Биљана Диковић

Срђан Цветковић, у име народа: Да се не заборави револуционарни терор – прва мултимедијална изложба репресије у Србији 1944-1953 (март-јул 2014)


Срђан Цветковић, у име народа: Да се не заборави револуционарни терор – прва мултимедијална изложба репресије у Србији 1944-1953 (март-јул 2014)

У ИМЕ НАРОДА! –  је прва мултимедијана изложзба о дугогодишњим табу темама: ликвидацији, суђењима народним непријатељима, Голом отоку и другим логорима, принудном откупу и колективизацији… МЕСТО: Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11, ВРЕМЕ: од краја марта до јула 2014.

06.02.2014. Фронтал.рс, ФБ профил U ime naroda represija u Srbiji 44-53, за ФБР приредила Биљана Диковић

 др Срђан Цветковић, историчар Института за савремену историју из Београда

др Срђан Цветковић, историчар Института за савремену историју из Београда

O изложби и темама које обрађује за Фронтал говори аутор изложбе др Срђан Цветковић, историчар Института за савремену историју из Београда, аутор обимне књиге „Између српа и чекића“ о методима политичке репресије у Србији од 1944. до 1985. године и бивши секретар Државне комисије за тајне гробнице убијених послије 12.септембра 1944.

– Идеја о изложби је настајала годинама, кроз мој рад на докторату као и кроз Комисију за тајне гробнице. Ја и моји сарадници суочавали са огромном количином материјала о репресији за коју смо сматрали да мора бити приказана широј јавности и на тај начин дати допринос суочавању са тоталитарним насљеђем и допринијети духовном оздрављењу нације – каже Цветковић.

* Колико конкретних података – бројки – се може сазнати из прикупљеног и изложеног материјала?

На изложби ће у четири сцене, четири тематске цјелине, бити изложени експонати и факти о страдањима људи у времену револуционарног терора 1944-1953. и имитације стаљинистичког друштвеног модела у Србији и Југославији. Биће постављена сцена о изборима, политичкој култури тога времена и култу личности, друга ће бити посвећена ликвидираним људима без суђења, трећа ће се бавити политичким затвореницима и затворима, док једна посебна сцена приказује страдања на Голом отоку и другим логорима као и сељацима у вријеме откупа и колективизације. Биће изложена база докумената, као и поименична база лица страдалих у вријеме ликвидација 1944-1945. као и цјелокупна база затворених по линији Информбироа.

* Занимљиво је се, осим директним ликвидацијама, изложба бави и „колективизацијом” и принудним откупом. Какве посљедице су оставили ови процеси?

Тачно. Једна од сцена на изложби биће посвећена страдању сељака у вријеме принудног откупа и колекетивизације. Биће приказане жртве, хапшени, малтретирани и убијени сељаци, логори за принудни рад, као и облици отпора, буна које су се спонтано јављали на селу. Једна од највећих побуна управо је избила у Босни у Цазинској крајини на Ђурђевдан 1950.. Тада су се и Срби и Муслиман,и и комунисти и некомунсити, дигли против пових револуциоанрних мјера. Било је на десетине страдалих, интервенисала је и војска, на стотине је расељено и затворено. Осим тога ницале су побуне у Војводини (Бежанија, Долово) Смедереву и другдје. До сада и ова тема као и остале су музеолошки готово потпуно необрађене.

* Да ли сте наилазили на потешкоће у истраживању, а ако јесте – шта мислите зашто би неко стварао потешкоће изласку истине о једном периоду историје на видјело?

За разлику од, рецимо, прије деценију или више, у новије вријеме су, ипак, доста приступачни архиви на све ове теме. Нарочито ми је олакшао посао оснивање Државне комисије за тајне гробнице 2009. и одлука Владе да се укину с одређених документа и фондова ознаке повјерљивости. Напором многих сарадника и појединаца, а који су ми помагали прикупљена је, заиста, огромна грађа, документи, фотографије, аудио, видео материјал, документарни и играни филмови који ће бити приказани српској јавности на једна модеран и атрактиван начин.

* Да ли имате истраживачких сазнања о стријељањима у Босни и Херцеговини или Хрватској, а која су почињена у истом периоду, у том времену након рата ? Да ли се може говорити о одређеним бројкама и да ли ћете истраживати даље?

Имам нека сазнања о страдањима у Босни и Хрватској као и Словенији. Међутим, идеја је да у оквиру паралелног програма у једној сали, коју смо замислили да буде у стилу суднице из оног времена, буду гости-иностране делегације које ће да прикажу искуство република бивше Југославије али и земаља Источне Европе. У том смислу имамо потврде од делегација из Словеније, Пољске, Мађарске и других земаља које ће представити своја сикуства и истраживања. На тај начин се могу суочити искуства како из тог периода тако из транзиционих процеса из ауторитарног система у демократију које су ове земље углавном прошле прије Србије.

