Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (5): ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС – СТИГЛА ЈОШ ДВА „ИЉУШИНА“ ПОМОЋИ, ЉУДИ И ОПРЕМЕ ИЗ РУСИЈЕ


Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије су само она места која су директно угрожена поплавом у овом тренутку и из безбедносних разлога, рекли су у надлежном министарству или су то места у којима су трафо-станице потпуно под водом. Барич и Обреновац је искључен. „У Србији до сада поплаве су однеле 17 живота, а једна особа се води као нестала“ – рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације. До сада су из поплављених подручја евакуисане 24.352 особе, а вода је поплавила 2.260 кућа, док је 1.763 угрожено.
Сава у Шапцу достигла 661 цм, евакуисано је неколико села општине Шабац, још увек траје евакуација грађана Обреновца, Барич је евакуисан јуче, део Умке, Остружнице и Сремске Митровице…  Војска Србије поставила је јуче понтонски мост у селу Раваница и тако повезала 170 домаћинстава на обронцима Гледићких планина у Краљеву, пошто су набујали потоци однели чак 12 мостова. БАЈИНА БАШТА, КОСЈЕРИЋ И ПОЖЕГА УГРОЖЕНИ КЛИЗИШТИМА.

ДЕМАНТОВАЛИ СУ ИЗ ШТАБА ШИДА ИНФОРМАЦИЈУ КОЈУ СУ ПРЕНЕЛЕ АГЕНЦИЈЕ И ВИШЕ ДНЕВНИХ ЛИСТОВА – НИЈЕ ТАЧНО да је: „У Шиду у месту Јамена, Убу и околини Пожаревца, Млава је пробила насипе, данас је наређена евакуација Вишњићева, Сремске Раче, Адашеваца и Моровића“. 

КРИТИЧНО: ЋУПРИЈА: ПРЕТИ ПУЦАЊЕ БРАНЕ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ
КРИТИЧНО: Костолац је ноћас био угрожен,
али је данас река Млава пробила је и други ниво насипа и даље прети површинском копу „Дрмно“ и термоелектрани „Костолац Б“.
КРИТИЧНО: Брдо које се покренуло у петак око 16 часова код старог гвозденог моста и делимично блокирало магистралу Мали Зворник – Љубовија прети да се у потпуности обруши и прегради део корита реке Дрине, односно формира језеро! Уколико се то догоди велики проблеми настали би за насеља са обе стране Дрине, Зворник и Мали Зворник, али и за ХЕ која се налази само 100 метара узводно.
 СМЕДЕРЕВО прави превентивне бедеме због водотока Дунава и Мораве… У међувремену су ојачани насипи и у Београду јер се за данас очекује повећан доток воде…
Из Русије данас стигла још два авиона Иљушин, у једном је хуманитарна помоћ, а у другом специјална опрема за спашавање. Помоћ је јуче најављена из Белорусије – хеликоптери и људство… Из Македоније и Црне Горе стигли су тимови и опремом за спашавање. Са нашим спасиоцима су већ и бугарски спасиоци, укупно тринаест земаља чланица ЕУ и УН најавиле су помоћ… Бројне су акције предузели многи наши људи у дијаспори, спортисти, музичари, научни, пријатељи Срба у свету, свакодневно се организују и прикупљају помоћ, јер ће ово стање потрајати… ова непогода је поред бројних жртава, оставила на неким местима тоталну пустош…
Руски спасиоци, Горска служба спашавања, полиција, жандармерија, ПТЈ и Војска Србије заједно се са грађанима боре против поплаве, велику помоћ имају од самоорганизованих радио-аматера…

У Сремској Митровици Сава достигла рекорд, ОЧЕКУЈЕ СЕ НИВО САВЕ ОД 901цм, док је до сада највећи забележени водостај у историји износио је 801 центиметар, 1974. године.

******

*СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ ОБРЕНОВЧАНА У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616

* ОТВОРЕН ЈЕ САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА ЈЕ
www.nestali.rs

* ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОМОЋ И ЕВАКУАЦИЈУ све телефоне за помоћ погледајте ОВДЕ.

* ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ – пунктови за одећу, обућу, новац, храну и воду, жиро-рачуни погледајте ОВДЕ.

****

* ПОМОЋ путем PayPal-а из 193 земље и региона – адреса пријема floodrelief@gov.rs

МУП: БРОЈ 1985 ПОЗИВАТИ САМО У СЛУЧАЈУ ЖИВОТНЕ УГРОЖЕНОСТИ

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе данас све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе.

Броjеви су следећи:
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SOS ПОЗИВ БРОЈ 112, СМС ЗА ПОМОЋ 1003

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

18.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Телеграф, Поплаве.рс, РТВ Војводине, БЛИЦ, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

23:56 – СТИГАО И ДРУГИ КОНТИНГЕНТ ПОМОЋИ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ

Из Белорусије је вечерас у Србију допремљен нов контингент хуманитарне помоћи, а истим авионом стигао је и заменик белоруског министра за ванредне ситуације Александар Николајевич Гончаров.

У Србију су претходно из Белорусије стигла два хеликоптера и четири спасилачке екипе ронилаца, подсетио је Гончаров и додао да је вечерас допремљена хуманитарна помоћ договорена са Владом Србије и да је сада потребна помоћ у санирању последица.

„Реч је о четири великих агрегата од по 100 киловата, 20 преносивих генератора, 30 моторних пумпи за испумпавање воде, 20.000 конзерви месних прерађевина, 5.000 вунених ћебади, 20 шатора са по 20 места за спавање и другим потрепштинама“,наведено је у саопштењу.

23:20 – ОДРОН И КЛИЗИШТА ОТЕЖАВАЈУ САОБРАЋАЈ НА ЈУГОИСТОКУ СРБИЈЕ

На територији Новог Пазара, Краљева, Ивањице и Гоча, на појединим деоницама и даље важи обустава саобраћаја због одрона и оштећења коловоза, а слична ситуација је и на територији Ниша, Куршумлије, Куршумлијске бање, Пролом бање и Луковске бање, саопштио је вечерас МУП Србије.

На деоници Студеница-Миланча обустављен је саобраћај због одрона, као и на деоници Ушће- Ивањица, на 13,5 километара од Ушћа ка Ивањици (оштећење трупа пута у дужини од 40 метара). Због оштећења трупа пута у дужини од 30 метара, саобраћај се одвија успорено једном траком на државном путу 2. А реда од Краљева ка Гочу на 13 километара од Краљева ка Гочу.

На осталим државним путевима саобраћај се одвија нормално уз повремене интервенције због одрона.

На територији Ниша, Куршумлије, Куршумлијске бање, Пролом бање и Луковске бање нормализован је саобраћај на деоници Крушевац – Појате, али због појаве учесталих одрона, на деоници Нишка бања – Гаџин Хан – Боњинце, препоручује се опрезна вожња.

23:15 – У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ НЕСТАШИЦА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ

У поплавама угрожену Смедеревску Паланку пристигла је помоћ из Алексинца и Крагујевца. Међутим, воде за пиће нема и, како јављају грађани, само две цистерне са водом круже градом. Вода из Карађорђевог насеља се повлачи јако споро, насеље је и даље неприступачно. Волонтери Црвеног крста раде одлично, али у народу влада тензија због проблема са водом.

23:08 – ГОРСКА СЛУЖБА СПАСИЛА СТОТИНЕ ЉУДИ У ОБРЕНОВЦУ

Горска служба спасавања (ГСС) Србије од првог дана проглашења ванредног стања, у Обреновцу је евакуисала више стотина угрожених становника. Спасилачке екипе Горске службе спасавања распоређене су на свим критичним локацијама у земљи. С обзиром на то да је најкритичније било у Обреновцу, највећи број екипа упућен је у то подручје, наводи се у саопштењу. Спасиоци Горске службе непрекидно раде заједно са радио аматерима, припадницима Сектора за ванредне ситуације, Жандармеријом, Војском Србије.

23:11 – ОДБРАНА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

Потпредседник покрајинске владе и командант покрајинског Штаба за ванредне ситуације Горан Јешић изјавио је вечерас да је основни циљ да се обезбеди одбрана од поплаве на потезу Кузмин-Босут , у супротном ће бити срушено све што је урађено на одбрани Сремске Митровице. Јешић је на конференцији за новинаре казао да је неопходно да се тај потез одбрани на све начине и да је сва механизација усмерена на тај потез. Он је истакао да се наставља и са одбраном других насељених места у Срему.

Он је напоменуо да је Сремска Митровица одбрањена од највећег измереног водостаја у историји, али је је рекао да је апсурд да Митровица падне од воде која долази са задње стране.

22:37 – СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ ОБРЕНОВЧАНА У ЦРВЕНОМ КРСТУ

Црвени крст Београд направио је списак око 4.200 евакуисаних грађана из поплављеног Обреновца, и сви који желе да се обавесте могу да се јаве и провере да ли се њихови рођаци и пријатељи налазе на списку, изјавила је секретарка Црвеног крста Београда Ивана Марисављевић Дашић. Она је позвала грађане да се јаве на број 011/2620-616 где ће проверити да ли су подаци о особи коју траже унети у базу, односно да ли је та особа евакуисана.

„На списку је данас било око 4.200 грађана, а ажурне податке свих који су на смештају, заључно са данашњим даном, имаћемо у раним јутарњим сатима, јер се прихватни центри налазе на ширем градском подручју“, поручила је Марисављевић Дашић.

22:35 – БРОЈ 1985 ПОЗИВАТИ САМО У СЛУЧАЈУ ЖИВОТНЕ УГРОЖЕНОСТИ

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да телефонски број 1985 позивају само у случају животне угрожености, наведено је у саопштењу. То је телефонски број Оперативног центра Градског штаба за ванредне ситуације.

22:25 – ИЗ ХРВАТСКЕ СТИГЛО 65 ТОНА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ

Хрватска је грађанима Србије, погођеним великим поплавама, послала 65 тона воде за пиће, саопштило је вечеарс Министарство унутрашњих послова. На Границни прелаз Батровци стигло је три камиона хуманитарне помоћи са 65 тона воде за пиће из Хрватске, прецизирано је у саопштењу.

22:06 – ДЕНИО: У СРБИЈУ СТИЖЕ 40 ФРАНЦУСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА

Француски амбасадор у Србији Франсоа Гзавије Денио изјавио је вечерас да је Француска у Србију упутила половину својих укупних средстава за борбу против поплава и најавио да у Србију стиже 40 специјалаца за спасавање у случајевима поплава.

„Њима командује пуковник Ланкри. Са собом су донели и опрему – две барже за транспорт екипе, осам чамаца, пумпе за избацивање воде и другу опрему која се користи у оваквим ситуацијама. Дакле, реакција у Француској је била моментална и на располагање Србији смо ставили готово половину наших укупних капацитета специјализованих за борбу против поплава“, рекао је Денио за Телевизију Б92.

Француски амбасадор је изразио жаљење због губитака људи погођених поплавама.

