Блиски Исток

Русија: НАТО помаже повећање производње авганистанског хероина


Руски „цар“ дроге је у среду оптужио САД и њене НАТО савезнике да помажу велики пораст производње хероина у Авганистану.

06.03.2014. Магацин.орг

Фото: Амерички војник проверава поље мака у авганистанској области.

Фото: Амерички војник проверава поље мака у авганистанској области.

Виктор Иванов из руске Службе за контролу дроге каже да су НАТО снаге директно одговорне за повећање култивације наркотика у Авганистану.

Он је такође истакао да су трупе под вођством САД у ствари помогле катастрофални талас, одбијајући да проверавају тамошње пољопривреднике.

Према Комитету за иностране послове америчког сената Конгреса САД, Вашингтон нема стратегију борбе против наркотика пошто се међународне трупе повуку из земље„, рекао је Иванов на састанку Државног комитета за борбу против дроге у Москви.

Примедбе пристижу јер су земље широм света директно погођене недавним узлетом нарко-производње Авганистана. Ситуација ће се вероватно погоршати настојањима да стране трупе тамо остану још неколико година, после 2014 као рока за повлачење страних снага.

Наркоманија годишње однесе 100 000 живота у Русији, према руској Федералној служби за контролу дроге.

Раније у јануару, руски амбасадор у Авганистану Андреј Аветисјан је оптужио међународну заједницу за недовољан рад да се преокрене ток алармантног тренда.

Трговина наркотицима у Авганистану је цветала под влашћу талибана који су део својих фондова пунили кроз уносан бизнис са дрогом.

Међутим, извештаји Уједињених нација показују да су производња наркотика и кријумчарење дроге порасли после инвазије на Авганистан 2001, инвазије коју су предводиле САД.

Гајење опијума у целом Авганистану је од 2001 порасло за преко 4 400 одсто. Под НАТО снагама предвођеним Америком, Авганистан је постао највећи светски произвођач опијума са 93 одсто од укупне светске производње.

Аналитичари верују да ће, када се буде писала историја деловања САД у Авганистану, прљави ангажман Вашингтона у трговини дрогом и његов савез са наркобосовима и ратним злочинцима бити једно од најсрамнијих поглавља.

Извор: presstv
Превео: Александар Јовановић