Биљана Диковић

ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (18)


ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (18)

За одговоре на три питања о тренутној политици актуелне партократије у Србији питали смо Србе из Србије, али и из дијаспоре, и те одговоре објављујемо као фељтон у наставцима…

Нисам експерт за уставна питања, али мислим да Народна скупштина нема право да уради такве уставне промене, односно да изведе „де факто“ државни удар путем промене уставног закона, без претходног расписивања референдума. То би наравно био покушај легализације потпуно нелегалног Бриселског споразума. Али, бојим се да властодржци и налогодавци из Брисела могу да се одлуче и на тај потез, рачунајући на „успех“, пре свега рачунајући на постојећу тоталну контролу водећих медија у Србији, и очигледну националну апатију… – Миодраг Новаковић, Србин из Канаде, власник и оснивач СРБског ФБРепортера

08.02.2014. за ФБР Биљана Диковић

Миодраг Новаковић, Србин из Канаде, власник и оснивач СРБског ФБРепортера
Миодраг Новаковић, Србин из Канаде, власник и оснивач СРБског ФБРепортера

1. Да ли су Србији потребни избори, који се иначе морају платити из буџета, односно од новца сиромашног србског народа у овом тренутку, и зашто?

Миодраг Новаковић: Ово је вероватно јединствени случају у свету да једна влада, која саму себе оцењује веома успешном и која је недавно реструктурирана са „експертима“- саму себе руши расписивањем ванредних парламентарних избора.
Очигледно је да је позадина свега овог нешто много озбиљније, а то је успостављање скупштинске двотрећинске већине, да би режим покушао да извде уставне промене у складу са плановима НАТО окупатора.

Додатни разлог је вероватно „болесна апсолутитистичка“ амбиција Александра Вучића да у себи обједини сву власт у Србији. У оба случаја, такве амбиције морају да буду заустављене свим институционалним, али и ванинстутуционалним средствима. Јер је питању голи опстанак српске нације и државе.

2. Да ли је ово расписивање избора сада, од стране владајућих партија само покушај да се “промене места и неподобни кадрови” уз промену правне регулативе, односно легализација прекршених чланова Устава Србије и измена у смислу правног признавања отимања Косова и Метохије као међународно признатог дела територије државе Србије?

Миодраг Новаковић: Као што сам већ напоменуо у претходном одговору, то и јесте позадина игре, укључујући уклањање Дачића и његових кадрова. Као што видимо урађена је и велика чистка у напредњачкој странци. Ту једноставно више нема места чак ни за „латентне патриоте“.

Дачић је одрадио свој посао, и сада стоји као препрека Вучићевим личним амбицијама, а могао би (пошто је делимично под утицајем Москве) да се супротстави формалном брисању Косова и Метохије из Устава Србије.
Зато он сад мора да оде, и то се све ради у сагласности са Бриселом.

3. Да ли ће тиме бити легализован као правно важећи Бриселски споразум и самим тим народном вољом “оверити” велеиздаја?

Миодраг Новаковић: Нисам експерт за уставна питања, али мислим да Народна скупштина нема право да уради такве уставне промене, односно да изведе „де факто“ државни удар путем промене уставног закона, без претходног расписивања референдума. То би наравно био покушај легализације потпуно нелегалног Бриселског споразума. Али, бојим се да властодржци и налогодавци из Брисела могу да се одлуче и на тај потез, рачунајући на „успех“, пре свега рачунајући на постојећу тоталну контролу водећих медија у Србији, и очигледну националну апатију.

Ипак, чак и да то „успешно“ изведу, нека будућа, демократски изабрана и национално одговорна скупштина и влада (националног спаса?) би по мени имали свако легално, морално и историјско право, да такве споразуме и уставне промене прогласе ништавним, узимајући у обзир околности под којима је до њих дошло…

избори СРБИЈА

* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (17)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (16)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (15)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (14)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (13)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (12)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (11)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (10)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (9)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (8)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (7)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (6)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (5)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (4)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (3)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (2)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (1)