Ванредно Стање

НАСТАВАК БОРБЕ СА СМЕТОВИМА: Из завејаних возила евакуисано до сада 400 људи, заробљено више од 1.000 људи, почела ледена киша…


НАСТАВАК БОРБЕ СА СМЕТОВИМА: Из завејаних возила евакуисано до сада 400 људи, заробљено више од 1.000 људи, почела ледена киша…

ДРАМА која је почела у петак, извлачењем промрзлих људи завејаних у сметовима на северу Војводине наставила се у току ноћи и данас.

Иако се са спасавањем наставило, па су целе ноћи Војска Србије, жандармерија, Сектор за ванредне ситауције и Сектор за путеве Србије водили је борбу за ослобађање и тако омогућили да се из завејаних возила евакуише 200 људи, јак ветар заробио је два међународна воза на прузи између Змајева и Врбаса. У међувремену се створила колона код Фекетића, у којој је заробљено око 1.000 људи.

* ДРАМАТИЧНО НА ПУТЕВИМА ЗБОГ СНЕЖНИХ НАНОСА: ВОЈСКА ЗАВРШИЛА ЕВАКУАЦИЈУ ЗАРОБЉЕНИХ У СМЕТОВИМА

01.02.2014. интернет инфо странице, pressonline.rs, НОВОСТИ

Ez_2_rgb

Акције додатно отежава киша која је почела да се леди при земљи.

Грађани који су запали у невољу на завејаним путевима у Србији могу се обратити за помоћ путем телефона 011/228-29-10 и 011/228-92-08

Због снежних наноса проузрокованих изузетно великим ударима ветра Железнице Србије донеле су одлуку да до даљег обуставе одвијање железаничког саобраћаја на прузи Нови Сад – Суботица.
Снежни наноси и јаки удари ветра на деоници те пруге између Змајева и Ловћенца, близу Врбаса, у снежним наносима заробили су два међународна путничка и два теретна воза.

vozzzz

vozzz

vozz

vozzzzzz
20:29 – „ПУТЕВИ СРБИЈЕ“: ОПРЕЗ, МОГУЋА ПОЈАВА ЛЕДЕНЕ КИШЕ

У току вечери и ноћи могућа је појава ледене кише у Бачкој, Срему, западној и југозападној Србији – на подручју Златибора и Краљева, због чега се учесницима у саобраћају саветује посебан опрез, саопштило је Јавно предузеће „Путеви Србије“.

хеликоптер
20:25 – ВОЈСКА И МУП ХЕЛИКОПТЕРИМА ИЗВУКЛИ 172 ОСОБЕ

Хеликоптерима војске и МУП-а спасене 172 особе. Према нашим проценама, остало је 150 особа у стотинак возила, каже Предраг Марић.

19:49 – АУТОБУСИ КОЈИ СУ БИЛИ ЗАВЕЈАНИ ПРОБИЛИ СЕ ДО БЕОГРАДА

Аутобуси аутопревозника „Николић превоз“, који су превозили путнике из Аустрије и Немачке, а који су били принуђени да више сати стоје због завејаног аутопута од Суботице до Новог Сада, пробили су се до Београда, потврдио је Тањугу власник предузећа Горан Николић.

Он је казао да су његови аутобуси користили „стари“ пут, на којем постоји проходност.

Такође, „Николић превоз“ је због тога одлучио и да упути своје аутобусе из Беча за Неготин, као и из Србије за западну Европу.
Николић је указао да ће аутобуси користити путеве преко Хрватске и стари пут ка Мађарској, избегавајући аутопут.

19:15 – ОЧИШЋЕНА ЗАВЕЈАНА ПРУГА НОВИ САД-ВРБАС, УКЛОЊЕНА ТРИ ВОЗА

Железнице Србије успеле су да, уз максимално ангажовање свих запослених, вечерас од снежних наноса рашчисте пругу између Новог Сада и Врбаса и са пруге уклоне два теретна воза и међународни путнички воз који су сметовима били заробљени у близини Врбаса, изјавио је генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.

