Драган Симовић

Човек оболео од американизма не верује никоме и ничему… његова је Душа скврчена и усахла, његово је Срце залеђено и окамењено


.

Американизам као болест Бића и Духа

Драган Симовић

– Лирски записи –

 

il_340x270.402113635_tfm7

Први ступањ освешћивања јесте препознавање американизма у своме унутарњем бићу.

Огромна већина човечанства није ни свесна да је изнутра поробљена црном магијом коју ћемо, овом приликом – са сврхом и дубљим смислом и значењем – назвати  американизмом.

Под американизмом подразумевам све оно што је вековни душевни, духовни и интелектуални талог западне цивилизације, која је у самоме суштаву својему – антицивилизација!

Американизам није само на Западу, већ и на Истоку, на Северу и Југу, свуда по свету.

Американизам се испољава и као вид притајене и прикривене умне, душевне и духовне болести која је дубоко у Бићу савременог човека.

Американизам је декадентни, изокренути и извотеперени поглед на свет.

Американизам се испољава и као и сужење Свести, као немогућност да човек, мисао и духовно, изиђе из скучених оквира мишљења, размишљања и освешћивања.

Американизам је подмукла а опака болест Бића и Суштаства у човеку, која га вуче уназад, ка нижим расама и врстама.

Човек оболео од американизма не може да еволуира, већ он инволуира; не може да се развија ка вишем божанском, већ тежи ка нижем животињском ступњу Бића и Свести.

Нема потпуног и истинитог освешћивања без препознавања американизма у својему бићу.

Да би човек био слободно, свесно, самосвесно, самосвојно и самобитно Божје Суштаство, он мора најпре да се излечи од американизма.

Американизам се, између осталог, пројављује и као лукавство у нама.

Човек оболео од американизма не верује никоме и ничему.

Такав човек неће бити искрен; никада не може бити у Истини; јер он не верује ближњему; он нема Љубави за ближњега; он је окорели интелектуалац, окорели рационалиста, окорели прагматичар, окорели спекулант и шпекулант; његова је Душа скврчена и усахла, његово је Срце залеђено и окамењено; такав човек је више робот него ли живо – словесно и божанско – Биће.

1 reply »

  1. Истина,човек и човечанство су пали у самообману још у рају.Још тада је зачет американизам и сви душегубни „изми“.кроз непокорност и непослушност Творцу!Још тада се човек сврстао на страну палог анђела,Луцифера и све до данас се сваки појединац опредељује ког ће господара служити.Али Творац наш није одгурнуо непослушне људе од Себе него им је даровао могућност повратка и ПОМИРЕЊА са Њим кроз позив на покајање и признање своје недостојности.Слањем Сина својега у свет Творац је показао неисказано милосрђе палом човеку да би га одвратио од вечне пропасти и удостојио вечног живота.Свака душа мора да се определи кад тад док је још у овом животу на коју ће страну и сама одговара за избор.Бирајући пут којим је ишао Син Божији, Исус Христос проћи ће кроз велика искушења и муке али зато ће вечно бити блажени и радосни за разлику од оних несретника који сад траже уживања и насладе!Зато кад се износе овакве ствари,дијагнозе болести морамо знати и терапију која лечи.Лек је Христос васкрсли из мртвих који живот дарова онима који Га љубе!

    Liked by 1 person