ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Професор др Жељко Пољак: Вакцинација мора бити добровољна, лоше законе треба рушити! (видео)


Професор др Жељко Пољак: Вакцинација мора бити добровољна, лоше законе треба рушити! (видео)

Алерголог и клинички имунолог из Загреба Проф. др Жељко Пољак у разним јавним наступима дао је одговоре о вакцинацији, о „обавези да се деца вакцинишу!?“ и „казнама за родитеље“, са научне и личне тачке гледишта. Научно објашњава узроке и последице, као и стање избора родитеља и немогућности избора јер је закон прописао казне, а лично као отац девојке која је после примљене вакцине као последицу добила упалу мозга и завршила у болници.

05.02.2014. извор: youtube, за ФБР приредила Биљана Диковић

Проф. др Жељко Пољак алерголог и клинички имунолог из Загреба

Проф. др Жељко Пољак
алерголог и клинички имунолог из Загреба

Професор др Пољак тврди, на питање да ли родитељи могу одлучивати о томе да ли ће се њихово дете вакцинисати, одговара са ДА. Он тврди да је сваки лек отров, само да сами морамо одмерити да ли је већа штета или већа корист.

 • “О користима се пуно говори, али исто тако врло мало о штети, односно о нус-појавама, треба бити критичан.“

Професор др Пољак поставио је две главне примедбе на вакцинацију данас у Хрватској, па и БиХ.
“Прво, да је вакцинација код нас обавезна под претњом казне: 2.000 куна у Хрватској, или затвор. Под претпоставком, ваљда, да је народ тако глуп да сам то не зна оценити треба ли вакцинисати или не. Нека се каже отворено: да, народ је глуп! Зашто молим вас вакцинација није обавезна у западним културним земљама као што је Аустрија, Немачка, Скандинавске земље, Швајцарска, тамо је добровољно (факултативно).“

Он наводи и аргумент за ову тврдњу.
„Молим вас, отворите статистички годишњак Републичког завода за заштиту природе, поглавље – нус-појаве вакцинација. Ако се у Хрватској годишње вакцинише око милион људи, а у том статистичком годишњаку пише да је било само 277 нус-појава, то је очито неистина. Па, ми знамо да најмање сваки десети човек после вакцинисања има неку нус-појаву, коју је обавезно пријавити. На пример: мало отекне, не мора бити тешка нус-појава као што је то доживела моја кћи која је после вакцинације добила упалу мозга и завршила у болници. А ево видите, чак ни то није у статистичком годишњаку уврштено јер постоји 1% могућности да је она добила упалу мозга од нечег другог а не од вакцинације, која је била дан раније.“

Професор др Пољак употребио је „једну врло оштру реч“ за начин наметања вакцинације деци у Хрватској, рекавши да је за разлику од БиХ у Хрватској на снази ДИКТАТУРА ВАКЦИНАЦИЈЕ, ако дете до пунолетства мора обавезно бити вакцинисано 25 пута против свих могућих болести. Он је нагласио да је лоби оних људи који праве вакцине и који живе од вакцина толико јак, да сви који хоће да се у тој области направи ред једноставно постају беспомоћни.

У Хрватској, са једне стране постоји закон по коме је вакцинација обавезна, 25 пута до пунолетства детета, под претњом казне, а са друге стране контрадикторно је то што Закон о заштити пацијената који у једном члану каже – „Доктор не сме ни пипнути болесника без његове писмене сагласности“. А новорођеној деци, још у породилиштима дају вакцине БЕЗ ЗНАЊА РОДИТЕЉА!

 • „Људи кажу да се ипак треба држати закона. Није истина, јер има лоших закона! Против лоших закона се треба борити! Енергично! Чак ни доктор не сме рећи овако: `ја ћу вакцинисати јер ми то закон дозвољава, ризик постоји, али шта вам ја могу`…

На нека питања која је поставио Удружењу за медицинску етику хрватског лекарског друштва, проф. др Пољак добио је писане одговоре, које су они  једногласно као закључке усвојили: ПРВИ – “Присилно вакцинисање против заразних болести није у складу са лекарском етиком.“ и ДРУГИ: „Лекар има право да одбије присилно вакцинисање позивајући се на ПРИГОВОР САВЕСТИ“.

Он је јавно, колегиници која је за вакцинацију деце, поставио питање да ли је икада детету које је вакцинисано рекла да не сме следеће две седмице да иде у вртић и школу. Јер, објашњава проф. др Пољак, ове две седмице после вакцинације су критичне, када се стварају антитела у организму, ако случајно то дете добије инфекцију са тим на шта је вакцинисано, то је дупли удар за тај организам.

