ДЕШАВА СЕ...

Интерно расељене Србе протерују и са Брезовице… Хотел Јуниор нам је био једини дом!


.

Србе протерују и са Брезовице

16. 05. 2014. Ј. Л. Петковић,  Вести
Приредила редакција СРБског ФБРепортера

416171_wikim_iffИнтерно расељена лица из Урошевца и Призрена, који су се привремено већ 15 година скућили у собице од десетак квадрата некадашњег хотела Јуниор на Брезовици, 29. априла су добили обавештење Косовске агенције за приватизацију (КАП) да се одмах иселе због продаје тог објекта.

Њих 84-оро, углавном старијих људи, у потпуном је шоку. Кажу да им је то био „гром из ведра неба“, и не могу да схвате одлуку косовске Агенције за приватизацију (КАП) да их на такав начин исели. Осим на улицу, већина њих нема где.

– Нико није знао да се то спрема. Овде има доста старијих људи, и сви смо узрујани. Ако нас иселе, а не обезбеде неки принудни смештај преостаје ми да, или одем негде у централну Србију или у неку трећу земљу да тражим азил. Мало смо изгубили наду у државу Србију, јер нас полако напушта – каже за „Вести“ Милан Јањић, 31- годишњи машински инжењер.

416135_051604c5_fИзгубили наду: Милан Јањић са ћерком

Од новембра 1999. године њему је девет квадрата собе у приземљу Јуниора једини дом, и од тада је преживео вишегодишњу борбу са несташицом струје баш у време када се снег насуче до изнад колена.

У истој соби, у коју се тада уселио, данас живи са супругом Иваном, четворогодишњим сином Иваном и две године старом Ањом, и са мање од 100 евра у новчанику месечно.

– Услови у Јуниору су донекле и добри с обзиром на то какви су други колективни центри. Комесаријат за избеглице нам плаћа 330 киловата струју, међутим, на нашим рачунима је потрошња као да живимо у две велике куће. До сада нам нико није понудио стамбено решење – каже Јањић.

****

У општини Штрпце (која ради по шиптарским законима, прим ФБР) истичу да никада званично обавештење о намерама КАП-а нису добили, али су на време чули и реаговали. Чињеница да више од стотину људи избацује на улицу сама по себи није имала значаја за КАП, али очигледно политички притисак јесте, па је приватизација Јуниора, као и другог хотела Лахор, на извесно време одложена.

Братислав Николић, градоначелник општине Штрпце („изабран“ на шиптарским локалним изборима, прим. ФБР) истиче да је општина Штрпце „енергично реаговала“ на најаве приватизације свих друштвених предузећа, са посебним акцентом на објекте у којима се налазе интерно расељена лица, међу којима су и хотели Јуниор и Лахор. Како преносе вести, Николић каже да је „свим релевантним чиниоцима“ упутио „оштро протестно писмо“ у коме се жестоко успротивио продаји указавши да би интерно расељена лица практично остала на улици.

1 reply »

  1. Mnogi Srbi koji su se ogresili o izbeglice, najpogrdnijim recima i svojim ponasanjem ,imace sada priliku da osete i te kako sta znaci biti izbeglica,ostati bz kuce i svega sto se sticalo godinama.
    Preko noci ostane se bez igde icega.Dusa me boli zbog svega sto je snaslo srpski narod.Ljudima koji su danas ostali bez igde icega,kratkorocna pomoc nece znaciti mnogo.Dali ce i koliko ce drzava Srbija ovom narodu omoguciti koliko toliko pristojan zivot u ovome zlu ostaje da se vidi.
    Neka nam dragi Bog oprosti grehe i pomogne da narod ovo sve prezivi.

    Свиђа ми се