ДЕШАВА СЕ...

КАДА ЈЕ СВЕ РУСИЈА ПОМОГЛА СРБИЈИ И ШТА СЕ ДОГОДИЛО 1999. ГОДИНЕ?


србија русија

Глас Отаџбине

1) Свети Сава је постао монах захваљујући монаху Русу који га је одвео на Свету Гору и замонашио га у руском манастиру светог Пантелејмона.

2) Читав период турске владавине представници српске Цркве и српског народа упућују посланике ка рускоме цару тражећи материјалну или финансијску помоћ и заступање код турског султана ради заштите народа и светиња, што су Срби и добијали.

3) Toком целог 18. века, све до средине 19. века Србима који живе у аустријској монархији (Српска Војводина и Крајина) стиже помоћ у виду црквене литературе, књига, уџбеника као и наставног кадра за српске школе које Срби нису имали, будући да је Аустријска царевина бранила штампање српских књига, али и вршила притисак да буде што мање српских образовних институција на својој територији.

4) Од средине 18. века велики број Срба из Аустрије и Турске добија право да се насели на територију Руске царевине и тамо настави живот добијајући земљу и посао, без бојазни да ће неко вршити притисак на њих да промени веру. Хиљаде Срба је отишло у Русију и засновало две аутономне јединице (територија данашње источне Украјине) – Славјаносербија и Новосербија.

5) У Првом српском устанку, Русија је, као помоћ Румунима и Србима, објавила рат Турској и послала своју војску у рат против Турака на страни српских устаника. Постигнути су велики заједнички успеси. Руски цар Александар Први Романов обећава Карађорђу да ће, када прође опасност од Наполеоновог напада на Русију, свим средствима помоћи Србију и обновити је.

6) У другом српском устанку Русија није учествовала са својом војском као помоћ српским устаницима, али није ни било потребно, јер је после овог устанка питање Србије решавано више дипломатским путевима заступањем Русије и услед турског страха од руске војне интервенције, Срби су добили аутономију од које се после кренуло ка стварању савремене српске државе. Победом руске војске над Турском и преговорима између те две државе, Србија добија два хатишерифа којима је фактички уништена реална турска власт у Србији.

7) У периоду од 1833. године до Балканских ратова, Русија је водила дипломатску борбу за Србију, што у смислу њеног признања као посебне државе, а што у смислу борбе за проширење њених територија.

8) У Балканским ратовима (Другом) Русија је посредовала између Србије и Бугарске чијим је интересима желела да унесе неопходну равнотежу.

9) ПРВИ СВЕТСКИ РАТ – Први светски рат је најочитији пример руске љубави за Србе и Србију. Наиме, у периоду када је за Русију било најнеповољније, услед економске и, пре свега, војне слабости, али и унутрашњих нерешених проблема, она објављује рат двема тадашњим суперсилама – Немачкој и Аустроугарској, ИЗ ЈЕДНОГ ЈЕДИНОГ РАЗЛОГА – ЖЕЉИ ДА СПРЕЧИ АУСТРОУГАРСКО И НЕМАЧКО УНИШТЕЊЕ СЛАБАШНЕ СРБИЈЕ, која је, вишеструко војно и економски ослабљена, будући да је тек изашла из два велика рата против Турске и Бугарске од којих се није успела ни мало опоравити.

РУСИЈА ЈЕ, ПРИТЕКАВШИ У ПОМОЋ СРБИМА, ИЗГУБИЛА, ОСИМ ДВА – ТРИ МИЛИОНА ВОЈНИКА ПОГИНУЛИХ У РАТНИМ СУКОБИМА, ЈОШ И СВОЈУ СОПСТВЕНУ ЦАРЕВИНУ И ЦАРСКУ ПОРОДИЦУ, јер су бољшевици, искористивши ситуацију и слабост државе, направили државни преврат, укинули Царевину и масакрирали царску породицу. Остаће забележене речи руског цара Николаја Другог Романова, изречене током здравице пред представницима европских држава неколико недеља пред почетак Првог светског рата: „ПОДИЖЕМ ОВУ ЧАШУ У ЧАСТ СРБИЈЕ, ЈЕДИНОМ САВЕЗНИКУ И ПРИЈАТЕЉУ РУСИЈЕ У ЕВРОПИ!“ Представници запада овим су били запрепашћени.

10) Други светски рат – Победа ослободилачке војске Србије и Југославије дефинитивно је завршена уласком Црвене армије у источне и северне делове Југославије крајем 1944. године. Руска војска изгубила је неколико хиљада својих војника на територији Југославије.

11) У данашње време једино се Русија залаже за Србију и њен економско – војни просперитет и целовитост њене територије. Једина је светска сила која се здушно залаже за повратак територије Косова и Метохије Србији. Русија је држава која са Србијом реализује економске пројекте од којих ће Србија постати значајан стратешки и економски фактор на Балкану и региону.


12) Шта се догодило током кампање НАТО бомбардовања Србије? Зашто Русија није помогла? Многи еврофили овај слаби ангажман Русије поводом бомбардовања Србије тумаче као недостатак жеље и незаинтересованост Русије да нам помогне. Но, да ли је то заиста то тако?
Након распада СССР, Русија улази у дубоку политичку, али пре свега економску кризу. „Перестројка“, прелазак социјалистичке привреде на капиталистички модел привређивања, начинио је огромне проблеме руској економији. Може се рећи да се руска економија налазила у колапсу и на граници потпуног краха. Огромна незапосленост, затварање великог броја предузећа, пљачка народа, огромна стопа криминала, милиони незапослених, масе људи огрезле у алкохолизам и наркоманију биле су нормална слика Русије током деведесетих. У Русији је владала глад у најбуквалнијем смислу те речи. Познати економисти света ову су земљу називали „Нигерија у снегу“.
Да би колико толико поправила своју привредну ситуацију и спречила пропаст и распад земље, који је већ био на помолу, Русија је била принуђена да тражи помоћ и финансијску подршку. Из тог разлога, председник Русије, Борис Јељцин, окреће се Европи и, пре свега, Америци, тражећи финасијску помоћ како би спречио тотални суноврат земље. 1993. године група генерала покушава да изведе војни пуч и свргне га са власти, али војска гуши тај пуч. Као услов помоћи у сфери финансија, Америка и западноевропске земље траже многе уступке од руског председника: умањење војног потенцијала Русије, брже реформе привреде, увођење парламентарне демократије и других демократских процеса. У најави је била и подела земље и њено распарчавање.
Налазећи се у таквој неповољној ситуацији и на страни побеђеног током Хладног рата, Русија је постала сведок страшне агресије на њеног савезника – Србију. Агонија је била још већа будући да је руски народ био на страни Србије и захтевао да држава помогне, али због потпуне пустоши која је владала земљом, готово потпуног краха економије, глади и хаоса који је све више прождирао руско друштво, и због зависности од помоћи западних земаља, Русија је била потпуно немоћна да помогне, осим у моралном смислу.
Ситуација је била отежана чињеницом да је српски председник, Слободан Милошевић, 1993. године, приликом пуча извршеног од стране групе руских генерала који су покушали да свргну Јељцина, јавно подржао заверенике. Сада, 1999. године, тај исти који је подржавао свргавање руског председника, требао је да тражи помоћ од истог, што је додатно закомпликовало целу ситуацију…
***

ФБР ДОДАТАК:

1999. године Мађарска је постала чланица НАТО савеза, а Румунија и Бугарска су биле у преговорима за пријем… Све три земље су добиле налог да НЕ ДОЗВОЛЕ ПРЕЛЕТ РУСКИХ АВИОНА преко своје територије…

И још је важно да се подсетимо шта је генерал Генерал Леонид Ивашов, председник руске Академије за геополитику, преговарач са руске стране приликом потписивања мировног споразума 1999. године, рекао о том времену:
„Ми смо се с Американцима договорили да ће највише половина (Американци су говорили – не мање од половине) снага безбедности, пограничних снага и оружаних снага СРЈугославије бити повучено из покрајине. Ми смо се договорили да натовске земље, које активно учествују у бомбардовању и агресији против СРЈ, неће размештати своје снаге у дубини територије покрајине. Била је одређена и обележена зона од три до пет километара дуж границе са Албанијом и Македонијом. Ми смо пристали на присуство натовских структура једино у Призрену, отприлике 55 километара од границе. Овде је требало да буде размештена немачка бригада. Међутим, Строуб Талбот и Виктор Черномирдин су у суштини игнорисали ту заједничку одлуку руске, америчке и финске стране./…/ Черномирдин је трговао са Клинтоном и Гором о предмету његове подршке као кандидата за председника Русије. Мени је постало јасно зашто је Черномирдин трговао Србијом – да је требало, он би и пола Русије продао. Међу њима је постојао договор: Гор председник САД, Черномирдин – председник Русије.“ (Геополитика, број 29/2008.)