Симоновић, који са железничарима у Суботици учествује у рашчишћавању пруге, рекао је да су више од 100 железничара и сва расположива возна средства и механизација читав дан радили на рашчишћавању овог дела суботичке пруге.

Остало је да у раним јутарњим сатима од снежних наноса буде рашчишћен и део пруге од Врбаса према Суботици како би била уклоњена и последња завејана гарнитура, другог међународног путничког воза недалеко од Ловћенца, изјавио је Симоновић Тањугу.

18:40 – ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ У ПРИПРАВНОСТИ

Активност и приправност свих здравствених установа подигнута је на виши ниво, а изванредна је сарадња и комуникација унутар те мреже, констатовали су данас државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић и покрајински секретар за здравство Весна Копитовић након састанка који су имали поводом ситуације с невременом у Србији, а посебно у Војводини.

18:34 – КОД ФЕКЕТИЋА 700 ЉУДИ ЕВАКУИСАНО, 140 ХЕЛИКОПТЕРИМА

До сада је више од 700 људи спасено из сметова на аутопуту код Фекетића, а од тог броја 140 људи је евакуисано хеликоптерима, у акцији у коју је укључена механизација војске, полиције и жандармерије.

Евакуисање грађана из аутомобила и аутобуса и даље траје, на путу је остало још око 40 аутомобила, а нека од возила су празна.

У акцији су укључени и хеликоптери, па је тако, уз помоћ војних хеликоптера и полиције, евакуисано 140 људи, а у овом тренутку надлежни не могу да процене до када ће акција трајати.

18:32 – ОДБЛОКИРАНО СТОТИНАК ЗАВЕЈАНИХ ВОЗИЛА

Захваљујући напорима механизације компаније “Војпут” и ангажовању механизације коју је обезбедила суботичка локална самоуправа, одблокирано је стотинак возила заглављених код петљи Чантавир и Нови Жедник на ауто путу Суботица – Нови Сад.

18:27 – ИЗ СМЕТОВА МОТОРНИМ САНКАМА ЕВАКУИСАНО 128 ЉУДИ

Национални тим Црвеног крста Србије, укључен у евакуацију најугроженијих путника, откопавање завејаних возила и спасавање најрањивијих, успео је да, уз помоћ припадника Војске Србије, данас из сметова евакуише 128 особа.

Од 16 до 17 часова, моторним санкама Црвеног крста евакуисано је 128 особа које су се налазиле у близини Бачке Тополе, саопштио је Црвени крст Србије.

17:48 – САОБРАЋАЈ ПРЕУСМЕРЕН НА ГРАНУЦУ СА ХРВАТСКОМ

О утврђеном режиму саобраћаја обавештени су Министарство унутрашњих послова и Министарство спољних послова да би се обавестиле надлежне институције у Мађарској и да би се смањило нагомилавање возила на граничним прелазима, односно да се возила правовремено са мађарске стране упућују према Хрватској. Утврђени правац за транзит, односно улаз/излаз кроз Србију је из смера Хрватске на ауто-путу Е-75, прелаз Батровци.

За време наведеног режима саобраћаја управљач пута, у складу са законом, процениће безбедност одвијања саобраћаја, и може, у сарадњи са саобраћајном полицијом, када се за то стекну безбедни услови да дозволи пуштање возила која не прелазе 3,5 тоне највеће дозвољене масе.

Наведени режим саобраћаја биће на снази у зависности од временских услова и процене безбедног одвијања саобраћаја, а најкасније до понедељка 3. фебруара када ће се извршити нова анализа безбедног одвијања саобраћаја.

17:42 – ЗАБРАЊЕН САОБРАЋАЈ НА АУТО-ПУТУ

Министарство саобраћаја донело је одлуку да се због временских услова на територији Србије забрањује саобраћај свих возила на деоници ауто-пута Е-75 у оба смера, од саобраћајне петље „Суботица север“ до саобраћајне петље „Темерин“, пише у данашњем саопштењу Јавног предузеча „Путеви Србије“.