22:06 – БИН ЗАЈЕД ШАЉЕ СРБИЈИ 10 МИЛИОНА ДОЛАРА ПОМОЋИ

Најближи сарадник шеика Мохамеда бин Заједа обавестио је данас поподне председника Србије Томислава Николића да ће Уједињени Арапски Емирати упутити Србији помоћ у износу од 10 милиона долара за санирање штете изазване катастрофалним поплавама, изјавила је вечерас саветница председника Србије Станислава Пак Станковић.

Пак Станковић је Тањугу рекла да ће председник Николић упутити конвој хуманитарне помоћи у најугроженија места општине Крупањ. Помоћ су обезбедиле компаније које су се одазвале апелу председника. Николић ће уручити помоћ грађанима и обићи ће локације на подручју општине Крупањ.

22:00 – У ЉИГ СТИГЛА ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Влада Србије упутила је у Љиг помоћ у води, храни и лековима, која је вечерас са три хелихоптера допремљена у ту општину. Заменик председника општине Љиг Драган Лазаревић рекао је Тањугу да је овдашњем становништву погођеном поплавама стигла помоћ у храни, води и лековима, коју су хеликоптерима допремили припадници војске.

21:47 – ДИКОВИЋ: У ШАПЦУ СИТУАЦИЈА СТАБИЛНА, ОПРЕЗ ПРИСУТАН

Начелник Генералштаба Војске Србије и командант Штаба за ванредне ситуације у Шапцу, генерал Небојша Диковић, изјавио је вечерас да је тренутна ситуација у том граду стабилна, ојачања на обалама Саве су издржала, створена је стабилна заштита, али је опрез и даље присутан јер опасност није прошла.

„Са водом никада не можете бити 100 одсто сигурни. Данас је водостај Саве 652 центиметара, јуче је био 666, а безбедан ниво је 552“ , рекао је Диковић телевизији Пинк.

21:44 – МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: ОБЕЗБЕЂЕНИ ЛЕКОВИ ЗА КРУПАЊ

Упркос отежаним условима, Дому здравља у Крупњу пружа се континуирана здравствена заштита, обезбеђени су сви неопходни лекови и медицинска средства, саопштило је вечерас Министарство здравља и навело да је санитарна инспекција Министарства здравља обишла сва прихватилишта и тријажне центре на територији Београда.

У одговарајуће објекте у Сремској Митровици смештени су евакуисани становници Сремске Раче и Босута, где им је пружена одговарајућа здравствена заштита. Екипа КБЦ „Бежанијска коса“ активно учествује у санитетском збрињавању евакуисаних грађана у селу Моровић код Шида, наводи се у саопштењу.

20:54 – СТИЖЕ ПОМОЋ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Први део хуманитарне помоћи Уједињених нација за жртве поплава у Србији требало би да вечерас у 23 часа стигне на београдски аеродром из италијанског града Бриндизија, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије. Помоћ се састоји из агрегата, пумпи за воду и чамаца за спасавање, док ће сутра стићи авион са храном и водом за најугроженије становништво, наводи се у саопштењу.

20:48 – У 40 ОБЈЕКАТА У БЕОГРАДУ СМЕШТЕНО 3.694 ЉУДИ

Од почетка евакуације до сада је у 40 тренутно активних објеката у Београду смештено 3.694 евакуисаних лица са територије општина које су биле погођене поплавама, остало је још 2.000 слободних кревета, а данас је припремељено још 700 лежећих места у „Комбанк арени“. Укупну тријажу у прихватним центрима прошло је 9.000 људи, док је у осам центара које су обезбедили општински кризни центри прихваћено 664 особа.

„Овде имамо 30 одсто више људи него што смо планирали, око 130, међутим тај број се смањује јер су некима од њих дошли рођаци и пријатељи који су их одвели, данас нам се јавило и 50 породица које желе да прихвате људе, али о томе ћемо разговарати са градском управом“ , рекла је Тањугу Јелена Лаловић директорка Старог ДИФ-а, установе која је збринула један број угрожених.

У Хали Пионир смештено је 400 људи и 32 деце, рекао је Тањугу Велибор Симеуновић из Црвеног крста Палилула указујући да су капацитети попуњени, као и да су се грађани у великом броју одазвали у прикупљању неопходне помоћи.

***

ФБ СТРАНИЦА Novak Djokovic Foundation.

NOVAK CAR

20:42 – ОМОГУЋЕНА УПЛАТА ПОМОЋИ СРБИЈИ PAYPAL-OM ИЗ 193 ЗЕМЉЕ

Уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији од данас је могућа путем PayPal-а из 193 земље и региона, саопштило је вечерас Министарство финансија. Донације се примају путем адресе floodrelief@gov.rs. Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Републике Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

20:32 – ЈЕДИНИЦА ВОЈСКЕ ЗА АБХО ПОЧЕЛА АСАНАЦИЈУ У УБУ

Вод за атомско-биолошко-хемијску одбрану (АБХО) привременог састава Војске Србије почео је у Општини Уб асанацију и биолошку деконтаминацију простора и пољопривредних добара. Општина Уб је тренутно са највећом концентрацијом угинулих животиња, услед великих поплава, саопштило је Министарство одбране.

ФБР: ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВЕ – МАНАСТИР РАЛЕТИНАЦ (Општина Рековац)

***

20:22 – ЗАТВОРЕНИЦИ КПЗ НИШ СЕ ОДРЕКЛИ ВЕЧЕРЕ КАО ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Управник нишког Казнено-поправног завода (КПЗ) Александар Грбовић рекао је Тањугу да су се затвореници добровољно одрекли вечере, па је око 1.000 пакета конзервиране хране данас поподне упућено на подручја угрожена од поплава. Затвореници из отвореног дела затвора били су на насипу у Шапцу, а пошто осуђеници из затвореног дела нису могли на такав начин да помогну, упутили су молбу у којој су навели да би се данас одрекли вечере и ту њихову молба прихваћатила је Управа за извршење кривичних санкција, казао је Грбовић. Њима су се придружили и осуђеници из отвореног дела КПЗ-а, напоменуо је Грбовић и додао да су у молби осуђеници навели да они имају храну и кров над главом, а да су многи људи, тешко погођени поплавама, то изгубили и да је њима неопходна помоћ.

20:20 – СТИЖУ ЈОШ ДВА РУСКА ХЕЛИКОПТЕРА

Русија хоће да помогне да Србија преживи ову несрећу, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин и најавио да вечерас стижу још два руска хеликоптера, која ће помагати у поплављеним подручјима. Чепурин је новинарима рекао да је Русија на позив у помоћ Србије реаговала „братски“ и брзо. На позив председника Владе Србије Александра Вучића, упучен у четвртак, руски спасиоци су већ у петак ујутро били на аеродрому у Нишу, изјавио је Чепурин.

Према његовим речима, у Србију су у помоћ у ванредној ситуацији од поплава стигла три руска авиона, са укупно 79 спасилаца. Донели су генераторе који обезбеђују струју за 60 до 70 домаћинстава, термо топове за исушивање, моћне црпне пумпе, моторне чамце, навео је Чепурин. Чамцима је спашено 2.160 особа, укључујући 576 деце, изјавио је Чепурин, додавши да су руски стручњаци исказали храброст, ризикујући своје животе, нарочито спасавајући старе и немоћне и унесрећене из преврнутих чамаца.

19:50 – АНТИЋ: РЕСТРИКЦИЈЕ СТРУЈЕ НИСУ У ПЛАНУ

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да не постоји никакав план, нити одлука о редукцији потрошње струје, поручујући да се надлежни боре свим средствима да не дође до тог, најгорег сценарија.

„Верујем да ћемо у томе успети.. Држите нам палчеве, пред нама је тешка ноћ, сектор за ванредне ситуације, Војска Србије, Србијаводе, Београдводе, морају ноћас да издрже и поред Саве и Млаве и морамо да сачувамо Костолац и ТЕНТ“, казао је Антић за РТС.

19:45 – ДО САДА 17 ЖРТАВА, ШАБАЦ СТАБИЛНО, ВОДА И ДАЉЕ ПРЕТИ КОСТОЛЦУ

Поплаве су за сада однеле 17 живота, а страхује се да ће их бити више, евакуација из Обреновца се наставља, у Шапцу је ситуација стабилна, Београд је спреман за први талас, данашњи је биланс поплава у Србији. Стање је ипак нешто боље него претходних дана, али надлежни упозоравају на опрез сутра и прекосутра.Водостај Саве благо опада и мада се вечерас очекује пораст нивоа Шапчани немају разлога за бригу јер су насипи на обалама додатно ојачани и обале чува довољно људи. Слично је и код Сремске Митровице, где водостај такође стагнира или благо опада, а највећи проблем тренутно је Костолац где је после изливања Млаве ситуација стављена под контролу, али проблеми још предстоје, јер вода и даље прети термоелектрани, док су у Колубари поплављена два копа, па се ради на њиховој санацији, у противном ће Србија морати да увози струју.

19:30 – У КРУПЊУ ЗАВЛАДАО ВИРУС, ДЕЦА ПОВРАЋАЈУ, ЛЕКОВА НЕМА

Становништво у Крупњу и даље прима хуманитарну помоћ али лекови и остале потрепштине касне. Највећи проблем изазива појава вируса који се шири међу децом. Ову информацију медијима је пренела Весна Марјановић, одборница СНС.- Вратила сам се из улице Добри поток која је четврти дан одсечена од остатка града. Тамо има много деце која су по свему судећи добила неки вирус и повраћају. Апотеке у граду не раде, нема лекова и препуштени су сами себи – рекла је Марјановићева.

19:13 – ЧИЖИКОВ: ГЛАВНИ ПОПЛАВНИ ТАЛАС ЈЕ ВЕЋ ПРОШАО

Главни поплавни талас је већ прошао и повећање нивоа реке Саве у наредним данима не би требало да доведе до критичне ситуације, рекао је данас заменик руског министра за ванредне ситуације ЕдуардЧижиков. Доказ такве тврдње је Обреновац, где је ниво воде од јуче опао 1,7 метара, рекао је Чижиков новинарима у амбасади Русије у Београду.“Наши спасиоци заједно са српским полицајцима сада су усредсређени на пружање помоћи онима који се налазе у Обреновцу, неки од њих раде на чувању објекта, достављању животне намирнице и слично“, навео је заменик руског министра за ванредне ситуације.Он је додао да су руски спасиоци организовали и сопствени мониторинг нивоа воде у насељу Прогар и спремни су да одмах реагују уколико буде било потребно.

Виктор Сафјанов, Едуард Чижиков, Александар Чепурин

19:01 – У БЕОГРАДУ ВОДА ИСПРАВНА, ПРОБЛЕМАТИЧНО У ТРИ ОКРУГА

Специјалиста хигијене у Институту за јавно здравље Батут Драгана Јовановић изјавила је Тањугу да је и даље у мачванском, колубарском и поморавском округу најтежа ситуација са снадбевањем водом, док је у Београду вода исправна. Јовановић додаје и да је вода из београдског водовода здравствено исправна, У Обреновцу и Баричу је и даље прекид водоснадбевања, док у Лазаревцу такође није нормализовано снадбевање водом, додала је она.