93 replies »

 1. Jedini pravi prijatelj Rusije na ovim prostorima je Bugarska.Sve ostalo su nagadjanja i koriscenje sticaj-interesni situacija.Rusija kao imperialisticka sila zeli sto vise za sto manje para.Od Bajkala pa do Egeja.

  Свиђа ми се

  • Istina je ta, da Rusi jesu pomagali Srbiji, ali ne onda kada je Srbija to tražila, već kada su bili u prolazu. 1809-te su naveli ustanike da pogaze Ičkov mir I udju u dalji rat sa Turcima. Ustanak je rezultirao slomom, a prvi srpski domaćin Karadjordje je domaćinski prešao u Srem I u Rusiju. Vratio se tek kada je Miloš postigao uspeh da domaćinski to upropasti. 1876-te su nas uvukli u rat posle 70 godina mira, u kom smo opet pukli, 1885-te su hteli da nagrade Bugare na račun Srba, u Prvom svetskom ratu su se samo izjasnili da su za Srbe, a istina je jedva da je šaka Rusa bila u Srbiji od 1914-te, čak su tražili od nas da prelazimo u Srem, kako bi oni olakšali svoj front. 1945-te su svratili, ali samo zato što su bili na putu ka Berlinu. 1999-te nisu ništa uradili jer im se nije išlo. Tako da poslovica kaže, Rusi pomažu Srbima samo kada su u prolazu.(Nije ni Austrija bila bolja, oni su nas navukli da ratujemo sa Bugarima 1885-te, pa nam nisu pomogli)

   Свиђа ми се

 2. Nikad niko nije pomenu to kada su nam rusi odmogli,a bilo je i tih situacija.Kada su rusi 3 marta 1878 Sanstefanskim sporazumom stvarali veliku Bugarsku na ocitu stetu Srbije, cak je i sam grad Nis koji su Srbi sa dosta prolivene krvi osvoili u ratovima 1876 do 1878 trebao da pripadne Bugarima , pa je SRPSKA VRHOVNA KOMANDA u ocajanju porucila Rusima da ce Nis braniti i od ruske vojske.

  Свиђа ми се

 3. Nisam primetio da je neko spomenuo ruske dobrovoljce tokom ovih poslednjih ratova. To je odnos Ruskog i Srpskog naroda, a ne vlasti. Mnogo njih je ostalo u RS, kao invalidi bez penzije i prihoda,poginuli su i ruski dobrovoljci na Košarama ’99 itd.
  Uostalom ,cela istorija nam je isprepletana , mi kod njih, oni kod nas. Gde su se sklonili Belogardejci? Šta je bilo posle s njima u Srbiji kad su došli komunisti…? Moj pradeda je kao Austrougarski vojni lekar zarobljen u I sv. ratu, odveden u Rusiju i tamo se oženio u Krasnojarsku (kao i mnogo drugih Srba iz Vojvodine), ipak su kao Srbi imali drugačiji tretman kao zarobljenici.
  Nijedna sila neće štititi malu državu ukoliko ne vidi interes i to je za očekivati. A na nama je da budemo dovoljno mudri da procenimo naše mogućnosti i domete. I za kraj, širenje Rusije i nama ide u prilog, jer su nas sve ostale okolne države napadale.

  Свиђа ми се

 4. Вредно је посебно обратити пажњу на напомену аутора, или Редакције(одговорите необразованим, примитивним и незахвалним еврофилима) и у том смислу, текст је изузетно користан. Рекло би се, да аутор анализом догађаја из посматраног периода, јасно указује и помаже, да се разуме понашање ДРЖАВЕ Руске федерације и у савременим догађањима. И данас нам се често чини, да Руска федерација МЛАКО реагује. Очигледно је, да се пре ради о свасти о потреби вођења озбиљне, дугорочне политике.
  У тачки 9) аутору се поткрала грешка, када пише:( …јер су бољшевици, искористивши ситуацију и слабост државе, направили државни преврат, укинули Царевину..). Укидање Царевине је произашло из абдикације Цара Николаја, а власт нису тада преузели бољшевици.

  Свиђа ми се

 5. I pored toga sto je bratska rusija tada bila u veoma teskoj krizi . Jedan od vodecih finnsijera OVK i suvlasnik OMV pumpi je BADZET PACOLI , koji je u to vreme slucajno i Jeljcinov zet.
  A kao sto znamo svoje se meso nejede pored kesa koji mu je gurnut da nam neda S 300.

  Свиђа ми се

 6. Kao i pre 25 godina, tako tvrdim i danas, da nije Jelcin odigrao najveću ulogu u istoriji državnosti i diplomatije na planeti, danas ne bi postojala Srbija, a Rusija bi bila rabijena, ili bi pak svet bio uništen nuklearnim ratom. Jelcin je divno glumio i nasankao Zapad, a Rusija je polako jačala.

  Свиђа ми се

   • Vidi se kakao razmišljaš…. neke ustanove su ti u glavi, to ti je prvo palo na pamet …. j. ti mamu provokatorsku. Čim ne znaš šta da kažeš odmah ideš na provokaciju … verovatno da nisi imao sobu kao mali i da ti nisu kupovali igračke. Bolesniku, tebi treba ustanova … Laza Lazarević.

    Свиђа ми се

  • Tako je Kolja ! Jeste da je Jeljcin volio ‘potegnuti’ ali je cesto i precesto ‘potezao iz flase’ radi dusevne patnje gledajuci sto se desava i sa njegovom zemljom i sa Srbijom. Koliko je samo puta pravio od sebe ‘majmuna’ pred Amerima da bi dobio ‘na vremenu’ da se Rusija ojaca i izvuce iz problema a tada bi mogla i Srbiji da pomogne . Pa Jeljcin je znao ZASTO to sve cini ! JELJCIN JE SVJESNO SPREMAO ZA SVOGA NASLJEDNIKA VLADIMIRA PUTINA kojeg je bas sami Jeljcin’ politicki sam odgojio ‘ a kada je odlazio sa mjesta predsjednika i to predavao Putinu njegove rijeci su bile :“ Vladimire,CUVAJ MI RUSIJU !“ Jeljcin je za ljubav Rusiji srozao svoj autoritet u ocima Amerike ali ……. to je radio kao taktiku prijevare Amerike ! Time je ‘kupovao vrijeme ‘ da se Rusija naoruza ,da ojaca do te mjere da se moze suprotstaviti Americi i da’politicki odgoji’ mladog Putina da ozreli da bi preuzeo vlast u Rusiji koju m
   u je Jeljcin namijenio . I pored abnormalno velikih problema sa svime time Jeljcin je na politickom planu pomagao Srbiji koliko god je mogao i zato mu Srbi trebaju duboko da zahvale !!! Rusija je te 1999 godine i sama ‘tonula i disala na slamcicu’ dok se sama ‘utapala ‘ …no nije se ni tada odrekla Srbije !!!! Srbi,budite pravedni i recite zar nije bas tako bilo ????

   Свиђа ми се

 7. Tacka 8 jeste crna mrlja u srpsko ruskim odnosima! Da je ostalo po ruskom sanstefanskom ugovoru, danas bi trecina Srbije bila pod bugarskom okupacijom… Izgleda da stvarno neki srbi vise vole Rusiju od Srbije i srpskih interesa. Naravno da je potrebno odrzavati odlicne odnose sa Rusijom ali ne po modelu pretvaranja Srbije u rusku guberniju! Srbi su u istoriji platili preveliku cenu da bi danas neko falsifikovao podatke o vecitoj borbi za slobodu i samostalnost Srbije!

  Liked by 1 person

 8. НАША БРАЋА РУСИ СУ НАМ УВЕК ПОМАГАЛИ,ПА И ТАДА КАДА СУ БИЛИ У ТЕШКОЈ СИТУАЦИЈИ КАО И МИ! МЕНИ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА РУСИЈА БУДЕ ДОБРО И СТАБИЛНО И ДА ВЕЧИТО БУДЕ ПУТИН,НЕКА ГА ПАТРИЈАРШИЈА ПОСТАВИ ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИЧКИХ МАНДАТА ЗА ЦАРА РУСИЈЕ!!!

  Liked by 1 person

  • Такав став да се у савременој политици не треба држати ни запада ни истока већ само својих интереса је у потпуности утопистички! Ако мало пажљивије погледаш око себе видећеш да смо ми окупирана земља, нешто скоро као колонија, а амерички, британски, немачки и еу амбасадори су нека врста гувернера колоније! Под таквим околностима се не можемо држати само себе јер смо поробљена земља и без помоћи јаког савезника се не можемо ослободити. Нарочито када гувернери колоније постављају већ 3.-4. марионетску квислиншку владу! Грешиш и када мислиш да у савременој политици нема братства, традиције и историјских веза – обрати мало пажњу на држање америке и британије и видећеш да све држи, и свиме управља WASP, у последњих неколико деценија проширен и са WISP. Само што је то вешто закамуфлирано, а прича коју си ти овде навео само треба да послужи да се мали народи наведу да се одрекну својих братских, традиционалних и историјских веза, и тако остану сами на ветронетини и удару осовине вашингтон-лондон-брисел!