Забрањен је саобраћај и на деоницама Панчево–Банатски Карловац, Стајићево–Чента, Србобран–Сириг, Бачка Топола–Фекетић, Бачки Јарак–Нови Сад, гранични прелаз Бачалмаш–Бајмок, Бачка Топола–Торњош, Савино Село–Кула, Бачка Топла–Липар, Кљајићево–Горња Рогатица–Бачки Соколац, Врбас–Фекетић, Нови Бечеј-Башаид, Ковачица–Падина–Самош, Ковачица–Уздин, Баранда–Опово, Зимоњић–Велебит, Чантавир–Торњош и Самош-Добрица.

17:11 – РАШЧИШЋАВАЊЕ ПУТЕВА У ВОЈВОДИНИ

На иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића сва возила јавно комуналних предузећа Новог Сада, која поседују адекватну механизацију, упућена су на рашчишћавање снежних намета са путева у околини Фекетића како би саобраћај у том подручју био нормализовао, пише у данашњем саопштењу.

16:48 – ОТКАЗАНИ ПОЛАСЦИ АУТОБУСА ЗА КИКИНДУ И ЗРЕЊАНИН

Сви поласци аутобуса у правцу Кикинде и Зрењанина су за сада отказани, док аутобуси за Суботицу саобраћају само до Новог Сада. Аутобуси у правцу Сомбора и Вршца саобраћају отежано, док сви остали аутобуси саобраћају без проблема.

16:27 – ОБУСТАВЉЕН ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ Н.САДА И СУБОТИЦЕ

Због снежних наноса обустављен је железнички саобраћај између Новог Сада и Суботице, у Банату и сомборском региону, а уведено је и транспортно ограничење у међународном теретном железничком саобраћају, саопштиле су Железнице Србије. Жандармерија је током преподнева евакуисала путнике из два међунаородна путничка воза, из Београда за Будимпешту и из Будимпеште за Београд. Сви путници су добро и били су смештени у прихватилишту у Врбасу.

16:00 – ВАТРОГАСЦИ СПАСИЛИ ТРИ ЖЕНЕ И ПЕТОРО ДЕЦЕ ИЗ СМЕТОВА

Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Сектора МУП-а за ванредне ситауције евакуисали су данас и три жене и петоро деце из завејане колоне код Фекетића и сместили их у просторије Црвеног крста Бачке Тополе, саопштио је МУП.

15:57 – БАС: ОТКАЗАНИ ПОЛАСЦИ КА КИКИНДИ И ЗРЕЊАНИНУ

Сви поласци аутобуса у правцу Кикинде и Зрењанина су за сада отказани, док аутобуси за Суботицу саобраћају само до Новог Сада, рекао је данас Тањугу дежурни отправник са Београдске аутобуске станице (БАС) Милутин Божић.

камиони из хеликоптеера

15:35 – ОДБЛОКИРАНА 123 АУТОМОБИЛА И ТРИ АУТОБУСА

Одблокирана 123 аутомобила и три аутобуса код Фекетића. Хеликоптерима евакусано 75 особа, углавном са лакшим промрзлинама.

15:32 – ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО 75 ЉУДИ, ПОТРЕБНО ЕВАКУИСАТИ ЈОШ 100

Хеликоптерима Војске Србије до сада је евакуисано 75 особа из подручја која су завејана, а процене су да је потребно евакуисати још 100 људи.

Како је Танјугу рекао портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић, људи су евакуисани из подручја у близини аутопута, пре свега, у околини Бачке Тополе и Фекетића.

„Евакуисане грађане чекала су кола хитне помоћи, а они су углавном имали лакше промрзлине“, рекао је Кривокапић и додао да је и у хеликоптеру била пристуна медицинска екипа.

sever-backe-put-Kula--Backa

15:17 – НАЈКРИТИЧНИЈЕ КОД БАЧКЕ ПАЛАНКЕ, ЕВАКУИСАНО 350 ЉУДИ

Део ауто-пута од Новог Сада до Суботице и даље је завејан, а до сада је евакуисано 150 људи у Бачку Тополу и око 200 у Фекетић, рекао је Тањугу заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.

