ДЕШАВА СЕ...

Проф. др Светозар Ливада: Срби су жртве историјског некажњеног злочина – Затрли Србе и њихову баштину у Хрватској


Зашто се Србима у Хрватској све то догодило, где је њихова појединачна или колективна кривица, питао је својевремено пензионисаног универзитетског професора Светозара Ливаду један високорангирани УНХЦР-ов дипломата коме није било јасно чиме су Срби у Хрватској заслужили такву голготу. – Срби су жртве историјског некажњеног злочина – одговорио му је Ливада. У интервјуу за „Вести“ Ливада објашњава да је историјски злочин „онај злочин којим су погођени људи и њихове институције, добра, завичај, баштина, укључујући и гробља и простор“.

17.04.2014. ВЕСТИ, ФБР аутор и сарадник професор др Светозар Ливада, приредила Биљана Диковић

 

Срби су жртве историјског некажњеног злочина: Пензионисани универзитетски професор др Светозар Ливада

Срби су жртве историјског некажњеног злочина: Пензионисани универзитетски професор др Светозар Ливада

* Ко стоји иза тог злочина, ко је наручилац и послодавац?
– Изучавајући расне законе НДХ, њену геноцидну политику, стратишта, карактер преко 82 концентрационих логора, прогоне, етничко чишћење, долазим до основне кривице државотворне доктрине и идеологије премрежене великим делом клерофашизмом. Историјски предузетник је клерофашизам католичке цркве. То је најгори облик фашизма.

* Какав је данас однос Католичке цркве у Хрватској према фашизму?
– Она ни након 70 година није осудила фашизам нити фашисте из својих редова. Клерофашизам живи на овим просторима као константа готово свих историјских невоља Срба у Хрватској.

* Ватикан приводи крају процедуру проглашења Алојзија Степинца светим?
– То је ругање здравом разуму. Став кардинала Степинца према Србима био је морбидан. Чувене су његове изјаве:
„Када би скували Србина и Хрвата јуха би се раздвојила“. На другом месту у свом дневнику записује: „Што се тиче православља, ту нема човека, поштења, морала, истине…“ Дакле, потпуна негација Срба као бића људског рода.

* Те речи пратила су дела?
– Довољно је навести да је у НДХ, према Богдану Кочовићу, ликвидирано пола милиона Срба. Поред тога, 250.000 је покрштено, што је тадашњи папа Пио XИИ оценио као победу католичанства, а знамо како је ишло то покрштавање, посебно у црквама у Глини, Коларићу и Садиловцу – ножем и маљем.

* Да није било ножа и маља и сличних реквизита, колико би Срба данас било у Хрватској?
– У својим истраживањима и том математиком сам се бавио. Да није било геноцида и етничког чишћења, данас би их било преко милион и по, а има их, нажалост, десет пута мање, 186.000 по последњем попису. То је демографски слом.

* Упркос свим „напорима“ хрватских власти да се Срби врате?
– Хрватска државотворна политика повратка Срба редукована је искључиво на умирућу старачку популацију. Запамтите да је просек старости, по последњем попису из 2011. године, свеукупне српске популације 53 године, а сељачке 58,5 година. То је последица историјског злочина.

* И зато је „Олуја“ највећа хрватска победа?
– Да! У „Олуји“ је уништено 24.000 сеоских кућа, 13.000 господарских објеката, 182 задружна дома, 56 амбуланти, 78 православних цркава, 29 музеја, 181 гробље, 325 трговина, 113 водовода, 96 трафо-станица, 167 индустријских објеката, 920 споменика, 211 крчми, 410 занатских радњи, 118 складишта… Деструкција српске инфраструктуре тако је темељита да је дошло до потпуног нестанка српских топонима.

Мањине без биолошке обнове

*Званичници из Загреба често за Хрвате у Србији захтевају иста права која су они дали „својим“ Србима?
– То је заиста прворазредни цинизам. Они се воле похвалити да су најбоље решили мањинску политику, да националне мањине у Хрватској имају највећа права. Да није жалосно било би смешно. Хрватска државотворна политика свела је националне мањине на фолклор. Јевреји, Роми, Срби, Талијани… Масакрирани су до немогућности биолошке обнове.

Остали без елите

– Подлога за те злочине у „Олуји“ био је тзв. Норвалски програм, који је Туђман доследно проводио. Његова суштина, а дело је католичких стратега, подразумевао је уништење српске заједнице у Хрватској, што се и догодило. Из бивше Крајине протерано је 250.000 Срба, а из градова 124.000. Само у Сплиту из станова је избачено преко 10.000 Срба, у Карловцу исто толико. Одузимањем станарског права (а отето је око 60.000 стамбених јединица) Срби су остали без елите.
Програмом напада на Србе нападнути су и њихова историја, топонамистика, катастар, чак и њихова гробља. Проведен је културоцид и руралоцид – подсећа Ливада.

2 replies »

  1. neznam koga okriviti, vec nas srbe… ueks jugoslaviji polovina stanovnistva su bili srbi, ko nam je kriv sto smo dozvolili da nas gaze ko god je hteo, i danas vecina slave TITA naj vece zlo SRPSKOG NARODA…BITNO JE DA SE DRAZIN GRB NEZNA NI DAN DANA.

    Свиђа ми се

    • Уз то додати и чињеницу да је 1919. године краљ једноставно прихватио резултате геополитичке подјеле са савезницима (Версај) данас би ситуација била знатно боља. Овако он је ушао срљајући са својим народом у пропаст правећи јужнословенску царевину. Направио солидан темељ да након 25. година сједне на владарску столицу полуписмени бравар који је скоро пуцао на српску војску и чинио злочине над циивилима у јужној Србији. Да ли прихватити кривицу срба или кривицу владајућих? Ипак владајућих! Што рече Његош: “ Онај на брду види више него ли онај под брдом“.

      Свиђа ми се