   Liked by 1 person

 9. Ne znam zasto se uopste svadjate, kad ste u sustini svi u pravu…bilo je perioda kad nam je Rusija pomagala,bilo je i kad nije…takodje bilo je perioda kad smo bili okrenuti Rusiji, a bilo je i kad smo bili zapadu…tacno je da je u politici sve interes, ali je tacno i da su anglosaksonci zajedno…pravoslavni Sloveni jos ne mogu da se sloze…i jos vise je tacno da nam je jedini spas Putin i pravoslavna Rusija…da nije bilo Rusije, sumnjam da bi i Srbija i Bugarska bile slobodne…gorbacov,jeljcin pijandura i cernomrdin bi prodali i rusku zemlju za licnu korist,a kamoli srpsku…ustvari, neki od njih su to i uradili…sta treba da radi Srbija…ono sta radi sada….da pokusa da stane na svoje noge,da se ocisti od lopuza i kriminalaca i da malo zazivi u svakom pogledu… da vodi politiku, pametno,bez emocijai osecanja,jer je to politika,izvuci maksimum iz moguce situacije, a ne da srlja brzopleto…naravno da mi ne mozemo da se umesamo u ovaj konflikt,za sada….ali ako se situacija okrene,ako Putin najuri nato odakle je dosao,onda ce i Srbija da pokusa da vrati svoje teritorije…ne zuri ni Putin, i on igra pametno…zasto bi zurili mi…kad ionako ne zavisi mnogo od nas…svako dobro svima

  Liked by 1 person

 10. Narode sta se mlatite,bitno je da vise nije zariste kod nas,dosta ga je i bilo ,a sto se tice bratske Rusije,pa naravno da cemo pomoci,dacemo im crkvene i ostale knjige, kao stosu i oni nama,dacemo im obecanja kao i oni nama,poslacemo i neke dobrovoljce,kao i oni nama,podrzacemo ih diplomatski na svim poljima,kao i oni nas,da li vi shvatate da je krajnje vreme da gledamo svoja posla kao i svi ostali???!!!

  Свиђа ми се

  • E moj tuljane tupavi (Mirko) !!!Najvise mrzim kad ovalo neki pametnjakovic kaze da frebamo gledati svoja posla.Nine ti ovo kafana slijepce!! Probaj ti biti pretsednik neke bana drzave i nemoj izvrsavati naredjenja Glavonja koji se zovu kojekakvi visoki pedstavnici pa ces vidjeti koliko dugo ces imati glavu na ramenima??? Kao da je Srbina neki bitan faktor u svjetskoj politici? Mnogi cak ne znaju ni gdje je na mapi kao sto ne znaju ni za ostale banana drzave.Idi u frulu sviraj filozofe wanabee !!!!

   Liked by 1 person

 11. 9. тачка: Први свјетски рат. Какве глупости… Познато је да је српска Врховна команда тражила од савезника помоћ у артиљеријском наоружању и једина земља која је тада послала помоћ била је Француска. О било каквој помоћи Русије нема ни говора. Нису Руси Србе гледали кад су улазили у рат.
  Такође, зашто нико не спомиње стварање Велике Бугарске од стране Русије?
  У другом српско-турском рату 1877-1878. Русија је оставила Србе на цједилу изласком из рата. Србија је до тада снажно наступала, освојила бројна мјеста и тукла Турке на сваком војишту, а онда су нас Руси оставили на цједилу, иако су Срби баш због Руса били приморани ући у рат. Ту су Срби прискочили Русима у помоћ, Русима који нису марили за нас! Ипак, нећу гријешити душу.. Било је у Србији тада доста руских официра који су управљали српском војском, попут мајора Кирјејева, генерала Михајла Черњајева.. али све је то било из чисто руских интереса.
  Поздрав!

  Свиђа ми се

  • Kad je srpska vojska bila na obali Albanije i kada niko nije hteo da ih preveze do Grcke, ruski car je poslao ultimatum saveznicima: ili ce saveznici doci brodovima po Srbe ili ce Rusija preca na stranu Nemacke i Austro-Ugarske…….

   Liked by 1 person

   • Poslali Francuzi pomoc,ali pogresan kalibar,tako da je municija bila neupotrebljiva.Kad je Srbija uspjela da se obrani saveznici nisu odlucili da joj pomognu,vec nakon toga slijedi udar na Srbiju.Njemacka daje Srbiji mogucnost velike Srbije ako joj pristupi.Srbija tj.Pasic odbija.Rece:ako Njemacka izgubi ne da nece biti velike Srbije,vec ni ove male,a Njemacka ce izgubiti.Sto se tice ljubavi prema Bugarima Srbija mora da se odluci da li je uz Rusiju ili nije,a ne da trazi pomoc kada je u neprilici.Rusi mozda u tom trenutku imaju druge obaveze prema nekim zemljama ,njihovim saveznicima.Znam da cete reci da smo im mi vjerniji od njih,ali to Rusi nisu znali dok nisu probali.I Bugari imaju i politiku i zelje.Da bi optuzili Rusiju moramo prvo poci od sebe.I nemojte mi samo napisati da nisam dovoljno dobar Srbin jer pisem ijekavicom.Srpski jezik je onaj jezik kojim govore Srbi.

    Свиђа ми се

  • Kao prvo Francuska je „pomogla“ Srbiji tako što je PRODALA oružije Srbiji (topove jednog kalibra a granate drugog naravno da bi kupili i drugo… itd) A ti isti „SAVEZNICI“ su otpisali Srpsku vojsku kao unistenu! Srpsku vojsku su prebacili na Krf ali samo zato što je ta ista Rusija objavila da će se povući iz rata ako ne spasu Srpsku vojsku i njenu vladu odnosno ne pošalju brodove da ih prebace u Grčku. E da i posle rata smo još uvek plaćali tu „pomoć“ oružije uniforme i sve ostalo…..

   Liked by 2 people

  • U prvom svetskom ratu kad je kazes Francuska jedina pomogla, tu gresis. Francuska jeste pomogla nasima na Krfu kao i Grcka ali samo zato sto je Rusija rekla ako ne pomognu ona ce izaci iz rata, sve dok to nije rekla ni francuzi ni ,, braca“ grci nisu hteli prstom da mrdnu. Nemoj da pricas ono o cemu nemas pojma.

   Liked by 1 person

  • Где си ти Солунац учио ту историју? На Хистори каналу или на Википедији? Па ти пишеш неке полуистине, небулозе… Твоја нетрпељивост према Русима тражи оправдање у “твојој“ историји. Жали Боже, кад се ти и такви позивате на историју!

   Владос

   Liked by 1 person

   • Toliko mešate istoriju, prepoznajem vas odmah ko kojoj stranci pripada, sami se odajete, ako vas toliko interesuje pregledajte malo #Kada je Rusija pomogla Srbiji“pa će vam biti jasnije, ono što su vam profesori utuvili u glavu to sada se ovde pprepucavate, ja sam malo starija i učila sam istinitu istoriju, a ne koju nam pišu neprijatelji ❤

    Liked by 1 person

  • Dragi Солунац! Ucite malo svoju istoriju, bar citajte nesto. Ovo je za Vas. Sad vidite ko je stvarno pomagao vasem narodu i koje vas spasio. Probajte da budite bar malo zahvalni. Za ovu crnu stranicu srpskoj istoriji predpostavljam da nikad nisi culi.

   Albanska golgota. Čekanje na albanskoj obali. Posle više od mesec dana teških marševa, po lošem vremenu, srpska vojska se okupila kod Skadra, Drača i Valone. Dolazak na albansku jadransku obalu nije značio i konačan spas. Na samoj obali veliki saveznici nisu bili organizovali zadovoljavajući prihvat, a jedan saveznik (Italija) se ponašao kao neprijatelj. 28. decembar Nikoli Pašiću je uručena izjava italijanske vlade u kojoj je rečeno da srpska vojska ne prelazi reku Škumbu da ne bi došla u sukob sa italijanskom vojskom. U korist Srba je intervenisala ruska diplomatija; pred ruskim poslanikom u Rimu, italijanski ministar spoljnih poslova Sidnej Sonino se branio da je učinio sve što je mogao za spas srpske vojske što se nije kosilo sa „životnim interesima Italije“.

   Nikola Pašić je 15. januara 1916 uputio cirkular ruskom caru Nikolaju II tražeći pomoć. On je stigao do cara Nikolaja 18. januara i istog dana je Nikolaj poslao telegram kralju Velike Britanija i predsedniku Francuske, u kome je rekao da ako srpska vojska ne bude spasena, da će Rusija raskinuti savez sa njima. Intervencija ruskog cara je ubrzala savezničku pomoć, a italijanska vlada je dozvolila Srbima da uđu u Valonu.

   https://sh.wikipedia.org/wiki/Albanska_golgota

   Liked by 1 person

 12. Svaka čast Dragane.
  Niko neće da govori ne samo o pomoći Hrvatima dostavljanom na Pleso, nego ni o ruskim pilotima dobrovoljcima na Hrvatskoj strani, a još manje o tome ko je stvorio, kako i zašto Bugarsku.
  Očekujem dislajkove i „objašnjenja“ „stručnjaka“.
  Nisam pristalica Zapada, jer nam nikad nije ništa dao, a da od toga nije imao veće koristi nego mi, ali i odnos Rusa prema Srbima treba staviti u realne okvire.