Он је истакао да је најркитичније код Бачке Тополе, где се људима у том делу достављају храна, вода и горво.

„Све екипе и механизација су на терену и покушавају да очисте ту петљу код Бачке Тополе и Фекетића, а људима се дотура храна, вода, гориво и радимо све што можемо да се тај део евакушие. На терену је и жандармерија и војска“, рекао је Бабић.

Највећи проблем екипама представља јак ветар који отежава долазак у такозване „џепове“, па се не зна прецизно и колико су дуге колоне у тим „џеповима“.

Такође, у том делу и саобраћај је затворен како се не би стварале нове колоне и правиле додатне проблеме.

15:00 – СМЕТОВИ ПО ПЕТ, ШЕСТ МЕТАРА, НЕ ИЗЛАЗИТИ

По тврдњама мештана оваквог невремена није било више од 50 година.

14:31 – ПРОХОДАН ПУТ ЗРЕЊАНИН – КИКИНДА, ЗАВЕЈАНО САМО КОД ЕЛЕМИРА

Поново проходан пут Зрењанин-Кикинда, блокирана само деоница до Елемира.

14:28 – ДЕО АУТО ПУТА И ДАЉЕ ЗАВЕЈАН

Део ауто-пута од Новог Сада до Суботице и даље је завејан, а до сада је евакуисано 150 људи из Бачке Тополе и око 200 из Фекетића.

14:11 – ВУЧИЋ АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ ДА НЕ ПОЛАЗЕ НА ПУТ

Четири хеликоптера са евакуисаним путницима одлетела из Фекетића. Александар Вучић апеловао на грађане да не полазе на пут. Према његовим речима, на путевима на северу земље тренутно има осам великих и четири мање колоне у застоју.

13:59 – НА ПОДРУЧЈУ НОВОГ САДА СВИ ПУТЕВИ ПРОХОДНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да су на подручју града Новог Сада сви путеви проходни. Он је рекао Тањугу да су, према информацијама добијеним из полицијске управе Нови Сад, све саобраћајнице на подручју града проходне и нема већих проблема у саобраћају.

13:32 – ДРАМА КОД ФЕКЕТИЋА

Више од хиљаду људи завејано је већ 15 сати на аутопуту ка Суботици код Фекетића, а на путу ка њима је први потпредседник владе са министрима одбране и саобраћаја. Екипе за рашчишћавање раде на отклањању сметова ка том месту. Са Вучићем су на лице места кренули министри техничке владе Небојша Родић и Александар Антић.

13:06 – „ГАЗЕЛА“ ЕВАКУИСАЛА ПЕТОРО КОД САМОША, У ТОКУ ИЗВЛАЧЕЊА АУТОБУСА

Војска Србије је хеликоптером „газела“ евакуисала пет особа које су ноћ провеле блокиране у снегу у близини села Самош у Војводини.

„У околини села Самош војним хеликоптером ‘газела’ у два наврата евакуисано је пет особа које су провеле ноћ блокиране у снегу“, рекао је Тањугу портпарол Министарства одбране, мајор Јован Кривокапић.

Он је навео да су припадници Прве бригаде Копнене војске уз помоћ инжењеријске машине и тенка за извлачење на путу Суботица-Нови Сад извукли из смета један аутобус и да су тренутно ангажовани на извлачењу другог.

GST_1805_rgb

12:17 – ХЕЛИКОПТЕРИ СА БАТАЈНИЦЕ ПОЛЕТЕЛИ КА ЗАВЕЈАНИМА

Хеликоптери Војске Србије са Батајнице упутили се према завејаним путницима код Фекетића. Приоритет евакуација деце.

