрогасаца из Салцбурга, Горње Аустрије и Корушке.

Спасилачке екипе у Србију и Босну отпутовале опремљене чамцима, пумпама и возилима за снабдевање.

Такође и аустријски контингент при Еуфору хеликоптерима помаже босанским властима.

Румунска влада упућује хитну помоћ Србији и БиХ

 Румунска влада одобрила је данас одлуку о давању хитне бесповратне хуманитарне помоћ Србији и Босни и Херцеговини (БиХ) у вредности од 880.000 леја (око 200 000 евра) и упућивање тима за помоћ у евакуацији, јавила је румунска новинска агенција Ађерпрес.

У саопштењу се наводи да је Влада Румуније одобрила „одлуку о пуштању из државних резерви и давање као бесповратне хуманитарне помоћи становништву Србије и БиХ погођеним природном непогодом“ у виду производа као што су храна, ћебад, вреће за спавање, чаршави, јастучнице и вода у еквивалентној вредности од 880.000 леја.

Хитна помоћ и тим за помоћ у евакуацији поплављених подручја коју чини особље и специјализована опрема Националног инспектората за ванредне ситуације округа Тимиш биће упућени у Србију и БиХ.

Јеврејска хумана фондација из Румуније упутила је пелене, воду, беби опрему, конзервирану храну, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Израел испоручио други део помоћи Србији, још стиже

Амбасадор Израела у Београду Јосеф Леви испоручио је данас други део помоћи Србији након незапамћених временских непогода које су је погодиле, саопштено је из израелске амбасаде.

Помоћ државе Израел у виду генератора, рефлектора, дизел пумпи за воду и индустријских калорифера за сушење испоручена је магацину Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Београду, додаје се у саопштењу.

Амбасадор Леви је информисао Љубишу Мајсторовића, начелника одељења за техничку подршку у Управи за цивилну заштиту, да ће трећа по реду испорука помоћи у виду лекова стићи ускоро.

20:57 Вучић: Захвални смо ЕУ на подршци и помоћи

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић изразио је вечерас захвалност Европској унији за подршку и помоћ коју су пружили Србији у тешкој ситуацији изазваној поплавама и објаснио да у овом тренутку можемо да рачунамо практично на три врте помоћи у том контексту.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора с европском комесарком за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалином Георгиевом, рекао да је то најпре управо помоћ коју госпођа Георгиева генерише, затим средства из фонда солидарности ЕУ и коначно новац из ИПА фондови који претходних година нисмо искористили.

 

За новац из Фонда Европске уније услов је да је штета коју смо претрпели изнад 06,4 одсто БДП, сто смо, како је навео, Вучић, на жалост сигурно постигли и квалификовали се за ту врсту помоћи.

Како та помоћ сигурно неће ни приближно покрити све наше трошкове, Вучић је додао да нам остаје и трећа могућност, за коју је, како је рекао, посебно захвалан госпођи Георгиевој, али и шефу мисије ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту као и Горану Свилановићу, јер су га упутили да новац из ИПА фондова који Србија није искористила 2011, 12 и прошле године, а из ког извора очекујемо значајна средства.

„Ако сада неко мисли да ћемо све проблеме решити тако сто ћемо узети новац из неке друге касе, то се неће догодити, али све заједно то ће бити средства која ће нам помоћи да огромне проблеме настале у катастрофалним поплавама лакше и брже пребродимо, рекао је Вучић уз напомену то не знаци да ћемо лако и једноставно да вратимо ствари у претходно стање.

Георгиева: Новац из фондова ЕУ што пре, али треба времена

Комесарка за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације ЕУ Кристалина Георгиева изјавила је вечерас да Србија има пуну подршку Уније у тешкој ситуацији насталој катастрофалним поплавама а кад је реч о помоћи, хуманитарна је већ почела да стиже, док на новац из Фонда ЕУ за ванредне ситуације и из ИПА фондова треба одређено време. Она је објаснила да конкурисање за новац Фонда за ванредне ситуације уобичајено траје око 10 недеља, док се на одлуку чека још два или три месеца.

Апликација, међутим, мора да се заснива на прецизним потребама, изјавила је Георгиева на конференцији за медије након разговора с премијером Александром Вучићем, и додала да ће та помоћ бити део онога чиме ће ЕУ покушати да ублажи штете које је Србија претрпела, али је и приметила да то ни то сигурно неће моћи да покрије комплетну штету.

Поменувши као лошу вест да неке земље нису успеле или желеле да искористе сав новац из ИПА фондова који им је раније био на располагања, Георгиева је као добру вест навела што тај новац „може да уплива у овако тешким ситуацијама“.

„Поносни смо што ћемо учинити да та средства фонда учинимо доступним како би то био део помоћи у оваквим условима“, рекла је Георгиева и најавила да ће сутра донети два велика генератора који ће помоћи људима који су остали без струје, а што је само једна од мера из пакета хуманитарне помоћи ЕУ.

20:47 – МУП: НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ ЕВАКУИСАНО 31.873 ЉУДИ

На територији Републике Србије до сада су евакуисане 31.873 особе са угрожених подручја, поплављено је 2.260 објеката, а угрожено још 1.763, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

До сада је ангажовано 3.564 ватрогасаца-спасилаца, 847 возила, 429 пумпи и 141 чамац.

Припадници ватрогасно-спасилачких јединица евакуисали су 7.450 особа, а спасили 4.713.

20:47 – ИЗ ОБРЕНОВЦА ЕВАКУИСАНО 24.000 ЉУДИ

Са подручја Обреновца до сада је евидентирано 24.000 евакуисаних особа, а у објекте је смештено 4971 лице.

Евакуација се наставља, а угроженом становништву достављају се вода, храна и друга неопходна средства.

20:36 – ГАШИЋ: АБХО ВОД ПОМАЖЕ ТРСТЕНИКУ

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је у Трстенику, где су поплаве оставиле 15.000 мештана без пијаће воде, да ће сутра један АБХО вод Војске Србије доћи у то место да помаже у асанацији терена.

Гашић је новинарима током обиласка Трстеника и села Грабовац рекао да је данас на влади постигнут договор да министарство пољопривреде поведе комплетну акцију асанације терена широм Србије, „с обзиром да има веома много поплављених места у Србији и наш АБХО центар не може то да стигне“.

„Добра вест је да је данас договорено и са Универзитетом у Крагујевцу да студенти Хемијског факултета буду заједно са њима и да помогну у сређивању терена“, рекао је Гашић.

20:24 – ПЕТ ХЕЛИКОПТЕРА ПОМОЋИ ЗА ЉИГ

Свакога дана у Општину Љиг стижу донације са свих страна, па је тако Влада Србије послала пет хеликоптера са помоћи у пијаћој води и намирницама, а МУП Србије велику донацију у оброцима и води за пиће, објавила је та Општина.

„Посебну захвалност дугујемо и нашим суграђанима који тренутно живе ван општине Љиг који се организују и на све могуће начине покушавају да помогну својим суграђанима и свом граду, као што су Вукоасв Средојевић и Милан Перлић, који су донирали два комбија са око 5.000 литара пијаће воде“, наводи се у саопштењу те општине.

20:15 Штета Железнице око седам милиона евра

Извор: Танјуг, Бета
БЕОГРАД, ВАЉЕВО – Генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић рекао је данас да је до сада процењена штета тог предузећа око шест до седам милиона евра. Он је рекао да је за санацију одрона и клизишта на прузи Београд-Бар, између Лазаревца и стајалиша Ластра, потребно најмање месец дана.

„У око 30 одсто колосека не можемо још ни да уђемо, а око шест до седам милиона евра је већ јутрос било на столу – губитака које смо могли да уочимо“, рекао је Симоновић новинарима у Привредној комори Београда након састанка градоначелника Београда са привредницима.

Он је додао да постоје инсталације које су на земљи, а за које још не може да се процени у каквом су стању, поготово што ће кренути јака клизишта.

„За сада су кренула само површинска клизишта, а бојим се да ће она бити много дубља и да то може бити много опасније“, рекао је Симоновић.

Он је додао да ниједан путник за време ових поплава није остао у возу тамо где су возови били заробљени, јер су их запослених у железницама пребацивали на сигурно другим превозник средствима.

Симоновић је додао да је велики проблем за Железнице Србије то што је уништена пруга од Вреоца до Пожеге.

Он је прецизирао да је на том делу вода однела 1,5 км пруге, а да су колосеци остали да висе по 300 метара и да испод њих нема ништа.

За санацију барске пруге најмање месец дана

За санацију одрона и клизишта на прузи Београд-Бар, између Лазаревца и стајалиша Ластра, биће потребно најмање месец дана, изјавио је данас генерални директор Железница Србије, Драгољуб Симоновић.

Симоновић је рекао новинарима да „не постоји“ део пруге између Лазаревца и Лајковца, који је вода однела, па се сада „по ливадама може видети понека шина“ и оценио да је то био део нове, реконструисане пруге.

Он је данас био и на делу пруге, од Ваљева ка Ластри, на левој обали реке Градац, где се после тек санираног клизишта појавио одрон.

„Овде ће највећи проблем бити како (преко реке Градац) прићи механизацијом да би могли да се изведу озбиљни радови на постављању нове пруге“, казао је Симоновић.

Додао је да сличан проблем постоји и седам километара даље, између стајалишта Градац и Ластра.

„Раде се пројекти, припремамо градилишта, даноноћно ћемо ‘напасти’

све три проблематичне тачке како бисмо да најмање месец дана пругу оспособили за саобраћај“, казао је Симоновић.

При томе није могао да каже колико ће новца за неопходне радове требати, нити колики су губици Железница Србије проузроковани штетама од поплава.

Подсетио је да је тренутно приоритет да се оспособи и пруга од Вреоца ка обреновачком ТЕНТ-у како би колубарски угаљ мога да стигне на депоније термоелектране.

Симоновић је рекао како се ради на томе да се саобраћај из Београда ка Бару преусмери на Младеновац, Лапово, Краљево и Пожегу.

лајковац

19:55 – ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПОЛИЦИЈЕ У ОБРЕНОВЦУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се у Обреновцу полиција максимално ангажована на сузбијању криминалитета и да посебне јединице неће дозволити било какве видове пљачке и чињење кривичних дела.

19:54 Ситуација код Старе Паланке под контролом

Извор: РТВ
БЕЛА ЦРКВА – Водостај Дунава код Старе Паланке данас је прешао ниво од 800 центиметара. Од јуче је на снази редовна одбрана од поплава и у складу са тим се понаша штаб за ванредне ситуације општине Бела Црква и запослени у друштву за водопривреду „Ушће“, који обилазе насипе 24 часа дневно. Ситуација је, како кажу, под контролом и места за панику нема. ...

19:53 Панчево: Припреме за надолазећи Дунав

Извор: РТВ
ПАНЧЕВО – У Панчеву се од данас из предострожности предузимају мере као да је на снази ванредна одбрана од поплава. Водостај Дунава је у порасту па на ушћу Тамиша у Дунав потискује Тамиш који због тога изгледа као да тече узводно....

За сада су насипи свуда безбедни укључујући и село Иваново које је због нижег нивоа од Дунава традиционално најугроженије на овом подручју.

pancevo.rs (Далибор Винкић)

pancevo.rs (Далибор Винкић)

Водостај Дунава код Панчева данас је достигао коту од шестстотина центиметара. Потребно је још метар да би се прогласила ванредна одбрана од поплава. У наредних неколико дана то се неће догодити тврде у Водопривредном предузећу „Тамиш Дунав“ и најављују да би највиши водостај требало очекивати за викенд.

Иваново је најугроженије јер је овде ниво Дунава у висини димњака тамошњих кућа. Опасано је насипима са дунавске стране и од дунавца односно надоле и приоритет је одбране на Дунаву. Ту је потребно још 50 центиметара  до проглашења ванредне одбране. Направљен је и план евентуалне евакуације становника којих у овом месту има око хиљаду јер у случају пробоја насипа за пола сата вода би била у нивоу кровова.

Наредних дана планирано је пуњење џакова и ојачавање насипа. И подземне воде задају проблеме.

Бунари у близини Тамиша из којих се Панчево снабдева водом за пиће безбедни су а квалитет воде учестало се контролише.

Против оних који су претходних дана на друштвеним мрежама ширили дезинформације да је панчевачка вода неисправна за пиће поднете су кривичне пријаве.

19:53 – СТАРИЦА СТРАДАЛА У БУЈИЧНОМ НАЛЕТУ

У бујичном налету реке Добраве у Ориду код Шапца живот је изгубила 70-годишња старица која није желела да изађе из куће, јавља извештач РТС-а.

19:52 – ПОМОЋ ИЗ ПРИЈЕПОЉА ЗА ПАРАЋИН, ПОЖЕГУ, КОСЈЕРИЋ И БАЈИНУ БАШТУ

Пријепоље је са око два милиона динара помогло угрожене од поплава и клизишта у Србији, потврдио је председник те општине Емир Хашимбеговић.

