ДЕШАВА СЕ...

ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ: Олимпијски комитет Србије – Дивац, Тасовац и ћирилица


ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ: Олимпијски комитет Србије – Дивац, Тасовац и ћирилица

Видели смо како је Русија спортску манифестацију „Отварање 22. зимских олимпијских игара“ искористила за промоцију свог националног писма и своје културе. Члан „Чувара ћирилице“ је питао ОКС („Српски“ олимпијски комитет) на Фејсбуку, зашто не користе ћирилицу.
(Члан је своје име имао на енглеском, јер се дописује и са странцима)
Ево одговора ОКС и одговора на одговор…

17.02.2014. електронском поштом ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ

окс 4

***

Poštovani …,

Hvala Vam što pratite Olimpijski tim Srbije i aktivnosti naših sportista. Zapravo nemamo odgovor na Vaše pitanje, jer ne smatramo da je važno koje pismo koristimo (obzirom da su i latinica i ćirilica zvanična pisma Republike Srbije). Molimo Vas da imate u vidu da je Olimpijski komitet Srbije organizacija koja predstavlja Srbiju u međunarodnim okvirima i da u najvećoj meri sarađujemo sa međunarodnim organizacijama, pa prevashodno koristimo latinicu. Pretpostavljamo da iz istog razloga (verovatno imate i prijatelje na FB koji su stranci) i vi svoje ime na FB profilu pišete latinicom.

U nadi da ste zadovoljni odgovorom,

Sportski Vas pozdravljamo,
Olimpijski komitet Srbije

***
Хвала на брзом одговору …

Mоје није да судим и осудим већ да Вас на неки начин обавестим како наши људи гледају на поједине ствари да би сте исте такође прилагодили / поправили у будућности. Моје име јесте на латиници али ја не наступам у име нације већ у своје име. Овај део око закона језика и писма можете погледати овде у уставу Републике Србије

Срдачан поздрав и велико хвала за брзи одговор

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije

Језик и писмо
Члан 10.

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.

***

окс 1

окс 2

Да ли су плакати у Србији о нашим српским олимпијцима и учешћу на 22. олимпијаду у Сочију намењени Србима у Србији – „међународни оквир“, па Срби у ОКС не користе своје писмо и азбуку већ „латиницу“ намењену странцима у Србији?

Можда нисмо упознати да смо „међународно“ већ подељени?
окс 6

Отварање изложбе на међумрежи, плакатима у организацији ОКС-а – исто без ћирилице.

окс 8
Отварање изложбе у Дому омладине у организацији ОКС-а: наметање латинице?

окс 9
Представљање Олимпијског тима Србије у Београду (Загребу?), исто без ћирилице.
окс 7
На интернету, Фејсбуку, плакатима, транспарентима, отварањима – свуда ОКС без ћирилице?

окс 5
ОКС „каже“ да су оба писма наша? Кад су последњи пут користили нашу ћирилицу? Зашто све манифестације у којима учествује ОКС нема ћирилице? Да ли ОКС и даље следи забрану коришћења ћирилице из времена НДХ?

НДХ О ЋИРИЛИЦИ
Законска одредба о забрани ћирилице од 25. априла 1941. године, на територији Независне Државе Хрватске (НДХ).

ЗАКОНСКА ОДРЕДБА НДХ О ЋИРИЛИЦИ
Да ли нам то ОКС мења веру и свест шта је наше а шта њихово, као што су то хтели и што данас раде наши окупатори?

Или ону од пре 100-ак година, из времена окупације Аустроугарске?

Видели смо како је Русија спортску манифестацију „Отварање 22. зимских олимпијских игара“ искористила за промоцију свог националног писма и своје културе.

Да ли се ОКС то боји своје ћирилице и своје традиције? Шта је Министарство културе и министар Тасовац предузео поводом овога. Исту „грешку“ смо направили и пре две године у Лондону. И тада на разне апеле разних удружења за заштиту ћирилице није било одговора. Кад ће их бити? Само пред изборе?

Чувари ћирилице

2 replies »

  1. Вратимо се на данашњицу. Све институције Србије које крше Устав користећи латиницу као писмо јесу просуташки орјентисани (намјерно или не, свеједно) и намјерно или не подржавају вуковарски покрет против ћирилице. Ту се не смије дозволити да противници ћирилице у Србији праве дисолуцију због две државе и да они немају као ништа са Вуковаром. Принцип је исти из различитих углова. Дакле прозвати све оне у Србији који крше Устав да су протагонисти покрета из Вуковара на подручју Србије.Не треба се либити па то обзнанити јер многи срби се неће пробудити без шамара.

    Свиђа ми се