ДЕШАВА СЕ...

Додик – Поносан сам на грађане Српске, који нису насели на провокације и дозволили да се немири из Федерације БиХ пренесу у Српску


ДОДИК: Полупаће пола Федерације БиХ само да дестабилизују Републику Српску

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ПОНОСАН ШТО ГРАЂАНИ РС НИСУ НАСЕЛИ НА ПРОВОКАЦИЈУ СА БОШЊАЧКИМ „ПРОЛЕЋЕМ“

08.02.2014 Факти
Milorad-Dodik1Милорад Додик

ПОНОСАН сам на грађане Српске, који нису насели на провокације и дозволили да се немири из Федерације БиХ пренесу у Српску – рекао је Милорад Додик агенцији Срни. 

„Очигледно је да само економски и социјални проблеми у ФБиХ нису запалили зграде три кантоналне владе, већ је реч о политичком пројекту који би требало да ескалацију догађаја из ФБиХ на неки начин трансферише према Републици Српској“, рекао је председник РС.

Он је најавио да ће то управо бити и једна од главних тема његовог сутрашњег састанка са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, у којем ће учествовати и председник СДС-а Младен Босић.

„Док сам боравио у Русији, телефоном сам се чуо са господином Вучићем и тада смо се договорили да разговарамо о овој ситуацији. И у другим земљама у региону, па и у Србији, има социјалних проблема, али тамо нико не пали институције и све се покушава решити на миран и коректан начин. То је оно што и Српска треба да чини“, истакао је Додик.

Он је подсетио да руководства Српске и Србије имају редовну комуникацију о свим важним питањима, подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, па је разумљиво да има интереса и за развој ситуације у БиХ.

„Ми смо још раније упозоравали на потребу да Србија буде више укључена као потписница и у том контексту и видим сутрашњи састанак“, рекао је Додик.

Напоменувши да ће се на састанку са Вучићем више причати о ситуацији у ФБиХ него о Српској, Додик је оценио да је у Федерацији БиХ последње четири године потпуно изгубљена контрола власти и ситуација ни по чему не личи на стабилност коју има Република Српска.

„Наравно да постоје у Српској и они који кратко виде и који су говорили да Српској не прети никаква опасност, а један од њих је и Босић“, рекао је Додик, додавши да нема никакав коментар на то што ће лидер СДС-а бити на сутрашњем састанку у Београду, али да га радује ако код њега постоји отклон од онога што је СДС упорно говорио – да Српској не прети никаква опасност.

Он је у том погледу истакао да последња дешавања у Федерацији БиХ потврђују да се проблеми покушавају пренети у Српску.

„Свака дестабилизација институција Републике Српске апсолутно директно утиче на дестабилизацију саме Републике и мислим да се то могло најбоље видети у јучерашњем наступу (лидера СДП-а БиХ Златка) Лагумџије, који вапи да се у Српској нешто деси“, рекао је Додик.

Он истиче да је то најбоље сведочанство о ономе што се упорно говорило, а то је да ће се „полупати пола ФБиХ само да се изазове дестабилизацију и у Српској“.

„То је њима главни и дефинитивни циљ и несумњиво је да је тај жал Лагумџије за проблемима у Српској и протестима видљиво исказан јучерашњом изјавом и потврђује да стоје и иза ових протеста“, упозорио је Додик.

Председник Српске је додао да се политика бошњачких странака огледа и у томе што њихови представници блокирају рад институција БиХ, конкретно сада Дома народа због предлога измена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

Према његовим речима, то показује да би Српска можда требало да донесе свој закон о тој области, а овај на нивоу БиХ прогласи неважећим на територији Републике. „Ми не смемо и нећемо дозволити да се понови случај регистровања за изборе у Сребреници“, поручио је Додик.

Напоменувши да и овај случај, у вези са законом о пребивалишту, показује да бошњачки политичари чине све да се криза пренесе у Републику Српску па да и ту дође до масовних окупљања и протеста, Додик је поручио да у Српској свако има право да на демократски и законит начин изрази незадовољство, али да се неће толерисати рушилачки походи.

„Желим да кажем грађанима Републике да смо одлучни да спречимо вандализам и хулиганство, и то неће проћи код нас. Ми смо године уложили да направимо стабилну Републику у безбедносном смислу и неће сада проћи никакви хулигани или неки страни плаћеници који покушавају да сада придобију пажњу јавности“, поручио је Додик.       

Осврћући се на ставове европских парламентараца, попут Дорис Пак и Јелка Кацина, који је рекао да је „протестима у Тузли БиХ кренула ка Европској унији“, Додик је поручио да Републици Српској не треба ЕУ ако су ставови попут Кациновог оно што она доноси.

„Видели смо и да Дорис Пак покушава неким изјавама и оценама да поправи себи углед пред бирачким телом пре избора за Европски парламент“, напоменуо је Додик у интервјуу Срни.