 • „Присталице вакцинације кажу једну немогућу ствар: ако се ти не вакцинишеш онда си ти опасан као клицоноша за сав остали свет око себе. То није истина, јер тиме сами себи скачу у уста. Јер, ако су сви около вакцинисани, заштићени, онда зашто би ја могао као клицоноша њима наштетити. Немогуће…“ –  тврди проф. др Пољак.

На новинарско питање: уколико дође до нежељених последица вакцинације ко је за то законски одговоран?

Професор одговара: „Нико. Нико. Сваки лек је отров. Само треба промислити да ли је већа штета или већа корист од тога. Али, лекар који сумња да би код пацијента могле наступити јако штетне последице он има право на приговор савести.
Дозволите да дам овај закључак. У Хрватској би требало укинути тај недемократски закон присилне вакцинације под претњом казне, али би истовремено требало здравствено просвећивати народ тако да он сам може одлучити хоће ли се вакцинисати против нечега или неће. Видите, хоћу да кажем ово: да имамо лоше законе, и да многи лекари потпуно погрешно кажу: тако закон каже и ја ћу тако поступити. То је погрешно, он треба да поступи етички. Етика мора бити изнад закона, а закон мора бити субординиран етици, има лоших закона које треба рушити“.

3 replies »

 1. + Агенду о популацији ( ЉУДске врсте ) и то су нам јасно ставики на увид 1978 год. – Прочитати о тзв „златног милијарди “ а остале истребити ДОСЛОВЦЕ кажу… + Банка семена…такозвана или Ко може јести нормалну храну ? Занимљиво , како све теме други покрећу .?????? .(.част изузецима ) +

  Свиђа ми се

 2. Autizam je nekad vazio za jako retku bolest, na defektologiji se to nekad tretiralo kao krajnje redak slucaj. Medjutim, danas je veliki broj dece obolele od autizma. Autizam moze da se dignostifikuje tek od trece godine, deca obolela od autizma u fizickom razvoju ne zaostaju ni malo za ostalom decom. Najcesce nemaju emocije, npr. za njih rec majka ne predstavlja nista. Medju autisticnom decom postoje visoko-inteligentna deca ali bez socijalne inteligencije. Postoji mnogo razlicitih vrsta autizma ali za svu ovu decu je karakteristicno da imaju visok nivo olova u krvi. Inace, vakcina koja se prima kao obavezna kada dete napuni oko 18 meseci je puna olova. Da to nije slucajno?

  Свиђа ми се

 3. ЈАВНА ТАЈНА ЈЕ ДА СЕ ВОДИ СУПТИЛНА АКТИВНОСТ ДЕПОПУЛАЦИЈЕ НА ПЛАНЕТИ. НАРАВНО ПРВА МЕТА СУ ТЕК РОЂЕНА ДЕЦА САПИЈЕНСИ. НА ЛИЧНОМ ПРИМЕРУ САМ СЕ УВЕРИО ДА ЈЕ ПО СРЕДИ „ОБАРАЊЕ ПРИРОДНОГ ИМУНИТЕТА“ ЈЕР САМ КАО ДЕЧАК, ДАВНЕ 1946 ГОДИНЕ, КРОЗ ПОДРУМСКИ ПРОЗОР, ПОБЕГАО ОД „ПРИНУДНОГ“ ПЕЛЦОВАЊА У ПРВОМ РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У БЕОГРАДУ, КАДА СУ СЕ ПОЈАВИЛИ НЕКИ ЉУДИ У БЕЛИМ МАНТИЛИМА И ЗАКЉУЧАЛИ ШКОЛСКА ВРАТА ОШ „СТАРИНА НОВАК“ У БЕОГРАДУ, У ДАЛМАТИНСКОЈ УЛИЦИ!

  ВЕЛИКА ВЕЋИНА МОЈИХ ДРУГОВА ИЗ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЈЕ СВОЈ  ВЕК ОКОНЧАЛА У ПЕДЕСЕТИМ ГОДИНАМА ЖИВОТА, ИЗНЕНАДА И БЕЗ ЈАСНИХ УЗРОКА БОЛЕСТИ !ВЕРУЈЕМ ДА УЧИТЕЉИ ТАДА НИСУ ЗНАЛИ О ЧЕМУ СЕ РАДИ, АЛИ САДА ЈЕ ЈАСНО , ЈЕР ТАМО ДАЛЕКО, ПРЕКО ОКЕАНА, ПОСТОЈИ НАДГРОБНИ СПОМЕНИК „ВИШКУ“ САПИЈЕНСА НА ПЛАНЕТИ !

  Среда, 5 февраля 2014, 22:57 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Професор др Жељко Пољак: Вакцинација мора бити добровољна, лоше законе треба рушити! (видео) Алерголог и клинички имунолог из Загреба Проф. др Жељко Пољак у разним јавним наступима дао је одговоре о вакцинацији, о „обавези да се деца вакцинишу!?“ и „казн“ >

  Свиђа ми се