КУЛТУРА

Студија „Скадар“ академика Каплана Буровића – Скадар је вишевековна престоница српско-црногорских краљева, бедем отпора и архива националне свести


.

СКАДАР

– Нова књига Академика Буровића –

Пише: Александар СТАНИСЛАВЉЕВИЋ

Прије неколико дана изашла је из штампе нова књига академика, проф. др Каплана Буровића, под насловом СКАДАР – историја, у ћириличном издању Издавачке куће „Викторија“ из Ниша. Издавач је Звонко Стефановић, рецензент – академик, проф. др Радивоје Ђурин Манчић, лектор – проф. Милица Динић, редактор – Иван Ловренчић, коректор – Илија Вучијаковић, дизајн корица – Ана Б.Вукадиновић и технички уредник – Александар Ресулбеговић.

skadar_23Сем студије СКАДАР у састав књиге улазе и студије „Скадарски ТРИОД“, „Допринос српско-црногорске и македонске националне мањине у историји албанског народа“, „Скадар има не само Црногораца, већ и Срба“, „Глас српско-црногорске националне мањине“, „Српско-црногорска национална мањина у Албанији сјајан примјер родољубља за своју браћу у матици“, рецензија за књигу „Српска национална мањина у Албанији“, чланак „Протест Југословенског друштва „Морача-Розафа“ и сатира „Скендербег по други пут међу Србима“.

У додатку књиге налазе се дописи Суада Сулејманагића „Академик Буровић и Албанци“, Ђ.М. „Каплан Буровић – кратка биографија“, Ловра Ловренца – „Ко што каже за академика Буровића“, као и мали рјечник објашњења неких интернационализама.

Предговор књизи је написао Илија Вучијаковић, док се рецензија академика, проф. др Радивоја Ђ. Манчића објављује на самом почетку књиге.

Књига је снабдјевена фотографијама Скадра у бојама, од којих је Саборна српска православна црква Скадра изнета на корици. Придодате су јој и неколико мапа Скадра и околине. Књига има и фотографију аутора, а посвећена је југословенском почасном грађанину, Скадранину, покојном Милану Брајовићу, првом пресједнику Удружења Србо-Црногораца у Албанији МОРАЧА-РОЗАФА, пао у борби за слободу и демократију, за елементарна људска права српско-црногорске националне мањине у Албанији.

Како се зна, студија СКАДАР је написана у злогласном затвору Албаније Бурељи, године 1973, гдје је циркулисала у рукопису од ћелије до ћелије, а штампана је по први пут у неколико узастопних бројева београдског портала КОРЕНИ, почев од 22.јуна до 27.јула 2010. Затим је прештампана у дјелу Радована Б.Милића СВЕТСКИ РАТ ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЧОВЕКА- Академик Буровић дисидент Бр. 1, Словенске Коњице 2011, за коју је аутору додјељена златна медаља СРПСКА КРУНА и проглашен за СРПСКОГ ВИТЕЗА.

Преко студије СКАДАР, која има не само строго научни, историјски карактер, већ и филолошки, етимолошки, струка ова у којој се Академик Буровић афирмисао као посебан специјалиста, он нам открива древну прошлост Скадра, још од Пелазга, Трачана, Словена, Грка, Илира, Келта, Римљана, свакаквих варвара, Албанаца и Турака, који су освајали његове територије сабљом а увлачили се и као уљези, живјели по пећинама и градили колибе на палисадима, ударали тврде, камене темеље тврђави и оковали је у бетон и гвожђе, заједно са младом Гојковицом, познатом из фолклора, а која не моли за себе, већ за своје дојенче.

Тврђава Скадра је прелазила из руке у руке, најшће опљачкана, спаљивана, сравњена и са земљом, претворена у прах и пепео, па опет васкрсла као птица феникс, биљежећи културе ових пролазника и преносећи их од једних на друге. Скадар је мултивјековна престоница српско-црногорских краљева, бедем њихове и народне резистенције, па и архива националног мемента, понос и гордост опстајања кроз бурну своју прошлост, какву није имао ниједан други град ни Балкана, нити Европе и свијета.

Бројне студије, обимом краће, али својим смислом значајније, посвјећују се српско-црногорском народу, који је бранио овај град од турских освајача 1479. године и ослободио га 1913. године. Како Академик Буровић пише: Један га Данило предао Турцима, а други га ослободио. Посебно се аутор бави актуелном српско-црногорском националном мањином, њиховом борбом за преживљавање и њиховим истрајавањем да остану Срби или Црногорци, па и као људи, а у вековном и крвавом битисању са свакојаким окупаторима, од којих су ови посљедњи били најдивљији, најкриминалнији и најкрвавији.

О посебном значају овог дјела, академик Србског ученог друштва Манчић, у његовој рецензији под насловом „Захвалница Академику професору др Каплану Буровићу“, између осталог пише: „Захвалан сам академику Буровићу што утире пут процесу уздизања Скадра до нивоа светске мултиетничке престонице овоземаљске цивилизације… Објављивањем овог Буровићевог рада наука добија значајно дело којим се отварају путеви мира и хармоничног развоја централног Балкана“.

Ништа мање треба да будемо захвални и г. Мирославу Ђорђевићу из Ниша за његово свестрано душевно, физичко и материјално, финансијско ангажовање око објављивања овог тако значајног дјела не само за аутора, већ и за сав српски народ, у овим тешким годинама његове распарчаности, ојађености и биједе, преко свега недужно свијетски сатанизираног фалсификатима, лажима и клеветама, као и сâм аутор, академик, проф. др Каплан Буровић.

Александар СТАНИСЛАВЉЕВИЋ

2 replies »

 1. Помаже Бог срБски роде !?

