Ванредно Стање

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава


.ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС

Овде можете пратити – ПОПЛАВЕ У СРПСКОЈ ИЗ ЧАСА У ЧАС

***

Критично у Републици Српској – У Бањалуци бујица носи мостове, Добој се евакуише, две жртве поплава

16. 05. 2014. 14:41 Фото: Д. Божић
Блиц

Киша која је непрестано опадала целе ноћи донела је и прве, али до сада и највеће невоље Бањалуци и Бањалучанима. Због водостаја Врбаса и његових притока који није забележен у историји Бањалуке, Чесма и Пријечани су потпуно одсечени, 9.600 људи је без струје и воде, а више од 1.000 објеката угрожено.

470366_banjaluka05-evakuacija-radnika-vitaminke-ftoo-d-bozic_ff

Призор из Бањалуке (ФОТО: Д. Божић)

Штаб за ванредне ситуације, на чијем је челу градоначелник, јутрос је прогласио ванредну ситуацију.

Осим Чесме и Пријечана, поплављени су делови насеља Крупа на Врбасу, Карановац, Десна Новоселија, Српске Топлице, Врбања, Лазарево, Гламочани, Дервиши, Пријечани, Шушњари, Залужани и Кумсале и Борик. Набујали Врбас однео је стари мост у Карановцу, висећи мост код „Витаминке“, пешачке мостове у Пријечанима и Залужанима, и висећи мост у Рекавицама. Ребровачки мост затворен је за саобраћај а највероватније ће бити и мост у Карановцу.

Градоначелник Слободан Гаврановић каже да су се грађани и припадници Цивилне заштите у Чесми читаву ноћ борили са водом, али да су набујали Врбас и Врбања прешли преко насипа.

– Мост у Клашницама од јутрос је затворен за саобраћај, па су Чесма и Пријечани потпуно одсечени. Чамцима не можемо преко Врбаса, па ћемо уз помоћ војске и хеликоптера евакуисати најугроженије мештане – рекао је Гаврановић. Он је додао да се у Крминама једна породица налази на крову куће и чека евакуацију. Цивилна заштита је саопштила да је потребна хитна евакуација 200 кућа код „Витаминке“ и 200 кућа у Лазареву код Пердувовог гробља.

Председник НСРС Игор Радојичић рекао је да је ситуација код Ребровачког моста озбиљна и апеловао на грађане који живе у близини да ствари са нижих етажа преселе на више.

У Бањалуку се може ући и изаћи само аутопутем према Градишци и из правца Приједора, док су путни правци према Челинцу, Котор Вароши, Кнежеву и Лакташима затворени.

Град никада није задесила оваква поплава, кажу у Хидрометеоролошком заводу РС.

– Највиши водостај Врбаса забележен је 1996. године када је достигао 687 метара. Сада водимо да има 750 метара али сигурно је виши, јер не можемо прићи мерним станицама – кажу у Заводу. Дежурни синоптичар рекао је да ће киша падати и данас и сутра, док ће се у недељу време стабилизовати.

Мештани Трна и Залужана, на граници Бањалуке и Лакташа, од ране зоре се боре са поплавом.

-Мама нас је пробудила око шест ујутру и рекла нам да морамо бежати из куће. Брат се вратио по кључ, који смо заборавили и сад га нема. Понео је мобилни, али га не можемо чути, јер су везе у прекиду – прича уплакана Романа Прерадовић (12). Слађана Прерадовић је са децом Романом и Стефаном (17), покушала да се са комшијиним аутомобилом одвезе код рођака на сигурно, али је саобраћај, због поплаве на путу, обустављен, па су кренули пешице ка Лакташима.

Док су мештани Трна немоћно посматрали како вода плави њихове куће, власници малих трговина су покушавали да од поплаве спасу робу, а један седамдесетогодишњи болесни старац, је узалуд покушавао да дозове своје укућане.

– Ево моје куће, опкољена је водом, видим је, али моји у овој гужви не могу да виде мене. Вратио сам се са хемотерапије и стигао до ове раскрснице старог пута и аутопута, даље се не може. Од телефона никаква корист, не знам ни шта ћу ни куд ћу – жали се деда.

Никола Милојевић (39), запослен у једној пекари у Трну, прича да су пекари, у два сата после поноћи, оставили посао и почели износити брашно и инвентар на спрат.
– Од посла нема ништа, пећ је остала у води, а и ми смо једва извукли живе главе. Газио сам воду скоро до врата да бих се докопао аутопута – каже Никола.

Наша новинарска екипа спасила је из круга фабрике „Витаминка“ радницу Милену Мирошљевић, те смо је возилом Цивилне заштите превезли на сигурно. Из правца Кумсала према центру града багер је у кашики превезао неколико група најугроженијих мештана.

У Шамцу нема струје и воде за пиће

470367_bijeljina02-poplavefoto-dejan-bozic_ffБијељина

Шамац је цео под водом, река Босна улази у град, струје и воде за пиће нема, а телефонске линије су у прекиду.

Киша непрестано пада, а река Сава прети да покида насип који је поставила Цивилна заштита и излије се у град, каже начелник општине Саво Минић, апелује да сви који могу помогну становништву и додаје да је стање у граду хаотично.

Цивилна заштита чамцима евакуише становништво и превози на безбедна места. На спрату основне и средње школе у Шамцу је прихватилиште за оне који немају где да буду превезени.Сви болесници са хемодијализе у Шамцу су евакуисани синоћ и током ноћи.

470368_doboj01-stambena-zgrada-doboj-foto-dejan-bozic_ff
Критично у Добоју: Река Босна нарасла преко 5 метара, цео град под водом

Остаје критично стање у Добоју где је водостај реке Босне 670 центиметара, што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава.

Вода је потпуно ушла у град и у току је евакуација у коју су се укључили припадници Ронилачког клуба „Бук“ са једним чамцем и десет чланова Кајакашког клуба „Кањон“ из Бањалуке са 27 чамаца.

Најкритичнија ситуација и даље је у Добоју, где се упутио и председник РС Милорад Додик који заједно са министром унутрашњих послова РС Радиславом Јовичићем пружа помоћ и доставља храну грађанима који су заробљени у својим становима и кућама.

Према последњим инофрмацијама, водостај реке Босне на подручју града Добоја почео је да опада, а службе за спашавање и даље евакуишу угрошено становништво.

У граду Добоју у појединим стамбеним зградама вода је ушла и у станове на другом спрату, а у појединим местима ниво воде досеже и до пет метара, па је готово немогуће уочити стубове јавне расвете. Процењује се да је 80 одсто града под водом.

Сви путни правци, магистрални и регионални путеви, који воде у и из града су у прекиду, тако да је Добој и даље у тоталној блокади.

Евакуисана је већина становника у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација се наставља, на чему је ангажован и Хеликоптерски сервис РС, објавили су бањалучки медији.