  Свиђа ми се

  • Ovako…ljudi ja sam pomorac glavni elektricar inzenjer …pre dve godine na Nemackom brodu glavni inzenjer rus bas rus i rusfil kada sam ga pitao dal zna gde je Srbija rekao mi je kako da neznam pa ja sam vam vozio oruzije u Splitu kad je bio skoro rat…posle te izjave na ruse gledam gore nego na hrvate koji su klali nasu decu zasto zato sto stvarno nikad ih nije bilo briga za nas oni samo sebe gledajuto mi je rus jednostavno objasnio

   Свиђа ми се

   • Хахаха..какви сте Ви „ложачи“…Надам се да Вас добро плаћају за овакве глупости. На страни Хрвата су ратовали западни украјинци а не Руси и то је природна католичка веза. А ти само подмећи…Мислиш народ глуп и само чека твоју „истину“ да би прогледао:))))

    Liked by 1 person

 13. Sa velikim zadovoljstvom redovno citam sve i svasta na vasem sajtu.
  Medjutim, navod pod tackom 4 je cista dezinformacija. Nije mi jasno cemu to? Svi oni koji zele da znaju o cemu se tu zbilja radi, mogu procitati celu knjigu Dr. Mite Kostica „Nova Srbija i Slavenosrbija“. Ukratko, desetine hiljada Srba su (ali npr. i Albanci) sa Balkana prebacivani po dogovoru Rusije i Austrije na podrucje danasnje Ukrajine da proteraju Osmanlije. Cela Vojvodina je preseljena u Ukrajinu. Prazna Vojvodina je onda naseljena Madjarima. Srbi su poslije u Ukrajini raseljeni i asimilovani. Dakle prvo pocisceni iz Vojvodine, a onda rastureni u Ukrajini (tada Rusiji). I dok Albanska manjina ima svoj sluzbeni jezik u danasnjoj Ukrajini, Srbi se nigde ni ne spominju. To je istina. Pisete neke bajke ovde. Onaj ko ne veruje nek procita sve dokumente novosadskog simpozija na pomenutu temu iz 2003 godine: http://www.rastko.rs/rastko-ukr/istorija/2003-ns/index_zbornik.html

  Свиђа ми се

 14. ЈА ЗНАМ ПРЕ НЕГО ШТО ЋЕ СЕ КРУНИСАТИ КРАЉ ПЕТАР ПРВИ КАРАДЂОРДЂЕВИЋ ДА ЈЕ ОТИШАО У ЦАРСКУ РУСКУ МНОГИ ПИШУ СВАШТА ЈЕДНО СУ БЕЛА ГАРДА И КОЗАЦИ друго су стаљинова банда ДРУГО РОМАНОВИ СУ СРБИ ИЗ САДАШЊЕ СРБСКЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ СРБИЈЕ А ПРЕЗИВАЈУ СЕ РОМАНОВИЋИ КО ПРОЧИТА ЗНАЋЕ А од 1918 ВЛАДАЛИ СУ У РУСИЈИ НА ЖАЛОСТ чифути А У СРБИЈИ СУ наметнули некакво југословенство САМО ЦАРСКА РУСИЈА И НЕМАЊИЋИ МОГУ СПАСИТИ СРБЕ РУСЕ РАШАНЕ БРАТСКИ ПОЗДРАВ БЈЕЛАШ ДО ГРОБА БЕРАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА СССС

  Liked by 1 person

  • Pre nego sto krenete da pisete iskljucite Caps Lock i naucite srpski, bar onaj sto se u Beranu pise. Osim ako se ne mislite na novi tzv. Crnogorski jezik…

   Свиђа ми се

   • Мислим да се „црногорски“ пише малим почетним словом с` обзиром да није на почетку реченице. Кад већ делимо лекције о српском језику.

    Liked by 1 person

 15. Шта значи у текстовима: запад нам је дефинитивно непријатељ, АЛИ ни Русија нам није пријатељ. Јер се овим покушава Русија ставити на исти ниво као запад? Ало !!! Лудаци. Нас је запад вековима нападао и сатанизовао! Вековима се боримо против тог циничком ЗЛОГ запада! Шта је то Русија урадила да би је евросрби толико мрзели. Да ли је био који МИГ 29 или Сукоји над Србојом? Чије су бомбе падале, и одакле ? Није вас срамота СВЕ ! Србији треба чврст партнер са истом том Русијом, чији авиони никада нису летели и убијали нашу децу и народ. Руска енергетика иде кроз Србију. Где су западњаци сатанисти сада? А да, они су увек ту када су бомбе у питању !!!

  Liked by 1 person

  • O cemu pricate vi? Pa niko ovde ne tvrdi da su zapadnjaci bolji od Rusa. I jedni i drugi zele da dominiraju malim narodima. Nema tu neka mrznja i ljubav, za Ruse i protiv Rusa. Ruski avioni nisu leteli iznad Srbije? O cemu vi govorite, a od 1948. godine pa do 1955. god? To su bili samo „incidenti“? Ma dajte ljudi, ako znate dobro Srbiju idite u istocne krajeve, pa skoknite do granice sa Bugarskom i videcete gde su ubijeni brojni vojnici jugoslovenske vojske od strane Sovjeta (ne Bugara) iako tada nismo bili u ratu sa njima. Toboze, ovi vezbali da gadjaju panjeve na nasoj strani… pa to je smesno. Ah da, pa tad nije bilo Rusa, tad su bili civuti, komunisti, masoni i drugi anti-Srbi.
   Srbija van EU i van Evroazijske unije.

   Свиђа ми се

  • prijatelju covek koji upravlja sa brodom priznao mi je da je vozio naoruzanje hrvatima tokom citavog rata ako hoces mogu da ti se zakunem u sta hoces

   Свиђа ми се

   • i da dodam ja te razumem i ja sam kao i ti obozavao ruse i cekao od njih spas i pomoc i mislio da ce poslati vojsku na Kosovo i ultimatum zapadu …jednostavno ultimatum da nesmije niko da nam pridje medjutim prijatelju to se nije desilo razlog nije bitan al se to nije desilo a ponavljam i ja sam ruse obozavao volio bili mi braca po krstu itd itd govorim tecno ruski jer ja sam to trazio kad sam imao 7 god jer jos tada sam ih volio medjutim stvari nazalost i na stetu po nas drugacije stoje….zove se drzavni interes…razmisljaj malo o tome

    Свиђа ми се

  • Svaka čast Milanče, mnogi su ovde dok je rat po srpskim mjestima bjesnio ležali u Beogradu a kad je došlo bombardovanje u Srbiju,isti su dizali srbsku decu po školama po Rep.Srpskoj da obustave nastavu kao znak podrške građanima Srbije… Doče vreme za sve.. Beograd ne može upravljati više Srbijom nego cela Srbija bez granice na Drini i sa vezanom Srpsko-Ruskom zastavom…

   Liked by 1 person

 16. Radikalne izmišljotine na visokom nivou. Trebali ste unijeti i brojku silovanih srpskih žena i partizanki od strane ruskih vojnika 44 godine. Hajde da nešto čujemo o tome. Hajmo malo o Staljinu i inforbirou. hajmo malo i otome kako nisu reagovali ni kada su nas u Republici Srpskoj bombardovali a oni nisu mrdnuli. Hajmo i o avionima punim oružja koje su sletjeli na Pleso a koje su prodali hrvatima. Ima još…

  Свиђа ми се

  • Очигледно да некима овде не вреди писати. Наравно, почев од санкција за које је Русија гласала и од које је СРЈ претрпела страховиту штету, преко прећутне подршке када су НАТО зликовци бомбардовали Р. Српску и СРЈ, притисака на Милошевића и руководстава Р. Српске и СРЈ да прихвате условљавања запада. Нико није заборавио ни Виктора Черномидина и његова условњавања и притиске да се прихвати повлачење са Космета. Примера је много. Мене само чуди како неко може да буде толико безобразан па себи даје право да назива патриотом, а све оне који не мисле као он, ко жели да саопошти истуну, назива издајницима. И ја, као и Ви (и ту Вас апсолоутно подржавам), немам другу отаџбину, моја отаџбина је Србија и немам резервну. Никако не разумем зашто појединима овде толико смета истина, да су спремни да, само зато што неко износи релевантне чињенице, да га крену вређати и пљувати да је то, благо речено страшно. Зашто затварати очи пред нечим што је тако очигледно. У реду, ако постоји спор у тумачењу даљње историје, сви памтимо шта се то догађало деведесетих година. Русија нама није непријатељ, али нам сигурно није ни пријатељ. Немачка, Британија, САД, нам јесу непријатељи и то је и будали јасно. Али и будали треба да буде јасно, јер, то је више него очигледно, да нам ни Руси нису пријатељи, а ретко када су нам и били.

