ДЕШАВА СЕ...

БиХ, ГОРАЖДЕ: СИПА ПРЕТРЕС – Цео град је био логор за Србе


Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) претресли су у Горажду просторије Удружења ветерана полиције и објекте у власништву Исмета Субашића у потрази за доказима о злочинима почињеним над српским становништвом у овом подрињском граду током рат у Босни.

26.04.2014. Ђ.Баровић-Вести, фото: Срна, за ФБР приредила Биљана Диковић

Бранислав Дукић

Бранислав Дукић

Претрес је извршен по налогу Тужилаштва БиХ, а председник Удружења ветерана полиције регије Горажде „1991-1995“, Изет Хелаћ је изјавио да су припадници запленили један од укупно 18 докумената које су тражили, те да је претрес највероватније извршен да би се дошло до њиховог члана Исмета Субашића, брата Османа Субашића, министра унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона Горажде и ратног командира полицијске станице у Витковићима.

Председник Савеза логораша Републике Српске, Бранислав Дукић каже за „Вести“ да је Субашић био „господар живота и смрти“ у Горажду.

– У Горажду је током рата постојало 28 логора кроз које је прошло између 3.500 и 4.000 Срба. Срби су у тим логорима мучени на тачно 169 начина – истиче Дукић.
Новинар из Горажда, Славко Хелета сматра да је акција СИПА уследила у вези са истрагом око убиства породице Делић из насеља Црквине и радног логора у штампарији у Витковићима.

– Само 1992. године на подручју Горажда убијено је више од 300 српских цивила. Најодговорнији за те злочине су припадници ратне горажданске полиције под командом тадашњег начелника Ибре Меркеза, а по налогу ратног председништва Општине, са Хаџом Ефендићем на челу – наводи Хелета.

Двоструки стандарди

Хелета истиче да у БиХ очигледно постоје двоструки стандарди јер су у Српској са функција и дужности склоњени сви полицајци с ратном прошлошћу, док у Федерацији то није случај.
– Субашић је данас министар унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона, а Ефендић је чак био именован за амбасадора БиХ у Бечу и Швајцарској мада није знао ниједан страни језик – наглашава овај новинар.