АКТУЕЛНО

Какве везе има ФБ са протестима у БиХ?


Какве везе има ФБ са протестима у БиХ?

08.02.2014.

На ФБ је основано неколико страница које „прате“ немире у више градова у Федерацији БиХ. једна од њих је страница под називом SVI NA ULICE која (сасвим случајно?) има заштитни знак у облику песнице  који је иначе веома познат из многих „обојених“ револуција.
Друга од њих, за коју многи сматрају да је организатор протеста, је ФБ страница UDAR, која, гле чуда, опет има заштитни знак – песницу!
Преносимо вам неке од карактеристичних порука са тих ФБ страница на основу којих се може што-шта закључити о намерама које стоје иза ових протеста. Неке од порука су изазвале забринутост у Републици Српској и стрепњу од ширења немира, па су се на ФБ појавили овакви апели:

„БРАЋО ОНИ СПРЕМАЈУ СУТРА НАПАД НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

МОЛИМ ВАС ШИРИТЕ ОВО ЈЕР ИМА ЉУДИ У РС КОЈИ ДАЈУ ПОДРШКУ БАГРИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ!“

BIH poziv na protest

***

ШТА ПИШЕ НА ФБ СТРАНИЦАМА КОЈЕ „ПРАТЕ“ ПРОТЕСТЕ?

Svi na ulice0

Svi na ulice 2 Svi na ulice 4  Svi na ulice1 Svi na ulice3

pravila

Udar0 Udar 3Udar5

Udar 6  Udar1 Udar2

Udar4

ШТА СУ ЊИХОВИ ЗАХТЕВИ?

(Преузето са ФБ странице UDAR)

 

I KONGRES BOSNJAKA SVIJETA TRAZI OD SKUPSTINE BOSNE I HERCEGOVINE POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BiH

20. novembar 2011

Upuceno:

Republika Bosna i Hercegovina

Parlamentarna Skupština BiH, Sarajevo

P R O G L A S

Kongresa Bošnjaka Svjeta za povratak jedinog legalnog Ustava Republike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH

KONGRES BOŠNJAKA SVJETA (KBS) prikljucuje se patriotskim organizacijama koje zahtijevaju povrat Ustava BiH iz 1992 godine, koji niti jednom odlukom Parlamentarne Skupštine BiH nije derogiran i shodno tome je još uvijek važeci. Iza ovog zahtjeva, koji je vec ranije objavljen u javnosti stoje clanice KBS iz 21 zemlje Svijeta jer smatraju da je nepoštivanje legalnog Ustava BiH, i stalni pokušaji njene destabilizacije, dovelo zemlju u stanje duboke krize i nefunkcionalnosti.

(…)

Za Bosance i Hercegovce postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država, BiH, a dejtonska tvorevina tzv. Republika srpska postoji samo kao dio nelegalnog, oktroiranog Dejtonskog ustava iz Aneksa 4. Cilj agresije i genocida protiv gradjana Republike Bosne i Hercegovine je bio stvaranje etnicki ciste Velike Srbije na racun teritorije Republike Bosne i Hercegovine. Zakonitost i pravda u slucaju Bosne i Hercegovine ce biti ostvarena samo tako što ce izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ratom ostvarili kao svoj cilj. Na osnovu Internacionalnog prava i gradjanskog prava, sve što je steceno na ilegalan nacin ne može biti priznato kao legalno.

Medjunarodna zajednica je prihvatila slobodnu volju gradjana Bosne i Hercegovine izraženu referendumom od 1. marta 1992. godine i priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu.

Medjunarodni Sud pravde je 26. februara 2007. godine svojom pravosnažnom presudom u slucaju Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore presudio: „Da je Srbija prekršila obavezu da sprijeci genocid na što je bila obavezna na osnovu Konvencije o sprecavanju i kažnjavanju zlocina genocida, koji se odnosi na genocid pocinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.” Sud je utvrdio da su genocid pocinile vlasti i institucije tzv. „Republike Srpske”, posebno Vojska (VRS) i Policija (MUP) tzv. „Republike Srpske…“, i pod tim uslovima je usvojen Anex IV, tzv. Dejtonski Mirovni Sporazum.

Presuda Medjunarodnog suda pravde je nadredjena svim ustavnim aranžmanima koji se danas nude žrtvama agresije i genocida ukljucujuci i Aneks IV Dejtonskog sporazuma. Dejtonski ugovor je prihvatljiv kao mirovni sporazum, ali je njegov Aneks IV, prema Povelji Ujedinjenih Nacija (UN), Medjunarodnom pravu, Medjunarodnom ugovornom pravu, kao i Ustavu Republike BiH nelegalan – te ga poslanici Skupštine Republike BiH, cak i pod pritiskom agresije, nisu nikada ratificirali.

(…)

Zbog toga KBS u ime svih Bošnjaka, onih u BiH i onih koji žive raseljeni po cijelom svijetu, na svih pet kontinenata, traži od Ustavne Komisije da svim demokratskim i zakonskim sredstvima hitno pokrene proceduru za vracane jedinog legalnog Ustava – Ustava medjunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Svijeta poziva sve gradjane države Bosne i Hercegovine, sve organizacije i zajednice u dijaspori da se okupe u Patriotski blok i da se bore svim legalnim sredstvima za povratak Ustava Republike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prim. Dr. Muhamed Saracevic

Predsjednik UO KBS,

Seattle, USA

Muris Pozderac, Prof.

Generalni Sekretar UO KBS,

Sarajevo , BiH

1 reply »