   Свиђа ми се

   • па шта брате за тебе значи пријатељ,,да долази и да те успављује сваку ноћ,да ти певуши и поклања сваки дан по чоколаду и да ти даје бесповратне кредите…?Јел хоћете да руси носе наш крст уместо нас?Јесу нам они криви што смо ту где јесмо или шта?Свакако да и код њих има трговаца и издајника и мање више ни руски народ ко и сваки други на планети политичари не питају ништа.Не паметујте много него будите поштени и реални.И мало читајте људи и информишите се из више извора кад се већ упуштате у високу политику.Нађи податке о томе да Никола Пашић пред почетак првог рата није имао ни довољно ципела да обује војску па је и то од руса тражио…ајмо мало образовања није на одмет…а не само паметовање

    Liked by 1 person

   • Pošto pretpostavljam da znaš da smo mala zemlja i da ne možemo da vodimo svoju politiku i da se moramo prikloniti nekome, šta ti predlažeš? Da li da se priklonimo onima koji su nam,kako sam kažeš;“neprijateljima“ ili onima što nam „nisu prijatelji“. Ja mislim da je logičnije da prihvatimo one koji nam nisu neprijatelji a pogotovu što stoji činjenica da je zapad na kraju svoje dominantne vladavine u svetu a evro azijska unija tek dolazi. Da li misliš da trebamo da ponovimo grešku Miloševića,koja ga je koštala glave, i da se ponovo opredelimo za gubitnike? Od dva zla uvek trebamo izabrati manje pogotovu kad svi znamo da je zapad definitivno zlo, i svi znamo da nam Rusija nikada nije nanela ni približno štete kao taj zapad. Ovde se provlači neka glupa teza “ nisu nas bombardovali ali nam nisu ni pomogli“, pa zar nije dovoljno što te neko nije bombardovao? Kako neko može da poredi ove dve činjenice?

    Liked by 1 person

  • A S-300 koji je stigao 1994. godine iz Ceske, koji bez ruskog znanja nije mogao da bude prodat jer se radilo o visokoj tehnologiji? Sreca da onaj Rus nije dozvolio da se prodaju cipovi i nisanski radari inace bi nadrljali. Hrvati bi bez problema mogli da pokrivaju celu Vojvodinu i pola Sumadije. Ali da, to nisu Rusi.
   Pa oni kalasnjikovi sto su Hrvati koristili u Oluji nisu madjarski ili nemacki kao oni u pocetku sto su bili.. ne, ruski jer su bili jeftiniji od ovih. Da ne pominjem da su ruski i ukrajinski piloti (ja ih zovem psima rata, neki ih zovu biznismenima i obicnim ljudima u potrazi za hlebom) obucavali Hrvate na Mi-24 koje su koristili u Oluji.
   To je samo delic te politike.
   Opet kazem obicnim Rusima svaka cast, narod je narod, ali politicari su mnogo sracunatiji od obicnog coveka koji razmislja srcem, a ne mozgom kao politicari sto rade.

   Свиђа ми се

  • upravo to i ja coveku objasnjavam i nasoj Srbskoj braci,ili jos bolje da pojasnim svima ne koliki sam rodoljub samo nego kad bi nedaj Boze iz crne gore poletela neka raketa prema Srbiji ili kad bih saznao da danima i mesecima snadbevaju kalasnjikovom nase neprijatelje pa ja bih prvi na svoj rodni grad podgoricu bacio bombu ako bih bio u najmanjoj mogucnosti nek mi Bog sudi ako mislim drugacije

   Свиђа ми се

  • Postovani Dragane, kad pisite o silovanih srpskih zena, molim Vas na koje dokumente se oslanjate i gde mozem da ih vidim? Glupost o 2 000 000 silovanih nemackih zena cujemo vec od davna i to je nigde nije potvrdjeno i to je samo produzetak propagande Gebelsa o zlih rusima. Crvena armija zajedno sa NVOJ u 1944 oslobodila Jugoslaviju od nemackoj okupaciji, posle cega je Crvena armija nastavila svoj put dalje na Berlin. A po Vasem mislenju Crvena armija nemala sta da radi drugo osim silovanja srpskih zena.

   Liked by 1 person

 17. – ZAŠTO SE NIKO OD VAS NE HVATA “ VERE PRAVOSLAVNE !!!“ KOJA NAM JE ALFA I OMEGA TJ. POČETAK I KRAJ NAŠE SUDBINE U SRBA. KAD GOD SMO SE MI PRAVOSLAVNI RUSI I SRBI ODVOJILI OD VERE PRAVOSLAVNE I BOGA ,STIZALI SU NAS RATOVI ,BEDA I JAD. KO JE UNIŠTIO VIZANTISKO CARSTVO ??? EVROPA !!! HOĆEMO LI I DALJE DA TRČIMO U PROPAST ??? KOJE SU ZEMLJE U EU PRVE PALE NA KOLJENA ??? PRAVOSLAVNA: RUMUNIJA,BUGARSKA,GRČKA I KIPAR… TREBA LI ŠTO DALJE GOVORITI… RUSIJA JE NAŠA MAJKA I TREBAMO SE NJE DRŽATI U SVIM VIDOVIMA. BOG BLAGOSLOVIO PUTINA I DAO BOG DA POSTANE “ RUSKI CAR !!! “ SVAKO DOBRO VAM ŽELIM IZ RIJEKE.

  Liked by 1 person

 18. „U čoveku preteže iracionalna dimenzija njegove prirode i ona će odneti prevagu čak i onda kad on jasno razumom spoznaje da neki postupak ide na uštrb njegovih sopstvenih interesa.“(Fedra)Koliko može danas jedan intelektualno razvijen čovek može da samomisleći objektivno i racionalno doprinese utvrđivanju istine,jer nje ima malo i u istoriji, pa je svako tumači na svoj način,a ima je još manje u stvarnosti jer živimo u vreme velikih laži, obmana pa i samoobmana.Glupo je raspravljati sa infantilnim rusofilima,koji smatraju da su svi oni koji je ne vole onako kako je oni vole nepprijatelji i Srbije i Rusije.Oni veruju u bratsku ljubav i što reče Tolstoj „oni više vole da veruju nego da misle“pa se ne upuštam u polemiku jer kad bih ih i najveći poznavaoci istorije i društva razuverili tj,ispraznili od gluposti ostavili bi ih bez ličnosti.Onaj prvi tekst je toliko netačan da sam sebi protivreči,.pa kaže da je Rusiju od propasti 90-tih spasio zapad a eto cilj mu je uništenje Rusije?Pa onda Rusijom upravljali izdajnici,Gorbačov,jeljcin itd.i zato nismo dobili pomoć,pa pomogli su nam tako „što su objavili rat Austrougarskoj“i da ne nabrajam dalje a najveća laž je da nas eto Vladimir neizmerno voli i dok je on živ samo ako budemo sa njim,biće nam raj( dok ne dođe neki novi jeljcin)Obožavam Rusiju njenu veliku slavnu prošlost,herojsku Istoriju,književnost, kulturu,ali volim samo Srbiju jer drugu zemlju nemam niti ću imati.

  Свиђа ми се

  • Sve ste lepo napisali, ali fali samo jedna sitnica. Šta je sa zapadom? Da li podržavate to što su nam uradili? I šta sada kada se nalazimo na raskršću i moramo odlučiti kojim putem dalje? Lako je pljuvati po Rusima ali zapitajte se kojim putem treba krenuti da li sa onima što su nas bombardovali ili sa Rusima? A činjenica je da nismo dovoljno jaki da izaberemo neki treći put.

   Liked by 1 person

   • i sa tobom se slazem prijatelju al mozda je najbolje voditi njihovu politiku pa sacuvati ljudima nasim glave drzati se po strani i ovog puta samo sebe cuvati i gledati jer mi smo u odnosu i jednih i drugih sto rece onaj „mis i slon“

    Свиђа ми се

 19. Nemogu da shvatim koliko bedni umovi mogu da ne shvate pravo stanje stvari.Dali ste se ikada pitali kako je mogla Rusija da nam pomogne kad je bila blokirana ne učestvuje ona samostalno a kada je god bila u mogućnosti ona je pomagala koliko je bila u mogućnosti pa i više.Pitajte vajne istoričare iz koje čitane istorije su to učili i ko je tu istoriju pisao.Mi još uvek imamo ljude koji pišu srpsku istoriju koja nije istinita i čak pišu razne nametnute stvari koji pišu zlonamerno zapadni istoričari a naši je prihvataju zdravo za gotovo i tako nanose dvostruku štetu svome narodu.Jedina država koja nas je uvek pomagala čak i onda kada je trebala i njoj pomoć jer je više puta bila u teškoj situaciji.Dali znate vajni istoričari da je u celom sovetskom savezu koji je obuhvatao pola zemljine kugle samo šest rusa je bilo na niže položaje u svojoj velikoj državi.Svi prerogativi vlasti u svim strukturama društva nisu bili dostupni rusima dali o tome razmišljate nego olako dajete svoje sramne izjave i pogrešno indoktrinirate osobe koje nisu upućeno u stvarno stanje.Milošević nije platio sostem s.300.a sovetski savez se raspao i nije mogao biti dostavljen srbima iz više razloga.Zemlja je bila u totalnom raspadu tako da je bila u vrlo teškoj situaciji.Srpska vlast treba da nauči da poštuje onog ko je svoju privrženost srpskoj braći plaćena i potvrđena ruskom krvlju ako vajni istoričari to ne znaju nek izuče stvarno činjenično stanje i da poštuju a ne da samo traže kad im nešto treba.Koliko je puta Jelena Guskova donela pomoć srbima na kosovo dok se srbi baškare i provode po Dubaiju i ekskluzivnim destinacijama,
  po beogradskom birtijama pjanče i vesele se sve im ravno do mora baš ih briga za Kosovo i Srbiju.Čast izuzecima. .

