Београд

ВУЧИЋ: Обећавам да ништа више неће бити као што је било


ЛИДЕР СНС ИЗЈАВИО ДА ЋЕ НОВА ВЛАДА ДАТИ СВЕ ОД СЕБЕ ДА НЕ ДИРА ПЕНЗИЈЕ

05.04.2014. ФАКТИ

ВУЧИЋ

  • После седнице председништва СНС, најавио разговоре о влади са Пастором, Дачићем и Тадићем и – да ће бити формирана до 25. априла
  • Определили смо се за јачање приватног сектора, нове инвестиције, али и премештање великог броја људи из јавног у приватни сектор. Знам да су то непопуларне мере, да могу нашкодити рејтингу његове странке, али то ћемо чинити због будућих генерација
  • Нама су потребне реформе и на трошковној страни буџета, уследиће драматичне уштеде, при томе говорим о свему што људе са правом иритира, о томе да на дневнице у јавним предузећима потрошимо 40 милиона евра, али обећавам да ништа више неће бити као што је било

ЛИДЕР Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да ће нова влада бити формирана у најкраћем року и да ће њен задатак бити спровођење структурних реформи.

„То значи да ћемо водити политику добру за младе генерације, а није добра за будући резултат наше странке на неким наредним изборима“, рекао је Вучић после седнице Председништва СНС о формирању будуће владе.

„Коначни резултати избора саопштени су 24. марта и ми ћемо испунити обећање да Владу формирамо у року краћем од месец дана“, изјавио је Вучић.

„Пред Владом су озбиљни задаци, следе драматичне уштеде у јавном сектору и агресивно јачање приватног сектора.“

Вучић је изјавио да ће политика будуће владе бити политика агресивног запошљавња и јачања приватног сектора, да ће скупштина и влада бити формиране како је и обећано након избора, те да ће о персоналним решењима разговоре обавити наредне седмице.

„Приватни сектор ћемо подићи драматично, а у програму будуће владе биће три дела структурних реформи.“

„То подразумева да до краја јуна буду донети сви најважнији реформски закони, попут закона о раду, стечају, приватизацији, осигурању, планирању и градњи, канцеларији за брзе одговоре, као и 13 закона из области правосуђа.“

„Други део структуралних реформи биће решавање проблема у предузећима у реструктурирању, што подразумева да ћемо довести инвеститоре где год то буде могуће, а трећа област, у којој се очекују највеће промене, јесте драматична промена односа и понашања свега што се збива у јавним предузећима.“

„Где год се покаже да руководеће структуре у тим предузећима нису способне – ићи ће се у приватизацију, биће драматичних смањења броја запослених, јер хоћемо да изградимо здраву и добру привреду која ће нашој деци обезбедити будућност“, навео је Вучић.

За наредну седмицу најавио је разговоре са свим релевантним политичким учесницима у Србији, а разговараће се пре свега о плану и програму владе и о томе шта је неопходно да се уради.

„О ономе што су наши циљеви, водићемо политику која је добра за будуће генерације, али која никако није добра за изборни резултат наше странке на следећим изборима“, навео је Вучић.

Истакавши да ће што су обећали бити и испуњено, Вучић је додао да то не значи мед и млеко већ подразумева тешке реформе.

„Нама су потребне реформе и на трошковној страни буџета, уследиће драматичне уштеде, при томе говорим о свему што људе са правом иритира, о томе да на дневнице у јавним предузећима потрошимо 40 милиона евра, али обећавам да ништа више неће бити као што је било“, изјавио је Вучић.

„Нисам у стању да издржавам 100 људи који ништа не раде, ево урадите то ви ако умете, а ја не умем и нећу то да радим и то због будућих генерација, а с друге стране – ниједан човек који добро ради свој посао неће добити отказ у јавним предузећима, био је одговор Вучића на питање новинара о отпуштању у том сектору.“

Реформа јавног сектора, иначе, према његовим речима, окосница је будућег програма владе, за шта је лидер СНС данас добио подршку Председништва своје странке, али и затражио подршку грађана.

„На другој страни то значи јачање приватног сектора, нове инвестиције, али и премештање великог броја људи из јавног у приватни сектор“, навео је Вучић, додајући да зна да су то непопуларне мере, да могу нашкодити рејтингу његове странке, али да то чини због будућих генерација.

„Ми хоћемо да се понашамо као озбиљни људи, да омогућимо реалну будућност за нашу децу, морамо да радимо агресивно и енергично, борићемо се, а прихватићу сваку идеју и од људи с којима ћемо разговарати у данима који долазе, мада до сада нисам чуо ни једну“, изјавио је Вучић.

Вучић је најавио да ће Влада бити формирана 24. или 25. априла, да може имати највише 19 чланова, али да може бити и мања и да од понедељка почиње разговоре са странкама које су прешле цензус на изборима.

Он је рекао да ће најпре у понедељак разговарати са Иштваном Пастором, у уторак са Ивицом Дачићем, те да ће позвати на разговор и НДС, али то не значи да ће бити коалиције.

Вучић је изјавио да нова резолуција о Косову и Метохији није била тема на данашњем састанку председништва СНС, додавши да ће се он и даље бавити договорима у Бриселу, као и да дијалог иде својим током.

Вучић је напоменуо и да ће нова влада дати све од себе да пензионерима не дира пензије.

Танјуг

1 reply »

  1. Čim je rekao da će dati sve od sebe da me dira penzije, budite sigurni da će ih itekako dirati i da će smanjenje biti drastično. Zaista ne želim da se obistini moje predviđanje, ali svaki put kad je rekao da će dati sve od sebe da se nešto ne desi, to se desilo a on je posle objašnjavao kako nije moglo bolje….

    Свиђа ми се