18:47 – ВАЉЕВО: СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ СТАБИЛНО, ПРОБЛЕМИ СА КЛИЗИШТИМА

Ситуација са водоснабдевањем у Ваљеву је стабилна, обезбеђено је уредно снабдевање града, а вода је потпуно исправна и врхунског квалитета, саопштено је данас након седнице Штаба за ванредне ситауције. На подручју града Ваљева, нови проблем представљају клизишта и одрони и до сада их је евидентирано више од 100, од тога пет нових само од јутрос, а очекује се да ће тај број у наредним данима бити и већи.

18:37 – У ШАПЦУ МАШИНЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ВОДЕ

Министарство рада је данас саопштило да је са Народном Банком Србије и уз помоћ компаније Артос из Словеније обезбедило две машине за пречишћавање загађене воде. Машине пречишћавају 1.500 литара воде на сат, допремљене су у Шабац и пуштене у рад. Тиме ће бити обезбеђене неопходне количине пијаће воде за најугроженије од поплава, наводи се у саопштењу.

18:26 – ДУНАВ У ПОРАСТУ, САВА И МОРАВА У ОПАДАЊУ

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег успореног опадања, док ће код Београда водостај бити у мањем порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава, објавио је Републички хидрометеоролошки завод. На доњем току Колубаре, код Обреновца, наредна 24 сата водостаји ће имати тенденцију споријег опадања. На Млави и Пеку водостаји су у опадању и налазе се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања.

На низводном делу Млаве, код Братинца, дошло је до пробоја насипа и наредна 24 сата водостаји ће бити у стагнацији и спором опадању. На Белом Тимоку код Зајечара и на Црном Тимоку код Гамзиграда водостаји су у опадању.

***

КРИТИЧНО МАЛИ ЗВОРНИК И ОКОЛНА СЕЛА:
novo zvornik
МИ СМО ОБЈАВИЛИ ВЕСТ:

15:19КЛИЗИШТЕ КОД МАЛОГ ЗВОРНИКА ПРЕТИ ГРАДУ

Брдо које се покренуло у петак око 16 часова код старог гвозденог моста и делимично блокирало магистралу Мали Зворник – Љубовија прети да се у потпуности обруши и прегради део корита реке Дрине, односно формира језеро! Уколико се то догоди велики проблеми настали би за насеља са обе стране Дрине, Зворник и Мали Зворник, али и за ХЕ која се налази само 100 метара узводно. Председник СО Мали Зворник упутио је апел Влади за хитну помоћ.
(В. Митрић)
mzvp01

***

 

20:14 – ЗАВРШЕНА ЕВАКУАЦИЈА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА ОБРЕНОВАЦ

МУП Србије саопштио је вецецрас да су успешно евакуисани корисници Геронтолошког центра у Обреновцу. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, саопштило је раније данас да су надлежне службе започеле евакуацију 309, углавном непокретних или полупокретних корисника Геронтолошког центра Обреновац. У евакуацији је учествовао и министар Александар Вулин и запослени у систему социјалне заштите. Корисници ће најпре бити пребачени у Геронтолошки центар на Бежанијској коси, а део њих ће бити размештен у Домове за старе у Смедереву, Младеновцу, Крагујевцу, Панчеву и Зрењанину.

Фото А. Станковић

19:39 – ВРХ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА У БЕОГРАДУ У УТОРАК, ИЛИ СРЕДУ

Из Хидрометеоролошког завода упозоравају да врх таласа у уторак или среду стизе у Београд, који је спреман за одбрану од воде, а из Министарства енергетике апелују да се штеди струја. У међувремену, из Црвеног крста поручују да сада има довољно хране, робе и лекова, да се волонтера јавило и више него што је потребно, али да недостају хигијенски пакети.

19:02 – ПОТРЕБНА СУВА ХРАНА, ХРАНА ЗА БЕБЕ И СРЕДСТВА ЗА ХИГИЈЕНУ

Помоћник градоначелника Београда Ирена Вујовић захвалила је суграђанима на помоћи које свакодневно доносе у Скупштину града за евакуисане из Обреновца и Барича, додајући да су сада потребни сува храна, храна за бебе, средства за личну хигијену и вода. „Грађани Београда, као и компаније које раде у нашем граду показали су висок степен солидарности у несрећи која је задесила нашу земљу. Магацини Штаба за ванредне ситуације града Београда су скоро пуни. Молимо грађане да више не доносе одећу, јер је имамо и превише“, поручила је Вујовић. Такође, желим да обавестим грађане да смо отворили нови тријажни центар у „Комбак арени“ где је могуће донети ову робу, додала је Вујовић.

18:29 – ПОТРЕБНИ ВОЛОНТЕРИ ЗА БЕДЕМ НА ГАЛОВИЦИ

Према информацијама из општине Сурчин, потребни су волонтери за чишћење канала и постављање бедема код црпне станице Галовица, која се налази на Сави, између Новог Београда и Сурчина. Како сазнајемо, ситуација је критична и прети изливање воде.

Грађани који желе да се укључе у акцију могу се јавити на број 061/11 88 131.

18:08 – ЧАМЦИ И ПУМПЕ ИЗ ЕУ СТИЖУ ДО СУТРА У СРБИЈУ

У земљама Европске уније (ЕУ) у току су припреме за слање чамаца за спасавање, пумпи великог капацитета и оперативних тимова у Србију, а већи део те помоћи ће стићи до сутра

17:47 – БАТУТ: НЕМА ЗАБЕЛЕЖЕНИХ ЕПИДЕМИЈА ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ

Епидемиолог Института „Батут“ др Бојана Гргић изјавила је Тањугу да за сада нема забележених епидемија заразних болести на угроженим подручјима, а ни међу људима који се налазе у колективним смештајима. Она је изјавила да према расположивим информацијама нема повећања броја оболелих који би могао да се доведе у везу са овом ситуацијом.

„Немамо информацију да негде постоји неко жариште које би указало на епидемијску појаву. Наравно, ситуација се и даље прати јер постоји реална опасност од заразних болести уколико нису обезбеђени адекватни хигијенски услови у колективним смештајевима и уколико се људи не придржавају препорука“, закључила је Гргић.

17:47 – У ТОКУ ЕВАКУАЦИЈА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА ОБРЕНОВАЦ

Надлежне службе почеле су данас евакуацију 309, углавном непокретних или полупокретних корисника Геронтолошког центра Обреновац. Корисници ће најпре бити пребачени у Геронтолошки центар на Бежанијској коси, а део њих ће бити размештен у Домове за старе у Смедереву, Младеновцу, Крагујевцу, Панчеву и Зрењанину.

17:23 – СИТУАЦИЈА У КОСТОЛЦУ ЗА САДА ПОД КОНТРОЛОМ

Директор ТЕ „Костолац“ Драган Јовановић рекао је да се улажу напори да се спречи продор воде у ту електрану, али да је ситуација за сада под контролом. Он је навео да се предузимају мере да се поплавни талас ослаби и да се спречи продор воде у термоелектрану.

„Воде је све више и све је ближе, али насипи за сада одолевају“, рекао је Јовановић за Тањуг.

Река Млава пробила је и други ниво насипа и даље прети површинском копу „Дрмно“ и термоелектрани „Костолац Б“. Војска, полиција и запослени „Костолца“ механизацијом покушавају да скрену поплавни талас Млаве и што више га удаље од копа и електране.

17:19 – ВОЈНЕ АМФИБИЈЕ СПАСИЛЕ 2.000 ЉУДИ ИЗ ОБРЕНОВЦА

Војска Србије саопштила је да је на помоћи угроженом становништву од поплава ангажовано више од 1.600 припадника оружаних снага, који су јуче амфибијама из Обреновца евакуисали 2.072 особе, а данас до 14 часова 168 особа ваздушним путем. У акцији учествује девет хеликоптера Војске Србије. Грађанима је допремљено седам тона пијаће воде и пет тона гардеробе, дечије козметике, пелена и лекова.

17:12 – САВА ОПАЛА, МОГУЋ НОВИ ТАЛАС ОКО 21 САТ

Сава у Шапцу у последња два сата опала за неколико центиметара, али да се упркос томе ситуација контролише, јер би до новог високог таласа могло да дође око 21 сат.
Фабрика Зорка је безбедна кажу стручњаци, њене објекте обезбеђују дупли бедеми и „уз мало среће неће бити реалне опасности“.

16:58 – У ГРОЦКОЈ ПРАВЕ ЗАШТИТНЕ БЕДЕМЕ

БЕОГРАД – Штаб за ванредне ситуације Градске општине Гроцка интезивно ради на прављењу заштитних бедема на критичним тачкама у приобољу Дунава у Винчи, Ритопеку и Гроцкој. У овој општини моле све возаче да буду опрезни на свим тачкама у Гроцкој јер се на великом броју места појављују клизишта.

„Располажемо са довољним бројем врећа за песак, људством и механизацијом. Велики број младих са наше општине учествује у пуњењу врећа са песком и њиховом паковању на бедеме“, наводи се у саопштењу ове општине.

16:38 – ПАТРИЈАРХ УРУЧИО ПОМОЋ ОБРЕНОВЧАНИМА

Патријарх српски Иринеј обишао је данас угрожено београдског подручје општине Обреновац и Кризном штабу у истоименом хотелу Обреновац уручио осам тона хране и воде, која ће одатле бити дистрибуирана поплавама угроженом становништву. Он се у Обреновцу срео са припадницима свих спасилачких служби које је, како је рекао, благословио и изразио наду да ће вода са тог кризног подручја брзо да се повуче. Задржао се и у краћем разговору са градоначелником Београда од кога је добио најбитније информације о стању о потопљеној општини Обреновац, посебно се занимао за жртве.

16:36 – СРЕМСКА МИТРОВИЦА ОДБРАЊЕНА, АЛИ ПОСАО НИЈЕ ЗАВРШЕН

ШИД – Данас је у одбрани Сремске Митровице од поплава први пут у нашој земљи евакуисана цела болница, општина је одбрањена, али посао још није завршен јер постоји опасност од Саве, односно вода које су пробиле насип у Хрватској, па су угрожена четири места у општини Шид.
Налазимо се у ситуацији као и пре неколико година у Јаши Томићу када су пукли насипи у Румунији, само што је то сада случај са насипима у Хрватској.
Jamena-18052014-038_620x0

ЈАМЕНА

16:06 – ПУТУЈУЋИ СВИРАЧ ПРИКУПИО 5.000 ДИНАРА ЗА УГРОЖЕНЕ

Бројним фирмама и појединцима који уплаћују средства за помоћ поплављенима на наменски предрачун Владе Србије и Секретаријата за финансије Града Београда, прикључио се и улични свирач који је на тај начин скупио 5.000 динара.

У подземном пешачком пролазу на Зеленом венцу, Коговић је јуче приредио посебан програм ради прикупљања добровољних прилога за угрожене у поплављеним крајевима Србије.