  Liked by 1 person

 20. Текст објављен на ФБ,,Глас Отаџбине,, није историјски,али је истинит,зато овако жестоко и реагују зомбирани ЕУСрби.Замислите колико неко може бити садомазохиста,па да измишља разлоге за мржњу према Русији.Тако најбоље уништавају Србију.

  Liked by 1 person

  • Не мрзим Русију, али ми не пада на памет да уништавам Србију. Далеко од тога да волим ЕУ и наше душмане, али, не могу да ћутим док неко лажима покушава да оцрни истину, а опет на штету мојега народа. Да ли је измишљено да је Русија гласала за санкције СРЈ? Да ли је измишљено то да нам нису дали оно што смо купили да би смо могли да се бранимо (мислим на с300)? Да ли је нетачна чињеница да су Руси на Берлинском конгресу тражили да Ниш припадне Бугарима? Ја мрзим душмане српског народа, Енглезе, Немце и Американце, али немам нити један добар разлог да волим Русе. Борио сам се за мој народ и увек ћу као и до сада бити спреман да за њега дам и свој живот, као и до сада, али ћу и да се борим против тога да лажу мој народ и представљају му лажне пријатеље, који једноставно то НИТИ ЈЕСУ, НИТИ СУ ИКАДА БИЛИ!

   Свиђа ми се

   • Nismo kupili c300 jer kosta koliko i nas godisnji vojni budzet,a i da jesmo ne bi ga mogli upotrebiti efikasno,a i kad bi mogli to ne bi bilo dovoljno. Da su nam Rusi krenuli u pomoc ne verujem da bi Rumuni pucali na njih ali ne ocekujmo previse. Benefiti Rusije iz saradnje sa zapadnim svetom su mnogo veci od nase potrebe da maltretiramo kosovske Albance i da se borimo protiv terorizma tako sto opkolimo selo i pobijemo sve stanovnike.U savremenom svetu nema ni prijateljskih ni neprijateljskih naroda.Treba samo da budemo pametni.Ugledajmo se na bracu Ruse.Treba i da znamo sta hocemo.Da nam vrate Kosovo? Pa da u svojoj zemlji budemo manjina za koju godinu?Da svi budemo u poziciji u kojoj su Srbi u Caglavici? Neka hvala.

    Свиђа ми се

   • Јањићи јеси ли ти Хрват или Шиптар?! Твоја болесна мржња према Русији,а индиректно тако и према Србима може указати да само припадаш овим крволочним етничким групацијама.Колико год аргумента и чињеница се изнесе ти даље болесно тврдиш да су Руси непријатељи Србима.Много је то болесно,много.

    Liked by 1 person

   • kako to da objasnim i ja mom narodu isto sto i ti brate napaceni da nam ni blizu nisu toliki prijatelji kao sto misle i kao sto se pise ,moj zakljucak je da nas sigurno rusi ne mrze al nas jos sigurnije i nevole nista vise nego li hrvate

    Свиђа ми се

  • Не знам колико познајеш своју породичну историју и хвала и слава Господу, ја знам да су сви моји преци у последњих 250 година били Срби. Дакле сигуран сам да сам Србин. А ти имењаче? Болесно је и морбидно што не читаш добро. Ја не тврдим да су нам Руси непријатељи. Али тврдим да нам нису пријатељи. Видиш Марковићу, ја се не кријем. Ако кликнеш на моје име изнад овог коментара отвориће ти мој ФБ налог. Е људи који ме познају јако добро знају ко сам и колико сам тога дао за Србију и шта сам све урадио. Теби не морам да доказујем нити своју љубав према отаџбини, нити своју „чистокрвност“. Једино што бих ти саветовао да пажљивије читаш шта неко пише па да онда даш себи за право да кажеш да је нешто болесно. У случају ако не видиш добро, отиђи очном лекару на време да ти да наочаре.

   Свиђа ми се

 21. Ja cudnije interpretiranje istorijskih cinjenica nisam mogao da procitam. Kad hocemo da budemo veci Rusi od Rusa, veci Evropljani od ostalih u EU, veci papa od pape, veci sultan od sultana tako nam i ide. Nasa istorija nije bas sjajnija kako zahvaljujuci zapadu, tako zahvaljujuci i „braci“ Rusima. Svako normalan zna da ovo potkusurivanje oko K(r)iM-a je obracun SAD protiv Rusije i obratno. Drugo, autor ne poznaje cinjenice. Milosevic nije podrzao puc 1993. vec onaj iz avgusta 1991. koji je bio komunisticki, a ne nacionalni kao ovaj iz 1993. god. Drugo, zasto su pravoslavni Rusi pomagali Srbe? To se ne navodi uopste. Dalje ide ono: Ako je Aleksandar Romanov obecao pomoc kada prestane opasnost od Napoleona zbog cega nije pokrenuo novi rat 1813. godine? Da ne pominjemo to sto je Srbija tada ponovo okupirana od strane Turaka, a Rusi osim diplomatskog protesta nista nisu ucinili. Dalje, Berlinski kongres i drzanje Rusa: Nis je trebao da pripadne Bugarima! To se ne pominje u tekstu. U Balkanskim ratovima bilo je predvidjeno da arbitrira ruski car. Do arbitraze nije doslo tako da ruski car nije mogao „да унесе неопходну равнотежу“ jer su Bugari napali Srbiju – ishod znamo. Da li su u Prvom svetskom ratu Rusi branili Srbiju, bratski narod, ili su hteli da sacuvaju jedinog eksponenta na Balkanu posto su sve ostale drzave imale tvrde germanske dinastije na celu. Rusija nije objavila rat Nemackoj i Austrougarskoj vec su ove dve zemlje objavile rat njoj, a Rusija u tom momentu nije zelela rat jer je bila totalno iscrpljena ekonomski, a vojna reforma tek je bila na sredini.
  To su cinjenice.

  Свиђа ми се

  • Свака част и хвала Вам што сте одвојили мало више времена да изнесете низ историјских чињеница и истина. Ја сам навео само примере из новије историје… Много је примера када је та иста Русија чинила огромне штете Србији. Лепо сте поменули Берлински конгрес. Хоће ли неко од ових Русофила да Вас демантује? Апсолутно је тачно и оно што сте рекли за период после Првог српског устанка. Болна је истина и мени је лично жао што је тако, али огромна већина Руса чак и не зна где је Србија, али сви одлично знају где је Бугарска. Ми као народ у овоме смутноме времену требамо да останемо по страни и не бусамо се много у груди и како рекосте, не будемо већи Руси од самих Руса. Јер, ако добијемо по носу опет, неће нас Руси бранити, као што нису ни до сада.

   Свиђа ми се

   • Jedan od ustanika u Prvom srpskom ustanku je rekao: Rusija je bratska ali je daleko. Aludirajuci na to da ruska pomoc nece stici sve dok se Rusi ne angazuju direktno kako bi rasteretili front ustanika. Kada su Rusi sklopili mir sa Turcima 1812. Srbi nisu mogli da veruju kako jedna sila pobednica sme da pregovara sa nevernicima… To je bila trauma i pokazatelj da ustanici ne razmisljaju pragmaticno vec da su samo ratom hteli da sve dobiju. Ista je logika i danas. Okruzeni smo NATO/EU drzavama i bolje nam je da cutimo. Da nam uvedu opet sankcije kao sto su bile, pola Srbije ce umreti od gladi, a druga polovina ce se poubijati izmedju sebe zbog trazenja krivca. Najvaznije danas je sacuvati demografski potencijal po svaku cenu, makar se ulizivali i Tadzikistancima. To znaci, linijom manjeg otpora i da ne prkosimo velikim silama inace ce biti zlo po nas. Dzaba Srbija i srpstvo kad naroda ovde vise ne bude, pa makar i onih najtvrdokornijih.
    Niko ne pominje Katarinu Veliku koja se zalagala za Grcki projekat – obnova pravoslavne Vizantije. Upravo tada Rusi su nas postavili da budemo meta Austriji u njihovoj politici Prodor na istok. E onda su usledila „bratska“ drzanja Rusije kasnije: Bosna i Hercegovina da pripadne Austriji, Srbija da se ne siri u pravcu KiM, a Bugari da stignu do Nisa. Nemci su nas pak podrzali i tako pridobili za sebe, dok su Bugari bili produzena ruka Rusa – sve dok i Bugari nisu doveli nemacku dinastiju na vlast. Tada ko kec na desetku mi menjamo dinastije i dolazi proruski orijentisani Petar I i onda ide pritisak sa Zapada, a tad krece Prvi svetski rat i sve ostalo.
    Ruskom narodu (obicnim ljudima) svaka cast, ali u Rusiji, a i na Zapadu, ne odlucuje narod vec oni koji su na vlasti, a kod njih nema emocija.