Тако је упућена хуманитарну помоћ Парћину вредна милион динара, а општинама Пожега, Косјерић и Бајина Башта уплаћено је по 300 000.

***

Брда пала на домове

Године ће проћи у надљудским напорима да се живот у бајинобаштанским селима врати на старо. Многи се у куће неће враћати. Како даље, и од чега, питају се сви у очају.

БАЈИНА БАШТА – Да се живот врати на старо биће потребне године: у бајинобаштанским селима бујице су покренуле брда, десетине кућа су оштећене, многе се породице у њих враћати неће, број таквих попео се на 13… И где да дођу? У Црвици, уз одронима одсечени пут за Љубовију мушкарци из фамилије Васић покушавају да склоне хиљаде кубика наноса наслоњеног на оштећене домове. Планина Стражиоц сручила се у долину уз заглушујући, ужасан звук, летела су над главама стабла и стене, а чак и сада, мало-мало брдо се проломи, опомињући да агонији ни изблиза није дошао крај.

– Кад је почело, усред ноћи, зачула се ломљава, сви смо у паници напустили куће, а децу смо одвели у град. Онда смо се вратили да спасавамо стоку, а призор нас је скаменио: брдо је почело да се спушта према нашим кућама, на њих се наслонило притискајући зидове, мислили смо све ће одвући у Дрину… – каже Дарко Васић, отац седмогодишње Иве.

Изнад кућа брдо се расцепило напола, отворио се канал широк два метра. Хоће ли планина остати где је? Нема ту више сигурности ни живота, људи овде децу враћати неће.

– Попуцале су дуж брда водоводне цеви, али је најгоре што су каптаже и базени за воду уништени. Нема их више, ко зна када ћемо поново имати воду? – немоћан је старина Мирољуб Васић – Године ће проћи…

Пут до Костојевића данима је био пресечен одронима, а огромне делове асфалта бујица је негде однела. Сада је пут проходан, а дуж њега, ређају се апокалиптични призори.

Речица Јелавица, иначе широка два метра, као да се у Дрину неким чудом претворила. Однела је обале, куће су у Костојевићима остале да висе над коритом. Сви помоћни објекти уз канал као да су ножем пресечени на пола. Све се то мора до темеља порушити. У двориштима кућа, уз зидове, остало је метар и по муља, плаше се људи заразе, панично уклањају наносе ишчекујући санацију…

Поново у бајинобаштанском крају има струје, мало је лакше, а да би се метарски муљ уклонио са улица, из дворишта, потребно је довести однекуда стотине људи, да данима раде, па да се несеље макар мало уреди…

РОГАЧИЦА
Тешка механизација пробијала је јуче пут до Рогачице. Истоимена река, тражећи пут до Дрине, село је одвојила од света рушећи магистрални пут. Некаквим богазама, људима је допремано најосновније, муче се људи. Стока из штала чује се далеко, тражи храну, у неке помоћне објекте људи не залазе јер се чини да ће се сваког трена обрушити.

– Биле су две старице данима одсечене од света, од прошлог петка, само им је преко богаза некако дотуран хлеб. Напокон смо стигли до њих и покушавамо да уклонимо муљ макар са прагова кућа. Осећате да у њему нечега има, стотине тона пастрмке из околних рибњака завршило је у овом наносима… – говори Милутин Богдановић из Костојевића, покушавајући да се снађе у ономе што је накада била уређена окућница у лепом селу.

У Дубу пукла је устава на рибњаку Мила Павловића, 3,5 тона пастрмке отишло је низ воду. Десетине сличних исповести чују се на сабласним улицама. Кажу људи, најгоре је што је Пантелићима кућа склизнула низ обалу, као да је гранчица.

У Добротину, поток Дервента, сада је широк 30 метара, однео је све малињаке и стигао до прагова кућа, а тешка машинерија реку кроти, дуби јој ново корито.

– И овде су се брда спустила до пута и до кућа, а на месту ове реке, до јуче су били малињаци, пластеници, баште… – немоћна је Гордана Пантелић. – Где сутра живети и од чега?

Општинари не знају где би пре и коме помоћ више треба. Две куће у Стрмову спустиле се у поток, још две висе над каналом. Дрина је данима носила лешеве стоке, све је то сада скривено под наносима муља, широм бајинобаштанског краја.

Аутор: Н.Јанковић-НОВОСТИ

***

19:47 – МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ: НАСТАВЉЕНА ЕВАКУАЦИЈА У ОБРЕНОВЦУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се у Обреновцу наставља евакуација и изразио наду да ће мере које су надлежни предузели бити довољне да нико не буде угрожен од поплава.Плимски талас долази од Дунава. Сава не може да се улије у Дунав у потпуности због великог нивоа Дунава и тај плимски талас који се враћа нас највише брине. Сваки центиматар више је опасност, али се надамо да ће мере које смо предузели бити довољне, рекао је Стефановић новинарима.Стефановић је изјавио да је на Термоелектрани Никола Тесла А на одређеним деловима забележен пораст нивоа Саве.“Ради се појачавање бедема. Након тога ће доћи стручњаци из Србијавода да процене да ли су те мере довољне да сачувају од новог плимског таласа. Ситуација је прилично под контролом“, рекао је Стефановић.

***

Јанг: Сви да помогнемо Србији

У априлу сам био у Београду. Свим срцем сам уз земљу која је ужасно погођена поплавама. Веома је важно да се за то прочује у нашој атлетској заједници и да помогнемо људима, прича Кевин Јанг

СВЕТСКИ рекордер на 400 метара препоне, Кевин Јанг недавно је био промотер Београдског маратона и веома га је погодила несрећа која је задесила Србију. Американац је са својим менаџментом припремио саопштење које ће бити прослеђено светским медијима и комплетној спортској јавности.

– У априлу сам био у Београду. Свим срцем сам уз земљу која је ужасно погођена поплавама. Веома је важно да се за то прочује у нашој атлетској заједници и да помогнемо људима у Србији. У времену када преко друштвених мрежа можемо да покренемо кампање, сви би требало да донирамо помоћ. Молим се за све моје пријатеље и њихове породице, нека буду јаки и храбри – између осталог стоји у саопштењу Кевина Јанга.

***

19:23 – У КРУПАЊ СТИГЛО 12 ТОНА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ИЗ ЛЕСКОВЦА

У Крупањ је данас стигло 12 тона хуманитарне помоћи коју су прикупили грађани и свештенство града Лесковца.

Уз благослов владике нишког Јована, дошли смо у Крупањ да помогнемо угроженом народу и да им уручимо помоћ коју смо прикупили при Саборном храму Св. Тројице на територији општине Лесковац, рекао је свештеник Ђорђе Љубинковић.

Он се захвалио грађанима Лесковца и свештенству Саборног храма које је даноноћно прикупљало помоћ за овај угрожени народ.

„Овде тренутно има 12 тона робе, дечје и гардеробе за одрасле, пелене и храна за бебе, све оно што смо мислили да им је потребно“, рекао је свештеник Љубинковић.

19:06 – МАРИЋ: СТАЊЕ СТАБИЛНО, АЛИ ОПАСНОСТ НИЈЕ ПРОШЛА

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да је стање у поплављеним подручјима стабилно, али да опасност још није прошла те да очекује да од петка може да се каже да се иде у постепено смиривање.

Он је данашњи дан окарактерисао као миран, али напет.

“Опрезни смо, пуно је присуство и мобилност, али нема ескалација, као што смо имали у Обреновцу јуче поподне“, рекао је за РТС Марић.

Оцењујући да после свих искустава нема човека у Србији који ће рећи тачан датум и дан када ово престаје, он је навео да су његова очекивања да негде од петка може да се каже да идемо у постепено смиривање.

Марић је навео да, ипак, никад не може да се пренебрегне чињеница да може да дође до тога да подземне воде неким токовима дођу и изненаде нас.

“Чак и ако се буде знао датум опадања водостаја то за нас не значи да ћемо ми смањити капацитете. Ово је стање које ће потрајати, и у смислу бриге за људске животе, а много ће дуго трајати да сва места доведемо у функционално стање да људи могу да живе. И то је тек много тежи и мукотрпнији посао који нас чека“, рекао је Марић.

19:02 – МАРИЋ: У ОБРЕНОВЦУ СТВАРИ ИДУ ДОБРО

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да у Обреновцу ствари прилично добро иду додајући да таласом који је у понедељак најављен неће цео Обреновац бити под водом, јер постоје делови који новим таласом неће бити угрожени.

“Постоје делови града који су у депресији, у којима већ има довољно воде. Ми смо Забрежје јуче евакуисали, тамо је већ дошло до пораста водостаја. И не само Забрежје, евакуисано је јако пуно људи, драго ми је да је ишло организовано и да је обезбеђен смештај“, рекао је Марић.

Он је додао да му је жао тих људи, да разуме да је то трагедија и да нико не жели да се одваја од својих домова.

Марић, међутим, указује ништа не ради што би ишло на њихову штету.

“Све мере које се предузимају, свака евакуација је у интересу безбедности грађана. Приоритет су људски животи, и тога се држимо. Слушајте само налоге власти“, рекао је Марић.

18:57 – РАДНИЦИ ЕПС- А И СТУДЕНТИ БРАНЕ ТЕНТ А ОД САВЕ

Око 60 запослених ЕПС – а и ЕПС Снабдевања и студенти разних факултета, међу којима има и припадница лепшег пола, заједнички ојачавају бедем са џаковима од песка како би сачували Термоелектрану Никола Тесла А (ТЕНТ) у Обреновцу.

То је најважнија термоелектрана у Србији у којој се производи скоро половина струје за домаћинства у Србији.

Ојачава се бедем у дужини око два километра како би био подигнут за додатних 70 центиметара због очекиваног повећања водостаја Саве.

Они су рекли Тањугу да су дошли да помогну и да се тај електро енергетски објекат мора сачувати од Саве.

Директор сектора безбедности у ЕПС – у Стоја Вукмановић је казала да су се запослени у дирекцијама тог јавног предузећа организовали да помогну колегама у ТЕНТ – у, као и да је многим њиховим колегама жао што и они нису могли да се укључе у одбрану те важне термоелектране.

18:43 – ИЗ ОБРЕНОВЦА ИЗНЕСЕНЕ ПРВЕ ЖРТВЕ

Специјалне екипе почеле да износе прве жртве из Обреновца.

 

18:36 – ШАБАЦ: НАСИП СТАБИЛАН, НЕМА ОПУШТАЊА

На поплављеним подручјима општине Шабац ситуација је стабилна али далеко од тога да се можемо опустити, изјавио је заменик Кризног штаба Бобан Бирманчевић.

Он је рекао да ће се наставити са свим мерама и активностима у складу са задацима кризног штаба.

Бирманчевић је рекао да је насип стабилан, а да кризни штаб гарантује грађанима да ће их заштити од евентуалног поновног угрожавања.

Он је навео и да ће се на седници кризног штаба дефинисати шта и како ће се радити током ноћи и наредног јутра како би се наставило са ојачавањем насипа.

Према његовим речима, током дана било је проблема који су постали правило, али су се сви успешно решавали.

18:23 – РТБ БОР УПУТИО 100 ПУМПИ ЗА ЦРПЉЕЊЕ ВОДЕ У ОБРЕНОВАЦ

Рударско-топионичарски басен Бор упутио је у Обреновац 100 пумпи за црпљење воде поплавама угрожених подручја те београдске општине.

Директор ЈП Србијаводе Горан Пузовић изјавио је раније данас Тањугу да је ситуација у Обреновцу стабилна, очекује се пораст водостаја Дунава у наредна четири дана, што ће, како је рекао, утицати да се ниво Саве у обреновачкој зони подиже.

„Очекивани раст Саве у зони Обреновца је 70 до 80 цм, евакуисани су људи првенствено из Забрежја јер је пукао део насипа па је претила опасност да тај део становништва остане одсечен“, навео је он.

У току данашњег и сутрашњег дана спроводиће се евакуација и на нижим зонама које су угрожене пуцањем насипа, додао је Пузовић.

 

18:09 – СРЕМСКА МИТРОВИЦА: АПЕЛ БАНКАМА ВРАТИТЕ НОВАЦ У БАНКОМАТЕ

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић је рекао и да је у општини Сремска Митровица део банака испразнио своје банкомате, што је створило проблем грађанима и онима који се у тој општини налазе као волонтери на пословима одбране од поплава.

„Одмах смо преко Центра за логистику Покрајинског штаба за ванредне ситуације упутили апел банакама да се новац врати у банкомате, што је врло брзо и учињено“, казао је Јешић, похваливши брзу реакцију банака.

17:50 – ЈЕШИЋ: ЗА САДА УСПЕШНА ОДБРАНА У СРЕМУ

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић изјавио је данас да у најугроженијем рејону сремских насеља, у општинама Шид и Сремска Митровица, није било пробијања насипа и одбрана је за сада успешна.

Јешић је рекао Тањугу да је нешто пре 15 сати завршен обилазак целог терена и да је на лицу места утврђено да се сва насеља бране са успехом.