Коговић је навео да је захваљући великодушношћу грађана Београда прикупљено 5.000 динара који ће сутра бити уплаћени на наменски динарски предрачун Владе Србије и Секретаријата за финансије Града Београда за помоћ угроженима у ванредној ситуацији

16:05 – ЉИГУ ПОТРЕБНА ПИЈАЋА ВОДА

У поплавама на подручју општине Љиг река је однела комплетан систем за снабдевање градске воде и оштетила просторије за прочишћавање пијаће воде, па је граду потребна пијаћа вода, саопштила је Општина Љиг.
ЈКП Комуналац није у могућности да обезбеди довољне количине пијаће воде, па општина апелује на надлежне институције и све људе добре воље да помогну у снабдевању водом.
Након више од 70 сати Љиг је добио напајање електричном енергијом али проблем са пијаћом водом је све алармантнији.
Велики проблем представљају и клизишта којих је до сада регистровано у штабу за ванредне ситуације више од 150.
Око 100 домаћинстава угрожено је од клизишта а неке куће су и срушене.
Комплетна механизација са подручја општине Љиг ангажована је да откопава земљиште и заштити угрожена домаћинства али недостаје механизације како би учинак био болљим, наведено је у саопштењу.
KOSTOLAC-POPLAVE-09-1805-20_620x0

КОСТОЛАЦ

16:03 – У ЖЕЛЕЗНИЧКИМ ОБЈЕКТИМА ЗБРИНУТА 221 ЕВАКУИСАНА ОСОБА

У објектима „Железница Србије“ до данас у 14 сати смештена је укупно 221 особа, које су евакуисане из поплављених подручја, углавном из Обреновца.

Реч је о објектима у којима угоститељске услуге пружа предузеће „Желтурист“.

Генерални директор „Железница Србије“, Драгољуб Симоновић, рекао је да је за сва евакуисана лица смештена у железничке објекте у Београду обезбеђена исхрана, довољно свих потребних намирница, лекова и одеће, саопштиле су српске железнице.

У свим овим објектима лекари Завода за здравствену заштиту железничара обезбедили су евакуисаним лицима сву потребну медицинску и лекарску помоћ, а дежурне лекарске екипе у објектима су непрекидно, казао је Симоновић.

15:52 – ПЕК СЕ ПОВЛАЧИ, СЛЕДИ САНАЦИЈА И ПРОЦЕНА ШТЕТЕ

После изливања реке Пек, када је поплављено кучевачко насеље „Пек 1“ и угрожено око 100 домаћинстава, стање у општини Кучево се полако нормализује повлачењем реке у своје корито, а почела је и санација последица поплаве, објављено је на порталу еБраничево.

Мештани већ избацују воду из подрума и објеката, а Црвени крст испоручује помоћ угроженима.

Снабдевање струјом у Кучеву и околним местима је стабилизовано, вода се може користити само као техничка, док су за снабдевање мештана обезбеђене цистерне са пијаћом водом.

Магистрални пут, код насеља Сена и Љешница од Пожаревца према Кучеву, као и од Кучева према Мајданпеку код насеља Нересница, који је био у прекиду, поново је проходан за саобраћај.

15:40 – ЖЕЛЕЗНИЦЕ ШАЉУ ДИЗЕЛ ЛОКОМИТИВУ КАО ПОМОЋ ТЕНТ-У

Железнице Србије хитно ће упутити из Краљева за Обреновац дизел локомотиву са парним генератором, која је у овом тренутку неопходна обреновачком ТЕНТ-у за несметан рад, изјавио је данас генерални директор Железница.

15:42 – МАРИЋ: ПОПЛАВЕ ОДНЕЛЕ 17 ЖИВОТА, ЕВАКУИСАНЕ 24.352 ОСОБЕ

У Србији до сада поплаве су однеле 17 живота, а једна особа се води као нестала рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације, Предраг Марић. До сада су из поплављених подручја евакуисане 24.352 особе, а вода је поплавила 2.260 кућа, док је 1.763 угрожено.

15:37 – БЕДЕМ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ИЗДРЖАО

Мајор Војске Србије Милан Бурмуџија изјавио је данас да је одбрамбени бедем у Сремској Митровици за сада издржао висок водостај Саве, који се смањи са историјских 682 на 675 центиметра и навео да је недостајало свега 30 до 35 центиметра да се вода прелије преко бедема и поплави цео град.Дуж савског кеја у Сремској Митровици у протекла два дана изграђен је одбрамбени бедем од поплава у дужини од шест километара, на чијој изградњи су учествовали добровољци из Београда, Краљева, Руме и околних места, припадници Војске Србије, као и локално становништво, рекао је Бурмуџија.Он је додао да је одбрамбени бедем од поплаве подигнут и на десној обали, у Мачванској Митровици, који је нешто краћи.У подизању одбрамбеног насипа у Сремској Митровици радило је око 120 војника и 30 официра и подофицира Војске Србије на организацији и самоом подизању бедема, рекао је Бурумџија.У одбрани Сремске Митровице ангажована је Прва бригада копнене војске, припадници дивизиона самоходних ракета, тенковског и механизованог батаљона, прецизирао је мајор Војске Србије и напоменуо да су се тенкисти посебно добро показали „као да су инжењерци, а можда и боље“.

15:36 – ПОПЛАВЉЕНЕ РОДИНЕ ПОРЕД ДРМНА, ГРАЂАНИ БРАНЕ КОП

Место Родине поред копа Дрмно поплављено је и грађани се боре да се вода не прелије на коп у близини Термоелектране Костолац. У поплављеном месту се претежно налазе баште, а објекти са стоком су евакуисани.

Грађани довозе џакове с песком и постављају како би спречили преливање воде на Дрмно. Становници дела Дрмна које се граничи с Родинама већ предузимају мере предострожности.

Вода је себи пробила пут дуж дела на којем се налазе црпне станице воде за коп Дрмно ТЕ Костолац.

15:33 – УГРОЖЕНИ ПРОИЗВОДНИ КАПАЦИТЕТИ, БРАНЕ СЕ ТЕНТ И „КОСТОЛАЦ“

Производни капацитети „Електропривреде Србије“ (ЕПС)драматично су угрожени поплавним таласом Саве и Млаве. Обреновачке термоелектране „Никола Тесла“ угрожене су могућим растом Саве и предузимају се све могуће мере како би се одбранио ТЕНТ, саопштио је ЕПС.

Река Млава пробила је и други ниво насипа и даље прети површинском копу „Дрмно“ и термоелектрани „Костолац Б“.

Војска, полиција и запослени „Костолца“ механизацијом покушавају да скрену поплавни талас Млаве и што више га удаље од копа и електране. У саопштењу ЕПС се напомиње да ће се на данашњем састанку у Влади Србије са ресорним министром Александром Антићем разматрати даље мере за заштиту објеката ЕПС-а.

15:31 – МАРКОВИЋ: МОРАВА ИЗАШЛА ИЗ КОРИТА, НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма изјавио је данас да је Велика Морава изашла из корита у делу према селу Глогавцу и неколико села која припадају општини Ћуприја, али да нема опасности за град.

15:19КЛИЗИШТЕ КОД МАЛОГ ЗВОРНИКА ПРЕТИ ГРАДУ

Брдо које се покренуло у петак око 16 часова код старог гвозденог моста и делимично блокирало магистралу Мали Зворник – Љубовија прети да се у потпуности обруши и прегради део корита реке Дрине, односно формира језеро! Уколико се то догоди велики проблеми настали би за насеља са обе стране Дрине, Зворник и Мали Зворник, али и за ХЕ која се налази само 100 метара узводно. Председник СО Мали Зворник упутио је апел Влади за хитну помоћ.
(В. Митрић)

15:14 – ИЗМЕНА САОБРАЋАЈА НА АУТОПУТУ ПОСЛЕ ЋУПРИЈЕ

ЈП Путеви Србије обавестили су данас да је дошло до измене режима саобраћаја на аутопуту, један километар после Ћуприје, због оштећења шљунчаног клина моста, у смеру Ниш-Београд.

Саобраћај се преусмерава на саобраћајну траку у смеру Београд-Ниш, где се саобраћај одвија двосмерно.

Путеви су замолили све учеснике у саобраћају да поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

15:05 – ПОЖАРЕВАЦ: ЕВАКУАЦИЈА РАДНИЧКОГ НАСЕЉА

На реци Млави настављено је ужурбано ојачавање бедема и подизање нових одбрамбених линија како би се заштитила постројења Привредног друштва „Термоелектране и копова Костолац“, а обавља се и евакуација радничког насеља код угљенокопа и темоелектране „Костолац Б“ из превентивних разлога, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца. Поједина евакуисана лица су већ смештена у Хали спортова у Костолцу и хотелу Костолац.Узводно на Млави најугроженије је било насеље Набрђе, одакле је евакуисано око 400 људи, а наставља се заштита и мере санације штета.По налогу ЈКП „Путеви Србије“, затворен је пут Пожаревац – Салаковац. Обустављен је саобраћај на путу Пожаревац – Велико Градиште, а саобраћај се преусмерава на алтернативне правце.У просторијама месних заједница наставља се прикупљање помоћи за најугроженија подручја, а у току је и процена потребе за организован смештај евакуисаних.Услед актуене ситуације изазване поплавама, основне и средње школе, као и дечји вртићи, на територији града Пожаревца сутра неће радити.

15:05 ВУЧИЋ ИЗ ОБРЕНОВЦА ДАО ИНФОРМАЦИЈУ О УТОПЉЕНИМА

ОДГОВАРАЈУЋИ НА ПИТАЊЕ НОВИНАРА ОН ЈЕ РЕКАО:
– „СИТУАЦИЈА ТЕШКА, КАТАСТРОФАЛНА, САМО СЕ ЈЕДНОСПРАТНА КУЋА УРУШИЛА, НИЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ ПАЛА ВИШЕСПРАТНИЦА, ДА СЕ НЕ ШИРЕ ВЕСТИ, НИКО НИШТА НИЈЕ БРАНИО ЗБОГ ТОГА ШТО ТАМО ИМА НЕШТО ДА КРИЈЕ, ВЕЋ ЗБОГ ВАШЕ СИГУРНОСТИ.“
– „ДО САДА У ОБРЕНОВЦУ ЈЕ ПРОНАЂЕНО 12 БЕЖИВОТНИХ ТЕЛА, 11 УТОПЉЕНИКА И 1 ПРЕМИНУЛИ, А ПРОЦЕНЕ ДА ЋЕ ТАЈ БРОЈ БИТИ ВЕЋИ. КУЋЕ СЕ НЕ ВИДЕ, АУТОМОБИЛИ СЕ НЕ ВИДЕ.“

– „У СТАРАЧКОМ ДОМУ У ОБРЕНОВЦУ ИМА 324 ЛИЦА, НОСИ ИМ СЕ ПОМОЋ НА ЛИЦЕ МЕСТА. “
– „ЕВАКУИСАНО ЈЕ ПРЕКО 4.000 ЉУДИ.“
– „ТЕШКА ЈЕ СИТУАЦИЈА У УШЋУ, ИЗ НЕПОЗНАТОГ РАЗЛОГА НИВО ВОДЕ РАСТЕ.“
– „ТЕНТ А – НЕ СМЕ ДА ПРЕСТАНЕ ДА РАДИ.“

И НА КРАЈУ ЈЕ ИЗЈАВИО: „У АМЕРИЦИ ТОРНАДО ОДНЕСЕ ХИЉАДЕ ЖИВОТА, А НАЈАВЉЕН ЈЕ ДЕСЕТ ДАНА РАНИЈЕ, ШТА ДА РАДИМО…“

***

14:55 – ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОДНЕО ОСТАВКУ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић поднео је данас оставку, након што је пре два дана смењен са места команданта Градског штаба за ванредне ситуације.