    Свиђа ми се

  • Истина је да ни ти, не би постојао да није Русије.Запад је подплатио и спином организовао своје робове и зомбије чије је задатак да уруше србство изнутра,а то раде највише раздвајући нас од Руса,јер Запад зна да само Русија може спасити свет и Србе.Но,све да и није тако природно је и нормално да Руси и Срби као браћа по крви,вери и традицији буду заједно.Само болесне сподобе могу стављати у исту раван Запад и Русију,а то раде јер тако елиминишу Русију и уништавају Србију.Логично је да је у питању покушај обрачуна Запада са Русијом у Украјини,јер је то најзначајнија руска територија и стратешки положај.Украјина је света Русија.Велики руски успех са враћањем Крима у састав Русије само злонамерни не могу подржати.Слобо је подржавао је подржавао 1991. и 1993. оне који су били поражени од Запада,што не значи да је треба подржати издајнике и злотворе Горбачова и Јељцина. Претходни коментатот условљава ретроспективно великог руског цара Александра другог што није заратио са Султаном 1813. Иначе Русија је тада омогућила кнезу Милошу да добије аутономију кроз устанак позивајући се на Букурешки мировни уговор,који је остварен уз притиске Русије на Турке.Иначе опасност од Наполеона је трајала све до 1815.То се учи у основној школи.Па се онда нагло пребацује на 1878. Милан Обреновић је од почетка до краја био окренут Западу и што би га Русија подржавала.Бугари су безрезервно били на страни Руса,као србски књаз Никола Петровић у Црној Гори.Иначе су одреднице Санстефанског мира Русије и Турске више одговарале србству ,него Берлински конгрес,где је командовао Бизмарк. Црна Гора би добила сву Херцеговину,а Срби у Босни би добили аутономију.Србија Милана Обреновића би добила исто што и од Бизмарка,иако то Милан није заслужио,али би била створена Велика Бугарска,јер су били верни Русији и ближи Цариграду.Одреднице руске арбитраже су биле за Македонијуу току Балканских ратова,али су Бугари под утицајем Запада напали на Србију и Грчку ,те добили по носу због издаје. Русија је пред Велики Рат била држава са највећим степеном развоја,али војно није била спремна за рат,али је ипак због СРБА ушла у рат и својим офанзивама 1915. и 1916. спасла Србе,као и чувени ултиматум савезницима светог цара Николаја другог из јануара 1915.Такође су Руси довели Србе на Солунски фронт.Онда је са запада изазвана револуција у Русији…

   Liked by 1 person

   • Ako nemaš valjane argumente, onda je najlakše da sebi daš „titulu“ neprikosnovenog patrote a sve ostale nazoveš zapadnim stranim plaćenicima i neprijateljima Srbije. Pozndata priča, još iz nesrećnih 90tih. Naravno, svi oni koji ne misle kako treba i ne govore u skladu sa „patriotizmom“ su u startu u krivu. Poštovani, volim ovu moju Srbiju više od ičega na ovome svetu i upravo zbog takvih koji lažu soptstveni narod ću se boriti za nju. Na sve načine, rečju, puškom, kako god bilo. Možete se busati u grudi, nazivati one koji ne misle kao Vi euzombijima, ili me neko može nazivati i ustašom, kao danas, ali ne mogu da dopustim da mi neko laže Srbe i Srbiju. Mi smo njima samo „kusur“ u trgovini sa zapadom. Upravo što volim svoju zemlju i svoj narod, što sam je braneći je bio ranjavan, zarobljavan, tri puta ratovao zbog moje Srbije, neću da dozvolim da je bilo ko laže. Rusi nama nisu prijatelji. Rusi imaju svoju računicu i mi smo samo sredstvo za manipulaciju. Molim moj narod da se osvesti. Ovi sa zapada nam jesu neprijatelji i to veliki, najveći, ali nam ni Rusi nisu prijatelji, i ponavljam, NISU TO NIKADA NI BILI.

    Свиђа ми се

   • Besmisleno je pripisivati opstanak srpskog naroda zahvaljujuci Rusima. Ako poredimo uslove: Srbi u Austriji su sacuvali svoj identitet i rezultat toga je Vojvodina koja se ujedinila sa Srbijom. Seoba Srba u Ukrajinu i pored stvaranja dva entiteta nije opstala jer su se Srbi asimilovali i postali Rusi (mada se neki secaju svog porekla i danas – svaka cast njima). Shvatite, Rusija nije usla u Prvi svetski rat vec joj je objavljen, a to znaci da se ona branila, a nije napadala. Rusi svoje akcije koordinisu sa Britancima i Francuzima (Brusilovljeva ofanziva i druge) jer su sa njima potpisali Antantu koja je predvidjala zajednicki rat protiv Centralnih sila. Po nekima bi sad bilo ono: Pa Rusi su saradjivali sa Zapadom koji su nasi najveci zlotvori. Ne, Rusija je gledala tu svoj interes. Bugari nemaju svoj izrazen nacionalni pokret i identitet sve do 1870. (stvaranje Bugarske egzarhije). Tada su Rusi videli da mogu da ih oblikuju prema svome pa su se njime priklonili. San Stefanskim mirom Bugari su dobijali Nis i deo istocne Srbije do Morave (ono sto zovu Bugarmorava – ono sto mi u istocnoj Srbiji dobro pamtimo zbog dva rata i onoj asimilaciji koju smo preziveli – e to je sve doprinelo zahvaljujuci Rusima koji su Bugarima usadili u svest da te teritorije pripadaju njima). Bugari su vec 1881 (Berlinski kongres je bio 1878) doveli germanskog Aleksandra Batenberga, a 1887. germanskog Ferdinanda I. I tu se vidi bas njihova „lojalnost“ Rusiji.
    Sto se tice Napoleona, od 1812. on je u defanzivi. Jedini njegov trzaj je bio 1815. i bitka kod Vaterloa mada se i tu videlo da je pukao jer su protiv njega ratovali svi u Evropi. Od 1812. ne ratuje samo Rusija protiv njega vec obnovljena Prusija i Austrija, kao i manje nemacke drzavice. E to se vec radi na fakultetu na grupi za istoriju koji neki nisu studirali, hvataju se za nju kao da sve znaju kako je bilo.
    Sve ovo pise u Istoriji srpskog naroda tom V, knjiga 1 i tom VI, knjiga 1. i 2.

    Свиђа ми се

   • Ja sam mr istoricar po struci. Citao sam dosta knjiga o tome (medjunarodni odnosi) tako da se zahvaljujem na vasem misljenju ali pre nego sto posegnete za optuzbama predlazem da navedete argumente. Nije meni milo ni na istoku ni na zapadu. Zelim samo da Srbija ubuduce dobije ono mesto, gde je nekad bilo, da bude cenjena i da bude faktor bez koje ne mogu da se donesu odluke na Balkanu. A to.. sta se dogadja u EU ili u Rusiju bas me briga. Zivim u Srbiji i ponosan sam na nju, sa svim onim prednostima, manama, psovkama i kulturi. To smo mi i kraj. Nismo mi niti EUovci niti Rusi vec smo Srbi.
    Jos jednom, hvala na komentaru (i na uzvicnicima koji nemaju nekog smisla kada se stavljaju u tolikom broju jer samo govori o vasim frustracijama na ovo sto citate)

    Свиђа ми се

  • Квази историчару ти си у ствари обични агент Запада који функционише по обрасцу ЕУ тоталитарне иделогије. Свака реченица ти је идеолошка.Твој став је ширење дефетизма и лажи преко полуистина и манипулацијом писања и говора.Убедити скоро уништени србски народ да је нормална употреба латинице и како нам Руси нису браћа,ни прјатењи,ни савезници,нити уопште добронамерни. Као Руси нам скоро никада нису ни помагали,а када су то урадили,ко било је то из себичног интереса,а ови Запада су дивни и понекад греше,па нас мало санкционишу у убијају,али боље да им то допустимо да нас не би све поубијали.Које лудило. Чак тврди да је „Војводина“ ко пала с Марса придружила се Србији, те да су Руси усадили Бугарима геноцидне тежње према југоисточној Србији,те Таџикистанце издваја ко нешто посебно и небитно, негира себе у свакој другој реченици.Не може се ни објаснити толико лудило у писанији. Битно је да није фрустриран Србима и Русима,па да не мрзи све нормално. Куку и леле. Срби у Хабзбуршкој монархији нити под окупацијом Османлија не би опстали да није било подршке Русије,а тако су и основали Војводину Србију 1848. у Барањи,Бачкој,Банату и Срему,да би се одбранили од Мађара ,,крижара,, Ту мађарску револуцију је и угушила руска војска. Хвала Господу. Фрањо Јосиф је после постепено укинуо Србску Војводину. Овај квази историчар се ко брине за опстанак СРбије и ко ми треба да се окренемо себи ,а упорно покушава да оправда Запада и блати Русију без иједног аргумента.Каква ли је особа у питању која у тренутцима када је Запад дотукао Србе тражи да одбацимо једини могући спас братску Русију.