* Да ли је истина да је у Србији, и то на основу докумената УДБ-е, убијено 55.000 људи, махом на вансудски начин? Да ли је ико одговарао за убиства?

На жалост најмање је толико људи страдало, а наравно међу њима и пар стотина, можда и више, које би свака власт осудила на смрт, али има, заиста, и много невиног свијета и незаслужено кажњеног смрћу. Наравно, ту треба додати неколико стотина хиљада политичких затвореника од 1944-1990. Када су услови на издржавању казне далеко били чак и од стандарда у Краљевини Југославији. За ове злочине по свој прилици нико неће одговарати и данас, најмање што можемо да урадимо је да изнесемо истину о томе, а на држави је да спроведе процес рехабилитације жртава и достојног обиљежавања гробних мјеста у складу са хришћанским и цивилизацијским тековинама.

* С тим у вези, прошлу годину је обиљелижила и смрт Јове Капичића, бившег упосленика УДБ-е. Да ли је Капичић био неко ко је морао одговарати бар за неке од ових 55.000 убистава?

Не само он, него многи који су били у животу, у некој озбиљној демократској држави би били позвани на одговорност и да нешто кажу о масовном кршењу људских права и злочинима који су чињени у име идеологије и власти – У ИМЕ НАРОДА! Како се тада говорило. Јово Капичић је до посљедњег дана био јако охол и смјело је иступао у медијима схватајући да му нико ништа не може и то у одбрану једног тоталитарног система који је многе унесрећио. Чак су се у неким случајевима помињале и његове пријетње новинарима.

* Како објашњавате све што се дешавало у периоду којим се изложба бави, а поготово ако узмемо у обзир да су у Србији махом Срби стријељали припаднике свог народа? Да ли је то “револуционарна острашћеност“ или нешто друго? Гдје су коријени који су изродили такве посљедице?

Знате, како никад није само један разлог и то је шанса да се на трибинама и предавањима којих ће бити у оквиру изложбе и о томе продискутује. По мени, има ту и насљеђа, ауторитарне политичке културе, менталитета, антрополошких фактора, ратних околности и освете, личних лукративних разлога, патологије на моменте, али је све то било под завјесом и вођено од партије и под завјесом идеологије, дакле сматрам идеолошко-револуционарни фактор одлучујућим.

* Евидентно је, такође, да постоји одређени отпор према сазнавању истине о овим догађајима, и то код оног дијела јавности која себе сматра антифашистичком и грађанском? Да ли је то тачно и како то објашњавате?

Ја сматрам да се у суштини ради или о неразумијевању наших намјера или, пак, у другом о прећутној одбрани идеологије и система који у главама многих у Србији није имао мана. Ја сматрам да је врхунска врлина свих антифашиста и партизана то што су се борили против стријељања људи, против неслободе, диктатуре и злочина окупатора. Управо вођен тим идеалима сматрам да су посљератне манипулације НОБ-ом од стране комунистичке партије – затварање оних који не мисле исто, мучења и убиства из политичких и класних разлога, логорисање лица по принципу колективне одговорности у Војводини – јадна, врхунска издаја идеала у име којих су се борили многи часни партизани. Управо из тих разлога задатак је сваког правог антифашите и партизана да нашу изложбу подржи. И вјерујте, има таквих, мада су људи који су антифашистичким организацијама гласнији.

* Да ли ће ваша изложба путовати и ван Србије?

Наравно. План је да, уколико буде интересовања, изложба обиђе неке веће градове у Србији, да гостује у Словенији, можда, још негдје на територији бивше Југославије ако буде позива. Такође су у току преговори да се постави дио материјала у Пољској и Мађарској.

***

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА!
– ЖЕНЕ УБИЈЕНЕ КАО НАРОДНИ НЕПРИЈАТЕЉИ!

Даница Михајловић, од оца Михајла, рођена 1924. године у Београду, где је имала пребивалиште, стрељана је као „народни непријатељ“ у новембру 1944. године негде у Београду.
ДАНИЦА МИХАЈЛОВИЋ

ДАНИЦА МИХАЈЛОВИЋ

Јелена Михајловић, од оца Михајла, рођена и са пребивалиштем у Београду, где је и убијена у новембру 1944. године.

ЈЕЛЕНА МИХАЈЛОВИЋ

ЈЕЛЕНА МИХАЈЛОВИЋ

Душанка Остојић, рођена у Пожеги 1917. године, од оца Спире, где је имала пребивалиште, стрељана је је Косјерићу, на локацији Ражана, у новембру 1944.године, као сарадник ЈВуО.

ДУШАНКА ОСТОЈИЋ

ДУШАНКА ОСТОЈИЋ

Љубица Остојић, рођена и са пребивалиштем у Пожеги 1908. године, од оца Спире, заробљена је као припадница ЈВуО и стрељана у Источној Босни, маја 1945, заједно са Јожом Певецом, шефом центра везе ЈВуО.

