ДЕШАВА СЕ...

СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ: 13. маја одбрана изводи 250 сведока, међу њима и НАТО генерали, високи официри паравојних армија БиХ и Хрватске…


Одбрана генерала Ратка Младића у поступку који креће 13. маја извешће 250 сведока, међу којима ће се наћи не само високи међународни званичници и генерали НАТО током рата у БиХ, већ и десетак сведока – високих официра Армије БиХ и Хрватског већа одбране.

18.04.2014. ВЕСТИ

mladic2-beta_f

Изводи 250 сведока: Генерал Ратко Младић

Адвокат Миодраг Стојановић каже за „Вести“ да је и сам био изненађен бројем некадашњих припадника муслиманске или хрватске војске у Босни који су спремни да сведоче у користи генерала Младића.

– Јављају нам се људи који су током рата били „на супротној страни“, али желе да испричају праву истину о улози и одговорности Младића. Међутим, и даље је код већине приметан огроман страх, па ће већином сведочити под заштитним мерама и тај поступак да се укључе у мере заштите Трибунала је у току – каже Стојановић.

Помоћ и Радована

Адвокат Миодраг Стојановић истиче да им је одбрана Радована Караџића у припреми одбране била од огромне помоћи.
– Не само у размени докумената и информација, већ и самом чињеницом да је тај поступак кренуо много раније, па смо били у прилици да унапред пролазимо кроз доказе тужилаштва – истиче овај адвокат.

Он додаје да је тим одбране морао да провери свако од тих сведочења зато што су били суочени и са онима који су се понадали да ће се својим лажним сведочењем обогатити или отићи у трећу земљу.
– Било је људи који су нам заиста причали све и свашта. Један од њих нас је контактирао из затвора тврдећи да има значајне доказе, али се показало да није тако.

Због тога смо били јако опрезни – наглашава овај адвокат.

Према његовим речима, на почетку извођења доказа одбране наћи ће се укупно 20 сведока махом војника и официра сарајевско-романијског корпуса, који ће говорити о догађајима у и око Сарајева, а затим ће на ред доћи преиспитивање доказа тужилаштво по оптужби за геноцид у седам босанских општина.

– Када је реч о оптужбама везаним за Сарајево, у процесу против Караџића у највећој мери је расветљено доста тога, укључујући и прво гранатирање пијаце Маркале. Ми ћемо се више бавити другом експлозијом, познатијом као Маркале 2 што је био повод за НАТО ваздушне ударе на положаје ВРС. Сем експертизе војних вештака о томе ће говорити и неки непосредни очевици овог догађаја који до сада нису имали прилике да говоре – објашњава Стојановић.

Стојановић каже да не треба очекивати спектакуларне новине и имена у сведочењу.
– До сада је било већ довољно процеса у Хашком трибуналу у којима је било прилике да се изведе већи број релевантних сведока, тако да сада не треба очекивати неке спектакуларне новине – истиче Стојановић.
На списку и Весли Кларк

На списку сведока одбране генерала Младића наћи ће се Јасуши Акаши, Карл Билт, али и низ генерала западне Алијансе почев од Веслија Кларка са којим је Младић својевремено разменио шапке, преко Филипа Мориона и Мајкл Роуза.

1 reply »

  1. Суђење генералу Младићу је фарса. Уз све темељно припремљено и врло професионално од стране одбране суд ће на крају га прогласити кривим. Мислим да је једино вредно са окончањем суђења то што ће се Хаг сам по себи разобличити, показаће своје пљувачке способности у лице свјетској правди. Замислите лица србомрзаца када озареног лица буду славили и наздрављали уз чашу шампања тај „славни“ тренутак. Славни за силе зла. Намојмо се изненадити од Хага када знамо већ две деценије ко стоји иза свега тога.

    Свиђа ми се