Биљана Диковић

ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (14)


ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (14)

За одговоре на три питања о тренутној политици актуелне партократије у Србији питали смо Србе из Србије, али и из дијаспоре, и те одговоре објављујемо као фељтон у наставцима…

Овај разговор се мало разликује од осталих из разлога што је др Зоран Чворовић стручњак за област права, па смо акценат ставили на разоткривање разлога, начина и последица расписивања избора по правну државу данас, али и пре и после петооктобарских промена, као и на то шта морамо урадити као свесни грађани у заштиту својих права… 

На основу свега, првенствено треба послати поруку Вучићевим западним налогодавцима да ће први слободно изабрани представници српског народа поништити све међународне споразуме који су закључени противно императивним прописима домаћег правног поретка, а да ће њиховим потписницима судити за велеиздају. Тиранија квислиншке владе, макар била заогрнута новим уставом, не може стећи карактер правне владавине све док у једном народу није убијена свест и тежња ка слободи. Ту свест треба сведочити свуда и на сваком месту, па и у посланичким клупама окупиране Србијине скупштине. – др Зоран Чворовић, професор на Катедри за јавно право, предмет општа историја државе и права.

01.02.2014. за ФБР Биљана Диковић

zorancvorovic04

др Зоран Чворовић, професор, Катедра за јавно право

* Да ли су Србији потребни избори, који се иначе морају платити из буџета, односно од новца сиромашног србског народа у овом тренутку, или је то само маркетинг манипулација грађанском вољом и уверавање да смо слободни народ србски у окупираној држави?

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: Одговор на питање да ли су избори за Народну скупштину скупи, још педесетих година деветнаестог века, пре него што је установа скупштине уведена у правни поредак Кнежевине Србије, дао је ондашњи професор економије Коста Цукић. Побијајући демагошке тезе о превеликим издацима које изазива одржавање скупштине, Цукић цифрама доказује да су скупштине јефтиније за буџет од других државних установа. И да нема економских доказа о њиховој исплативости, скупштине не биле никакав луксуз, јер је народно представништво темељни орган власти у свим државама у којима је народ носилац суверености, односно највише власти. Међутим, проницљиви Цукић није могао да не примети да скупштине могу да буду врло скупе ако их прате издаци на агенте и мито у изборима. Вероватно на ове издатке мисле недоучени Вучићеви послушници када краткоћу предизборне утакмице оправдају смањењем трошкова.

Од петооктобарске стране интервенције и насилног преврата непрестано се манипулише са тезом о томе како су дуга скупштинска заседања скупа, са циљем да се пред опљачканим и политички неуким народом оправда девалвирање улоге Народне скупштине, како би се она свела на обичну машину за изгласавање закона. Таква атмосфера рађала је све рестриктивније скупштинске пословнике који су препрека свакој слободној скупштинској дебати, а ускраћивањем слободне дебате у парламенту уништава се, како су истакли Енглези још 1689. године, сама суштина слободе парламента. Таквом режиму неслободе заведеном у Народној скупштини савршено су одговарали политички комесари у скупштинском председништву, типа Чомићеве, Дејановићеве и Вучићевог пиона Стефановића, за које је лојалност квислиншко-превратничкој влади старија од било које слободе.

* И тако смо добили скупштину која више заиста НИЈЕ НАРОДНА и која НЕ РАДИ СВОЈ ПОСАО, већ само изгласава законе које нам намеће окупатор…

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: Тако смо после четрнаест година добили скупштину која се за опљачкане пореске обвезнике Србије заиста претворила у луксуз, јер народни представници не врше основну и првобитну функцију коју у парламентарном систему има народно представништво – контролу рада владе.
Осим неколико усамљених гласова, предвођених др Марком Јакшићем, који чувају достојанство народног посланика у српској народној скупштини, остатак ове установе претворио се псеудодемократски украс на на телу постпетооктобарског окупираног=неслободног Србијиног политичког организма. 