ЉУБИЦА ОСТОЈИЋ

ЉУБИЦА ОСТОЈИЋ

Феодора Војнаровски, рођена у Аустрији 1906.године, са пребивалиштем у Земуну, убијена од стране НОВЈ-е у Београду, на локацији Макиш 11.11.1944. године, као „народни непријатељ“.

ФЕОДОРА ВОЈНАРОВСКИ

ФЕОДОРА ВОЈНАРОВСКИ

Иванка Рајковић (ДЕСНО), рођена и са пребивалиштем у Пласковцу, општина Топола, где је и убијена 1947. године.

ИВАНКА РАЈКОВИЋ (десно)

ИВАНКА РАЈКОВИЋ (десно)

Марица Холец, рођена 1912. године у Куцури, са пребивалиштем у Београду, по занимању кројачица, интернирана на Бањицу 13.11.1944. године и потом стрељана на Бањици као „народни непријатељ“.

МАРИЦА ХОЛЕЦ

МАРИЦА ХОЛЕЦ

Марија Икоников, рођена и са пребивалиштем у Београду, по занимању трговац, стрељана, у Шапцу на мосту на Сави 1944. године као „народни непријатељ“.

МАРИЈА ИКОНИКОВ

МАРИЈА ИКОНИКОВ

Надежда Илић, рођена 1922. године у Смедеревској Паланци, а живела у Младеновцу, стрељана је у Аранђеловцу 20.09.1944. као припадница санитета ЈВуО.

НАДЕЖДА ИЛИЋ

НАДЕЖДА ИЛИЋ

Тодоровић Жинет (1925-1945), убијена у београдској ОЗН-и маја 1945. након што је ухапшена због поседовања опозиционих летака. Подвргавана је тортури oд стране иследника. Породици је речено да је наводно скочила кроз прозор ОЗН-е на Обилићевом венцу. Забрањено је било отворити мртвачки ковчег, а на сахрани су могли бити само најближи.

ЖИНЕТ ТОДОРОВИЋ

ЖИНЕТ ТОДОРОВИЋ

***

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА!
– ИЗГУБЉЕНИ У ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ

ИЗГУБЉЕНИ У ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ! – – стрељани симпатизери Југословенске Војске у Отаџбини (ЈВуО) у Србији од 1942-1944, од стране немачког окупатора.

Означавањем овог покрета као издајничког и колаборационситичког од стране комунистичких власти жртве сурових нацистичких одмазди широм Србије које су вођене као присталице ЈВуО незаслужено су пале у заборав и на тај начин су по други пут убијене.

2 replies »

  1. Šta je sa preko 90 000 ubijenih Podunavskih Nemaca u Vojvodini, uglavnom civila i ljudi koji nisu imali veze sa zločinima. Uzmimo primer biskupa Evangeličke crkve Filipa Popa (Phillip Popp) rodjenog u Beđaniji koji je u stolovao u Zagrebu tokom rata i spasio hiljade Srba od genocidnog režima NDH. Streljan je od strane partizana. Šta je sa Nemcima iz Kaća, Deronja, Putinaca…koji su svojim životima garantovali komšijama Srbima da će ih štititi od ustaša i Honveda?

    Свиђа ми се

  2. Staljin je odredio karakter, taktiku i strategiju Komunisticke Partije Jugoslavije, koja se morala bezuslovno provoditi po cenu cepanja drzave. To je jasno podvuceno i izrazeno u clanku “Staljin i nas radnicki pokret”, objavljenom u parijskom ilegalnom organu “Komunist” , God. IV, br. 2 za 1940. godinu, gde stoji: “Drug Staljin je odredio karakter revolucije u Jugoslaviji. Drug Staljin je postavio temelje nase politike po nacionalnom pitanju… Drug Staljin je postavio osnove za ocenu karaktera predstojece revolucije u Jugoslaviji. Vladajuce glediste po tome pitanju u nasoj partiji u prvoj polovini dvadesetih godina, sastajalo se u tome da se Jugoslavija nalazi neposredno pred proleterskom revolucijom… Kada nas je drug Staljin ucio, da polazna tacka naseg nacionalnog programa bude Sovjetska revolucija u Jugoslaviji, da bez svrgavanja burzoazije i pobede revolucije nacionalno pitanje ne moze biti koliko toliko zadovoljavajuce reseno. On nas je istovremeno upucivao da ce se epoha dovrsenja burzoasko-demokratske revolucije izvrsiti pod zastavom Sovjeta, pod zastavom demokratsko-revolucionarne diktature radnika i seljaka. On nam je objasnio da ta epoha dovrsenja burzoasko-demokratske revolucije nosi u sebi nagli prelaz u proletersku revoluciju, pored ostalog i zbog toga sto jedino proleterska revolucija moze resiti nacionalno pitanje…”

    Свиђа ми се