ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Нека се злочинац не нада да ће избећи Суду Божијем – молитва за жртве погрома 17. Марта 2004. и беседа оца Евтимија(почетак беседе од 8:35)

Из беседе Протосинђела Евтимија, настојатеља манастира Светог Саве у Жеровници на северу Косова и Метохије
(Епархија рашко-призренска у егзилу):


„Нека се злочинац не нада да ће избећи Суду Божијем ако је избегао суду своје савести и суду земаљском. И, насупрот њему, нека не мисли праведник да ће његово трпљење или правда или дела учињена по Богу бити заборављена и ненаграђена.“ (Свети Владика Николај)

Оно што нам даје праву утеху, наду да истрајемо све ове погроме, није ово једини погром у нашој историји, није можда ни последњи, али ми имамо оно што је лек за све те наше ране, то је вера наша православна и живот по вери. Ми смо дужни да се сећамо наше браће и сестара, да се сећамо овог погрома наше Цркве, наше Државе, наше историје, наших споменика, наших гробаља и свега онога што се нашло на удару ових шиптарских злочинаца.

Ето, да се сетимо наших греха, јер све је Бог ово допустио због грехова наших, али да видимо и какав народ је пустио на нас, који је само за два дана могао да уништи толике Божје храмове и светиње, незапамћене у историји рода људског и у свим неким кризним ситуацијама, то је тај незапамћен злочин. Зато, у овај дан кад се сећамо душа наше браће и сестара, да се сећамо и погрома наше Цркве и да се сећамо борбе нашег епископа Артемија, праведне борбе и против самих виновника ових злочина и против оних који су намеравали да обнављају те цркве и манастире, а што није било благословено јер, по речи нашег епископа, они који су их порушили не могу да их обнављају, да се направе праведни пред светом.

И данас, на жалост, видимо да и србска Црква и Држава сарађују тесно и срдачно са овим истим злочинцима и мирне душе данас се моле за оне који су виновници овог погрома. Какво лицемерство, каква недоследност, каква контрадикторност! Ми јесмо у прогону, ми јесмо у скромном положају, али нам је савест мирна да ствари назовемо правим именом и да не продамо веру за вечеру и крсте за масне прсте, него да можемо да мирне душе и мирне србске савести останемо на бранику, како вере, тако и отаџбине и србства и Србије.

Нека Бог помогне да истрајемо и да одржимо оно што смо дужни да одржимо како бисмо нашли милост од Бога, како не бисмо одступили са пута Божјег и са пута србског. Амин, Боже дај! Нека им Господ упокоји душе у Царству Небеском.“

Транскрипт: КиМ Цвејић
Видео: Срби на окуп

1 reply »