ДЕШАВА СЕ...

Доња Градина: Помен јасеновачким жртвама


Меморијалном академијом на којој ће бити изведен ораторијум „Голгота јасеновачка“, у суботу 26. априла у Козарској Дубици почеће обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

25.04.2014. РТРС

030272

Програм обиљежавања утврдио је Одбор за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Парастос и помен невиним жртвама усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини биће служен у недјељу, 27. априла у 12.00 часова у Спомен-подручју „Доња Градина“, на територији општине Козарска Дубица.

Служењу парастоса претходиће полагање вијенаца на гробном пољу „Тополе“ у 11.30 часова, а обраћање званичника планирано је у 13.00 часова.

Очекује се да комеморативном скупу у Доњој Градини присуствују бројни представници јавног, културног и политичког живота Српске и Србије, као и висока делегација Израела.

У оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, 27. априла у 9.00 часова биће служена света архијерејска литургија.

Истог дана у јутарњим часовима у Спомен-подручју „Доња Градина“ биће отворена изложба ликовних и литерарних радова о теми „Жртве усташког злочина геноцида“.

У систему концентрационих логора Јасеновац, Доња Градина представља највеће стратиште тог логора, које се простире на 116 хектара на којима се налази 64.800 метара квадратних масовних гробница.

Српско, јеврејско и ромско становништво довођено је из Поткозарја и других дијелова злогласне Независне државе Хрватске и одмах у колонома вођено је на губилиште у Доњу Градину.

Након ликвидације, лешеви су закопавани или бацани у ријеку Саву.

У Доњој Градини вршен је и злочин кувања лешева у казанима, од чега су усташе правиле сапун, што представља један од најмонструознијих злочина у Другом свјетском рату.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

Према процјенама стручњака, у периоду од 1941. године до 1945. године у том логору убијено је више од 700.000 дјеце, жена и стараца, навише Срба, Јевреја и Рома.

Концентрациони логор Јасеновац је основала и њиме управљала Независна држава Хрватска. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим губилиштем које је током рата постојало у свијету.

Одбором за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини предсједава предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Радио-телевизија Републике Српске, у недјељу, 27. априла, директно ће преносити парастос и помен у Доњој Градини.