„Урадили смо и авионски преглед терена, али и обилазак свих насипа у рејону насељених места Моровић, Вишњићево, Босут и Сремска Рача и утврдили да се сви насипи држе и да нема никаквог цурења ни пробијања“, рекао је Јешић, додајући да црпна пумпа код Босута, на ушћу реке Босут у Саву ради пуном снагом.

Он је нагласио да је ситуација под контролом, али и да је прилично озбиљна.

17:48 – МИХАЈЛОВИЋ: ТЕК НАС ЧЕКА ВЕЛИКИ ПОСАО

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић изјавила је данас да још нема тачних података о томе колико се особа води као нестало, и напоменула да државу тек чека велики посао, а то је асанација терена и санирање последица поплава.

„Формирана је комисија владе за процену штете, која је имала прву седницу. Ми сад полако покушавамо од локалних самоуправа да добијемо потатке који су нам неопхосни да би што пре ктренули у други део а то је асанација терена, како бисмо људима омогућили колико толико нормалан живот“, рекал је министарка за Б92.

Она је напоменула и да хране има довољно и да ће је бити и даље, и из робних резерви, као и струје.

17:44 – КРАЉЕВО: ПОЧЕЛА АСАНАЦИЈА ПОПЛАВЉЕНОГ ПОДРУЧЈА

Завод за јавно здравље из Краљева и Ветеринарски институт, увелико раде на асанацији поплављених подручја на територији Краљева, а приоритет у овом тренутку је насеље Грдица, где је према проценама Сстаба за ванредне ситуације, било поплављено највише домаћинстава.

Ветеринар специјалиста Ветеринарског института из Краљева Миодраг Рајковић рекао је Тањугу да је до сада извршена асанација око 150 домаћинстава у краљевачком насељу Грдица.

„Мислим да ћемо већ у току сутрашњег дана завршити комплетну дезинфекцију и дератизацију у овом насељу“, каже Рајковић.

С обзиром да Ветеринарски институт из Краљева покрива неколико округа у Србији, Рајковић каже да је тренутно најкритичнија ситуација у селу Обрез, у општини Варварин, Грабовцу код Трстеника и у Балуги код Чачка, где се још чека да се вода повуче.

Дезинфекција и дератизација у Краљеву

17:27 – БОРБА СА ВОДОМ КОЈА ДОЛАЗИ КРОЗ ШУМЕ ИЗ ХРВАТСКЕ

Браниоци Сремске Раче, Моровића, Вишњићева и Босута улажу и данас максималне напоре да се изборе са водом која долази кроз шуме из Хрватске, јавља репортер Тањуга са прве линије одбране.

Главна одбрана од изузетно велике количине воде која, заједно са муљем, великом брзином надире кроз шуму, тренутно се спроводи на локалитету Крива рампа, који се налази у шуми, на око три километра удаљености од Сремске Раче.

То је у први мах била друга линија одбране, али је прва – насип на Јанковића рампи, два километра дубље у шуму попустила, па је сада Крива рампа прва на удару воде.

17:09 – ТРАФО СТАНИЦА ОБРЕНОВАЦ У ФУНКЦИЈИ ОД СУТРА ИЛИ ПРЕКСУТРА

Електроенергетски систем Србије је стабилан и за сада се не планирају редукције, изјавио је данас Тањугу извршни директор за управљање тржишта Електромреже Србије (ЕМС) Илија Цвијетић и најавио да би сутра или у чевртак 22. маја, требало да се оспособи за рад трафо станица у Обреновцу, која је била поплављена.

Вода из те трафо станице се повукла, око 50 радника ЕМС-а сада чисти постројење од остатка воде, а други добровољци постављају бедеме око трафо станице да би је заштитили од евентуално новог поплавног таласа, рекао је Цвијетић.

Најтежа ситуација је у тој трафо станици и у појединим деловима вода је била дубока око 1,7 метара, па је сва електроника потопљена, рекао је он и додао да је ЕМС, упркос томе, у петак успео да пронађе техничка решење, која нису стандардна, да би очувао стабилност енергетског система и снабдевање Београда стујом.

16:20 – ОБРЕНОВАЦ И ДАЉЕ ЗАТВОРЕН ГРАД

 Евакуација становништва у поплављеном Обреновцу настављена је и данас, а медијима и цивилима који нису укључени у операцију спасавања и асанације терене, и даље је онемогућен приступ граду.
Ка Обреновцу и даље спорадично пролазе аутобуси са спасилачким тимовима, међутим на прилазима граду, где је протеклих дана због евакуације, допремања опреме и животних намирница али и великог броја знатижељника, било тешко проходно, сада више нема гужве.

16:00 – СЛИВАЊЕ КОЛУБАРЕ У КОПОВЕ ЗАУСТАВЉЕНО

Чињеница да је сливање Колубаре у копове заустављено је изузетно значајна, јер би сваких десет центиметара пораста нивоа донело милион кубика воде више, односно пораст нивоа од једног метра значио би нових 10 милиона кубика, саопштио је данас ЕПС.

У саопштењу је наведено да према првим показатељима, мерења количине воде која се улила у тамнавске копове извршена након што се река Колубара вратила у своје корито, показала су да се на простору „Тамнава-Западног поља“ налази око 210, а у копу „Велики Црљени“ око 26 милиона кубика воде.

На површинском копу Поље „Д“ у производни процес укључен је Други БТО (багер-трака-одлагач) систем, где роторни багер „глодар 3“ откопава земљу изнад угља.

Ускоро се очекује и укључивање Петог БТО система на овом копу у рад, а изузетно је битно што је већ успостављен производни процес на једном од два копа која су делимично поплављена.

Тиме су сачувана и села у окружењу која би, да насип није подигнут у ноћи између недеље и понедељка, сигурно била поплављена наредних дана, закључује се у саопштењу.

15:03 – ПОТРЕБНА ПОМОЋ БОЛНИЦИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Општа болница Стефан Високи у Смедеревској Паланци, која је шести дан без воде, збрињава све пацијенте успешно.
Једна цистерна је намењена искључиво за потребе пацијената.
Ипак, болници су хитно потребна санитетска и хигијенска средства: машине за прање и дезинфекцију подова, опрема за мануелно одржавање подова, постељина, Памперс пелене за одрасле, влажне марамице, течни сапун за прање руку са дезинфицијенсом, течно концентровано средство за прање подова, течно комбиновано средсво за дезинфекцију санитарија, детерџент за прање посуда, детерџент за прање рубља…
 

 

15:01 – ТРСТЕНИК И ДАЉЕ БЕЗ ВОДЕ

Трстеник је након пет дана тек претходне ноћи добио само техничку воду, док није извесно када ће пијаћа вода бити пуштена, саопштено је из општине Трстеник.“Што се тиче пијаће воде, питање је када ће моћи да се оспособи цевовод, зато што су три трстеничка изворишта, три акумулациона језера и црпне станице потпуно поплављени и уништени и мораће да се поново изграде“, каже председник општине Трстеник Мирослав Алексић, а наводи се у саопштењу.Од Трстеника су, како се наводи у саопштењу, одсечена села Планиница и Глободер и већ шести дан старима и болеснима се лекови достављају преко шумских путева, док се још не назире рок када ће до њих пут бити проходан.
„Пут према Планиници у дужини од пет километара је на 11 места у прекиду од 70-100 метара и тешка механизација је трећи дан на терену и покушавају да санирају пут. На том правцу јавила су се и два одрона која праве додатни проблем“, рекао је Алексић.Он је додао и да је приоритет у наредна два јесте пробијање пута до Планинице и Лободера где је око 70 домаћинстава и 250 људи одсечено од града.

***

ПОПЛАВЕ У РС – Апел из Бањалуке: Потребна храна на свим пунктовима; У Шамцу уведен полицијски час!

У поплављеном подручју код Раче вода је 1,3 метра виша од нивоа Саве, због чега ће бити пресечен део насипа како би вода из поплављених села отекла у Саву и Дрину

Из главног града Српске је поподне стигла информација да свим пунктовима за помоћ недостаје хране. Стога се апелује да уколико неко има могућност да на неку од локација, Ватрогасни дом, Паприковац или Дом омладине, однесе храну (конзервирану најбоље) учини то одмах.

Иначе, „Воде Српске“ данас ће радити на пробијању дринског насипа на локалитету Рача ради одвода воде са поплављеног подручја, саопштено је из Управе Цивилне заштите РС. У току ноћи са тог дела дринског насипа извршена је евакуација становништва и стоке. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да су насипи сигурни и река Сава не продире више у Семберију.

Према његовим речима, у поплављеном подручју код Раче вода је 1,3 метра виша од нивоа Саве, због чега ће на предлог стручњака и уз одобрење Републичког кризног штаба бити пресечен део насипа како би вода из поплављених села отекла у Саву и Дрину.

Из Управе Цивилне заштите РС наводе да је на подручју општине Доњи Жабар утврђен насип у месту Копаница и река Сава се више не излива на том подручју. На утврђивању тог дела насипа биле су ангажоване Оружане снаге БиХ, а у овој општини и даље је под водом око 50 кућа.

Општински Штаб за ванредне ситуације у Шамцу одлучио је да данас основни задатак буде уклањање угинуле стоке. Пошто је у граду остало око 25 одсто становништва, а ниво воде опао за један метар, одлучено је да штаб покуша да се приближи граду што је више могуће. Донесена је и одлука о увођењу полицијског часа који ће трајати од 22 до 6 часова.

У општини Модрича активности су усмерене на доставу хране, воде, лекова, хигијенских пакета и других потрепштина у местима која су била угрожена поплавама. У насељу Јања у току је чишћење и дезинфекција терена, а у градском језгру испумпавање воде из подрума и са улица.

***

14:32 – UNIQA ПОМАЖЕ СТАНОВНИШТВО УГРОЖЕНО ПОПЛАВАМА

Поводом обилних поплава које су захватиле Србију, UNIQA осигурање је ставила на максимално располагање линију Контакт центра: 011/20 24 100, која је грађанима доступна 24х, путем које је могуће пријавити настале штете од поплаве и добити све неопходне информације о предузимању мера за смањење обима настале штете.
Запослени компаније UNIQA су се претходних дана прикључили волонтерским акцијама помоћи и донирали неопходна средства прихватним центрима.
Поред тога, у циљу помоћи угроженом становништву, компанија УНИQА ће у оквиру Телетона који РТС организује 25. маја, донирати 1.000.000 динара, што је само једна у низу донација које ће уследити како би угрожени људи могли да се врате у своје оштећене домове.Новчану помоћ упутила је и UNIQA Црна Гора, а очекује се и помоћ осталих земаља које послују у оквиру UNIQA групе на 19 тржишта Европе.

14:28 – NECTAR ДОНИРАО ШЛЕПЕР СОКОВА, МАРМЕЛАДА И ХРАНЕ ЗА БЕБЕ У ВРЕДНОСТИ ОД 3.700.000 ДИНАРА

Компанија Nectar послала је шлепер сокова и мармелада Републичком кризном штабу, одакле ће се помо дистрибуирати даље до најугроженијих подручја погођених поплавама у Србији.

Донирана је количина од 22.000 Nectar baby кашица у вредности од 1.900.000 динара, која се налази у културном центру REX, Јеврејска 16 у Београду. Аплелујемо на све центре да се јаве у културни центар РЕКС (Јеврејска 16) ради преузимања помоћи у храни за бебе.

Nectar дубоко саосећа са угроженим грађанима и као друштвено одговорна компанија наставиће да прати разој ситације и да помаже и у наредном периоду.

14:22 – СКИЈАЛИШТА СРБИЈЕ: МИЛИОН ДИНАРА ЗА ПОМОЋ ВЛАДИ СРБИЈЕ

Јавно предузеће Скијалишта Србије издвојило је милион динара из средстава предузећа за помоћ Влади Републике Србије у отклањању последица поплава и помоћ најугроженијим суграђанима, погођеним елементарном непогодом која је задесила Србију у протеклих недељу дана.Поред тога, и запослени у Скијалиштима Србије одрекли су се дела своје месечне зараде, према својим могућностима, што ће, такође, бити уплаћено на рачун Владе. Овим гестом запослени у предузећу солидаришу се са најугроженијим суграђанима, а укључени су и у акцију прикупљања помоћи – хране, воде, одеће, и других потрепштина за становнике са подручја која су највише погођена поплавама.Скијалишта Србије ставила су на располагање све своје ресурсе за помоћ у одбрани угрожених подручја.

14:18 – ТЕЛЕНОР ДОНИРАО 20 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Компанија Теленор Србија и Теленор Група уплатиле су по 10 милиона динара на рачун Владе Републике Србије за помоћ угроженима у поплавама.

„Посвећен смо партнер локалној заједници већ осам година и наша грађанска дужност је да чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо. У ситуацијама спасавања људи, приоритет нам је мрежа буде стабилна јер је она кључна као помоћ у комуникацији са угроженима. Пред нама је дуг период оправка земље и новчана помоћ је само почетак у пружању подршке угроженима.