  А да би нам Господ помогао , морали би смо сБогом и бити. Ако сБогом нисмо како ће нам Господ помоћи? Одговор је никако јер нам и не може помоћи услед нашега избора ,слободне воље и опредељења а које нам је Творац Новим уговором са свим људима склопивши , Новим Заветом Дао.

  Ко Нови Завет а као Србин или срБског порекла, разумео није а тако ни уговор Бога Христа са људима нека се сети истинитих речи Божијих да се два господара не могу служити у исто време и да или служимо Богу или мамону.
  А ко није знао , сада ЗНА то значи треће „опције“ ( варијанте , НЕМА.

  А просто је невероватно колико је новостворена нација југословена а порекла србскога,србскога имена ипрезимена у не знању и као таква не знању а онда само и лажима мамона уместо Богу , Истини цео живот преварени служе?

  Но, тако ваљда мора а спрам греха својих као и предака својих греха и Божија је воља таква. Није свакоме ни дато од Бога Христа да Истину спозна.Није сваком али јесте по неком и по некима па због таквих а истинитог знања ради као и служењу Богу и србству ради, ово је и писаније а чим га има, по Божијој је вољи.

  Код те индоктриране,преварене и у службу интернационалних лажи стављене ју нације све је обрнуто и све истумбано априори од самога старта и као такво је за србство погубно и жали Боже што је узречица те новостворене ,вештачке од Срба нације , такве борбе за србство залудне и контра продуктивне без резултата и погубне по како кажу срПство а и за њих саме и за сваког Србина.

  Када се крене у „борбу“ из саме лажи ,(идеолошких лажи мамона), борба лажима води онда је и резултат такве борбе само лаж и не може бити ни донети никакве резултате и добро по србство и све такве појединачно јер у њојзи нема Истине.

  Таква „борба“ може да траје вечно ,живот цео и никакве успешне и видљиве резултате донети нам не може,напротив.

  СрБске „пете колоне “ , НЕМА. Не постоји.Јер је он интернационални,идеолошки,комунистички,
  социјалистички,незнабожачки,Богоборачки,антисрБски,југословенски,пролетерски ТЕРМИН а за оне који нису довољно утврђени у интернационали,Богоборачким револуцијама, идеологијама, Бога и Срба , вере и цркве ПРОТИВ.

  Оне који су отпали од комунистичке-пролетерске идеје и не спроводе је безусловно и без поговорно него „опозиционаре“ и скрећу са револуционарног француско-буржоске јакобинске револуције пута ,пута господара мамона и свих његових револуционара при врху називају „пета колона“.

  То је израз за такве иако су и даље револуционари они „лутају“ и неке своје би путеве револуционарне мимо светског плана господара свога, мамона и ужег му савезничког врха.То су „мангупи из њихових,антисрбских револуционарних редова “ и са срБством ништа немају јер са Господарем Христом Богом ништа немају а тако ни са Истином, па им индоктриниранима лажима ни борба не може бити истинска и права него залудна и душепогубна и без резултата како по питању Скадра тако и по било ком срБском питању а која зна се како мамон и његови револуционари решавају из историје сијасет примера имамо?
  Били на револуционарном путу или „пета колона“у ходу га по природи своје револуције коју заједнички воде ,решавају. Није, нити сме,нити може бити, Србин Христов, kao такав, револуционар и његов mamonov борац француске јакубинске револуције којег зову Партизан.Нити симбол мамона -бафомета, пентаграм,симбол револуције, било које боје, сме да носи Србин и за њега се определи и искаже своју вољу.

  Онда је револуционар Бафомета и више није ни Божији, нити може бити Србин.

  И Србин није, СВОЈОМ сопственом ВОЉОМ,ИЗБОРОМ и ОПРЕДЕЉЕЊЕМ које као такво и Господ поштује па би морали и Срби.

  ВОЉОМ као нај јачим законом пред Богом и људима. И можемо такве сврставати било где али само је ово Истина.Такав ће живети и пострадати за идеале револуције ,комунизма,социјализма,демократију и остало што под револуцију Богоборачку и антисрбску спада.

  Живот ће провести под лажима свог новог господара револуционара и душу му на крају живота дати али србске територије никада неће повратити ни за србство било шта из лажи и револуције добро учинити јер није сБогом, него само свој его и гордост своју задовољити и материјално и „славом“ се окористити у оквиру своје револуције и својих другова револуционара где једни друге славе и величају а србски народ би да „крсте“ именом мамона , „пета колона“осим ако у оквиру својих унутрашњих идеолошко-револуционарних „борби не виде само сами себе али што се онда на србство и Србе,православље, који су главни непријатељи револуција па позивати и у име србства и Срба радити из оквииира антисрбских револуционарних?

  Кад ни Бог ни Србство не припадају Богоборачким револуцијама нити нападима незнабожачких Богоборачких од Бога отпалих народа који вековним насртајима својим отимају србске територије услед неправде ,зла и идеолошких лажи мамона којему служе?

  Није ли Д.Туцовић и остали социјалисти ,претече комунизма и демократије у коју се клеше и коју над Србима спроводише, био за давање србског светог Косова и Метохије ,свете србске земље шиптарима и турцима? Јесте револуционари и „пета колоно“ , јесте као и све оне „петоколонашке“ генерације које их следе у револуцији а срПског имена и порекла са нато пасошима и личним биометријским картама револуционарног Брисела данас?

  „Купљени сте скупо , не будите робови људима ( 1 кор.6,20 ) – Заповест је Божија хришћанима .

  Свиђа ми се

 2. Свака част таквоме човеку! Србске изјелице, србска пета колоно, ОВО ЈЕ ЧОВЕК! Никада то нећете бити, схватити, разумети,… јер ОН ЈЕ ЧОВЕК, ви сте гамад!

  Свиђа ми се