11:52 – ЕВАКУИСАНИ ПУТНИЦИ ИЗ МЕЂУНАРОДНИХ ВОЗОВА

Око 100 путника из два међународна воза који су стајали близу Врбаса због великих снежних наноса и невремена евакуисани су током преподневних сати и смештени у прихватилиште у Врбасу, изјавио је Тањугу директор Медија центра Железница Србија Ненад Станисављевић. Евакуацију су обавили припадници Жандармерије, а сви путници се добро осећају.

Реч је о два међународна воза – један из правца Београда за Будимпешту, а други из правца Будимпеште за Београд који су стајали на отвореној прузи због великих снежних наноса између Змајева и Врбаса.

11:28 – ВУЧИЋ И АНТИЋ ОБИЛАЗЕ ЗАВЕЈАНЕ НА АУТОПУТУ

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, министри саобраћаја и одбране Алаксандар Антић и Небојша Родић, упутили су се ка завејанима. Завејано више од 1.000 људи, спасено 400 особа јавља РТС.

11:27 – ВЛАДА: АНГАЖОВАНА ВОЈСКА И ПОЛИЦИЈА

Влада Србије одлучила да се у евакуацији путника са завејаних путева у Војводини ангажују све неопходне снаге Војске Србије, МУП-а, Жандармерије, Министарства саобраћаја и здравствене службе.

10:44 – ИЗ ЗАВЕЈАНИХ КОЛОНА ИЗВУЧЕНО 300 ЉУДИ

Како је саопштено из општине Мали Иђош у ноћи између петка и суботе више од 300 људи извучено је из завејаних колона које су се формирале на аутопуту Е75 и магистралном путу М22 између Бачке Тополе и Малог Иђоша. Колоне путничких и теретних возила почеле су се формирати у петак око 20.00 сати, када се на 63. километру аутопута Хоргош-Нови Сад преврнуо шлепер. На лице места одмах су изашли челници општине који су до раних јутарњих часова наредНог дана помоћу општинске механизације из сметова извлачили и збрињавали људе у Дому културе у Фекетићу, где су путници могли да се загреју, окрепе и одморе..

10:20 – КОЛОНА ОД 200 АУТОМОБИЛА КОД ФЕКЕТИЋА

Део ауто-пута од Новог Сада до Суботице и даље је затворен, око 200 путника који су били завејани на овој деоници евакуисано је и смештено на топло, али се око 200 возила налази у колони код Фекетића, казао начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Горан Николић. Део возила из те колоне око 6.00 сати јутрос отишао ка Новом Саду праћен механизацијом, али да се потом поново препречило возило које је довело до стварања нове колоне. Блокада је настала у обе траке, и иако из правца Суботице машине раде на прочишћавању пута, очекује се њихов долазак како би чистиле пут и из правца Новог Сада, додао је Николић. Он је казао да је ауто-пут Нови Сад – Суботица затворен у оба правца, али да проблем праве несавесни возачи.

09:50 – ЗБОГ СНЕЖНИХ НАНОСА ЗАТВОРЕН ПУТ ЗРЕЊАНИН – КИКИНДА

Због снежних наноса и снажног ветра олујне јачине магистрални пут Зрењанин – Кикинда се затвара, наведнео је данас у обавештењу Штаба за ванредне ситуације града Зрењанина. За саобраћај је затворена деоница пута од Зрењанина до Елемира, стоји у саопштењу. Сви они који крећу на пут и иду ка фабрици Каучука морају користити алтернативни пут Зрењанин – Елемир, односно морају проћи кроз насељено место Елемир.

Из Штаба за ванредне ситуације града Зрењанина, апелују на возаче да на пут не крећу без преке потребе.

09:13 – ЛЕДЕНА КИША ПОЧЕЛА ДА ПАДА

Део ауто-пута од Новог Сада до Суботице и даље је затворен, али су сви путници који су били завејани на овој деоници, њих око 200, евакуисано је и смештено на топло, казао је начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Горан Николић. Николић је Тањугу казао да је остало још свега неколико возила, док су 52 возила и три аутобуса евакуисана тако што је саобраћај преусмерен на супротну траку аутопута. Николић је казао да проблем тренутно прави ледена киша која пада на подручју Суботице.