„Да бих спречио даљу политизацију питања моје одговорности за рад на месту команданта Градског штаба за ванредне ситуације, са кога сам смењен одлуком Владе Републике Србије, у условима проглашене ванредне ситуације за одбрану од поплавног таласа на реци Сави, подносим оставку на место градоначелника града Шапца“, навео је Милошевић из Заједно за Србију у писаној оставци.

Милошевић је у оставци навео да је посао команданта обављао савесно и одговорно и, како каже, у свему према упутствима републичког руководиоца за одбрану од поплава. „Сматрам да је најважније да град Шабац буде сачуван од ове велике природне несреће, а да је веома важно да се по престанку ванредне ситуације утврде чињенице и одговорност сваког члана Штаба, а посебно моје. До избора новог градоначелника град Шабац и све његове институције ће редовно функционисати а послове градоначелника преузеће заменик градоначелника“, рекао је Милошевић.

14:53 – ХЕЛИКОПТЕРИ ИЗ МАКЕДОНИЈЕ, СЛОВЕНИЈЕ, БЕЛОРУСИЈЕ…

Македонски хеликоптер са 12 чланова посаде и 15 специјалаца-спасилаца слетео је у данас 12.25 часова на ареодром у Београду. Очекује се долазак и белоруских хеликоптерских екипа, док припадници словеначке војске са хеликоптером типа „Пума“, заједно са припадницима Хеликоптерске јединице МУП-а Србије, достављају храну угроженом становништву у Ратарима код Обреновца, наведено је саопштењу МУП-а Србије.

14:43 – ДЕВЕТ ХЕЛИКОПТЕРА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ЕВАКУАЦИЈИ ГРАЂАНА

Од јутрос девет хеликоптера Војске Србије учествује у евакуацији грађана у Србији и допремању неопходних потрепшина, а до 12 часова евакуисано је 150 људи.

Грађанима на угроженим подручјима допремљено је шест тона пијаће воде и две тоне гардеробе, дечије козметике, пелена и лекова, наведено је у саопштењу Министарства одбране Србије.

14:38 – „ТИГАР“ ДОНИРАО 13.700 ЧИЗАМА, УСТУПА И МАГАЦИНЕ ЗА ПОМОЋ

Компанија „Тигар“ до сада је укупно донирала 13.700 пари чизама за најугроженија подручја, а највила је и да ће уступити своје магацине за одлагање хуманитарне помоћи. Компанија „Тигар“ ад из Пирота, након захтева Сектора за ванредне ситуације, уступиће располозиве складишне капацитете, регионалне магацине у Шимановцима, Темерину, као и централни магацин у Пироту како би се у њима одлагала хуманитарна помоћ за поплављене, саопштила је данас ова компанија.

14:26 – СМЕДЕРЕВО ПРАВИ БЕДЕМЕ

Почели су радови на превентивној одбрани Смедерева од Дунава, материјал и људство су обезбеђени и формирану се одбрамбени бедеми, саопштио је данас Градски штаб за ванредне ситуације.

Јуче је проглашена редовна одбрана од поплава на Дунаву код Смедерева. Према подацима Хидрометеоролошког завода Србије, водостај је јуче износио 604 центиметра, а данас је достигао 636 сантиметара.

Како је саопштено, осим Дунава и Мораве, сви остали водотокови на територији града Смедерева стагнирају.

Градски штаб за ванредне ситуације најавио је да ће данас у сарадњи са активистима Црвеног крста, дистрибуирати угроженим породицама у Вранову хуманитарну помоћ на основу процене овлашћених екипа.

Свим становницима деле се писана упутства за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава. Штаб је наложио надленим инспекцијама да уклоне остатке угинулих животиња.

14:25 – САВА СЕ ИЗЛИЛА ДО ШЕТАЛИШТА

Десној обали Саве у Београду за сада не прети опасност од изливања јер ниво воде не прелази границу ванредне одбране од поплава. До 14 сати Сава се код Куле Небојша излила до ивице шеталишта, на којем, због лепог времена, има доста грађана.Нешто гора ситуација је код Сајма, где се вода у односу на јуче излила неких пет метара и дошла до бициклистичке стазе.На потезу од Аде Цингалије до Небојшине Куле налази се неколико насипа који штите од изливања.Очекује се да се у касним поподневним сатима врх поплавног таласа пресели ка Београду, а његова висина зависиће од ситуације у БиХ и Хрватској.

14:25 – У ПУНОМ ЈЕКУ ИЗГРАДЊА ТРЕЋЕГ ПОЈАСА ОДБРАНЕ ОД МЛАВЕ

Велики број камиона и тешка механизација убрзано учествују у изградњи трећег појаса одбране од набујале Млаве, између места Брадарац и Дрмно, близу Костолца.

Велики број камиона непрестано довози земљу којом се прави препрека за даље изливање реке.

У прављењу трећег насипа који треба да спречи да Млава доспе до Термоелектране Б Костолац и копова, помаже и тешка механизација.

Река Млава раније данас пробила је други појас одбране од поплаве, између места Брадарац и Дрмно.

У току ноћи евакуисано је становништво из места Маруљевац а тренутно се евакуише део Брадарца који је угрожен надолазећом водом.

МУП Србије саопштио је да је данас евакуисано 150 грађана из радничког насеља Дрмно код Костолца у спортску халу Костолац.

Евакуисаним грађанима пружа се медицинска и друга помоћ, наведено је у саопштењу МУП-а.

14:16 – САВА ПРОДРЛА У ЈАМЕНУ

Сава је данас пробила насипе и продрла у село Јамена, а како преноси РТВ Војводина, наређена је и евакуација Вишњићева, Сремске Раче, Адашеваца и Моровића.

14:05 – БАЈИНА БАШТА, КОСЈЕРИЋ И ПОЖЕГА УГРОЖЕНИ КЛИЗИШТИМА

Са потопљеног подручја у општинама Бајина Башта, Косјерић и Пожега вода се повлачи, али се јавља проблем великог броја клизишта.У општини Бајина Башта евакуисано је и даље 400 људи, 31 трафо станица је још у квару па су мештани појединих села још увек без струје, изјавио је Тањуг председник ове општине Радомир Филиповић.
„Клизишта су однела три куће, а 14 је напукло у одронима. Због клизишта је и даље већи број локалних путева у прекиду. Најтеже је у Рогачици. Путни правци ка Ужицу и Ваљеву преко Дебелог брда су проходни“, каже Филиповић. Општини Бајина Башта стиже помоћ у виду горива, хране, пијаће воде из Ужица, Чајетине, Пријепоља, Прибоја и Црне Горе, каже Филиповић и наглашава да је бајинобаштанима најпотребније гориво за рад великог броја механизације која је ангажована на рашчишћавању клизишта. У општини Косјерић због клизишта од света је одсечено 750 мештана косјерићких села, јер су у прекиду готово сви локални путеви, рекао је Тањугу председник општине Косјерић Милијан Стојанић.“Помоћ у Косјерић стиже свакодневно из целог Златиборског округа. Добили смо помоћ и од фирме Метро, али и од Спортског савеза Србије,чији смо шлепер воде преусмерили за Свилајнац, јер је њима вода потребнија“, каже Стојанић.Водостај Скрапежа је опао и сви мештани косјерићке општине вратили су се у своје домове, каже Сојанић.

13:49 ФБ СТРАНИЦА АМБАСАДЕ РФ У СРБИЈИПосольство России в Республике Сербии

Два хеликоптера МЧС Русије су отишли у Србију како би помогли у спасавању угрожених у елементарној непогоди грађана

Два вертолета Ка-32 вылетели с подмосковного аэродрома «Раменское» в г. Сербию по маршруту Гомель – Брест – Братислава – Ниш для спасения и эвакуации пострадавших от наводнения. Им предстоит преодолеть расстояние в более 2,3 тыс. км.

В Сербии экипажи вертолетов МЧС России будут заниматься поиском и спасением пострадавших на воде, а также осуществлять доставку необходимых грузов в труднодоступные места. Кроме того, бортами Ка-32 доставят для Российско-Сербского центра в Нише противопожарное оборудование.

Ранее МЧС России направило в Сербию два самолета, которые привезли почти 70 тонн гуманитарной помощи.

В Сербии с пятницы работает и российский отряд спасателей, который за время проведения спасательных работ из зон стихийного бедствия эвакуировал более 2 тысяч человек.

***

13:33 – ЋУПРИЈА: АЛАРМАНТНО, ПРЕТИ ПУЦАЊЕ БРАНЕ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ

Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић потврдио је данас Тањугу да је у том граду алармантна ситуација јер прети пуцање бране на Великој Морави. Одатле су измештени људи, механизација не може да приђе а мештани џаковима са песком покушавају да одбране брану, навео је он у изјави Тањугу.

Ертић каже и да су у селу Супска угрожена домаћинства, а у Ћуприји је проблем код колектора.

„Имали смо погрешне информације од РСМЗ-а о нивоу водостаја Велике Мораве. Док је у Варварину водостај опадао, у Ћуприји је растао, што се никада није десило. По неким проценама у Ћуприји је јуче требало од 14 часова да водостај Мораве опадне, међутим он је растао све до јутрос. Вода је достигла квоту од 650 и нема информација о даљем стању на водостају“, навео је Ерић.

Он каже и да је низводно направљен чеп, односно „пригушење“ према Грдану те да вода константно расте, али је додао да се на свим критичним местима постављају џакови са песком како вода не би пробила у сам град.
Град је ноћас чувало око хиљаду добровољаца.

***

1003 смс помоћ

***
КАРТА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА У СРБИЈИ И ДЕЛОВИМА БИВШЕ СФРЈ
horor_620x0

Катарска телевизијска станица Ал Џазира објавила је карту бивше Југославије на којој се по први пут види јасан преглед стања и катастрофе која је задесила цели регион у чијем се срцу налази наша земља.

***

13:31 – ТЕЛЕКОМ СРБИЈА УВОДИ БЕСПЛАТНИ ФЕЈСБУК И ТВИТЕР

Телеком Србија саопштила је данас да је обезбедила техничке услове за бесплатан интернет на којем се могу користити друштвене мреже Фејсбук (Facebook) и Твитер (Twitter) и замолила грађане да ову погодност користе пре свега да би помогли најугроженијем становништву у земљи.

