Ванредно Стање

ЕВО КАКО ПОМАЖУ БРАЋА: Руси у Обреновцу спасили 400 људи и 79 деце!


Сада сам успешно се вратио из Шабца, где смо целу ноћ помагали да правимо заграде против воде из набујале реке од џакова са песком – односно да спречимо потоп у самом граду. Нажалост – ниво организације је нула, због чега ефикасност слаба, а наде да се спаси град све мање. Међутим, некако сами смо се снашли и урадили оно што могли, дали све од себе.

Између осталог, војници су мени рекли да кад је поплава у питању – кључни моменат за Шабац ће бити у 9 сати ујутру.
За крај још хоћу да подвлачим: мене ипак врло пријатно изненадило да је код зграде Сава Центра (одакле су кретали бусеве са добровољцима за Шабац) била огромна гужва – око 15 хиљада људи, мада власти очекивали да ће њих бити тек 1,5!

1544968_837911312903860_510217149839751318_n

Бусеве су биле препуне и момци их буквално јурили као да се спашавају од потопа, а не иду у место где се очекује поплава! Ја сам са својим пријатељем Немања Крџић једва успео на самом крају да отрчим и да ухватим бус још на самом врху моста – где је он већ спонтано се напунио и не сврачајучи код Сава Центра одмах кренуо за Шабац.

Хвала Богу, ја сам жив и здрав – и се надам да ово мало што сам успео да урадим је било од користи за братски српски народ. Даће Бог – наставићу и даље тако…

***

ЕВО КАКО ПОМАЖУ БРАЋА: Руси у Обреновцу спасили 400 људи и 79 деце!

17/05/2014 – 09:44
Телеграф, Приредила редакција СРБског ФБРепортера

Руски спасиоци који су дошли у Србију да помогну угроженима у поплави, у Обреновцу у петак евакуисали око 400 људи из зоне поплаве

Представник министарства за ванредне ситуације и цивилну одбрану Русије Александер Дробишевски, саопштио је јутрос да су руски спасиоци који су дошли у Србију да помогну угроженима у поплави, у Обреновцу у петак евакуисали око 400 људи из зоне поплаве.

Tan2014-5-16_165611211_1-830x553Фото: Тањуг/Димитрије Николић

На захтев српске владе, руски спасиоци су ангажовани у области Обреновца где је ниво воде сада достигао критични ниво до изнад три метра, пренела је руска агенција Итар-Тас с.

– Од петка ујутро, они су евакуисали 393 људи, међу њима 79 деце – рекао је Дробишевски.

У овом тренутку, у Обреновцу ради 76 руских спасилаца међународне категорије, уз 10 чамаца и два специјална возила, рекао је командант руског спасилачког тима с лица места Едуард Чижиков.

Још два руска авиона типа Иљушин-76 спремно је да у Србију доведе још спасилаца, специјалне опреме и пошиљку основних потрепштина.

***

БРАЋА РУСИ: Покренута велика руска операција за помоћ Србији!

– Одмах по доласку у Ниш, у Руско-српски хуманитарни центар, група спасилаца, уз помоћ стручњака из центра који су радили на деминирању код Параћина, отишла је у Обреновац, једну од поплавом најугорженијих општина Србије која је 90 одсто под водом и из које је потребно евакуисати још око 2.000 људи – саопштила је Амбасада Русије у Београду

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков саопштио да је Министарство покренуло хуманитарну операцију великих размера у Србији погођеној поплавама.

– Наши тимови већ раде, раме уз раме, са Руско-српским хуманитарним центром у погођеним областима и извршавају задатаке заштите живота и здравља и одвојене помоћ и жртвама – рекао је Пучков.

Авиони руског министарства превезли су спасилачке тимове опремљене свим оним што је неопходно за операцију спасавања, као и пошиљку хуманитарне помоћи која укључује храну, дневне потрепштине и лекове, преноси Итар-Тасс.

Tan2014-5-16_103522377_2

– Русија је, одговарајући на апел за помоћ који је руководство Србије упутила 15. маја када је проглашено ванредно стање у земљи због поплава, истог дана, у четвртак, донела одлуку о “пружању братске помоћи српском народу” – саопштила је вечерас Амбасада Русије у Београду.

Током прошле ноћи припремљена су два авиона “Ил-76″ којима су упућени спасилачки тимови аеро-мобилне групе “Центроспас” и Центра за извршавање спасилачких операција посебног ризика “Лидер”, виокотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, подводна и специјална опрема, као и моторни чамци, наводи се у саопштењу.

У оквиру прве групе стигла су 42 припадника “Центроспаса” и 29 спасилаца из центра “Лидер”. Руски спасиоци опремљени су свим што је неопходно за пружање помоћи и за потрагу за несталима у зони поплава и спремни су да аутономно делују до 15 дана.

Са руске стране, акције координира главни војни стручњак, заменик руског минисра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.

– Одмах по доласку у Ниш, у Руско-српски хуманитарни центар, група спасилаца, уз помоћ стручњака из центра који су радили на деминирању код Параћина, отишла је у Обреновац, једну од поплавом најугорженијих општина Србије која је 90 одсто под водом и из које је потребно евакуисати још око 2.000 људи – пише у саопштењу.