08:49 – ВЕТАР ОЛУЈНЕ ЈАЧИНЕ, ОЧЕКУЈУ СЕ И КИША И СНЕГ

У Србији ће данас бити претежно облачно, у већини крајева са слабом, краткотрајном кишом, која ће се понегде у кошавском подручју ледити при тлу, а у Тимочкој Крајини очекује се хладно са снегом. Како је саопштио Републички хидрометеоролошки завод, ветар ће бити слаб и умерен, јужни и југоисточни, у кошавском подручју јак са олујним ударима, а ујужном Банату и орканске снаге. И у Београду ће данас бити претежно облачно и ветровито, а током дана могућа је краткотрајна киша, која би се ледила при тлу. Ветар ће бити јак, југоисточни (кошава) са ударима олујне јачине.

08:30 – БЕЗ НАПЛАТЕ ПУТАРИНЕ ИЗ ПРАВЦА СУБОТИЦЕ КА НОВОМ САДУ

Због ванредне ситуације на подручју Војводине проузроковане невременом, које је изазвале застој у саобраћају формирајући колоне возила, неће се наплаћивати путарина из правца Суботице ка Новом Саду да би се убрзао проток возила, саопштило је ЈП „Путеви Србије“.Путарина се неће наплаћивати у циљу што бржег рашчишћавања и убрзавања протока возила, наводи се у саопштењу.

Tan2014-1-31_15231945_11

08:09 – ЗАТВОРЕН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ХОРГОШ

Због снажног ветра и снежних наноса који достижу висину и до 3,5 метра за саобраћај је затворен гранични прелаз Хоргош, на деоници Суботица-Нови Сад у оба смера, саопштило је ЈП „Путеви Србије“. Саобраћај је блокиран код Бачке Тополе, где припадници жандармерије и Сектора за ванредне ситуације покушавају да се пробију до завејаних возила, док је одблокирана колона возила у смеру ка Новом Саду, код Сирига, наводи се у саопштењу.

Апелује се на све учеснике у саобраћају да због неповољних временских прилика и отежаног одвијања саобраћаја нарочито на територији Војводине не крећу на пут без преке потребе, да користе зимске пнеуматике и буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу и поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију.

07:47 – ПРЕКИД ЖЕЛЕЗНИЧКОГ САОБРАЋАЈА ЗБОГ СНЕЖНИХ НАНОСА

Због снежних наноса и снажног ветра између Змајева и Врбаса тренуно је у прекиду железнички саобраћај на магистрали Београд – Нови Сад – Суботица, изјавио је јутрос Тањугу директор Медија центра железница Србије Ненад Станисављевић.

„Због временских неприлика на прузи стоје два међународна воза и то од поноћи воз који је синоћ кренуо из Београда за Будимпешту, а јутрос од 4.00 сата воз који из Будимпеште саобраћаја за Београд, рекао је Станисављевић прецизирајући да у оба воза има по 50-ак путника и сви су добро.

Он је рекао да су стручне службе железнице Србије на терену, а на лице места довезене су додатне локомотиве, али за сада ни по две локомотиве нису успеле да покрену ове међународне путничке возове.

07:20 – ДО САДА ИЗВУЧЕНО 188 ОСОБА, МЕЂУ СПАСЕНИМА И СТРАНЦИ

На ауто-путу Суботица – Нови Сад, где од 30 минута после поноћи траје акција извлачења путника, до сада је извучено 188 особа, 49 возила и три аутобуса, а ослобађање траје и даље, изјавио је јутрос Тањугу начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Највећи део извучених је смештен у Малом Иђошу и Фекетићу, а међу нима има и страних држављана.

Војска рашчишћава део Бачке Тополе, а у току је и акција жандармерије и Сектора за ванредне ситуације на магистралној прузи Београд-Нови Сад-Суботица где су између Змајева и Врбаса заустављена два међународна воза, рекао је Марић.

Tan2014-1-31_192453956_0