Да не би било угрожено функционисање читаве мреже, корисници ће бесплатан интернет за поменуте друштвене мреже моћи да користе искључиво са својих мобилних телефона, а бесплатан мобилни интернет за све друштвене мреже биће омогућен док траје ванредна ситуација.

Телеком Србија је предочио да се на тај корак одлучила с обзиром на то да је у појединим подручјима Србије, пре свега оним највише погођеним поплавама, отежан телекомуникациони саобраћај и да се комуникација у великој мери успоставља и путем друштвених мрежа.

Да не би било угрожено функционисање читаве мреже, корисници ће бесплатан интернет за поменуте друштвене мреже моћи да користе искључиво са својих мобилних телефона.

13:29 – БАТУТ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

Епидемилог Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут др Бојана Гргић изјавила је Тањугу да је према последњим информацијама са терена, епидемиолошка ситуација у Србији под контролом.“У оваквим ванредним околностима као што су поплаве и измештања великог броја људи у колективне смештаје, ризик од појаве већег броја оболелих од заразних болести је присутан због чега се континуирано спроводи поострен надзор над заразним болестима“, изјавила је Гргић.

13:26 – У ЧАЧАНСКОМ КРАЈУ ПОЧЕЛА АСАНАЦИЈА ТЕРЕНА

Начелник чачанске Градске управе за инспекцијски надзор Милован Ерић изјавио је данас да су надлежне службе јутрос отпочеле акцију прикупљања угинулих домаћих животиња.

„Уз надзор ветеринарске и комуналне инспекције посао обављају комунална полиција и ЈКП „Комуналац“, представници ЖЈЗ. Прикупљање се спровело у Парменцу, Коњевићима, а тренутно су екипе у Прељиској Балузи“, казао је он Тањугу.

Ерић је изразио очекивање да ће вечерас стићи камион из Инђије који ће преузети угинуле животиње и одвести у тамошњу кафилерију на спаљивање.

Начелник није могао да прецизира о ком броју угинулих се ради, али је напоменуо да је реч, за сада, о ситној стоци (прасићима, козама, свињама и живини).

Кол центар чачанске комуналне полиције првенстевено је данас резервисан за пријаве о угинулим домаћим животињама, али ће се примати и друге пријаве, додао је Ерић.

13:17 – ВИП СИГНАЛ УСПОСТАВЉЕН У ОБРЕНОВЦУ И БАРИЧУ

Компанија Вип мобајл поставила је преносну базну станицу у околини Обреновца, тако да је мобилна мрежа доступна у југоистоцном делу тог града и у суседном Баричу где су екипе поставиле агрегат за напајање опреме струјом.

Мање деградације сигнала присутне су у Љубовији, Петровцу на Млави и деоници пута Сабац-Лозница али се потпуна нормализација оцекује у току дана.

ВИП-ове техничке екипе успеле су да успоставе сигнал у већем делу западне Србије, наведено је у саопштењу те компаније.

13:16 – УСПОСТАВЉЕНА МРЕЖА ТЕЛЕНОРА У ОБРЕНОВЦУ

Теленорове теренске екипе у сарадњи са полицијом успели су касно синоћ да чамцем допреме агрегат за производњу струје до базне станице која се налази на врху зграде у центру Обреновца.

Базна станица је од два после поноћи у потпуности оперативна, чиме је значајно поправљена мрежна покривеност у овом делу града, наведено је у саопштењу Теленора.

13:13 – ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ПРЕТЕ КЛИЗИШТА, ЂАЦИ СУТРА У ШКОЛАМА

Ниво река у таковско-рудничком крају опада, али се стално бележе нова клизишта која угрожавају стамбене и пословне објекте и путеве.

Према речима председника општине Горњи Милановац Милисава Мирковића, до сада је регистровано 188 клизишта, од чега у последњим сатима нових 11. „Угрожено је 99 домаћинстава у којима живи око 350 мештана. Ујутру комисије крећу да раде на процени штете а требало би да заврше до петка, како бисмо знали шта су нам приоритети“, навео је он у изјави Тањугу.

Сутра у свим градским основним и средњим школама ученици крећу на наставу, а у сеоским школама то се одлаже док се не утврди безбедност ђака путника преко мостова на рекама и потоцима, додао је Мирковић.

Први човек општине Горњи Милановац је, како каже, дао налог чачаснком Заводу за јавно здравље да проверава исправност воде на сеоским водоводима и бунарима, јер је примећена замућеност.

12:38 – МЛАВА ПРОБИЛА ДРУГИ ПОЈАС ОДБРАНЕ У КОСТОЛЦУ

Река Млава која прети Костолцу пробила је данас други појас одбране од поплаве, између места Брадарац и Дрмно, јавио је извештач Танјуга с лица места.Грађани на неколико стотина метара даље праве трећи бедем који треба да спречи даље изливање реке ка термоелектрани Б Костолац.У току ноћи евакуисано је становништво из места Маруљевац а тренутно се евакуише део Брадарца који је угрожен надолазећом водом.МУП Србије саопштио је да је данас евакуисано 150 грађана из радничког насеља Дрмно код Костолца у спортску халу Костолац.Евакуисаним грађанима пружа се медицинска и друга помоћ, наведено је у саопштењу МУП-а.

***

СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ:

КОСТОЛАЦ – ЈОШ У ПОТПУНОСТИ НИЈЕ САНИРАНА ОПАСНОСТ, БИТКА ЈЕ СА МЕХАНИЗАЦИЈОМ ЗА РУДНИК, НА 5 КМ ЈЕ НОЋАС ПОСТАВЉЕН НАСИП И ЗАУСТАВЉЕНА ЈЕ МЛАВА КОЈА ЈЕ ПОЧЕЛА ДАНАС ДА ПРЕЛИВА ПА СЕ ПРАВИ ЈОШ ЈЕДАН НАСИП И ОДБРАНА НА ОБЈЕКТИМА
ТЕНТ А- ПРАТИ СЕ СИТУАЦИЈА, ТЕНТ Б ЈЕ МАЛО БОЉА СИТУАЦИЈА, ПЛАНИРА СЕ ДАНАС У ТОКУ ДАНА АКТИВИРАЊЕ ТЕНТ А.
ПОВРШИНСКИ КОП КОЛУБАРА – СВЕ МАШИНЕ ПОД ВОДОМ – ПРОГНОЗИРА СЕ ПРОБЛЕМ ОСПОСОБЉАВАЊА ЗА РАД
СНАБДЕВАЊЕ ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ – 7.075 ДОМАЋИНСТАВА БЕЗ СТРУЈЕ, ОБРЕНОВАЦ ЈЕР ЈЕ ПОПЛАВЉЕН

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ИЗ ИНОСТРАНСТВА –  ТРЕБА ДА СЕ НАЈАВИ ПРЕКО ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТВА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

ОБРЕНОВАЦ – ВОДА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА СЕ ПОВЛАЧИ, ФОРМИРАН ШТАБ
УБ – ПОСЛАТА ЈЕДИНИЦА ВОЈСКЕ АБХО ЗАШТИТЕ ЗА ПРИПРЕМУ ТЕРЕНА ЗА ПОВРАТАК ГРАЂАНА

СТРАДАЛО 5 ЛИЦА, ЈЕДНО СЕ ВОДИ КАО НЕСТАЛО, 20 ПОВРЕЂЕНИХ…

***

11:51 – САВА ЋЕ У БЕОГРАДУ ОСТАТИ ИСПОД ГРАНИЦЕ ВАНРЕДНЕ ОДБРАНЕ

Наредних дана најкритичнија хидролошка ситуација биће на Сави, али поплавни талас који ће током дана доћи до Београда остаће испод границе ванредне одбране од поплава, наводи се у извештају Републичког хидрометооролошког завода који је данас поднет на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.Наредних дана, између 18. и 24. маја, ће у Србију доћи још један поплавни талас на Сави, чија ће висина зависити од ситуације у БиХ и Хрватској, и поплавни талас на Дунаву, међутим и он ће остати испод границе ванредне одбране од поплава. Наредних дана ће широм Србије водостај на рекама бити у већем опадању, осим на Сави где ће битиу мањем опадању.Према прогнозама Републичког хидрометооролошког завода, временска ситуација ће се поправити: температура ће бити у порасту и могу се очекивати местимичне падавине од три до пет милиметара по квадратном метру, а само у југоисточној Србији се може ићи до осам милиметара.
POJACAVANJE NASIPA KOD SILOSA

11:08 – ЕВАКУАЦИЈА У СРЕМСКОЈ РАЧИ

У току је евакуација становништа у Сремској Рачи.

11:04 – МУП: НИЈЕ МОГУЋ ПОВРАТАК

Вода се полако повлачи из Обреновца, саопштило је Министарство унутрашњих послова, упозоравајући грађане да повратак још није могућ.“Повратак и даље није могућ“, наводи се у саопштењу Бироа за сарадњу са медијима МУП-а и додаје да је евакуација и даље у току и да се људима који чекају на евакуацију тренутно доставља храна и вода.Како се наводи, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, заједно са припадницима специјалних јединица, учествује у акцији спасавања.На грађане се поново апелује да слушају упутства спасилачких екипа на терену.

11:01 – ИЗГУБЉЕНО ПЕТ ЖИВОТА

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је у поплавама досад изгубљено пет живота, за једном особом се трага, потопљено је укупно 2.260 објеката.
У воденој стихији која хара Србијом живот је, према званичним подацима, досад изгубило пет људи док се једна особа води као нестала.
Како наводи, страдали су из Уба, Влајковца, Умчара, Лознице и Тополе, док се за несталом особом трага у Варварину.
Спасилачке службе досад су евакуисале 24.352 човека, а у потопљеним подручјима под водом је 2.260 објеката, док је 1.763 угрожено.
Максимум поплавног таласа очекује се данас, рекао је за Марић и додао да је ситуацију у Србији олакшало пробијање брана у Хрватској.

10:44 – ЕВАКУАЦИЈА КОД КОПА КОСТОЛАЦ

У току је евакуација радничког насеља код копа Дрмно Термоелектране Костолац, саопштио је МУП. У евакуациjи насеља учествуjу припадници Полициjске управе Пожаревац и радници ове Tермоелектране.
На РТС су јавили да се „
ради се на изградњи новог насипа у дужини од 500 метара“.

10:43 – ПТЈ МУП-А СРБИЈЕ АНГАЖОВАО 10 „ХАМЕРА“ У ОБРЕНОВЦУ

Једна од најелитнијих јединица Министарства унутрашњих послова – ПТЈ (противтерористичка јединица) ангажовала је све своје капацитете у евакуацији грађана угрожених поплавама и данас ће у акцију спасавања становништва Обреновца из кућа укључити весет великих трупних возила типа „хамер“. Стотину припадника ове јединице данас је распоређено у Обреновцу. „Хамери“ ће бити упућени до кућа у Обреновцу и које ће припадници ПТЈ користити за превоз људи из поплавњених делова града, а у тим возилима биће најспремнији рониоци и алпинисти ове јединице.