Хвала Теленор Групи што нам се придружила у томе“, каже Уве Фредхајм, генерални директор Теленора у Србији.

14:11 – БАЈИНА БАШТА УГРОЖЕНА НОВИМ КЛИЗИШТИМА

БАЈИНА БАШТА – Нова клизишта погоршавају из дана у дан све тежу катастрофу на подручју општине Бајина Башта, рекао је Танјугу председник ове општине Радомир Филиповић.“У целој општини нема ни један исправан путни правац. Комплетна путна инфраструктура уништена је у селима Рогачица, Црвица, Овчиња, Гвоздац, Дуб, Костојевићи и даље према Бачевцима и Дебелом брду“, каже Филиповић.У општини Бајина Башта евакуисано је око 500 људи који су смештени код рођака,а многим селима храна и вода допремају се пешке, каже Филиповић.Он истиче да се стабилизује водоснабдевање Ии снабдевање електручном енергијом , јер су од 111 уништених трафостаница, тренутно у погону 109.Штета коју су поплаве и клизишта направиле у Бајиној Башти још увек није процењена.“Требаће нам много новца јер је ситуација катастрофална. Преко пет општинских будзета сигурно,зато смо отворили динарски и девизни рачун за уплате за санацију штете“,истиче Филиповић.У Бајину Башту стиже свакодневно помоћ из градова и општина Западне Србије,а по речима Филиповића, недостају им нафта,машине и грађевински материал.

14:06 – ОТЕЖАН РАД ПОЈЕДИНИХ ГРАНИЧНИХ ПЕЛАЗА И ЦАРИНЕ

Управа царина саопштила је данас да се последице поплава и даље одражавају на функционисање царинских испостава и граничних прелаза на западу земље.

Отежан је рад испостава у оквиру царинарнице Шабац, те је тако и даље у прекиду на испоставама Сремска Рача, Бадовинци, док је Трбушница отворена само за путнички промет.

За сада је прелаз Мали Зворник проходан и отворен за робни саобраћај, али треба имати на уму да је тај прелаз удаљен око два километра од потенцијалног клизишта где брдо “Камен“ прети да се обруши у Дрину.

Због тога што је читаво подручје и даље угрожено и нестабилно, Управа царина препоручила је превозницима да га и даље заобилазе и да користе прелазе који су јужније – Котроман и Увац.

У царинарници Ужице ситуација је иста као и јуче, па се за робни промет ка Босни могу користити прелази Котроман и Увац, док преко царинске испоставе Бајина Башта могу да пређу само празна теретна возила.

13:46 Виз ер бесплатно превози спасиоце

Извор: Бета
БЕОГРАД – Нискотарифна авиокомпанија Виз ер (Wizz Air) саопштила је данас да ће бесплатно превозити спасилачке екипе и раднике регистрованих хуманитарних организација из Европе до Србије и Босне, да би помогли у борби против катастрофалних поплава.

Хуманитарне организације које желе да пошаљу спасилачку помоћ у те две земље у мају могу да се јаве Виз ер-у на мејл адресу communications@wizzair.com како би резервисали авиокарте, у складу са расположивим местима.

Организације треба да наведу линију и датуме из реда летења који је објављен на сајту wizzair.com, као и да наведу број путника, њихова имена и функцију у оквиру хуманитарне мисије у којој ће учествовати, наводи се у саопштењу.

Виз ер ће им обезбедити бесплатне повратне карте за било коју своју линију од европских градова до Београда и Тузле у Босни и Херцеговини.

Тај авиопревозник је већ у суботу, 17. маја, из Немачке у Београд довезао екипу медицинских радника Међународне хуманитарне организације „Хумедица“, омогућивши им бесплатан превоз хуманитарне помоћи.

„Са великом пажњом и зебњом пратимо дешавања у обе земље и овом приликом изражавамо најискреније саучешће породицама чији су најближи настрадали. Радо ћемо учествовати у подстицању бројних хуманитарних акција како би се потребна помоћ допремила жртвама поплава у Србији и Босни и Херцеговини“, рекао је Данијел де Карваљо из Виз ер-а.

13:02 – НАРЕЂЕНА ЕВАКУАЦИЈА НАСЕЉА МЕТАЛОР И ОРЕШАЦ У СМЕДЕРЕВУ

Дунав код Смедерева, према проценама, сутра ће достићи коту ванредне одбране од поплава, пa је наложено становницима Рибарског насеља Металор и викенд насеља Орешац, која се практично налазе у кориту реке односно небрањеном подручју, да се хитно евакуишу са тог подручја.

Око 35.000 џакова са песком постављено је на прву линију одбране Смедерева од Дунава, од Железничке станице до пристаништа односно Старе луке.

Командант градског Штаба Јасна Аврамовић упозорила је грађане да не померају џакове са песком и урушавају одбрамбени насип, јер ће због тога бити најстрожије санкционисани.

12:52 Обавештење РРА о Дану жалости

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Републичка радиодифузна агенција (РРА) саопштила је данас да је „објавила обавештење свим радијским и телевизијским емитерима поводом проглашења Дана жалости у Србији“ 21, 22. и 23. маја.

Влада Републике Србије је данас прогласила тродневну жалост поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама.

Агенција у саопштењу истиче да јој је, од ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о обележавању дана жалости на територији Републике Србије, поверен надзор над применом одредби које се односе на програме радио и телевизијских емитера у време проглашења Дана жалости.

Поводом Дана жалости, РРА ће директно примењивати одредбе Закона (Службени гласник“, број 101/05 и 30/10) и неће доносити појединачна обавештења емитерима и осталим пружаоцима услуга преноса РТВ програма.

У саопштењу се подсећа да је, у тим ситуацијама, потребно да емитери ускладе свој програм са чланом 6. став 1. Закона о обележавању дана жалости.

Тај закон их обавезује да емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди и да обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

Емитери су такође обавезни да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости и да детаљну програмску шему ускладе у време дана жалости.

„У складу са одредбама које се односе на начин обележавања Дана жалости Агенција препоручује емитовање уметничке и инструменталне музике молског тоналитета“, наведено је у саопштењу.

12:45 Кризни штаб позвао 300 добровољаца да надзиру насип

Извор: Бета
ШАБАЦ – Кризни штаб Града Шапца позвао је данас 300 грађана да се добровољно пријаве ради надзора и одржања насипа код села Дреновац....

Како је оцењено на седници Кризног штаба, ситуација у Шапцу није алармантна, али је контрола насипа неопходна.

Део насипа код Дреновца јуче је био критична тачка јер је попустио на три места.

Брзом реакцијом грађана, војске и полиције, насип је сачуван и обновљен у чему је учествовало 3.000 људи.

Грађане је тада шеф одбране града, генерал Љубиша Диковић позвао у „пресудну битку за Шабац“, а на његов позив одазвало се више доборовљаца него што је било потребно.

Како јавља репортер агенције Бета, живот у Шапцу се нормализује: има воде за пиће и струје, а од данас поново раде продавнице и кафеи.

Иначе, ниво реке Саве код Шапца и даље опада, а њен водостај јутрос је 628 сантиметара, што је скоро 40 сантиметара мање од рекорда забележеног прошлог викенда.

У кризном штабу Шапца наводе да током ноћи на бедемима није било проблема, али да опасност за град још није прошла.

Шеф одбране града, генерал Небојша Диковић, наредио је у понедељак евакуацију становника из 11 села узводно и низводно од Шапца јер су расквашени насипи и бедеми од џакова с песком.

Бедеми су током дана и протекле ноћи ојачани, а евакуација је превентивно настављена.

У полицији наводе да је евакуисано 70 процената становништва тих села и да су смештени у 11 прихватних центара или код рођака у граду.

У Шапцу је и даље на снази забрана рада угоститељских објеката, кретања у реону насипа, а ни вртићи и школе неће радити док постоји опасност од поплаве.

12:02 ТЕ „Морава“ није угрожена, поправљена пруга за довоз угља

Извор: ФоНет, Бета
БЕОГРАД – Ниво Велике Мораве у понедељак је достигао 7,37 метара и претио је да угрози рад термоелектране „Морава“, која може максимум да издржи до 7,40 метара, али производња није престајала, рекла је директорка ТЕ Морава Марија Стевановић, током посете министра енергетике и рударства Александра Антића и в.д. директора ЕПС Александра Обрадовића. Оспособљена пруга за превоз угља до термоелектрана.

Ниво реке је опао на 7,20 метара и производња ТЕ „Морава“ код Свилајнца је под контролом и стабилна, рекла је Стефановић. Антић је изразио задовољство што је и у ванредној ситуацији затекао електрану која веома добро функционише и у којој је стање сада добро упркос високом водостају Велике Мораве.

eps.rs

eps.rs

Он је најавио да ће се наредних дана договорити да због проблема са угљем из Рударског басена „Колубара“ почне довоз угља из Рембаса.

В.д. директора ЕПС је нагласио да се у овим катастрофалним условима показује да систем одржавају људи који више не знају за радно време, већ дају свој максимум како би одржали електроенергетски систем и истовремено помажу и угроженим грађанима Свилајнца.

У саопштењу Електропривреде Србије се наводи да су Антић и Обрадовић у понедељак обишли три жаришта система ЕПС на којима се даноноћно брани систем од незапамћене поплаве.

Оспособљена пруга за превоз угља до термоелектрана

Железнице Србије су саопштиле да су оспособиле за саобраћај пругу између Свилајнца и Марковца којом се допрема угаљ до термоелектрана.

Током преподнева том пругом су две прве железничке композиције превезле угаљ из рудника „Рембас“ до термолектране „Морава“ у Свилајнцу.

Очекује се да ће данас том пругом, која је била оштећена у поплавама, кренути још једна железничка композиција из Вреоца за Свилајнац.

***

Дирљиви снимци: Поплаве које су опустошиле Србију! 

Снимак катастрофалних поплава које су погодиле Србију направила је екипа “Хеливидео” и никако вас неће оставити равнодушним…

Динарски предрачун Владе Србије: 840-3546721-89, сврха уплате: за отклањање ванредних околности – поплаве; девизни: 01-504619-100193230-000000-0000

Жиро рачун Града Београда и Секретаријата за финансије је: 840-744141843-14, модел 97, позив на број: 39-501-04.

Сектор за ванредне ситуације МУП Србије: 011/2741-157, 011/2289-208, 011/2282-910, 011/2282-943 и 011/2282-944. МУП отворио још осам додатних телефонских линија за помоћ угроженима.

Бројеви за пријављивање нестанка особа са подручја погођених поплавама су: 0800100600, 011/274-10-19, 011/3617-223, 011/3617-224

Влада Србије одлучила је да активира хуманитарни број 1003. Слање празне поруке на број 1003 кошта 100 динара (ПДВ се не наплаћује).

Угрожени у елементарној непогоди могу бесплатно позвати број 112 из било које мобилне мреже.

Уплате можете слати и преко специјализованог сајта Владе Србије: Флоод Релиеф

СРБИ НА ОКУП-Извор: Хеливидео

***

У ДРУГИМ ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

Данас пробијање дринског насипа код Раче

Извор: Танјуг, Бета
БИЈЕЉИНА – „Воде Српске“ данас ће радити на пробијању дринског насипа на локалитету Рача ради одвода воде са поплављеног подручја, саопштено је из Управе Цивилне заштите РС.

У току ноћи са тог дела дринског насипа извршена је евакуација становништва и стоке.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да су насипи сигурни и река Сава не продире више у Семберију.

Према његовим речима, у поплављеном подручју код Раче вода је 1,3 метра виша од нивоа Саве, због чега ће на предлог стручњака и уз одобрење Републичког кризног штаба бити пресечен део насипа како би вода из поплављених села отекла у Саву и Дрину.

РТВ (Јан Вало)

РТВ (Јан Вало)

Из Управе Цивилне заштите РС наводе да је на подручју општине Доњи Жабар утврђен насип у месту Копаница и река Сава се више не излива на том подручју. На утврђивању тог дела насипа биле су ангажоване Оружане снаге БиХ, а у овој општини и даље је под водом око 50 кућа.

Општински Штаб за ванредне ситуације у Шамцу одлучио је да данас основни задатак буде уклањање угинуле стоке.

Пошто је у граду остало око 25 одсто становништва, а ниво воде опао за један метар, одлучено је да штаб покуша да се приближи граду што је више могуће.

Донесена је и одлука о увођењу полицијског часа који ће трајати од 22 до 6 часова.

У општини Модрича активности су усмерене на доставу хране, воде, лекова, хигијенских пакета и других потрепштина у местима која су била угрожена поплавама.

У насељу Јања у току је чишћење и дезинфекција терена, а у градском језгру испумпавање воде из подрума и са улица.

У Посавини највећи проблем мртве животиње

И данас је тешко стање на поплављеном подручју Босанске Посавине и Семберије, на северу БИХ, иако се река Сава постепено повлачи.

Сточни фонд у општини Домаљевац-Шамац у Посавини у потпуности је уништен.

