ДЕШАВА СЕ...

Блажић: Држава за личну употребу


ПОДГОРИЦА – Црна Гора је 2006. године само формално правно обновила државност и грађани су тада добили прилику да изграде савремену, демократску, социјалну, еколошку државу која почива на принципу владавине права. Управо ове вредности су само пука слова записана у основним одредбама Устава Црне Горе из 2007. године, али фактичко стање је сасвим другачије. То значи да су грађани 2006. пропустили шансу да изграде савремену демократску државу јер ово што имамо последњих осам година је „земља“ Црна Гора која је далеко од савремене државе.

20.05.2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Ђорђе Блажић

Ђорђе Блажић

Ово у разговору за „Новости“ истиче др Ђорђе Блажић, универзитетки професор, уочи сутрашњег обележавања црногорске независности.

– Главним идеолозима овакве квазидржаве била је потребна управо оваква Црна Гора која ће појединцима обезбедити само дипломатски имунитет од кривично правне одговорности за покренуте судске поступке у државама у окружењу које су их оптужиле за међународни шверц и организовани криминал. Али и потребу да се организовани криминални миље шверца ослободи контроле институција тадашње савезне државе (СРЈ) и државне заједнице, превасходно војске, царине и служби безбедности, да би несметано могли да наставе са криминалним активностима. У том контексту, Црна Гора је заробљеник магичног троугла државно партијске олигархије – тајкуна – организованог криминала, који нажалост фактички владају овом земљом више од две деценије.

* Где је онда реакција државе?

– Тешко је објаснити како тужилаштва и судови страних држава деценијама воде поступке против ових организованих криминалних група, а наши тужилачки и безбедности органи мирно и незаинтересовано посматрају све то иако су осумњичени држављани Црне Горе за кривична дела која су урађена на територији ове земље. Једино могуће и логичко објашњење ове необјашњиве појаве јесте што су овдашње државне институције претворене у сервилне службе криминалног миљеа.

ИСТРОШЕНА ПРИЧА
Као истрошена грамофонска плоча, већ годинама, владајући партијски олигарси у стању поражавајућих резултата владавине „упозоравају“ грађане у локалним самоуправама како би губитак њихове власти угрозио Црну Гору. Оно са чиме се слажем јесте чињеница да је Црна Гора угрожена, али не од данас и не од јуче већ од тренутка када су они дошли на власт – истиче др Блажић.

* Колико је Црна Гора данас суверена

– Процењује се да процеси придруживања ЕУ и НАТО имају за последицу да државе губе близу 80 одсто своје суверености у вршењу власти на својој територији и над својим становништвом. То је последица процеса глобализације друштвених процеса и јачања наднационалих субјеката над сувереним државама.* Режим је, с друге стране, увео санкције Русији.

– Сматрам да је власт деловала исхитрено и без потребе нарушила традиционално и историјски добре односе са Русијом. Могу да разумем такву реакцију као последицу снисходљивости појединаца из власти да се превасходно зарад личних интереса и личне сигурности додворе великим силама Запада. Јер, не постоји национални интерес Црне Горе нити иједан рационалан разлог који би упућивао на закључак да је требало тако реаговати. Та исхитрена реакција олигарха је само континуитет деловања власти који се десио и 2008. када је Влада Црне Горе уз флагрантно кршење Устава Црне Горе признала Косово као државу иако Косово ни дан-данас није држава у међународно правном смислу.

* Треба ли нам НАТО?

– Ово је питање пре свега младих генерација и њихове будућности. Сва мишљења су легитимна иако су опречна. Ово је питање од највишег националног интереса чији легитимитет лежи у одлуци грађана. Нарочито ако се има у виду да Устав не уређује надлежност ниједног државног органа, па чак ни Скупштине, да доноси ову врсту одлука.

ПРЕДИЗБОРНА ТРГОВИНА

* Како оцењујете кампању за локалне изборе?

– Као што се да приметити, јако је присутна политичка трговина укључујући и непринципијелне коалиције владајућих и опозиционих странака, веома наглашене већ познате појаве злоупотребе државних ресурса у политичке сврхе, криминалне радње оличене у куповини гласова и, наравно, ћутање квази државних институција које уместо да раде свој посао, сервилно калкулишу са владајућим партијама, као да се то њих не тиче.

%d bloggers like this: