ДЕШАВА СЕ...

Украјина из часа у час… НАТО активира сарадњу са Украјином – Екстремисти Десног сектора прете Авакову „осветом за смрт вође Музичка“


КРИЗА У СВЕТУ: Украјина из часа у час… (фото/видео) 21

25.03.2014. Глас Русије, Восток.рс, Факти, агенције

18:20     НАТО активира сарадњу са Украјином – НАТО не подржава идеју изолације Русије због догађаја на Криму, али ће се односи алијанса са Москвом разматрати на министарском састанку НАТО 1-2. априла, изјавио је шеф информационог бироа НАТО-а у Москви Роберт Пшел.
Истовремено, он је изјавио да алијанса са Украјином, напротив, планира да интензивира сарадњу. „Ми ћемо укључити Украјину у још већи број програма и вежби, развијаћемо политички дијалог. Ми ћемо давати подршку, без обзира што Украјина није чланица НАТО“, рекао је Пшел.

Ukraina-NATO

16:20     Парламент Украјине није прихватио оставку Турчинова – Парламент Украјине у уторак није изгласао оставку „председника“ Раде Александра Турчинова.
Нешто раније у уторак лидер партије „УДАР“ Виталиј Кличко је изјавио да парламент може размотрити питање оставке председника парламента. Међутим, није дошло до гласања у Ради.

Касније, у току заседања Раде,Турчинов је рекао да сам иницира своју оставку како би се избегле све даље спекулације.

За оставку председника парламента су гласала само два посланика, а потребно је најмање 226 гласова да би оставка била прихваћена.


15:50     
Прихваћена оставка в.д министра одбране Украјине – Парламент Украјине је у другом покушају прихватио оставку вршиоца дужности министра одбране Игора Тењуха.
Нешто раније посланици Врховне раде нису прихватили оставку Тењуха. За оставку в.д. министра одбране је гласало 197 посланика, а потребно је минимум 226 гласова.

15:20    
Турчинов предложио смену министра одбране Украјине – „Председник“ Врховне раде, „вршилац дужности председника Украјине“, Александар Турчинов је регистровао нацрт резолуције о именовању генерал-пуковника Михаила Коваљова за вршиоца дужности министра одбране земље.
Вршилац дужности министра одбране Украјине адмирал Игор Тењух је 25. марта изјавио у Врховној ради да даје оставку. Рада није прихватила његову оставку. 197 парламентараца је гласало за то да он и даље врши функцију министра одбране.

13:18 Карзај подржао присаједињење Крима Русији

ПРЕДСЕДНИК Авганистана Хамид Карзај изјавио је да он поштује „слободно изражену вољу становника Крима“ да се прикључе Русији. Још је додао: „Крим је ушао у састав Руске Федерације после референдума на којем је његово становништво одредило своју будућност“.
Американци су на ово одреаговали одмах и на начин који им је једино преостао. Портпарол Пентагона,  адмирал Џон Кирби, изјавио је да САД сматрају одлука председника Авганистана да подржи присаједињење крима Русији „сигурно неће помоћи разрешењу ситуације око Украјине“.
„Наравно, он може да има своје лично мишљење. А став САД и наших партнера из NATO jесте да је Русија несумњиво нарушила своје међународне обавезе и територијалну целовитост Украјине“ – нагласио је Кирби.
Карзај, коме ускоро истиче мандат, готово да је прешао у отворену конфронтацију са Американцима. А још одбија да са Вашингтоном потпише споразум који би омогућио Пентагону да у тој земљи остави мањи војни контигент и након повлачења NATO крајем 2014. године.

100514-A-9506L


 12:50     „Десни сектор„ ће се осветити вршиоцу дужности министра унутрашњих послова Украјине – Украјинскa екстремистичка група „Десни сектор“ је саопштила да вршиоца дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсенија Авакова сматра одговорном за смрт озлоглашеног припадника радикалне милитантне групе Александра Музичка и да ће га осветити.
„Ми ћемо се осветити Арсенију Авакову за смрт нашег брата,“ рекао је у Ровну координатор „Десног сектора“.
„Убиство Сашко Билија [његово ратно ратно име ] је атентат по налогу министра. Музичко никада није добио никаква обавештења у вези кривичних дела и никада није позван нигде.“

Представници „Десног сектора“ саопштавају да је верзија МУП-а о Музичковој смрти чиста лаж.“ Они тврде да је озлоглашени милитант имао везане руке, те тако не би могао да пуца назад на полицију.
Екстремистичка група није прецизирала како ће тачно да освети смрт свог вође.

56506_vest_muyicko

12:20     Русија заинтересована за даљу сарадњу са Г8 – Русија је и даље заинтересована за сарадњу са партнерима из G8, укључујући и контакте на највишем нивоу, изјавио је прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков.

„Руска страна је и даље спремна за такве контакте на свим нивоима, укључујући и највиши. Ми смо заинтересовани за те контакте“, рекао је Песков у уторак поводом одлуке, коју је у Хагу донела G7, а односи се на прекид учешћа у формату G8.

Песков је рекао да „смо ми увек били за доследан развој односа у свим областима са нашим партнерима, како на Истоку, тако и на Западу“.

 

10:50     Лавров: Русија не зависи од Г8 – Русија није везана за формат Г8 , а о свим великим светским проблемима може се расправљати на другим местима, као што је Г20, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Г8 је неформални клуб, никоме се не дају чланске карте и нико не може протерати чланове“, рекао је Лавров на конференцији медијима у Хагу . „Ако наши западни партнери верују да је овај формат себе исцрпео, нека буде тако. Ми се не држимо и не зависимо од њега.“
„Генерално говорећи, постоје и други формати за разматрање многих питања, укључујући и Савет безбедности УН, на Блиском истоку квартет П5 +1 о иранском нуклеарном проблему „, рекао је Лавров новинарима.

Министар се осврнуо и на раније извештаје с обзиром да Аустралија не позива председника Владимира Путина на састанак Г20 у новембру, који ће се одржати у Бризбејну.
„Г20 није основан од стране Аустралије, која је изразила предлог да не позове Русију на састанак. Направили смо формат сви заједно „, рекао је Лавров.
У оштром контрасту са лидерима Г7, успешне економске нације су изразиле снажну подршку Русији и њеном председнику.

Министри из Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке ( БРИКС ) састали су се на маргинама нуклеарног самита и издали су заједничко саопштење, у којем су између осталог изразили забринутост због изјаве министра спољних послова Аустралије да би председника Путина требало спречити да присуствује самиту Г20.
У међувремену, лидери Г7 – Канада , Француска , Немачка , Италија , Јапан , Велика Британија и САД- такође имају заседање у Хагу. Према медијима, украјинско питање је главно на дневном реду.

56500_vest_lavorv21

09:30     Јапански министар се залаже за учешће Русије у Г8 – Влада Јапана се залаже за поновно учешће Русије у G8, после решавања проблема, који сада постоје због Украјине. То је у Токију изјавио министар за обнављање економике Акира Амари.
Према његовим речима, Русија је важан играч, који утиче на светски поредак и он би волео да се она врати у G8, када реши проблеме на које сада указује светска заједница. Министар је рекао, да овакве санкције према Русији незнатно утичу на економију Јапана. Међутим, он није искључио да би ескалација конфликта могла да утиче на трговину међу двема земљама.

07:40     Кримски „Беркути“ ће задржати име у саставу МУП-а РФ

07:20     Убијен лидер „Десног сектора“ Александар Музичко у Украјини – Један од лидера радикалног екстремистичког покрета „Десни сектор“Александар Музичко је убијен у ноћи на 25. март, у украјинском граду Ровно. На телу лидера украјинских радикала су пронађене прострелне ране, а одећа на њему је поцепана. Активисти „Десног сектора“ тврде да су се убице најпре увериле да он не носи панцирни прслук, а онда су му пуцали у срце. Истражни комитет РФ је почетком марта подигао је оптужницу против Александра Музичка, који је осумњичен за тероризам према руским војницима за време рата у Чеченији.

ФБР ЧЛАНАК: * ЛИКВИДИРАН УКРАЈИНСКИ НАЦИСТА МУЗИЧКО КОЈИ ЈЕ ЈАВНО ТУКАО ТУЖИОЦА И РАТОВАО У ЧЕЧЕНИЈИ !

***

Украјина: Западни фронт

Украјина: Западни фронт

Осим Русије, са Украјином се граничe Белорусија, Пољска, Словачка, Мађарска, Румунија и Молдавија. Шта очекује украјинске националисте на Западу?

Украјина. 22. јануар. Како је изјавиио у Лавову бивши посланик Раде Ростислав Новоженец: Ми смо изгубили многе традиционалне територије Украјине које су припале Пољској и Белорусији… Изгубили смо Придњестровље и Јужну Буковину, која је данас у Румунији. А лидер УНА-УНСО Јуриј Шухевич је додао: Још ни из далека све етничке територије нису окупљене заједно. Тада ће бити права Саборност када окупимо оне украјинске територије које су сада ван граница Украјине.

Како окупити? Према речима националиста, дипломатским путем. Али тек у Европи неће успети формирање етнички чисте државе. Неће дозволити ни закони, ни суседи. Које земље улазе у списак суседа?

Пољска. Званично Пољака је у Украјини 144000. 1944-1946. године између СССР и Пољске десила се размена становништва: Пољаке су преселили у Пољску, а Русе, Белорусе, Литванце и Украјинце у СССР. Насилно исељавање скоро пола милиона Украјинаца изазвало је мноштво жртава за које се Пољска Украјини извинула. Са своје стране, на пролеће-лето 1943. годне у дејствима УПА-ОУН(Б) које су решиле да протерају локалне Пољаке из Украјине, на Волини је погинуло преко 50 хиљада људи. Ови догађаји су добили у историји назив Волински покољ.

Према попису из 2001. године, 71% Пољака у Украјини као матерњи језик навело је украјински, само 13% пољски. Зато незванично у Пољској сматрају да је у Украјини око милион и по Пољака. Низ пољских политичара са тим у вези изјављује о историјској неправди – губитку источних области. Земља постепено открива „своје“ – у Украјини такозвану Карту Пољака добило је већ преко 60000 људи.

Мађарска. У Уставу Мађарске стоји: Мађарска, руководећи се идејом јединства мађарске нације, сноси одговорност за судбину Мађара који живе ван њених граница. У Закарпатју живи преко 150000 Мађара. Мађарски националисти званично траже територијалну аутономију и свој изборни округ у Закарпатској области Украјине. Незванично изјављују да Мађарима треба да припада читаво Закарпатје.

Молдавија. Изјава бившег шефа службе за информисање и безбедност Молдавије Анатола Плугаруа: Молдавија је лишена изласка на Црно море на југу, исконско молдавске Черновицке области на северу, територија на левој обали Дњестра, градова Балта, Хотин, Измаил, Килија, Акерман (сада Белгород-Дњестровски) са становништвом од 200000 људи. Укупно Украјини је „поклоњено“ 96 насеља на преко 10000 квадратних километара молдавске територије са пола милиона становника.

Румунија. Румуна је у Украјини преко 150000. 1940. године у састав Украјине ушли су Северна Буковина и Јужна Бесарабија који припадају Румунији. Сада је то Черновицка област и јужни део Одеске области. 1991. године румунски парламентарци су позвали владе земаља које су признале независност Украјине да не шире ово призанње на румунске територије. Касније је Румунија признала независност Украјине.

Закон О репатријацији пружио је могућност да се добије румунски пасош становницима свих територија које су икада биле у саставу Румуније. Румунске пасоше добило је већ преко 100000 становника Украјине. А лидер партије Велика Румунија Коренлиу Вадим Тудор још 2010. је изјавио: Потписавши са Украјином споразум о границама, Румунија је имала у виду да је сама Украјина незавршен пројекат, што значи да је све могуће.

Тако на путу у Европу украјинске националисте очекује не само обједињење свих исконских територија. Њихови активни суседи имају програмски минимум – у случају зближавања са Европом направити у Украјини националне аутономије. И по законима ЕУ он не само да је остварив, већ и сасвим законит. Тим пре што по признању истог посланика Новоженца, „правих“ грађана Украјине за сада је свега 58%.

***

Обама допутовао у Европу да спасава „пројекат Украјина“

Обама допутовао у Европу да спасава „пројекат Украјина“

Председник САД започео је 24. марта скоро седмодневну турнеју по Европи, у току које ће боравити у Амстердаму, Хагу, Бриселу, Ватикану, Риму и затим ће путовање завршити посетом Саудијској Арабији.

У Вашингтону нико не крије „украјински вектор“ турнеје: Бела кућа треба да спасе пројекат „одсецања Украјине“ од Русије, који је после придруживања Крима Русији 18. марта кренуо сасвим другим путем од оног који су планирале САД. Неки аналитичари у САД чак не искључују неочекивану посету Обаме Кијеву. Како би се потврдио имиџ законитости мајданског кабинета.

Ако је судити по ономе што је већ рекла Бела кућа и Стејт Департмент, антируске реторике ће бити више него довољно. Највећу ерупцију можемо очекивати 26. марта, када ће Обама иступити у Бриселу са програмским геополитичким говором. У главном граду Белгије ће бити одржан самит ЕУ-САД и састанак са генералним секретаром НАТО-а. Обама ће такође учествовати у самиту о нуклеарној безбедности у Хагу и хитном самиту Групе седам. На њему ће поново покушати да прогура трговинске сакнције против Русије.