На стотине домаћих животиња плута по поплављеним сеоским двориштима и привредним објектима, због цега локалне власти траже помоћ.

Хеликоптери и камиони ЕУФОР-а допремају храну, воду и одећу угроженом становништву БиХ и превозе лекаре у подручја где је то потребно.

Портпарол ЕУФОР-а Николај Чол рекао је да хеликоптер превезао лекове и медицинске потрепштине у Орашје, четири камиона с храном, водом и одећом отишла су у Брчко, а два у Бијељину.

У целој Босни и Херцеговини данас је одлукама ентитетских влада дан жалости због страдалих у поплавама.

У Републици Српској у поплавама је смртно страдало 17 особа, а локални медији наводе да је у Федерацији БиХ забележено најмање седам смртних случајева.

По подацима које је јуче изнео министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија, вишедневне поплаве угрозиле су најмање милион људи, уништено је или тешко оштећено око 100.000 стамбених објеката и 230 школа и здравствених уставнова.

На регионалим и магистралним путевима у БиХ саобраћај је и даље отежан, а на неким деоницама погођеним поплавама и одронима и обустављен. Железничи саобраћај отежава и крађа контактних проводника и мреже са појединих деоница.

  ****

ВАЖНО – ВАЖНО – ВАЖНО

Инструкције за поступање током и након поплава

Министарство здравља и компанија Телеком Србија активирали су број 0800-222-333 путем којег се могу добити инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава.

Осим инструкција и савета, бесплатним позивом на број 0800-222-333 корисници ће добити и информације у вези са чишћењем, упутства како поступати са храном, припремом хране и личном хигијеном, као и инструкције у вези са професионалном и медицинском помоћи, саопштили су Телеком и Министарство.

* ИНСТРУКЦИЈЕ У ТОКУ ПОПЛАВА

– избегавајте ходање кроз поплавну воду или улажење у несигурне зграде или објекте због могућих скривених опасности, као што су рупе или надолазећа вода,

– слушајте упутства надлежних органа везаних за евакуацију. Ако Вам је саветовано да напустите своју кућу, понесите неопходне, ручно преносиве, личне ствари са собом, у јакој, водоотпорној торби,

– ако Вам није наређена евакуација, идите на сигурну локацију са неопходним стварима и, ако је могуће, са средствима за пријем вести, као што су радио или телевизор,

– ако сте насукани на нешто изнад поплаве, као што је дрво или зграда, сачекајте тамо спасиоце, и не улазите у воду,

– не покушавајте да спасите кућне љубимце или друге животиње, уколико то није сигурно,

– немојте остајати у поплављеним колима, и избегавајте да возите кроз поплаву. Аутомобил плута на дубини воде од 30 центимерата и и више га не можете контролисати.

 

* ИНСТРУКЦИЈЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА

– Не враћајте се у своје куће док Вам не буде речено да је повратак сигуран
– Држите децу даље од травнатих површина које су биле поплављене још недељу дана од дана повлачења воде
– Никада не користите електричну машину или алат док стојите у води
– Пре него што поново почнете да користите кућне апарате на гас или струју, нека их погледа квалификована особа
– Загревање и добра вентилација помоћи ће у сушењу; оставите врата и прозоре отвореним кад год је то могуће и сигурно

– Држати се што даље од оборених електричних водова
– Пријавити евентуална оштећења плиновода и плинских уређаја и не користити их

 

* ИНСТРУКЦИЈЕ ЧИШЋЕЊА

– ако је Ваша кућа била поплављена или затворена неколико дана, вероватно је загађена плеснима. Нове плесни у зградама могу бити отклоњене топлом водом, док упорне плесни захтевају стучно особље,

– приликом чишћења, носите непромочиве рукавице и гумене чизме и, уколико у току чишћења долази до прскања водом, носите и кецељу и заштитне наочаре и маску за лице, ако је то могуће,

– у току чишћења, не мешајте избељиваче и детерџенте, због ризика за настанак опасних испарења,

– не дајте деци да се играју са загађеним играчкама. Играчке би требалао опрати у топлој води (60 °С) са детерџентом,

– очистите све кухињске апарате и ствари из кухињских елемената које су дошле у контакт са водом поплава,

– оперите сву одећу контаминирану канализационом (отпадном) водом, појединачно у топлој води (60 °С) са детерџентом.

– Неопходан је преглед инсталација за доставу плина и електричне енергије

– Од комуналних предузећа тражити услугу чишћења оштећених септичких јама и испирање канализационог система


– Избегавати вожњу аутомобилом због могућег оштећења путева

 

* ИНСТРУКЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ПРОфЕСИОНАЛНОМ И МЕДИЦИНСКОМ ПОМОЋИ

Потражите помоћ ако сте:

– повређени или се не осећате добро или Вам је потребно снабдевање Вашим рутински прописиваним лековима,

– имате симптоме сличне грипу,

– угрижени од животиња као што су пацови или змије или инсекти или не можете да контролишете заразне штеточине,

– потражите практичну подршку ако осећате стрес, узнемиреност, летаргију, анксиозност и/или депресију, што је нормално у датим околностима. 

 

* ИНСТРУКЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ХРАНОМ, ПРИПРЕМОМ ХРАНЕ И ЛИЧНОМ ХИГИЈЕНОМ

– обавезно темељно оперите руке после сваког чишћења, и увек пре јела или пре припреме хране,

– ако сте били у контакту са загађеном водом или земљиштем, окупајте се или истуширајте и очистите рану (уколико је имате) одећу и личне ствари,

– не полазите од претпоставке да залихе пијаће воде нису загађене; док не добијете другачије обавештење од надлежних органа, прокувајте или хлоришите пијаћу воду,

– преузмите додатне мере предострожности у припреми хране локалног извора која је можда била изложена загађењу током поплава. То укључује месо, воће и поврће.

– Бацити сву храну која је дошла у директан контакт са поплавном водом

– Уклоните воду испумпавањем

– Уклоните тепихе и простирке, боље их баците јер се у натопљеним теписима развијају и најопаснији микроорганизми


– Очистити радне површине и прибор за јело и кување


– Одећу и обућу очистити и опрати, дечије играчке опрати и дезинфиковати. Крзно и кожну одећу уклоните

ДРВЕНИ ПРЕДМЕТИ

– Комади од пуног дрва могу се спасти. Намештај одвојите од мокрог пода алуминијумском фолијом (пластична фолија недозвољава испаравање влаге).
– Оперите нечистоће средствима за чишћење дрвета или паркета те добро осушите крпом или папирним убрусима. Намештај од иверице баците што пре.
– Кревете, лежајеве и тапацирани намештај најбоље је бацити, поплава ствара велику штету, али здравље је најскупље!

– Готово је немогуће потпуно очистити и дезинфиковати кауч, мадрац или тапацирану фотељу.

КУЋА–  Кућне апарате треба поверити сервисима, неки се можда могу спасити. Електричне инсталације треба да провери мајстор и да процену штете.
– Ламинате одмах уклоните, ако је поплава трајала дуго, паркети ће почети да бубре, боље их је што пре уклонити да се омогући чишћење и сушење подне глазуре.
– Подигнуте и валовите паркете немогуће је исправити, такви паркети се ваде и бацају.

КЊИГЕ

– Вредније књиге и документа замрзните у замрзивачу. Смрзавањем дехидрирамо – исушујемо влагу из папира, листови се лакше одвајају и зауставља се пропадање.
– Часописе и новине баците.

ЗИДОВИ

– Грубо остружите нечистоће са зидова и подова, користите лопате, четке, компресоре и усисиваче за воду.
– Скините што више слојева боје са зида, то ће убрзати исушивање зида и олакшати поправке. – Зидови и подови се могу попрскати раствором средстава за дезинфекцију.

ИСУШИВАЊЕ

– Када је простор детаљно очишћен и дезинфикован, може се започети са исушивањем опремом за исушивање или природним путем (ветрењем).
– Машинско исушивање са професионалном опремом траје три до четири недеље.
– Ветрењем, уз добре временске прилике треба 3-8 месеци.
– Ако се вода налази у изолацији испод пода, потребна је специјална опрема за вакуумско исушивање.
POPLAVLJENI AUTOMOBILI

11:33 Бројеви телефона за помоћ и инструкције

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Од данас сви грађани и компаније који желе да помогну угроженом становништву могу да се јаве на 011/2741-444. Овај нови кол центар МУП-а обједињује све бројеве који су до сада били активни и биће отворен 24 часа. Преко њега ће бити вршена и координација са другим државним органима.

Министарство здравља Републике Србије и Компанија Телеком Србија активирали су број 0800-222-333 путем којег се могу добити инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава.

УНС

УНС

Поред ових савета, бесплатним позивом на број 0800-222-333 корисници ће добити и информације у вези са чишћењем, упутства како поступати са храном, припремом хране и личном хигијеном, као и инструкције у вези са професионалном и медицинском помоћи.

11:28 Од Кока коле пола милиона евра помоћи

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Кока-кола Систем у Србији (Coca-Cola) у овом тренутку обезбеђује 500.000 евра кроз удружене напоре запослених и компанија чланица система широм света у циљу помоћи угроженима у поплављеним подручјима, саопштено је данас из те компаније.

Почетна средства се обезбеђују добровољним донацијама запослених, отказивањем и преусмеравањем буџета рекламних кампања и промотивних активности свих брендова до даљњег, као и подршком осталих компанија чланица Кока-кола Система.

РТВ(Александар Кором)

РТВ(Александар Кором)

Средства ће бити усмерена Црвеном крсту и Влади Републике Србије.

Поред наведене финансијске подршке, Кока-кола Систем у Србији је до сада у сарадњи са Црвеним крстом Србије донирао 85.000 литара воде „Роса“, која је дистрибуирана до најугроженијих подручја. Такође, упућена је помоћ у конзервираној храни Центру за интеграцију младих и Свратишту за децу улице.

Волонтери Кока-кола Система у Србији до сада су били ангажовани више од 2.000 сати у пружању помоћи, што стављајући на располагање своје знање и искуство из области организације и комуникација у формирању инфо центра Црвеног крста Београд и обезбеђивању техничке опреме и људства да се убрза евидентирање евакуисаних лица, што учешћем у акцијама које се организују широм земље.

11:22 Не јести поврће са поплављених подручја

Извор: Бета, Танјуг
БЕОГРАД – Министарство пољопривреде данас је упозорило пољопривреднике да не убирају плодове с њива и из башти из којих се вода повлачи, и да их не користе их за исхрану....

По препоруци Института за јавно здравље, све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа, као и пољопривредни производи ускладиштене у амбарима, не треба користити за исхрану јер постоји могућност да су бактериолошки и хемијски загађени.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа – поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе, како је препоручено, не треба користити за исхрану.

Институт за јавно здравље препоручио је и да се за исхрану не користе лако кварљиве хранљиве намирнице попут меса, млека и јаја, свежег воћа и поврћа, већ конзервиране намирнице, суво воће и кондиторски производи.

Савет је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама.

Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране, а у случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и повишена температура, грађани обавезно треба да се јаве лекару.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је преко Управе за заштиту биља и фитосанитарне инспекције успоставило ланац обавештавања са локалним кризним штабовима у поплављеним подручјима и дало налог за обављање контрола и спровођење потребних фитосанитарних мера.

11:20 Вип корисници прикупили око 21 милион динара

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Вип корисници су до сада послали више од 213.610 порука на хуманитарни број 1003 прикупивши тако више од 21 милиона динара за помоћ угроженом становништу у поплављеним подручјима и санацију штете.

Вип мрежни сигнал успостављен је на највећем делу поплављене територије, укључујући велики део Обреновца и ТЕНТ.

Илустрација sxc.hu

Илустрација sxc.hu

Техничке екипе су нон-стоп на терену и настоје да укључе опрему и обезбеде агрегате и за локације где је отежан приступ базним станицама.

Оператер је својим корисницима са угрожених подручја у недељу ујутру почео да поклања бесплатне минуте и мегабајте како би могли да више буду у контакту са својим најближима и боље се информишу.

Припејд и постпејд корисницима ће током наредна 24 сата бити активирани додатни пакети који садрже 60 минута/смартова за бесплатне разговоре и 1 ГБ интернета у националном саобраћају, који важе до 25. маја.

У овом тренутку идентификовано је око 250.000 корисника, који ће о донацији бити обавештени и директном СМС поруком.

11:12 ТЕ „Морава“ није угрожена

Извор: ФоНет
БЕОГРАД – Ниво Велике Мораве у понедељак је достигао 7,37 метара и претио је да угрози рад термоелектране „Морава“, која може максимум да издржи до 7,40 метара, али производња није престајала, рекла је директорка ТЕ Морава Марија Стевановић, током посете министра енергетике и рударства Александра Антића и в.д. директора ЕПС Александра Обрадовића.

