Ванредно Стање

Синдикат српске полиције – Апелујемо на грађане да се понашају одговорно и да поступају по упутству и наређењу спасилаца и полиције


ssp

АПЕЛ

Синдикат српске полиције (ССП) апелује на грађане да се у време проглашене ванредне ситуације у земљи, понашају максимално одговорно и дисциплиновано, да слушају упутства и наређења надлежних државних органа, да помажу и брину о својим комшијама, пријатељима и ближњима.

Припадници Министарства унутрашњих послова, односно Сектора за ванредне ситуације и полиције данима су ангажовани на пружању помоћи грађанима и спасавању лица и имовине. Многи од њих не спавају данима радећи непрекидно и без предаха у овим тешким временским условима, мокри без адекватне униформе и заштитне опреме. Упркос томе, и ако им је безбедност и здравље  озбиљно угрожено и нарушено, ти људи чине надљудске напоре да дођу до свих грађана којима је помоћ потребна. То ће и убудуће чинити јер су се определили да раде хуман и опасан посао знајући да људски живот нема цену!

У овој ситуацији када су многи животи и здравље грађана угрожени, сви се морамо понашати одговорно и бринути једни о другима, а пре свега беспоговорно слушати наређења надлежних спасиоца и полицајаца. На жалост неки грађани, не схватају озбиљност ситуације и не понашају се одговорно и примерено ситуацији.

Постоје случајеви да грађани по доласку спасиоца не желе да напусте своје домове, сматрајући да нису угрожени или плашећи се за безбедност своје имовине. А касније када спасиоц оду, после неколико сати захтевају евакуацију и помоћ. На тај начин и у таквим случајевима случајевима троше се технички ресурси, погонско гориво, а већ уморни спасиоци додатно исцрпљују.

Управо због тога, апелујемо на грађане да се понашају крајње дисциплиновано, одговорно и да поштују спасиоце и полицајце и поступају по упутству и наређењу а у циљу безбедности и очувања живота и здравља грађана.

 

Београд, 16.05.2014. године

Портпарол ССП
Драган Жебељан