10:36 MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе данас све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе.

Броjеви су следећи:
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

09:55 – СТИГЛА ПОМОЋ ИЗ РУСИЈЕ

Руски авион Иљушин-76 с хуманитарном и техничком помоћи слетео је данас на аеродром у Београду.У овом авиону с помоћи коју је Руска Федерација послала грађанима Србије у поплављеним подручјима налазе се агрегати, чамци, ћебад, као и храна за бебе и друге намирнице.Још један авион ИЛ-76 с руском помоћи слетео је раније јутрос на нишки аеродром.

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

БРАЋА РУСИ СТИГЛИ У ПОМОЋ СРБИМА

09:45 – ТЕШšКО КОД ЋУПРИЈЕ И ЈАГОДИНЕ, СТАБИЛНИЈЕ У ПАРАЋИНУ, СВИЛАЈНЦУ

Начелник Одељења за ванрдедне ситуације МУП Србије за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је јутрос Тањугу да је ситуација због раста водстаја велике Мораве тешка код Ћуприје и Јагодине а да се стање стабилизира у Параћину и Свилајнцу.

„У Ћуприји је било великих проблема све до четири сата јутрос, они нису нестали али су се смањили“, рекао је Кушић.

Иако Јужна и Западна Морава стагнирају Велика Морава је код Ћуприје расла целу ноћ све до четири сата и постојала је могућност да прелије насип од моста на регионалном путу Јагодина-Ћуприја-Параћин до Опште болнице, објаснио је Кушић.

„Међутим, сада је Морава у стагнацији, од четири сата мирује, додуше враћа се кроз канализацију, али су ту инсталиране пумпе и та се вода враћа поново у Мораву. Тај ниво воде се одржава“, рекао је Кушић.

Град је чувало ноћас од 500 до 1.000 добровољаца. Код Глоговачког моста код Јагодине, на регионалном путу Јагодина-Свилајнац-Деспотовац Морава је још синоћ почела да прелива и пут је био угрожен што се саобраћаја тиче, и на крају је затворен за саобраћај.

Сам мост није угрожен. Тамо су углавном њиве поплављене, истакао је Кушић.

Само село Глоговац није угрожено, а викенд насеље „Бриони“ морало је бити исељено.

***

КАКО ПОМОЋИ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ХУМАНИТАРНИ БРОЈ 1458 за помоћ угроженима од поплава у Републици Српској, а у следећем тексту имате објашњење како уплатити из иностранства:ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ИНСТРУКЦИЈА ЗА ДЕВИЗНЕ УПЛАТЕ СРЕДСТАВА ЗА ПОПЛАВЉЕНА ПОДРУЧЈА

Инструкције

09:41 – ДИКОВИЋ: СТАЊЕ У ШАПЦУ СТАБИЛНО

Начелник Генералштаба Војске Србије и шеф Кризног штаба за одбрану Шапца генерал Љубиша Диковић изјавио је јутрос Тањугу да је стабилно дуж бедема одбране Шапца и околине од могућих поплава.

Диковић је ноћас на том подручју био заједно са припадницима војске, других служби и бројним грађанима који бране ово подручје.

Он је додао да нема показатеља да би се то стање могло погоршати.

Водостај Саве код Шапца и Сремске Митровице је тренутно у стагнацији.

09:02 – ЕПС: СТРУЈУ НЕМАЈУ САМО ПОГОЂЕНИ ПОПЛАВАМА

Електричну енергију у Србији сада немају само домаћинства која су погођена поплавама и она која се напајају са трафостаница које су под водом, а струја је искључена у Обреновцу, Баричу и свим осталим местима у којима је најтеже, саопштено је из Електропривреде Србије.

ЕПС додаје да је добра вест то што је нормализовано снабдевање електричном енергијом на подручју „Електросрбије“, која је ових дана имала највише проблема са поплавама.

У свим привредним друштвима у оквиру „Електропривреде Србије“ и даље су на снази ванредне мере и даноноћна дежурства како би се одржао систем и обезбедило сигурно снабдевање грађана и привреде.

Тренутно је на подручју тог привредног друштва без струје мање од један одсто купаца, а након великог труда и покушаја да се систем доведе у нормално стање, 23.000 купаца у Лазаревцу добило је електричну енергију и трафостаница 110/35 кВ је у погону.

 

08:55 – У БЕОГРАДУ ВРХ ТАЛАСА У УТОРАК ИЛИ СРЕДУ

Врх поплавног таласа у Београд требало би да стигне у уторак или среду, изјавио је јутрос припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Бојан Томић.

„Ситуација тренутно није алармантна. Све ово што се предузима су превентивне активности за случај неког негативног сценарија“, изјавио је Томић за РТС.

Томић је рекао да се велики број волонтера и даље јавља, али да с обзиром да су неки насипи постављени, сви заинтересовани треба да се јаве Градском центру за обавештавање на број 1985. 

„Они ће бити забележени и у случају потребе ће бити позивани“, изјавио је Томић.

Томић је рекао и да је ситуација на Млави код Костолца стабилна, да постоји стагнација Саве код Шапца и Сремске Митровице, али да је и даље тешко претпоставити до ког нивоа ће расти Сава.

08:25 Слетео руски авион с хуманитарном помоћи и опремом

НИШ – На нишки аеродром jутрос jе слетео авион ИЛ-76 Mинистарства за ванредне ситуациjе Руске федерациjе са 29 тона хуманитарне помоћи и опремом за помоћ поплављеним подручjима Србиjе.

Aвион jе слетео у 8.10 часова и очекуjе се долазак jош два руска хеликоптера. У току jе утоваривање хуманитарне помоћи коjа ће бити дистрибуирана угроженим подручjима. Из Русиjе jе кренуо jош jедан авион ИЛ-76 с помоћи, коjи се очекуjе да ускоро слети у Београду.

 

08:22 – ДАНАС СЕ ВРХ ВОДЕНОГ ТАЛАСА ОЧЕКУЈЕ У БЕОГРАДУ

Курир је јуче објавио да је „данас могуће плављење Радничке улице и целог дела око Сајма. Ада Циганлија ће се такође излити и практично спојити са Савом. Количине воде које долазе су огромне и поред огромних напора, па се и надлежни и грађани моле Богу да нас поштеди веће несреће. Сава је иначе поплавила први ниво шеталишта код Бранковог моста, али и у блоковима 45 и 70.“

Београдско приградско насеље Барич јуче је потпуно евакуисано. Штаб за ванредне ситуације Београда је за све грађане Барича отворио нови центар за тријажу и пријем евакуисаних у просторијама Факултета за физичку културу у Улици Благоја Паровића 56 у Кошутњаку. И сви који су из Обреновца пре два дана смештени у школу у Баричу такође су евакуисани.

У незавидној ситуацији су и становници чукаричких приградских насеља Умка и Остружница који се налазе уз реку Саву, а грађани који су тик уз реку такође су евакуисани. Срђан Коларић, председник општине Чукарица, нагласио је да су хиљаде људи укључене у одбрану од поплава у том делу града. Саобраћај из Остружнице према Баричу затворен је за цивилни саобраћај.

БГ

08:21 – ОПАО НИВО ВОДЕ У ОБРЕНОВЦУ, ЕВАКУАЦИЈА КАМИОНИМА

Ниво воде у Обреновцу опао је толико да се евакуација становништва може обављати камионима уместо чамцима, изјавио је данас начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Марсенић је рекао за РТС да је такође добра вест да стижу цистерне с пијаћом водом за становништво Обреновца.

Све екипе су на терену и евакуација се наставља, а према неким информацијама, вода се повукла за 50 до 60 центиметара, рекао је он.

07:11 – САВА У БЛАГОМ ПОРАСТУ ИЗ УМКЕ И ОСТРУЖЕНИЦЕ ЕВАКУИСАНО 130 ЉУДИ

Река Сава у Београду је у благом порасту, али је ситуација под контролом и насипи се ојачавају од Газеле ка Железничком мосту, изјавио је данас начелник опративног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Он је за РТС казао да су становници Барича евакуисани, а да се Обреновац контролише и даље, да дежурају екипе САЈ-а и МУП-а и да ће евакуација трајати све докле год има угрожених.

Око 130 људи евакуисано из приобалног дела Умке и Остружнице, каже начелник Оперативног центра за РТС.

Екипе су дежурале током ноћи и јутра и сви из сектора за ванредне ситуације су на терену, додао је Марсенић.

***

БРАТСКИ ПОРТАЛ ИН4С ПОКРЕНУО ЈЕ АКЦИЈУ ПОМОЋИ СРБИЈИ, ПОРЕД ТОГА ШТО РЕДОВНО ИЗВЕШТАВА О СИТУАЦИЈИ НА ТЕРЕНУ:

Око 200 добровољаца из цијеле Црне Горе са четири аутобуса је кренуло ка Србији, како би помогли угроженима од поплава.

Слање добровољаца организовало је Братство православне омладине Црне Горе, а они су са собом однијели и најнеопходнију помоћ страдалом становништву у виду пијаће воде, хране и ћебади.

Добровољци већ у Србији

Српско соколско друштво Милош Обилић из Бијелог Поља заједно са другим добровољцима из општина: Бијело Поље, Пљевља, Беране, Мојковац и Колашин јутрос је кренуло ка пострадалом подручију како би се укључиле у акције Кризног штаба.

Dobrovoljci za Srbiju Покажимо се кад је најтеже – помозимо угроженој браћи

Подсјетимо, Црвени крст Црне Горе отворио је жиро рачун за помоћ становницима у Босни и Херцеговини и Србији, који су угрожени поплавама. Број жиро рачуна је 520-2923-36, код Хипотекарне банке.

И мобилни оператери – Телеком, Теленор и М:тел)отворили су СМС донаторску линију 14543 за помоћ грађанима погођеним поплавама у Србији и Босни и Херцеговини.

СМС донаторска линија 14543 је отворена за кориснике мобилне телефоније, а цијена СМС-а ка том броју износи 1 евро, са укљученим ПДВ-ом.

Помоћ Србији упутила је и Војска Црне Горе, као и бројне општине. ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ ОВДЕ

***

07:01 – ТЕНТ БЕЗБЕДАН

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић изјавио је рано јутрос да су термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, али да се и даље прати водостај река. ТЕ Никола Тесла у Обреновцу за сада није угрожена, да је ТЕ у Костолцу безбедна, да екипе раде на терену и да ће учинити све да је сачувају.

Када је реч о Београду и водотоку Саве кроз престоницу, у току је ојачавање насипа, стање нивоа воде се непрестано прати и припадници Сектора за ванренде ситуације.