Као што српски народ генерално не сме да се помири са западњачком НАТО окупацијом, тако свом непријатељу не сме да препусти ни једну политичку установу, а посебно народну скупштину. Борба за политичку слободу једног народа увек почиње борбом за скупштину.

* Значи, Србији су потребни слободни избори, али ми још осећамо последице на пример петооктобарског преврата, чак и оног пре тога… коме је то и служило, народу у времену прошлом сигурно није…

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: Тако је, да би се обезбедио такав пренос власти са народа на његове представнике – народне посланике, који ће сачувати веродостојном његову политичку вољу потребни су – СЛОБОДНИ ИЗБОРИ. Од увођења парламентаризма у Србији 1990. године не постоје предуслови за слободне изборе.

Јер, слободни избори подразумевају постојање отворене, сталне и свестране друштвене дебате о свим значајним питањима, национално одговорну и професионално стручну друштвену елиту која треба да води такву дебату, национално одговорне, политички писмене и економски самосталне бираче, слободне медије, ажуриран и јавности доступан јединствени бирачки списак, изборни поступак са инструментима који гарантују његову слободу и тајност, независно судство које решава о изборним споровима, јавности доступне изворе финансирања политичких странака. Једном речју, слободни избори могу да се одвијају само у држави у којој постоји политичка слобода и владавина права и у којој на страни бирача, речју Ивана Иљина, постоје претпоставке стваралачке демократије: умеће слободе, правна свест, самосталност привређивања, образовање и обавештеност, политичко искуство, лични карактер, оданост Отаџбини и грађанска храброст.

До петооктобарског преврата деловањем западних агената, службеника и доушника Брозових служби безбедности, као и вредносно прозападне технократске и образовне елите, фингирала се слобода избора. Данас знамо да су Вук Драшковић, Зоран Ђинђић, Јовица Станишић, технократска врхушка ЈУЛ, и остали добро познати ликови псеудодемократске или псеудопатриотске сцене служили само за политичко завођење српског народа, да би се за рачун глобалне Империје ефикасно уништили сви извори самодовољног националног живота – политичког, економског и културног.
После петооктобарског преврата избори се спроводе у условима потпуне и отворене НАТО окупације земље што могуђност одржавања слободних избора чини илузорним.

Без спољне слободе, нема ни унутрашње политичке слободе! Једном речју, поробљен и опљачкан бирач нема слободну политичку вољу!

* Поробљена Србија изгледа катастрофално, НАТО и остали страни ОКУПАТОРИ, али и унутрашње окупаторске слуге све више стежу обруч, чини се да су давно прошле и границе издржљивости народа… По законима и Уставу се поступа према народу, али исте крше ТИРАНИ на власти, од Устава до осталих правних аката… Какве услове морамо створити у Србији да би народна воља била и видљива, испоштована по праву и правди, нарочито у сврси – у народну корист…

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: У поробљеној Србији нема ни владавине права, то је други предуслов за слободу избора. Србијом данас влада једна клика која је погазила Устав и која је остала лишена правног основа. Реч је о класичној тиранији, завијеној у вео плебисцитарне демократије коју оличава А. Вучић, којој демагошко позивање на подршку неслободног и обманутог бирачког тела служи само као псеудодемократско оправдање, док се прави извор подршке налази у НАТО штабу за Југоисток.

Ако Устав пре свега служи да буде гарант заштите права појединаца од узурпације власти, онда у земљи са погаженим Уставом и умуклим Уставним судом не постоји никакво јемство за заштиту било ког, па ни бирачког права.

Уосталом, сама чињеница постојање закона, као ни дата сагласност оних у чије име се влада, не чини једну државу правном. Управо се у западној правној мисли истиче да су само они закони који обезбеђују слободу – ваљани закони. Закони пре свега мора да јемче слободан развитак једног народа.