Ниво реке је опао на 7,20 метара и производња ТЕ „Морава“ код Свилајнца је под контролом и стабилна, рекла је Стефановић. Антић је изразио задовољство што је и у ванредној ситуацији затекао електрану која веома добро функционише и у којој је стање сада добро упркос високом водостају Велике Мораве.

eps.rs

eps.rs

Он је најавио да ће се наредних дана договорити да због проблема са угљем из Рударског басена „Колубара“ почне довоз угља из Рембаса.

В.д. директора ЕПС је нагласио да се у овим катастрофалним условима показује да систем одржавају људи који више не знају за радно време, већ дају свој максимум како би одржали електроенергетски систем и истовремено помажу и угроженим грађанима Свилајнца.

У саопштењу Електропривреде Србије се наводи да су Антић и Обрадовић у понедељак обишли три жаришта система ЕПС на којима се даноноћно брани систем од незапамћене поплаве.

11:11 Дунав осигурање издваја 27 милиона динара

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Компанија „Дунав осигурање“ до 26. маја ове године уплатиће донације на рачун Владе Србије и испоручити најнеопходнију робу за пострадале од поплава у укупној вредности од преко 27 милиона динара, саопштила је данас та компанија. Компанија „Соко Штарк“ упутила је помоћ од пет тона својих производа

Одлуком органа управљања, „Дунав осигурање“ је данас на рачун Владе уплатило пет милиона динара, а у наредним данима ће донирати робу у вредности од 15 милиона динара за угрожене од поплава у земљи.

Танјуг (Раде Прелић)

Танјуг (Раде Прелић)

Такође, синдикат „Дунав осигурања“ је покренуо акцију, коју су подржали органи управљања компаније, да се запослени одрекну једне дневнице, што износи више од седам милиона динара.

Средства ће вирмански бити уплаћена најкасније до 26. маја на рачун Владе Србије, наведено је у саопштењу „Дунав осигурања“.

Компанија „Соко Штарк“ донирала пет тона производа

Компанија „Соко Штарк“ упутила је помоћ од пет тона својих производа угроженим грађанима и подручјима услед поплава које су задесиле земљу и регион, саопштено је из New Momenta.

Акција је спроведена у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације – МУП Републике Србије, а вредност испоручених производа је 1,2 милиона динара.

11:10 Стручњаци за клизишта отишли у Мали Зворник

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Саобраћајни институт ЦИП је на позив министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић послао јутрос у Мали Зворник екипу стручњака која ће испитати клизишта, изјавио је Танјугу генерални директор ЦИП – а Милутин Игњатовић....

Та екипа ће испитати шта је и колико угрожено клизиштима у Малом Зворнику, рекао је Игњатовић наводећи да су екипе ЦИП – а присутне и у Косјерићу, Бајиној Башти и на угроженој барској прузи на делу од Ресника пема Ваљеву.

Танјуг (Немања Јовановић)

Танјуг (Немања Јовановић)

„Клизишта су опасна у целој Србији и не могу да се решавају на пречац, јер их прво треба лоцирати, па испитати и дати предлог санације, то је мукотрпан и мало дужи процес“, истакао је Игњатовић.

Он је рекао да би са топлијим временом у Србији клизишта требало да се примире или зауставе и да их тек тада моћи добро да се испитају, као и да ће ЦИП тек онда моћи да предлоге за свако појединачно клизиште.

„Клизиште је природни процес који је непредвидив, решиви или нерешиви“, нагласио је Игњатовић.

Према његовим речима, у Србији скоро да нема стручњака за клизишта, осим у Институту за путеве и ЦИП – у, као и да је влада упозната са тим да ЦИП има стручни кадар за клизиште и може да одрати тај посао.

ЦИП ће након прегледа дати предлоге које би стамбене објекте требало дислоцирати ако су угрожена клизиштима која није рационално санирати, навео је Игњатовић, као и да ће посебна пажња бити посвећена и клизиштима која угрожавају инфраструктуру – железничку и путну.

„Пруге и путеве морамо чувати и ту морамо дати мере, јер не смемо дозволити дуготрајне прекиде у саобраћају“, рекао је Игњатовић.

Он је додао да су током кишног периода звали ЦИП широм Србије, али да клизишта не могу да се зауставе током падавина.

11:08 Од смс порука 43,7 милиона динара помоћи

Извор: Танјуг
БЕОГРАД – Од активације СМС броја за помоћ подручјима која су погођена поплавама 1003, у мт:с мрежи је послато 437.752 порука, чиме је обезбеђено 43,7 милиона динара који ће бити упућени угроженим грађанима.

Из Телекома Србије захваљују свим људима који су донирали средства слањем поруке на 1003 и позивају их да и даље учествују у акцији.

...

Цена хуманитарне СМС поруке износи 100 динара.

11:02 Дистрибуција помоћи преко руско-српског центра

Извор: Танјуг
ШАБАЦ – Руско-српски хуманитарни центар за реаговање у ванредним ситуацијама спреман је да дистрибуира помоћ у Србији свим подручјима угроженим у поплавама, изјавио је данас координатор тог центар Виктор Татјанов.

Он је рекао новинарима у Шапцу да тај центар, задужен за реаговање у поплавама, пожарима, земљотресима.., располаже и са мобилним електранама, шаторским насељима, специјалним чамцима и другом опремом која се користи у ситуацијама какве су тренутно у Србији.

Танјуг (Оксана Тоскић)

Танјуг (Оксана Тоскић)

Татјанов, који је са замеником министра Русије за ванредне ситуације Едуардом Чижиковом дочекао хеликоптер К32 који је у Шабац донео три тоне хуманитарне помоћи, навео је да је задатак тог центра да се ангажује на смањењу штета на поплављеним подручјима.

Татјанов је објаснио да су Центру на располагању и значајне снаге као и помоћ а по наредби руског министра за ванредне ситуације Владимира Пучкова и на основу молбе за помоћ премијера Србије Александра Вучића.

Према његовим речима, из тог Центра у најкраћем року, а по захтевима кризних штабова у Србији, на различитим локацијама може бити достављена хуманитарна помоћ.

Татјанов је додао да припадници хуманитарног центра те задатке извршавају на терену заједно са припадницима српских снага.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу основан је пре неколико година на иницијативу тадашњег руског министра за ванредне ситуације Сергеја Шојгуа и министра унутрашњих послова Србије Ивице Дачића.

Смештен је на делу нишког аеродрома, а његови припадници претходних година помагали су у гашењу пожара и спречавању штета од поплава у Србији.

10:59 – „СОКО ШТАРК“ ДОНИРАО ПЕТ ТОНА ПРОИЗВОДА

Компанија „Соко Штарк“ упутила је помоћ од пет тона својих производа угроженим грађанима и подручјима услед поплава које су задесиле земљу и регион.

Акција је спроведена у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације – МУП Републике Србије, а вредност испоручених производа је 1,2 милиона динара.

10:58 – СЕДМОДНЕВНИ БОРАВАК У УЛЦИЊУ

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање ће у одмаралишту у Улцињу обезбедити седмодневни боравак за 40 пензионера из Србије крајем августа, саопштено је из Савеза удружења пензионера Црне Горе.

Наводи се да ће седмодневни боравак почетком септембра (40 места) бити обезбеђен за пензионере из Босне и Херцеговине.

Управни одбор Савеза удружења пензионера је одлучио да са по хиљаду евра помогне грађане Србије и БиХ.

Саопштено је да ће сви пензионери, изузев оних са минималним примањима, издвојити по један евро за санирање последица поплава. Средства ће бити уплаћена након исплате мајске пензије.

***

СЕДНИЦА ВЛАДЕ – КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ О ТРОДНЕВНОЈ ЖАЛОСТИ у Србији – Дан жалости 21. 22 и 23 мај.

* ИНФОРМАЦИЈА О АКТУЕЛНОЈ СИТУАЦИЈИ НА ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

Предузете су мере у ТЕНТ А обезбеђен са свих страна. Проверава се укупан број жртава је 14 (ради се обдукција). Подручје Јамене, Моровића и Вишњићева, припремљено за заштиту од леђних вода… Сремска Митровица и Шабац су добро брањени. Проблем прави Дунав, јер Сава удара у Дунав и враћа се на Обреновац и Барич. У централној Србији стање река Млава, Ресава, Велика Морава и Западна Морава мирније, сада треба радити санацију поплављених терена. Чека се процена стручњака Србијаводе о реци Босут, Студва и Сава, на то ће се посебно обратити пажња данас. АБХО јединице излазе на терен, из БиХ и Републике Српске ће у кафилерије у Србији дотерати све угинуле животиње…
„Надокнадиће се штете, али председници локалних самоуправа да дају праве процене, не два пута веће“… „Србија сама конкурише за ФОНД Солидарности ЕУ јер сасвим сигурно има преко 0,64% одсто колико је потребно…“
На терену се ситуација стабилизује, дезинфекција није још почела, има много угинуле стоке по селима, потребна специјална опрема за дизање и машине за извлачење влаге (сушача)…
Мобилисано је много младих, захвалили су се Новаку Ђоковић и Дејан Станковић покренули акцију за помоћ Србији.
Предстоји период санације, 0800222333 телефон за УПУТСТВО ЗА ПОНАШАЊЕ СТАНОВНИШТВА на поплављеном терену.
У Србији данас не ради 155 основних и средњих школа, није приоритет да се настави школа за збринуте ученике, све школе могу самоиницијативно да одлуче да прихвате те ученике да би наставили школовање и имају подршку министарства.
Предстоји посао уклањања лешева, дезинфекција терена, према подацима МУП-а врши се акција на терену. Извршено је достављање помоћи у 35 градова и општине, сва предузећа дала сву механизацију, 3000 км путева је оштећено, пруга БГ-Бар је на три места озбиљно оштећена.
Шабац и Сремска Митровица биће сачувани, АБХО да санира територију и за то координира Министарство за пољопривреду и Управу за ветерину…

***

10:57 Сава код Шапца опада, опасност није прошла

Извор: Бета
ШАБАЦ –
Ниво реке Саве код Шапца и даље опада, а њен водостај јутрос је 628 сантиметара, што је скоро 40 сантиметара мање од рекорда забележеног прошлог викенда....

У кризном штабу Шапца наводе да током ноћи на бедемима није било проблема, али да опасност за град још није прошла.

Танјуг (Раде Прелић)

Танјуг (Раде Прелић)

Шеф одбране града, генерал Љубиша Диковић, наредио је у понедељак евакуацију становника из 11 села узводно и низводно од Шапца јер су расквашени насипи и бедеми од џакова с песком.

Бедеми су током дана и протекле ноћи ојачани, а евакуација је превентивно настављена.

У полицији наводе да је евакуисано 70 процената становништва тих села и да су смештени у 11 прихватних центара или код рођака у граду.

У Шапцу је и даље на снази забрана рада угоститељских објеката, кретања у реону насипа, а ни вртићи и школе неће радити док постоји опасност од поплаве.

10:32 Водостај Саве опада, опасност из залеђа

Извор: РТВ
НОВИ САД –
Јутрос измерен водостај на реци Сави код Сремске Митровице бележи даље опадање нивоа ове реке и износи 791 цм, али вода из залеђа, са хрватске територије, и даље угрожава неколико мањих насеља уз границу, саопштило је ВДП „Воде Војводине“....

На градњи привремених насипа који би требало да заштите места Моровић, Рачу, Босут и Вишњићево ангажовано је преко 50 тешких машина ЈВП „Воде Војводине“ и Водопривредних предузећа.

Бета (Драган Гојић)

Бета (Драган Гојић)

Радови започети јуче ујутро трајали су током ноћи, а радиће се све док ситуација на терену буде захтевала. У протекла два дана, ова угрожена насеља превентивно су делимично евакуисана.

Претходни историјски максимум на реци Сави код Сремске Митровице од 800 цм, забележен 1974. године, премашен је у суботу 17.5.2014., када је измерен водостај од 863 цм.

10:02 – ПОШТА УПЛАТИЛА ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ПОМОЋИ

Пошта Србије донирала је пет милиона динара новчане помоћи за страдале у катастрофалним поплавама широм Србије.Средства су уплаћена на рачун Републике Србије, чиме је потврђен континуитет у пружању помоћи угроженима, саопштено је из тог предузећа.Поштин транспортни погон, који броји 200 возила широм Србије, носивости више од једне тоне, стављен је на располагање Влади Србије и Републичком штабу за ванредне ситуације као и Граду Београду, за допремање хране, лекова и друге неопходне помоћи на угроженим подручјима, одмах по проглашењу ванредне ситуације у земљи.

Пошта је такође донела одлуку о укидању провизије за уплате у хуманитарне сврхе по рачунима које отворила Република и град Београд.

Запослени и пословодство Поште, дубоко саосећају са грађанима угрожених подручја и константно спроводе неопходне акције како би сачували људство, санирали поштанске токове и помогли најугроженијима, поштујући радни распоред у ванредним ситуацијама и план дежурстава.