   Liked by 1 person

   • He he he… Klasika. Kada ne mogu da se navedu valjani argumenti onda se poteze za onim starim: komunista/boljsevik, titoista, jevrej, mason, rozenkrojcer… strani agent/placenik, Kinez i sl. I Rusi su imali latinicu zbog transliteracije ali ona nije zazivela. Ovo je samo dokaz da i kod njih postoji tendencija za modernizacijom mada mogu da kazem da oni dobro cuvaju svoje nasledje za razliku od nas.
    Nigde nisam rekao da su Rusi neprijatelji, a da su ovi sa zapada fini. Cinjenica je da obe strane imaju jedan isti cilj – dominacija nad malim narodima (Srbi medju njima). Mi smo u etnolosko-versko-kulturnom smislu slicni jer smo nastali od Slovena, dobro Rusi su imali drugaciji put tako sto su se pomesali sa Varjazima ali ok, to necu uzimati za zlo. Niko ovde ne prica o tim vezama vec o politici koju vode veliki i koja je s razlogom takva – licemerna. Obican narod se izmanipulise panslavizmom, bratstvom, pravoslavljem, a na kraju niko ne profitira vec samo oni koji su na vlasti.
    Pre nego sto krenete da pisete i iznosite zakljucke ofrlje predlazem Vam da procitate knjigu Milorada Ekmecica, Stvaranje Jugoslavije 1790 – 1918. – tu cete procitati mnoge stvari koje su bitne, a koje se precutkuju u svakodnevnom zivotu. Nisu Srbi osnovali Vojvodinu Srbiju vec im je Franjo Josif, da bi kaznio Madjare za svoje „nestasluke“ istrgao deo teritorije i stvorio Vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat (<- pun naziv te drzave – bez njega bi iskljucili Temisvar gde su Srbi bili brojni, a i danas ih ima dosta). Kada je sredio prilike u carevini ukinuo je Vojvodstvo, a sa Madjarima sklopio dil. Nije cudo sto su Rusi gusili tu revoluciju posto je pretilo da se prelije i kod njih. Imali su oni problem sa dekabristima tako da su znali sta moze jedan revolucionarni pokret da napravi u drzavi. Nisu Rusi gusili revoluciju iz ljubavi prema Austrijancima vec iz interesa da i oni ne dodju u slicnu situaciju.

    Свиђа ми се

 22. zanimljivo je sto se za period druge polovine 19 veka kaze samo: У периоду од 1833. године до Балканских ратова, Русија је водила дипломатску борбу за Србију, што у смислу њеног признања као посебне државе, а што у смислу борбе за проширење њених територија, a ne govori se o tajnim sporazumima Rusije i Austrougarske o aneksiranju Bosne, ne govori se o Sentadrejskim mirovnim ugovorom izmedju Rusije i Turske zbog kojeg je i doslo do Berliskog kongresa 1878, gde se Rusija zalaga za stvaranje Velike Bugarske i zanemarila interese tada jos Knezevine Srbije i dobar deo buducih terorija Srbije dala Bugarskoj o tome nema reci

  Свиђа ми се

  • историјо, битно је да ти пишеш латиницом и да покушаваш,срећом не вешто и нетачно да манипулишеш чињеницама. Русија осим дипломатски притисака и потукла Турску у рату 1830.а и 1878. Што је омгућило Грцима,Србима и Бугарима да се ослободе. Тајни споразуми Русије и Аустро-угарске су били пред Србско-турске ратове(1876-1878.) и у току тих ратова.Захваљујући тим договорима је Први србско-турски рат (1876-1877.)без последица је завршен по Србију,јер је њена војска била РАЗБИЈЕНА код Ђуниса.Рат је завршен,повлачењем Турака,као да ништа није било.Црна Гора,устаници у Херцеговини Босни ,као и добровољци настављају тај рат…Велику Бугарску су Руси стварали баш због западних слугу међу Србима.

   Liked by 1 person

   • Kako vidim vi citate i latinicu. Grci nisu dobili nezavisnost zahvaljujuci Rusima vec i Rusima, i Francuzima, i Britancima jer su u igri bili strateski interesi u Sredozemlju. Tajnih sporazuma izmedju Rusije i Austrije bilo je mnogo pre 1876-78. Npr. Grcki projekat iz 1780. ili dogovor o Austrijsko-Ruskom savezu protiv Osmanskog carstva iz 1739. godine… da ne nabrajam sad jos. Uzmite knjigu srpskog istoricara Vasilj Popovic, Istocno pitanje pa procitajte. O tome dosta pise i u knjizi ruskog diplomate V. P. Potemkin, Istorija diplomatije (tom 1. i 2. – diplomatija od starih vremena do 1919.). Videcete sta sve pise u ruskim arhivima, a niko o tome ne zna ili cuti.

    Свиђа ми се

  • Када већ знаш да читаш србску и руску ћирилицу вајна НАТО историјо,онда прочитај како пише,а немој покушавати манипулацију.Твој шизофрени став о Русији као злој и себичној није достојан ни потпарола НАТО. Страшно је колико си зао и неписмен

   Liked by 1 person

   • Eh, postovani. Sa takvim mentalnim sklopom kao Vas prosto volim da polemisem. Jednsotavno navedite argumente, a to ko je koliko zao i nepismen to ostavite za druga vremena. Bas me briga za nato (sa malim slovom jer se secam ’99) bitno je da necu da urusavam slavnu srpsku istoriju ma kakva bila. Svako onaj ko pljuje po istoriji Srba samo pljuje po sebi samom. Istorija nam je takva kakva je, ne moze se ispraviti i napisati onako kako odgovara.
    Kada nemate argumente odmah je neko nato sluga i slicno. Suvise pateticno. Smislite neki novi epitet.

    Свиђа ми се

 23. Nema ljubavi u politici. Sve je interes. Ko ce da podmetne svoja ledja za nekog drugog i iskopa sebi raku? Niko. Zar smo mi bolji? Nismo. Evo sada ko nam vise ponudi mi cemo njemu da se priklonimo. Ako to uradi EU, oberucke cemo da je podrzimo, a ako Rusija pristane da podmetn ledja za nas i otplati sve nase dugove EU mi cemo njoj da se priklonimo.

  Свиђа ми се

  • Апсолутно тачни подаци. „Браћа“ Руси су нас редовно остављали на цедилу. Када год нам је било најтеже, окретали су нам леђа. У новијој историји два пута су нам нанели огромне штете. Ја и без овога чланка нисам заборавио да су гласали 1992. године да нам се уведу санкције. Нити заборављам да су поштовали ембарго на увоз наоружања и нису нам дали с300 који је покојни Милошевић платио. Ја бих волео да неки Русофил било чему демантује чињенице из овога чланка.

   Свиђа ми се

   • Русијом 1992. нису владали Руси,а Слобо није био ништа ни наручио,а камоли платио.Добар део руске помоћи ти је наведен у тексту.

    Свиђа ми се

   • Rusijom su tada kao vladali Rusi, a Jelcin nije Maja Indijanac, a nisu Aboridžini bili ministri u ruskoj vladi. A sigurno je Milošević i kupio i platio taj sistem i to još 1993. godine. A šta je to navedeno u tekstu? Zašto autor teksta nije bio objektivan pa naveo sve činjenice? Mislim da pristrasnost ne vodi realnom sagledavanju situacije. Ja mrzim ove majmune sa zapada, ali ni ove ne gotivim. Jednostavno mislim da smo im bili sredstvo za podkusuravanje sa tim istim zapadnim silama i da su nas „branili“ jedino kada je njima to odgovaralo. A ovaj jadni narod i dalje lažu pričama kako su nam Rusi pomagali. Ja i dalje tvrdim, da su nas, kada god je bilo najteže po Srbiju, ostavljali na cedilu, a u mnogim stvarima nam i odmagali.

    Свиђа ми се

   • ne mogu da verujem da imas negativnih lajkova ljudi bre pa sta vam je rusi su glasali npr za embargo protiv nas stvarno 1992 i vi coveku na to stavljate negativne lajkove

    Свиђа ми се