Од састанка у НАТО-у нико не очекује изненађења. Али ЕУ је друга ствар. Да гурне Европу у сакнције против Москве, а то је главни циљ читаве турнеја, Обами ће тешко поћи за руком. Европљани не желе да постану инструмент русофобске политике администрације, за коју, поред свега осталог, они треба да плате трговинским санкцијама против Русије.

Тешко је замислити да се Европа одлучи на трговински рат са Русијом, каже аналитичар Института за међународну економију и односе Наталија Калињина.

Данас је међународна економија прожета тако јаким везама да један корак у десно или у лево и све ће отићи у парам парчад. Зато разговори о санкцијама остају разговори. Углавном ће то бити политички притисак од стране САД, али реална економска сарадња између Русије и Европе ће остати.

У европској штампи за сада је више антируског него објективног. Али однос према дешавањима се све више мења. Данас је лист Индепендент објавио пред Обамину турнеју велики чланак бившег британског амбасадора у Русији од 2004. до 2008, сера Тонија Брентона. Њега никако не треба оптуживати за симпатије према Москви. Бивши амбасадор Њеног Величанства предлаже да се као неопозива чињеница прихвати спајање Крима са Русијом.

Брентон наводи све узроке увреда Русије према западу, како се он изражава, и реалне и умишљене (ту је проширивање НАТО-а на Исток, подршка чеченских сепаратиста, подршка русофоба Сакашвилија и подршка незаконите, полуфашистичке, русофобске владе у Кијеву и предлаже да се не плаши Москва, да се не ставља у изолацију, већ да се схвати и обнови дијалог.

Мада је Западу пошло за руком да постигне изузетно јединство поводом умерених санкција, такво јединство ће бити крајње тешко сачувати ако се померимо ка нивоу на којем ће наше сопствене економије осетити реалну бол… Украјина, чак без Крима, тако је јако везана за Русију (посебно преко рускофонског истока и руског гаса) да ни процват, ни управљање земљом не може да се постигне без помоћи Москве.

 

—————-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

* Говор Владимира Путина у Кремљу – чиста ИСТОРИЈА (комплетан превод)

* Украјина из часа у час…Тимошенко: Време је да се узме оружје и да се побију проклети Руси – Русија одговорила Канади санкцијама – Москва тражи од Кијева да осигура безбедност руских представништава – Сергеј Лавров о преговорима са Џоном Керијем (видео)

* ЛИКВИДИРАН УКРАЈИНСКИ НАЦИСТА МУЗИЧКО КОЈИ ЈЕ ЈАВНО ТУКАО ТУЖИОЦА И РАТОВАО У ЧЕЧЕНИЈИ !

* Човек од кога је Ангела Меркел “позеленела” – Др Грегор Гизи у Бундестагу изнео истину о двојним аршинима према Криму, Косову, Русији, Србији… (видео)

* “Бандеровска” слобода говора и медија (!?!): Фашисти из партије Слобода ушли у редакцију Првог канала, тукли директора и натерали да сам напише оставку!!! (ВИДЕО)

* Пресс, Ростов на Дону: Виктор Јанукович – НИКО НЕМА ПРАВО ДА ПОДРЖАВА РАЗБОЈНИШТВО И ДА ОДОБРАВА ДРЖАВНИ УДАР

* ПРАВО ЛИЦЕ УКРАЈИНСКЕ “ДЕМОНКРАТИЈЕ”- ЕВО КАКО ЈЕ ЗАПАДНО ПРИЗНАТИ ПАРЛАМЕНТ “ГЛАСАО” (ФОТО)

* Мобилни ПВО системи могли су бити украдени у току превирања у Украјини

* КАКВЕ ИМА ВЕЗЕ ТАЈНИ АМЕРИЧКО ГРУЗИЈСКИ САМИТ ИЗ 2007 СА ДЕШАВАЊИМА У УКРАЈИНИ (ФБР ексклузива

* ЕКСКЛУЗИВНО на СРБском ФБРепортеру – Транскрипт са прес конференције са Председником Русије Владимиром Путином

* Мајданске преваре: Када Јевреји марширају под Кукастим Крстом …

* Ексклузивно – превод одлуке кримске скупштине о уласку у састав Русије

* Игор Војиновић: УКРАЈИНА ЈЕ РУСИЈА