09:55 – У УРГЕНТНИ ЦЕНТАР ОД ЧЕТВРТКА ПРИМЉЕНО ОКО 200 ПАЦИЈЕНАТА

Од четвртка за протеклих пет дана у Ургентни центар је примљено и прегледано око 200 пацијената из поплавних подручја од којих је 30 примљено на болничко лечење, изјавио је заменик директора Ургентног центра др Душан Јовановић. Јовановић је рекао да је међу њима било доста пацијената са хроничним болестима које су се погоршале због новонастале ситуације, због претрпљеног стреса, боравка у води и немања лекова.

Пацијенти, који нису били животно угрожени, углавном су пребацивани у КБЦ Звездара, изјавио је Јовановић.

09:46 – СВИ СЕ ПРИДРУЖУЈУ ДА ПОМОГНУ

Међународна хуманитарна помоћ и најпотребнија опрема која ће помоћи у спасавању живота и санирању последица поплавом угрожених подручија свакодневно стиже у Србију, а на терену заједно са српским спасиоцима без престанка на евакуацији и помоћи угроженима раде тимови из Руске федерације, више земаља ЕУ и региона.
Хуманитарна помоћ у опреми и животним намирницама стигла је од Уједињених нација, Руске федерације, Азербејџана, Белорусије, Словеније, Црне Горе, Македоније…

09:41 – Потребна помоћ у пуњењу џакова

НОВИ САД – Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Саду позива суграђане који су у могућности да помогну у пуњењу џакова песком у „Градском зеленилу“ на Булевару кнеза Милоша бб.
Извор: РТВ

Волонтери који желе да се прикључе акцији пуњења џакова могу се јавити путем телефона на број 063 298 618, јер је неопходно још 5.000 џакова за слање угроженим подручјима.

Танјуг (Раде Прелић)

Танјуг (Раде Прелић)

О свим другим активностима, окупљањима и акцијама организованим од стране Градске управе, јавност ће бити благовремено обавештавана.

 

09:41 – МАРСЕНИЋ: УСПЕШНО НАСТАВЉАМО ЕВАКУАЦИЈУ У ОБРЕНОВЦУ

Евакуација становништва из Обреновца успешно се наставља, а ситуација са нивоом Саве у Београду је под контролом, изјавио је јутрос за РТС начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

„Евакуисани су становници Забрежја, а на ТЕНТ-у А и Б постављено је још 15.000 џакова. Ангажоване су хеликоптерска јединица и ронилачки клубови. Акција и даље траје, храна се допрема 24 сата дневно, а потребна је и вода за пиће“, рекао је Марсенић.

Он је навео да је настављена и асанација терена.

09:41 Брани се Купиново, подиже се насип

Извор: ФоНет
КУПИНОВО –
Штаб за ванредне ситуације општине Пећинци је после проглашења ванредне одбране од поплава на реци Сави при водостају од 390 центиметара, појачао активности на прављењу заштитних бедема и до сада је напуњено више од 100.000 џакова песка, саопштено је из ове општине.

Стотине добровољаца и радника комуналних предузећа, шумарије и локалне самоуправе у Пећинцима раде на подизању и одржавању 15 км дугог одбрамбеног бедема на територији Купинова који се протеже дуж пута према Прогару, око самог насеља и на путу Обреж-Купиново.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

Председница општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички потврдила је да су чланови Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци, као и дежурне ватрогасне и полицијске јединице и инспекцијске службе константно на терену.

„Стање је тренутно стабилно, одбрана је спремна да реагује уколико дође до погоршања, вршимо свакодневну процену ситуације на основу извештаја Републичког хидрометеоролошког завода и правимо планове за санирање евентуалних проблематичних ситуација“, рекла је Ковачевић Суботички.

Она је захвалила општине захвалила свим људима и компанијама које су ових дана помагале Купинову.

Посебну захвалност Купиново и друга угрожена насеља дугују припадницима словеначке Јединице за спасавање на води коју чини 26 професионално обучених специјалаца опремљених са два чамца и осталом опремом неопходном за спасавање, који су стављени на располагање Штабу за ванредне ситуације општине Пећинци и налазе се уз браниоце Купинова.

Што се снабдевања водом тиче, резултати анализа Завода за јавно здравље Сремска Митровица узорковане воде из месних водовода показују да је вода у свим насељима пећиначке општине неисправна за људску употребу, па је стога Штаб за ванредне ситуације Општине Пећинци забранио коришћене воде за пиће кување па чак и купање.

09:33 – У ШАБАЦ СТИЖЕ ХРАНА

Руским хеликоптером у Шабац ће данас бити допремљена хуманитарна помоћ грађанима са поплављених подручја.

Хеликоптером К- 32 биће достављени прехрамбени производи и оно што је непходно за прву помоћ, изјавио је Тањугу заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.

09:23 – СТО МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УГРОЖЕНЕ

Скупштина Србије издвојиће за угрожене сто милиона динара од новца предвиђеног за санацију зграде парламента, каже Маја Гојковић.

09:22 – НАСИПИ ИЗДРЖАВАЈУ

Водостај Саве код Шапца нижи за четири центиметра у односу на синоћ. Сви насипи издржавају.

09:14 – ВЕСИЋ: ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ МЕРЕ У ОДБРАНИ БЕОГРАДА ОД ПОПЛАВА

БЕОГРАД – Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да су предузете све мере да се Београд одбрани од поплава. Весић је код Куле Небојша у Београду за ТВ Пинк рекао да је савски додатни насип потпуно завршен и да су у изградњи насипа коришћени џакови са песком. Он је прецизирао да има 12 километара насипа и да је урађено скоро пет километара додатних насипа, а да се, уз то, радило и на одбрани од поплава на Дунаву. Весић је додао да се највећи талас на Дунаву очекује у петак.

Весић је додао да је у „Комбанк арену“ током ноћи смештено око 1.000 људи и поручио грађанима и компанијама да, уколико желе да помогну, доносе суву и конзервирану храну, воду и храну за бебе.

 

08:48 ШЕВАРЛИЋ –  Штета у пољопривреди пола милијарди евра

Директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи може достићи око пола милијарде евра, изјавио је данас агроекономиста Миладин Шеварлић.

„Ако је тачна процена да је поплавама обухваћено око 10 одсто укупне пољопривредне површине, онда ће директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи износити око пола милијарде евра“, рекао је Шеварлић за РТС.

„Али штета је далеко већа, јер имамо и друге повезане губитке, у уништеној стоци, механизацији, у објектима, а и индиректне губитке који ће се јавити због губитка могуће производње које ће се јавити у наредним годинама, тамо где су уништени вишегодишњи засади или објекти који неће моћи да се приведу функцији пољопривредне производње у релативно кратком временском периоду“, рекао је Шеварлић.

Први корак у санацији штета у пољопривреди треба да буде редослед поступака и мера које треба да направе надлежни државни органи за санацију тог подручја, при чему велику улогу треба да одиграју саветодавци из области пољопривреде, али је њих, нажалост, веома мало, сматра Шеварлић.

„Због тога предлажем Министарству пољопривреде да ангажује незапослене агрономе, који су до августа 2012. били асистенти – саветодавци по програму ‘Наше знање за ваше имање’. Верујем да би се велики број њих одазвао да у статусу волонтера помогне на тим подручјима“, поручио је Шеварлић.

Он је напоменуо да међу њима има око 150 стручњака за мелиорацију, који могу да помогну у санацији и других проблема који се јављају не само у пољопривредној производњи, него и у свеукупном развоју сеоског подручја.

Пољопривредне културе које нису биле захваћене поплавним таласима, није загађено јер је ту падала само киша, а оне површине под засадима које су биле поплављене, пољопривредни стручњаци за заштиту биља мораће да анализирају и процене које мере треба предузети, ако уопште буде могуће да се ревитализује производња, објаснио је Шеварлић.

miladin-sevarlic_660x330

07:51 СМЕДЕРЕВО – Рибари упозорени да прате пораст Дунава

Због очекиваног пораста нивоа Дунава градски Штаб за ванредне ситуације позвао је становнике рибарских насеља Орешац и Металор да прате водостај Дунава и да на време евакуишу и обезбеде имовину.

Орешац и Металор су рибарска насеља и велики број настамби је на стубовима, на самој обали реке.

У граду, посебно дуж железничке пруге поред Смедеревске тврђаве, изграђена су два одбрамбена насипа.

Насип дугачак 900 метара висок је до коте од 854 сантиметра, као и 2006. када вода није премашила ту квоту. У тај насип уграђено је 30.000 џакова с песком и око 100 великих врећа.

Командант Штаба, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић јуче је реферисала министру одбране Братиславу Гашићу да „за сада, није потребна помоћ војске“.

Приватна предузећа, у индустријској зони, која прва може бити на удару Дунава, могу да рачунају на помоћ волонтера, ако сами обезбеде џакове и песак.

ЈКП Водовод Смедерево је саопштио да се вода из градске водоводне мреже контролише четири пута дневно и да је исправна за пиће.

РТВ (Јан Вало)

РТВ (Јан Вало)


07:28 РТВ: Евакуисано 30.873 особа, најтеже у Обреновцу, Крупњу, Сремској Рачи и Јамени

На територији Републике Србије са подручја угрожених поплавама до сада су евакуисане 30.873 особе, од чега је са подручја Обреновца евакуисано 13.603 људи. Најтежа ситуација је у Обреновцу, Крупњу, Сремској Рачи и Јамени.

Кроз прихватне центре из општине Обреновац прошло је преко 10.000 људи, од чега се један број евакуисаних после евиденције сместио код родбине. Евакуација и достава хране и воде и даље је у току.

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова, која је имала преко пет сати налета, превезла је више од тону и по хране за бебе и одрасле, доставила је потребне лекове и евакуисала становништво из Забрежја.

Припадници Војске Србије евакуисали су 1.251 особу са територије Обреновца, од тога 71 ваздушним путем.

Ни један објекат копова и електрана у термоелектрани Костолац и Теко „Б“ Дрмно није поплављен. Водостај Млаве је у благом опадању. Обавља се препумпавање воде са три велике пумпе из електраниног постројења.

Поред наведених пумпи, разливену воду у главно утвђено корито реке, такође у околини електране ТЕКО Б Дрмно препумпавају пумпе које су добијене као помоћ из Француске и Чешке. Такође, ојачавају се постојећи и изграђују нови заштитни насипи који имају сврху да воде преусмере даље од Копова и Електрана Дрмно.

На предлог команданта Републичког штаба за ванредне ситуације, на подручју Сремске Митровице превентивно су евакусани мештани из Вишњићева и Моровића у прихватни центар у Руми.

Одбрамбени насипа у реону Чеврнтија, Дреновац, Силос за сада је стабилно. У току је превентивна, делимична евакуација из делова насеља Дреновац, Бановићи, Шеварице, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Мрђеновац и Миокус.

У Колубарском округу угрожено је 1.250 домаћинстава са преко 3.500 грађана. До данас је евакуисано 6.500 особа.

На територији Србије угрожена су 1.763 објекта, а поплављено је 2.260.

Министарство унутрашњих послова, у току претходног дана, доставило је помоћ у храни, води, средствима за хигијени и гардероби Чачаку, Ужицу, Пожаревацу, Лозници, Шапцу, Смедереву, Јагодини, Ваљеву, Гроцкој, Обреновцу, Коцељеви, Крупњу, Лазаревцу, Владимирцима, Смедеревској Паланци, Малом Зворнику, Ћуприји, Параћину, Жагубици, Трстенику, Убу, Лајковацу, Богатићу, Сурчину, Свилајнцу, Бору, Мионици, Љубовији, Сремској Митровици, Краљеву, Пећинцима, Лајковцу, Осечини, Љигу.

лајковац

ЛАЈКОВАЦ

07:06 АМСС – Повлачења река у корита побољшавају проходност путева

Много повољнија хидрометереолошка слика и повлачење река у своја речна корита у великој мери побољшавају проходност путева на целом подручју Србије, а посебно у најуугроженијим деловима.

Како је саопштио јутрос Ауто мото савез Србије (АМСС), набујале реке за собом остављају наносе земље и муља на коловоз, док је на појединим деоницама коловоз у великој мери оштећен, што додатно отежава проходност путева.

Затворени су за све категорије возила гранични прелази Сремска Рача, Бадовинци и Мали Зворник преко старог моста, док је на осталим граничним прелазима задржавање путничких возила до 30 минута.

Непроходне су деонице Сремска Митровица-Богатић, Моровић-Јамена, Јагодина-Глоговац-Медвеђа, Братанац-Кличевац-Речица, Осечина-Доње Црниљево, Јагодина-Глоговац-Медвеђа, Лозница-Мали Зворник-Љубовија, Рогачица-Костојевићи, Рогачица-Бајина Башта и Пожаревац-Велико Градиште.

И деонице Љиг-Латковић, Дићи-Бољковци, Сремска Митровица-Дреновац-Шабац, Крупањ-Шљивова, Крупањ-Мачков Камен, Ваљево-Дреновац, Иверак-Караула-Уб, Лазаревац-Аранђеловац-Топола, Лазаревац-Белановица-Рудник, Свилајнац-Деспотовац, Жагубица-Крепољин-Петровац на Млави, такође, су непроходне.