Српском народу се данас намећу такви закони који треба да га учине робом глобалне Империје и НАТО пакта. Ни једна генерација не може да у име целог народа, као духовне заједнице предака, савременика и потомака, изабере ропство уместо слободе. Зато се о уласку у ЕУ не може одлучивати ни на каквом референдуму. Једном речју, у тиранији нема услова за слободне изборе!


* То значи да се не поставља питање да ли је потребно изаћи на изборе или не… патриотске организације се већ договарају, сабирају, странке на власти су већ одавно у кампањи (као да никад није ни престајала), а друге:
ДСС, Двери, СРС, се већ припремају, почеле су предизборне активности…

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: Имајући све ово у виду, бојкот избора се чини као једини политички и национално оправдан чин. Посебно ако се има у виду да ће краткоће предизборне кампање у потпуности фаворизовати владајуће странке, пре свих СНС. Међутим, бојкот избора је политички оправдан уколико га прихвате све патриотске политичке организације, пре свих ДСС, Двери и СРС. Без њихове подршке бојкот је осуђен на неуспех и може само додатно помоћи СНС да повећа број посланичких мандата.
Изласком на изборе патриотске политичке организације не би дале легитимитет једном тиранском режиму, већ би уз стално истицање нерегуларности избора у окупираној Србији, учествовале у борби за спољну и унутрашњу слободу. Неправо не може постати право, нити насилна владавина може постати легитимна.

Пашићеви радикали, учествујући на изборима расписаним само неколико месеци после Тимочке буне, заведеног ванредног стања и преког суда када се режим обрачунао са њиховим вођством, нису дали легитимитет милановско-напредњачкој  аустрофилској политици. Са само десетак новоизабраних народних посланика радикали су тада храбро повели борбу за политичку слободу, која је задобијена после сплета спољних и унутрашњих околности. Данашња криза западних непријатеља независности и политичке слободе српског народа, а свеукупно снажење осведоченог српског пријатеља – Русије, говори да ни у садашњим условима окупације борба за сваки посланички мандат није бескорисна.

* Шта су председник Николић расписивањем избора, односно Вучић и остали, по вашем стручном мишљењу, у ствари замислили да ураде овим чином, шта то још нису завршили на штету србског народа?

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: Расписивањем избора А. Вучић и његова клика желе да обезбеде привид свеже бирачке подршке како би довршили територијално цепање Републике Србије кроз доношење новог Устава, ампутирањем КиМ и регионализациојом=федерализацијом остатка Србије.

Поред територијалног, у првим месецима нове напредњачке владе завршило би се са економским разарањем Србије, кроз увођење стечаја у индустријске гиганте у реструктуирању и коначно цепање и урушавање великих система који су гарант привредне самодовољности и државне независности, какав је пре свега ЕПС.

Говоримо о привиду бирачке подршке, јер још једном понављамо – мандати добијени од поробљеног народа не могу се сматрати слободном делегацијом власти.

* И поред свега, изгледа да ипак народу србском није убијена свест и тежња ка слободи…

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: На основу свега, првенствено треба послати поруку Вучићевим западним налогодавцима да ће први слободно изабрани представници српског народа поништити све међународне споразуме који су закључени противно императивним прописима домаћег правног поретка, а да ће њиховим потписницима судити за велеиздају. Тиранија квислиншке владе, макар била заогрнута новим уставом, не може стећи карактер правне владавине све док у једном народу није убијена свест и тежња ка слободи. Ту свест треба сведочити свуда и на сваком месту, па и у посланичким клупама окупиране Србијине скупштине. Само појединим лаковерним бирачима може да изгледа да се једна власт, насилно инсталирана споља, креће у категоријама легитимитета и легалитета. Оваква власт уважава само позајмљену силу, за коју је везала своју свеукупну будућност. Отуда оно што немају и за чим не хају, не могу ни да дају. Српски народ мора да зна да се слобода не добија правом, али се доцније само правом чува.

________________________

* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (13)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (12)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (11)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (10)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (9)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (8)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (7)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (6)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (5)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (4)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (3)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (2)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (1)

1 reply »