ДЕШАВА СЕ...

Карлу Одбуру, Французу заљубљеном у Србију, прети депортација


„Моја ћерка и ја волимо Србију. Не желимо више да будемо Французи. Ми само желимо да останемо у земљи коју волимо, где имамо све наше пријатеље, где су сви наши животи. Помозите нам молим вас“, написао је на српском Одбур, који са ћерком живи у Србији нешто више од четири године, а преноси Мондо
Многи су на ову вест реаговали питањима, ево само неких са друштвене мреже Фејсбук:
„Зашто, шта је његова кривица, то што му је свака друга реченица – Ја волим Србију и Косово је Србија?“
„Увозе Роме из свих земаља Европе где су их истерали, уписују их у матичне књиге као да су рођени у Србији а да је никад нису пре ни видели неки од њих, овај човек је један, и зашто он са својом кћерком, као осведочени родољуб србски нема право на држављанство кад хоће овде да живи и воли Србију, а свим силама се труди да прикаже Србију лепо у целом свету са својих сајтоваи на фејсбуку?!“
„Ово је класична дискриминација оних који мисле добро Србији и Србима! Шта смета тај човек и његово дете, коме? Шта то смета: то што говори свету да су лажи оно што свет прича о Србима, да су Срби диван народ и нису дивљаци и убице каквим их жели прогласити свет! Погледајте те сајтове па видите, а погледајте неке који су плаћени и постоје у Србији и пљују по Србима и опет су овде… “

06.03.2014. извор: БЕТА/Мондо, ВЕСТИ, ФБ Karl Haudbourg, за ФБР приредила Биљана Диковић

Karl sa kcerkom
Одбур наводи у писму достављеном агенцији Бета да је у жељи да остане у Београду од челника Србије – Томислава Николића, Александра Вучића и Ивице Дачића затражио да њему и Луни доделе српско држављанство како би заувек остали да живе ту где желе.
Како наводи, он и Луна морају да напусте Србију до четвртка.

У писму на енглеском, Одбур између осталог објашњава да боравишну визу није тражио из финансијских разлога, јер је, да би за њу аплицирао, по закону морао имати 1.000 евра на рачуну.

Према његовим речима, други разлог је тај што му је у међувремену истекао и француски пасош.

Одбур је навео да је његов сајт на коме промовише Србију имао више од осам милиона посета, да на тај начин мења слику Србије у свету, а уједно се бори и против става Француске да је Косово независна држава.

Сајт Karlа Haudbourgа: www.ambassador-serbia.com

Такође, уређује и више Фејсбук профила The Beauty Of Serbia, Beautiful Belgrade, Serbia’s Ambassador to the world, I love Belgrade, ♥ Autobus ♥ Belgrade ♥.

„Цео живот сам посветио Србији и промоцији Србије у свету и није ми јасно зашто морамо да одемо“, рекао је Одбур.

Karl Haudbourg

Karl Haudbourg

***

„Волим то што радим и волим свој веб-сајт. Он је најпопуларнији сајт у свету када је реч о промоцији Србије и има 8.000 посета дневно. Трудим се да допринесем туризму, и да што више људи дође овде“, каже Карл Одбур за ВЕСТИ.

Karl Odbur u redakciji frankfurtskih vesti

Објашњава да никада није затражио боравишну визу, јер је „по српском закону потребно да на банковном рачуну имате 1.000 евра, а он никада толику количину новца није имао код себе“. Зато се ослања на добру вољу српских власти надајући се да ће му изаћи у сусрет, јер за ћерку Луну и себе не види други дом.

„Пре око месец дана двојица полицајаца су покуцала на наша врата и тражили су ми пасош. Рекли су ми да немам визу и одвели ме код судије. Међутим, та жена судија је била сјајна. Она је знала за мој сајт и шта радим за Србију, тако да ми је изрекла само опомену и дала максимално одлагање од месец дана да решим свој проблем. Али, јавио се још један проблем. Пасош ми је истекао, па сам затражио нови у француској амбасади у Београду, али ми баш и нису изашли у сусрет“, прича Карл Одбур.

