Верска мржња

БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И МЕДВЕЂА: Бесплатна струја на југу Србије?!


БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И МЕДВЕЂА: Бесплатна струја на југу Србије?!

У општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа рачуне узима трећина од 20.400 власника струјомера, али потрошену електричну енергију плаћа само 1.700 породица

07.02.2014. Политика

Узалудна провера отвореног ормарића са струјомерима у Прешеву (Фото Т. Тодоровић)

Узалудна провера отвореног ормарића са струјомерима у Прешеву (Фото Т. Тодоровић)

Ниш – Ништа у Србији није тако јефтино, може се рећи такорећи џабе, као струја у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа. Сви потрошачи имају електричну енергију, а малтене нико је не плаћа.

На сваком кораку могу се видети необезбеђени ормарићи са струјомерима, бројила без пломби, врло често огољене жице под пуним напоном, каблови између водова на бандерама и породичних кућа, „дивљи“ и нестручно урађени директни прикључци, метални ормари на стубовима без вратанца и кључа. То је слика електричне мреже у овим општинама која говори само једно – струја се масовно краде и за то нико не одговара.

Годинама, можда и деценијама се зна да се на овом подручју губици мере милионима евра. И није се говорило о томе. Али, више неће бити ћутања и затварања очију пред огромним проблемом. Тачно се зна да су губици српске електропривреде на подручју ове три локалне заједнице чак 65 одсто, односно толики је проценат украдене од укупно испоручене и потрошене струје. Ту, међутим није крај јавашлуку који влада на југу Србије. Подаци који говоре о оној трећини количине струје за коју би се можда могло закључити да се регуларно користи су такође катастрофални. Наиме, електродистрибутивне организације у овом делу Србије успевале су да фактуришу потрошачима само 35 одсто утрошене струје. Али, ни то није могло да се наплати јер само минимални број потрошача схвата да је то обавеза и да се плаћање утрошене струје, као свуда у свету па и већем делу Србије, подразумева – каже Игор Новаковић, генерални директор ПД „Југоисток“.

На подручју Пчињског округа, чије је седиште у Врању, речено нам је, живи око 255.000 становника. У општинама Бујановац и Прешево око 65.000 становника, а у Медвеђи, која је у Јабланичком округу је нешто више од десет хиљада житеља.

У Медвеђи, Прешеву и Бујановцу рачуне је током претходне године од укупно регистрованих 20.400 струјомера преузимало свако треће домаћинство, или око седам хиљада регистрованих потрошача. Али, од тог броја утрошену електричну енергију плаћао је тек сваки четврти, односно само 1.700 власника струјомера. То је тек 8,5 одсто укупног броја потрошача. Нико од осталих не измирује своје обавезе – истиче Новаковић.

Уз дилему да ли држава Србије уопште функционише на овом подручју, потражили смо одговор да ли се нешто чини да се овај велики проблем реши. Једино смо сазнали да је после утврђивања незаконитог коришћења електричне енергије – крађа струје и илегалних прикључака, у првих десет месеци претходне године поднето 1.520 кривичних пријава. Судови су решили 119…

Приликом обиласка три општине на југу Србије руководиоци „Југоистока“ боравили су и у Великом Трновцу, најпознатијем селу на Балкану по кријумчарењу и дистрибуцији хероина и других дрога у европске земље и свет. Ситуација је била као и у свим другим местима и селима са већинским албанским становништвом – ни из једног димњака на кућама се не вије дим иако је температура била „у минусу“. Сви се греју на струју која се уредно испоручује и не искључује онима који је не плаћају.

Тома Тодоровић
објављено: 06.02.2014.