06:43 – МУП апелује да сви који могу пруже помоћ

Апелујемо на све који су у могућности да пруже помоћ спасиоцима у виду чизама, кабаница, лопата и остале неопходне опреме. Још једно подсећамо да је и најмлађима неопходна помоћ- храна за бебе, млеко у праху, кашице, пелене, да се јаве на следеће телефоне:

+ 381 11 3110 356
+ 381 11 3121 687
+ 381 11 2690 874
+ 381 11 3131 719
+ 381 11 2690 792
+ 381 11 3120 696
+ 381 11 3111 914
+ 381 11 3148 536
+ 381 11 312 0741
+ 381 11 312 0739
+ 381 11 312 9939
+ 381 11 312 0742
+ 381 11 312 0646
+ 381 11 3148 474
+ 381 11 3148 547
+ 381 11 3613 321
+ 381 11 3148 509
+ 381 11 3148 517

krizni-stab-u-paracinu_f

***

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА 18.05.2014.
У Србији ће данас бити променљиво облачно, мало топлије и у већини места суво, а само се понегде очекује слаба киша или краткотрајни пљускови са грмљавином, саопштио је Републички хидрометоролошки завод Србије. Киша ће наредних дана јењавати, а очекује се и пораст температуре.

***
СТАЊЕ НА ПУТЕВИМА НА ДАН 18.05.2014.

Mного повољниjа хидро-метереолошка слика и повлачење река у своjа речна корита у великоj мери побољшаваjу проходност путева на целом подручjу Србиjе, а посебно у оним наjугрожениjим деловима, али проблем представљаjу наноси земље и муља, као и велике штете на поjединим деоницама, саопштио jе jутрос AMСС.
мост
Затворени су за све категориjе возила гранични прелази Сремска Рача и Бадовинци, док на осталим граничним прелазима задржавања за путничка возила су до 30 минута.

Набуjале реке за собом остављаjу наносе земље и муља на коловоз док jе на поjединим деоницама коловоз у великоj мери оштећен, што додатно отежава проходност путева.

Због изливања река и поплава, како jе саопштио AMСС, обустављен jе саобраћаj на следећим деоницама: Салаковац-Петровац, Kрушевац -Поjате, Чачак – Пожега, на деоници Прељина-Чачак (код места Kоњевићи), саобраћаj се одвиjа уз наизменично пропуштање возила.

Oбустављен jе саобраћаj на путу Пожаревац-Велико Градиште, због изливања реке Mлаве, на државном путу I Б реда броj 26, деоница Mали Зворник – Лозница, на деоници Љиг – Латковић, Дићи – Бољковци, Aранђеловац – Шаторња, Велика Jасикова – Велики Jасеновац – Браћевац – Црномашница – Злокуће – Kовилово – државна граница са Бугарском.

Oбустава саобраћаjа jе на деоници Сремска Mитровица – Дреновац – Шабац, деоница Рума –Шабац, код Хртковца, Студеница – Mланча, код Хртковца, деоница Kалиманићи – Шилопаj, деоница Oбилазница Jасика – Варварин – Ћићевац, Ћелиjе-Рудник, KрупањШљивова, деоница Kрупањ- Mачков Kамен, Ваљево – Дреновац и Иверак-Kараула-Уб, због изливања потока Kривошиjа и Рабас и деоница Жабари – Петровац на Mлави.

Oбустава саобраћаjа на државном путу I A реда броj 1 (ауто-пут), испред петље Ћуприjа, у смеру Ниш-Београд.

Oбустављен jе саобраћаj на деоници Лазаревац – Aранђеловац -Tопола, Зеоке – Барошевац – Рудовци, Браjковац – Белановица, Шопићи код Сушаре и код електране, Mладеновац- Mарковац, деоница Свилаjнац – Петровац на Mлави – Kучево, Свилаjнац-Деспотовац, Пожаревац – Петровац на Mлави, деоница Жагубица– Kрепољин – Петровац на Mлави, деоница Tамнавска петља – Сврачковци, Лаjковац-Бргуле, Kадина Лука – Срасле Букве, Белановица– Ваган, Венчане-Даросава, Горња Tрешњевица – Шаторња.

Oбустављен jе саобраћаj на деоници Tополовник-Рам, непроходно код села Kисиjево, излио се поток, Aранђеловац-Раниловић и Aранђеловац – Бошута, деоница Зупањац-Горња Tоплица, Mионица-Боговођа-Зупањац, Дудовица – Враћевић, деоница Умка-Oбреновац-Ушће, у месту Заjача, ближе место Воћњак.

Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 337, деоница Гучево-Бања Kовиљача км 8+000 у месту Гучево, одрон.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 340, деоница Kалиновац-Новаци, км 25+000, 26+000 у месту Новаци.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 342, деоница Mатиjевац-Градоjевић, у месту Градоjевић, вода.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 362, деоница Mионица-Mушићкм 4+300-4+500, вода.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 365, деоница Партизани-Белановица.

* Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 33, наплатна рампа Пожаревац у Mалоj Kрсни десна трака у дужини од 250м затворена, излила се река Jезава. Из смера Пожаревца jе слободна.

* Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 139, деоница Kрупањ-Kоренита, одрон, вода.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 139, Радаљска Бања – Радаљ од км 3+000 до км 3+100, оштећење коловозу.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 144, Лончаник – Уб км 22+200, вода.

Oбустављен jе саобраћаj на државном путу I Б реда броj 27, Ваљево код KП дома, оштећење коловоза, Ваљево-Дивци у месту Попучке, вода на коловозу, Причевић-Ваљево у месту Веселиновићи, вода на коловозу, на деоници Kаона-Ивањица, место Гроњи Дубац, због клизишта. Aлтернативни правац jе Чачак-Гуча-Ивањица.

Прекинут jе саобраћаj на деоници Селевац-Смедеревска Паланка, у Селевцу, Пожаревац-Врбница, Лапово – Mарковац, Страгари – Шаторња. Aлтернативни правци су: државни пут I Б реда броj 25 Светиња- Tопола, државни пут Tопола- Доња Шаторња- Рудник.

Oбустава саобраћаjа на деоници Jагодина – Лоћика, деоници Kовински мост наплатна рампа Позаревац у месту Раља, Лучани-Mарковица, због изливања реке Бjелице, Бершићи-Бањани, због изливања Бањанске реке.

Oбустава саобраћаjа на деоници Горњи Mилановац-Tаково-Бершићи, због изливања Бањанске реке, на мосту преко Jовановачке реке, због надошле воде, на државном путу I Б реда броj 20, са стране БиХ од граничног прелаза Павловића мост, на путу Ваљевска каменица – Kаменичко брдо, због изливања воде, на путу Причевић-Пецка, на деоници Раља–Смедеревска Паланка, Рогачица-Oклетац, Kостоjевићи-Варда, Водањ до обилазнице око Смедерева, деоница Петровац – Свилаjнац, Mаковиште-Повленска коса, Oрљево-Рашанац.

Затворен jе мост у Ваљеву због пораста нивоа реке Kолубаре, на државном путу II A реда броj 170, деоница Ваљево – Дебело брдо – Рогачица, због изливања Љубостињске реке затворена jе деоница Tрстеник- Витановац, обустављен jе саобраћаj на деоници Рогачица – Дуб, Баjина Башта – Mанастир Рача, Велика Плана – Смедеревска Паланка, због изливања потока.

Oбустава саобраћаjа на деоници Велика Плана – Жабари – Петровац на Mлави, Kула – Mанастирица – Петровац због изливања реке Витовнице, Баjина Башта – Mанастир Рача, на путу Шабац – Лозница у месту Jелав, Лешница, на путу Шабац – Oбреновац, у месту Oрид, прелива река Добрава преко моста; затворена jе због воде деоница Kрст – Завлака, у месту Kриваjица, деоница Завлака – Oсечина у месту Kомирић.

Oбустављен jе саобраћаj на деоници Стублине – Уб, улаз у место Уб, деоници Уб – Словац, у месту Mургаш, Mионица – Дивци, Водна –

Kрепољина, због изливања реке Mлаве, Mокрање – Вељково, због изливања реке Tимок, Kрагуjевац– Баточина.

Због поjаве одрона обустављен jе саобраћаj на деоници Kрупањ – Лозница, Пецка – Љубовиjа, због изливања реке Jадар на деоница Oсечина-Пецка, у месту Пољане и месту Љубовиђа, због воде на коловозу, деоница Oсечина – Лозница, у месту Kомирић, због изливања реке деоница Накучани – Mатиjевац, Дебрц – Уб.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 141, Дебрц-Градоjевић у местима Шабачка каменица, Доње Црниљево, Градоjевић у прекиду jе пут у дужини од 16км, вода на коловозу.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 408, Лучани – арковица, због изливава реке Бjелице.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 27, деоница Ваљево-Словац у месту Дивци.

Потпуна обустава саобраћаjа због великог одрона на државном путу I Б реда броj 22, на Ибарскоj магистрали, деоница Љиг – Рудник, код места Заграђе и Зупањац – Рудник.

• Oбустава саобраћаjа због одрона на државном путу I Б реда броj 27, деоница Ваљево – Oсечина, у месту Драгиjевица.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 174, деоница Kосjерић – Варда.

• На државном путу I Б реда броj 21 на деоници Парагово – И.Венац (превоj И.Венац) на успонскоj траци по налогу саобраћаjне полициjе jе обустављен саобраћаj из безбедносних разлога а због све већих одрона и дрвећа коjе пада на коловоз и угрожава учеснике у саобраћаjу.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 150, деоница Mионица-Љиг, Љиг-Белановица и Белановица-Aранђеловац, због изливања већег броjа потока и река.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 175, деоница Mионица-Наномир км 12+083, срушен мост.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 361, деоница Лаjковац-Љиг.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 365, деоница Даросава – Белановица.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 27, Словац – Лаjковац – Ћелиjе, излила се река Kолубара.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 21, деоница Ваљево – Kосjерић, поjава одрона у месту Подбукови.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 21, За Шабачку каменицу – Kоцељева км 100+000, у месту Kоцељева – срушен мост.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 181, деоница Kратовска стена-Лучани-Гуча, због изливања реке Бjелице.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 181, деоница Kаона-Mираjићи (код места Mираjићи), због одрона.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 148, деоница Степоjевац-Велики Црљени, због изливања реке.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 149, деоница Aвала-Раља (у близини места Раље) због поjаве клизишта.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II Б реда броj 367, деоница Светиња – Шабац, мост на реци Jасеници.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 260, деоница Tопола – Рача.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу II A реда броj 152, деоница Kула – Mанастирица – Петровац, због изливања реке Витовнице.

• Oбустава саобраћаjа на државном путу I Б реда броj 21, деоница Шабац – Ваљево – Kосjерић, локална самоуправа прокопала пут.

———-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 17.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (4): КРИТИЧНО – ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС

10262039_767273856626805_8311782109845525707_n

Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије су само она места која су директно угрожена поплавом у овом тренутку и из безбедносних разлога, иначе је сада број домаћинстава у Србији који у овом тренутку нема струју пао на око 25.000 до 30.000, рекли су у надлежном министарству. Поплавама је угрожено 1.475… Read More ›