Бранко Станић

Бранко Станић: Заточеник


Milosevic - zatocenik

Бранко Станић

ВИДОВДАНСКИ ЛЕТОВИ (7)

На Видовдан, 28. јуна 1989. године, Слободан Милошевић је хеликоптером слетео на Газиместан, а 28. јуна, 12 година касније, полетео је у Хаг. Били су то летови који су започели и окончали једну драматичну епоху о којој ће историчари, и не само они, тек имати шта да причају и пишу.

ЗАТОЧЕНИК

Србија, петак, 6. јули 2001. године

Шта су све рекли Ђинђић и Коштуница после испоруке бившег председника Југославије Хашком трибуналу вероватно сте већ знали. Но, не верујем да сте негде могли сазнати да је истога дана, на Видовдан, 28. јуна у Москви у листу “Заврта” преко целе стране објављен интервју са Слободаном Милошевићем. Интервју је, како је објашњено, начинио др Михаилов Кузњецов, потпредседник “Међународног комитета за заштиту Слободана Милошевића”, разговарајући са њим у београдском Централном затвору.

Милошевић је Кузњецову најпре саопштио да се према њему у затвору односе “коректно” и да је смештен у ћелији са три зида (уместо четвртог су решетке), да има на располагању и туш кабину са топлом водом. А одмах потом – одговарајући на питање “пошто је истрага завршена, зашто Вас не пуштају из истражног затвора?” – оценио:

“Зато што је подизање оптужнице напросто било изговор за моје хапшење, а они који су то наредили – налазе се изван граница моје земље. Ја сам овде зато што сам показао да НАТО уопште није свемогућ, како су сви, па и господа из саме алијансе, мислили до агресије против Југославије. Ја сам за њих трн у срцу. Ја се, чак и овде у затвору, осећам моралним победником”.

Milosevic - zatocenik

Заточеник

На питање “А за шта Вас оптужују?” – Милошевић је рекао: “ То су просто бесмислице. Сумњиче ме да сам телефонски наређивао царини да се новац – мимо буџета – даје индустрији, инжењерима, Републици Српској, у Босну, а такође радницима који су због санкција били на плаћеним одморима. Међутим, није у стању да установи: не само време када сам ја тобоже давао такве наредбе, него ни преко којих лица и организација су ишле паре и о каквој суми се ради. Реално, никакве наредбе те врсте ја нисам никоме давао. Такве ствари су у надлежности владе. Код нас председник државе има много мање власти него у САД, Русији или Француској. Можда колико у Немачкој или Аустрији.

Садашњи натовски лидери који су се на мене окомили зато да би се Југославија, која је била жртва агресије, и ја као њен лидер, представили као виновници трагедије коју је организовао НАТО на територији моје земље. На тај начин господа из НАТО желе да замажу своје злочине и то је разлог што настоје да ме отпреме у Хаг” – изјавио је Милошевић.

Замољен да прогнозира – хоће ли бити изручен – он је био кратак. “Ако се власт одлучи да ме изручи то ће бити најгрубље могуће кршење и савезног и републичког устава Србије. Гажење нашег суверенитета и људских права.”

Од свега осталог што је објавио “Заврта”, пажњу заслужује ова Милошевићева оцена “глобализације”: Глобализам је, у суштини, само нови колонијализам, само што се он спроводи не толико у име одређених држава, већ више иза њега стоји етничко језгро групе мултинационалних колонија. У том процесу нема места за европске, пре свега словенске

народе, једнако као и за народе Азије и Африке. Са Југославијом су се сурово обрачунали зато што смо се ми супротставили, чак прилично успешно. А историја је показала да је колонијализам пао када је првој колонији пошло за руком да се ослободи. Овим што раде бившем председнику Југославије – они желе да целом свету покажу – шта чека сваког ко се буде супротстављао глобалистима. Они инсистирају на мом изручењу зато што сам ја први председник који пред њима није сагнуо главу, већ је стао на чело борбе свог народа за очување независности и националног достојанства”.

Овакав интервју сте и ви сами могли написати и без Милошевића као саговорника. Ништа конкретно, већ уопштено као и обично. Једина новина за мене, не знам да ли је то и за вас, је „Међународни комитет за заштиту Слободана Милошевића“.

2 replies »

  1. Možda ovo o: „нема места за европске, пре свега словенске
    народе, једнако као и за народе Азије и Африке“ je bila preuranjena.

    U to vreme Rusija je bila u početku svoje stabilizacije dok na Kinu niko nije obraćao pažnju, pa ni danas, iako je Kina prevazišla mnoge zemlje u pogledu svega… Kineski kolonijalizam, ili CommuTalism, kako ga jedna američka slikarka, kineskog porekla, G-đa Seahawk Wang-Radojcic, naziva uskoro će pustiti svoje AŽDAJE (zmajeve) da bez ognja stvore svoje kolonije neviđenih razmera, koje, za razliko od dosadašnjih, klasičnih kolonija, prosto braniti kineski CommuTalism. Evo pa pogledajte http://www.commutalism.webs.com/

    Свиђа ми се