Саобраћај је обустављен и на деоницама Кадина Лука-Срасле Букве, Белановица-Ваган, Венчане-Даросава, Горња Трешњевица-Шаторња, Тополовник-Рам, Аранђеловац-Раниловић, Аранђеловац-Бошута, Жупањац-Горња Топлица, Мионица-Боговођа-Жупањац, Дудовица-Врачевић, Гучево-Бања Ковиљача.

И на деоницама Калиновац-Новаци, Матијевац-Градојевић, Мионица-Мушић, Партизани-Белановица, Крупањ-Коренита, Радаљска Бања-Лончаник-Уб, Михајловац-Смедеревска Паланка, Селевац-Смедеревска Паланка, Пожаревац-Врбница, Лапово-Марковац, Страгари-Шаторња, Светиња-Топола саобраћај је, такође, обустављен.

Саобраћај је обустављен и на деоницама Топола-Доња Шаторња-Рудник, Јагодина-Лоћика, Бершићи-Бањани, Ваљевска Каменица-Каменичко брдо, Причевић-Пецка, Раља-Смедеревска Паланка, Орљево-Рашанац, Шабац-Обреновац, Стублине-Уб, Крупањ-Лозница, Осечина-Лозница, Липнички шор-Текериш, Накучани-Матијевац, Дебрц-Градојевић.

И на деоницама Доње Црниљево-Градојевић, Ваљево-Словац, Љиг-Рудник, Жупањац-Рудник, Косјерић-Варда, Парагово-Иришки Венац, Мионица-Љиг, Љиг-Белановица и Белановица-Аранђеловац, Мионица-Наномир, Лајковац-Љиг, Даросава – Белановица, Светиња-Шабац, Топола-Рача, Шабац-Ваљево-Косјерић саобраћај је обустављен.

putevi-radovi-ostecenja-poplave-popravka-mihajlovic-jpg_660x330

06:47 ВОДОСТАЈ – Од данас се очекује пораст Дунава

БЕОГРАД – На Дунаву код Бездана, Новог Сада и Сланкамена водостаји ће достићи границу редовне одбране од поплава од данас до среде, 21. маја.

Водостај Дунава ће низводно код Земуна, Панчева и Смедерева бити у порасту и кретаће се изнад границе ванредне одбране од 22. маја, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод у извештају од понедељка.

На Млави и Пеку водостаји су у опадању и налазе се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања, навео је РХМЗ додавши да ће и на низводном делу Млаве код Братинца водостаји бити у опадању.

На Тиси код Титела водостај ће се од данас кретати изнад границе редовне одбране од поплаве, додао је РХМЗ у упозорењу објављеноим на свом сајту.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања.

Код Београда „водостај ће бити у порасту и кретаће се изнад границе ванредне одбране од поплава од 21. маја“ а „на доњем току Колубаре код Обреновца водостаји ће имати тенденцију споријег опадања“.

На Великој Морави код Ћуприје и Багрдана водостај се налази изнад границе ванредне одбране од поплава а „на Јасеници водостај је изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом опадања“.
 MLAVA PROBILA DRUGI POJAS ODBRANE

06:40 ОБРЕНОВАЦ – Настављена евакуација у Обреновцу

Евакуација становништва из Обреновца успешно се наставља, а ситуација са нивоом Саве у Београду је под контролом, изјавио је јутрос за РТС начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

„Евакуисани су становници Забрежја, а на ТЕНТ-у А и Б постављено је још 15.000 џакова. Ангажоване су хеликоптерска јединица и ронилачки клубови. Акција и даље траје, храна се допрема 24 сата дневно, а потребна је и вода за пиће“, рекао је Марсенић.

Он је навео да је настављена и асанација терена, односно да су службе раде на свим локацијама на којима је то могуће у овом тренутку.

Када је у питању Београд, Марсенић је навео да је ситуација са нивоом Саве тренутно стабилна и под контролом. Према његовим речима, волонтери се шаљу на дестинације које је потребно бранити, а џакова за песак засад има довољно.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је у понедељак поподне хитну и потпуну евакуацију Обреновца због новог поплавног таласа који надолази из правца Забрежја, јер се очекује пораст нивоа реке Саве.

обреновац

06:15 МУП – СТИЖЕ ПОМОЋ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА

МУП Србије саопштио је јутрос да се очекује долазак хуманитарне помоћи из Јапана и од ОЕБС-а, поред помоћи која свакодневно стиже из целог света, а током дана треба да стигну и тимови за испумпавање воде из Данске, Словачке и Немачке.

Међународна хуманитарна помоћ и најпотребнија опрема која ће помоћи у спасавању живота и санирању последица поплавом угрожених подручја свакодневно стиже у Србију, а на терену заједно са српским спасиоцима без престанка на евакуацији и помоћи угроженима раде тимови из Руске федерације, више земаља ЕУ и региона.

Хуманитарна помоћ у опреми и животним намирницама стигла је од Уједињених нација, Руске федерације, Азербејџана, Белорусије, Словеније, Црне Горе, Македоније…

Авион са хуманитарном помоћи из Азербејџана стигао је синоћ директним летом из Бакуа на београдски аеродром Никола Тесла. Помоћ се састоји од моторних и пластичних чамаца, генератора мотора за чамце, шатора, опреме за спасилачке акције, пумпи, плинских боца, лампи, канистера, ћебади…

На нишки аеродром „Константин Велики“ јуче је стигла још једна, четврта по реду, испорука хуманитарне помоћи Руске Федерације која се састоји од 28 тона хране за бебе и одрасле, шећера, врећа за спавање, шатора и још једног струјног агрегата.

Помоћ је допремљена авионом типа „Иљушин 76“ који је четврти по реду који је посредством Руско српског хуманитарног центра упућен поплављеним деловима Србије.

УН основале су координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координирају сву пристиглу помоћ и помажу локалним властима у отклањању последица поплава.

Такође, у Србији је и тим ЕУ за фасилитацију помоћи Европског механизма цивилне заштите са циљем да помогне српским властима и координира помоћ која пристиже из Уније.

На спасавању и помоћи угроженима ангажовани су спасиоци из Руске федерације, Словеније, Бугарске, Чешке, Немачке, Аустрије, Француске, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Хрватске са опремом за спасавање угрожених поплавама и испумпавање воде пумпама, а током дана пристижу и тимови за испумпавање воде из Данске, Словачке и Немачке.

Србији су притекли у помоћ и хеликоптери из Словеније, Швајцарске, Немачке, Македоније, Мађарске, Белорусије и из контигента ЕУЛЕX – а.

Тимови су, уз координацију Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Војске Србије, ангажовани на подручју Обреновца, Лазаревца, Шапцу, Сремске Митровице, Јагодине, Параћина, Колубаре, Шапца, Прогара и ТЕНТ-а.

Помоћ у виду хране, воде, одеће и неопходних средстава за бебе стиже од српске дијаспоре, али и од фирми и предузетника земаља из региона.

У Србију је током ноћи стигла и хуманитарна помоћ од српске заједнице „Квадраци“ и фирма „Кожучанка“ из Македоније, а Црвени крст те земље упутио је помоћ која се састоји од воде, хране, ћебади, средстава за хигијену….

Црвени крст Црне Горе и приватници из Бара упутили су хуманитарну помоћ за становнике поплавом угрожених подручја, а епархија Српске православне цркве из Словеније и Српска православна црква из Вићенце послале су помоћ у виду одеће, хране, средства за хигијену, ћебади.

Јеврејска хумана фондација из Румуније упутила је пелене, воду, беби опрему, конзервирану храну, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

un-pomoc_660x330

01:34 СВИЛАЈНАЦ – Више угља за ТЕ Морава из Рембаса

СВИЛАЈНАЦ – Министар енергетике и рударства Александар Антић изјавио је вечерас да је стање у термоелектрани Морава у Свилајнцу стабилно, упркос претњи од високог водостаја Велике Мораве, и најавио да ће од рудника Рембас затражити веће испоруке угља за ту термноелектрану.

Министар рударства и енергетике је, приликом обиласка термоелектарне у Свилајнцу, оценио да ће ускоро бити одређених проблема са снабдевањем угљем са копа Колубара и најавио да ће током дана разговарати за пословодством рудника угља Рембас и да се заједно са Железницама Србије одатле појача транспорт угља за термоелектрану Морава у Свилајнцу.

Иако је термоелектрана у Свилајнцу мање снаге (око 125 мегавата), она се налази у централној Србији и важна је за електроенергетски систем земље, истакао је Антић.

Признајући да је први пут у термоелектрани у Свилајнцу, Антић је рекао да се на први поглед види да је одлично организован рад у њој и да је „води снажна женска рука“.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да су радници и пословодство термоелектране Морава у Свилајнцу успели да одрже производњу струје стабилном у ненормалним условима, а уз то су и помагали грађанству да се избори са поплавама, док кризни штаб није преузео бригу о становништву тог града.

Директор огранка термоелектране Морава у Свилајнцу Марија Стевановић рекла је да је у претходних неколико дана та термоелектрана имала проблема са високим нивоом Велике Мораве, чији је водостај био највећи јуце ујутро у 9 сати – 737 центиметара, што је било алармантно, јер је историјски највиши водостај износио 700 центиметара.

На срећу, Морава је почела да опада и сада је око 720 центиметара, рекла је Стевановићева.

У термоелектрани Морава запослени су на окупу већ четири дана непрекидно, заједно са руководством, и постројење ради пуним капацитетом, а све то време река Ресава је била потопила већи део Свилајнца, рекла је Стевановићева.

stevanovich_2005

00:26 – ОБРЕНОВЧАНИ И ДАЉЕ ОДБИЈАЈУ ЕВАКУАЦИЈУ

Многи у Обреновцу одбијају евакуацију, јавља репортер РТС-а. У Обреновцу су и министри Братислав Гашић и Александар Вулин.
obren71

00:21 – ЈАРАК НИЈЕ УГРОЖЕН, БЕЗ ЕВАКУАЦИЈЕ

Пут Сремска Митровица – Богатић је проходан, а село Јарак, које се налази у близини Сремске Митровице није угрожено поплавом и мештани тог села не евакуишу се из својих домова, саопштило је ноћас Министарство унутрашњих послова Републике Србије.Информације, које су се појавиле у медијима, о непроходности пута и евакуацији мештана у селу Јарак су нетачне, наводи се у саопштењу МУП-а.
***

Министарство одбране позвало добровољце

БЕОГРАД – Министарство одбране позива војне обвезнике који желе да узму учешће на асанацији терена у поплављеним подручјима у Републици Србији, на добровољном принципу, да се јаве центрима Министарства одбране по месту пребивалишта.
Ангажовање на асанацији терена у поплављеним подручјима ће се одвијати у складу са плановима штабова за ванредне ситуације.
...
***

ФБР: ДА СЕ ПОДСЕТИМО

Термоелектрана „Никола Тесла“ (ТЕНТ) је највећа електрана у Србији и представља предузеће које обједињује 4 термоелектране и интерну железницу. У саставу овог предузећа су термоелектране „Никола Тесла А“ и „Никола Тесла Б“ у Обреновцу, термоелектрана „Колубара“ у Великим Црљенима и термоелектрана „Морава“ у Свилајнцу. Укупно има 14 генератора инсталисаног капацитета 3.286 MW, односно 36% свих произвођачких капацитета електричне енергије у Србији, и највећи је произвођач електричне енергије у југоисточној Европи. Годишња производња струје износи око 16.400 GWh, што износи око 47% годишње производње струје у Србији. Име је добила по српском научнику Николи Тесли.
Термоелектране у Обреновцу се снабдевају нискокалоричним лигнитом из Колубарских површинских копова. Транспорт се врши интерном железницом дужине 30 km којом се превози годишње 37 милиона тона лигнита.
Током НАТО бомбардовања СРЈ електрана је претрпела велике штете, гађана је електрана „Колубара“ а велика разарања претрпела су разводна и далеководна постројења у близини ТЕНТ А.

На десној обали Саве 30 km узводно од Београда, близу Обреновца је ТЕ Никола Тесла А.
Око 50 km узводно од Београда, између села Скела и Ушће је термоелектрана ТЕ Никола Тесла Б.
На ободу рударског копа Колубара у месту Велики Црљени налази се ТЕ Колубара, најстарија активна термоелектрана у електропривреди Србије.
На обали Велике Мораве близу Свилајнца је ТЕ Морава. Првобитно је коришћен угаљ из оближњих јамских рудника угља а сада из Колубаре или Костолца.

———-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 19.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (6): ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС – ХИТНА евакуација у сливу Саве код Шапца – НАРЕЂЕНА ПОТПУНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ОБРЕНОВЦА

ОБРЕНОВАЦ

У овом тренутку је 80.000 хектара обрадивог земљишта поплављено, а губици су у велики и у сточном фонду где је реч о неколико десетина тона угинулих животиња, изјавио је данас државни секретар Министарства пољопривреде Зоран Рајић, позивајући се на последње податке са терена. После велике битке која се водила са водом у Дрмну код Термоелектране… Read More ›