Додаје да се у тај процес добијања новог пасоша „можда умешала и политика јер се он својим текстовима противи независности Косова“.

„Не желим да се вратим у Француску, нити желим да престанем са промоцијом Србије и одбраном косовских Срба. Ако се вратим у Француску, плашим се да ће одбити да ми уопште дају пасош. Осим тога, ја у Паризу немам ништа. Бићу приморан да спавам на улици. Мој сан је да имам српски пасош. Цео живот ми је у Србији. Желим да живим и умрем у Србији“, одлучан је Одбур.

За Србију је први пут чуо 1999. године, за време бомбардовања, када је посумњао у оно што су пласирали амерички медији.

„Српски народ највише волим. Живео сам у Паризу и никада нисам упознао комшије. А овде нас људи стално позивају на ручак, на дружење. То је дивно“, прича Парижанин у Београду.

„Три године касније сам гледао документарни филм о вашој земљи, и то је било нешто веома специјално. Сећам се малишана који су певали ‘Моји су другови, бисери расути по целом свету…’. Чврсто сам одлучио да дођем у Београд, и то сам учинио 2005. године. Одмах сам знао да је то мој град! Међутим, убрзо су лекари мојој супрузи констатовали рак. Три године сам се старао о њој, и када је преминула, одлучио сам да дођем у Србију. Продао сам све и дошао у Београд са ћерком“, прича Карл, који у главном граду Србије живи од донација које му се уплаћују посредством интернета.

Међутим, без обзира на то што ради тако велику и лепу ствар, осим појединаца, Срба из Канаде и Аустралије, мало је других заинтересованих донатора. Живот који води са десетогодишњом Луном, која одлично говори српски, није нимало лак.

„Волела бих да имамо више новца. Тата нема пара да купи фрижидер, машину за прање веша, стан који изнајмљујемо је полунамештен. Понекад немамо ни за храну“, признаје Луна која, као и њен отац, обожава Београд и вожњу аутобусима. Тренира хокеј у Беостару и каже да јој је „много лепо“.

„Имам овде доста другара и другарица. Било би ми грозно да се морам вратити у Француску. Једино ми фали мајка“, испричала је Луна.

***
ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ ДА КАРЛ И ЛУНА ОСТАНУ ДА ЖИВЕ У СРБИЈИ:

http://www.peticije24.com/83746

****

5 replies »

 1. Све је то супер што он ради, али је то заиста неодговорно са његове стране, што се тиче његове ћерке. Не ради се то тако. Није ни Гујон добио држављанство, а сигурна сам да хоће, а урадио је хиљаду пута више ствари за Србију. У!свакој нормалној држави постоји процедура за добијање држављанства. Карл би требало да се уозбиљи и да престане да живи на туђој грбачи.

  Свиђа ми се

 2. АКО ЈЕ ТАЧНА ИНФОРМАЦИЈА – ОНДА ЈЕ ТО ЈАСАН ДОКАЗ ДА СУ „ТРИ МИНХАУЗЕНА“ САМО ОБИЧНЕ ЛУТКЕ ИЗ БРИСЕЛСКОГ ПОЗОРИШТА. 

  Четверг, 6 марта 2014, 19:20 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „“Моја ћерка и ја волимо Србију. Не желимо више да будемо Французи. Ми само желимо да останемо у земљи коју волимо, где имамо све наше пријатеље, где су сви наши животи. Помозите нам молим вас“, написао је на српском Одбур, који са ћерком живи у Србији неш“ >

  Свиђа ми се

 3. Шта је ту спорно код одлуке власти осим једног: прошли су на изборима да протјерују и понижавају свој народ а камоли србофиле из свијета. Ево на опет избора. Ако се понови исто?

  Свиђа ми се