НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА? 4 МАСОВНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У КАИРУ- 6 МРТВИХ И ДЕСЕТИНЕ РАЊЕНИХ

ЧЕТИРИ СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У КАИРУ, ЗВАНИЧАН БРОЈ ПОГИНУЛИХ ТРЕНУТНО ШЕСТ ОСОБА…

Русија Данас: January 24, 2014 05:17
ФБР Превод- М. Новаковић: January 24, 2014 15:23

Police officers and people gather in front of the destroyed Islamic Museum building, after a bomb blast occurred at the police headquarters nearby, in downtown Cairo, January 24, 2014. (Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

 Полиција и народ се окупљају испред тешко оштећене зграде “Исламског Музеја”, након што је дошло до експлозије испред оближњег Министарства полиције, у градском језгру Каира-  January 24, 2014. (Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

Четири експлозије су погодиле Каиро у петак, циљајући министарство полиције, метро станицу, полицијску станицу и биоскоп. Изненадна серија милитантних напада је изазвала смрт најмање шесторо људи, рањавајући десетине других.

Последња експлозија је забележена у петак увече у близини биоскопа у центру главног града, изјавио је египатски министар унутрашњих послова. У том нападу, потвђена је смрт једне особе, што је заокружило званичан број страдалих на шесторо људи.

Раније, у току дана, трећа експлозија је забележена у близини полицијске станице у предграђу египатског главног града. Експлозија у западном каирском Талебија дистрикту, која се одиграла на главном друму који води до пирамида у Гизи, није изазвала људске жртве.

BeuOFIICEAABN8b

Неколико минута раније, од експлозије је страдала најмање једна особа и повређено 15 других у близини Бехут метро станице. Државна телевизија је јавила да је то био резултат импровизоване експлозивне направе.

Али конфликтни извештаји са терена упућују на то да је до експлозије дошло у нападу из аутомобила у покрету на службена возила органа безбедности, када је нападач бацио ручну бомбу на припаднике полиције.

Експлозија до које је дошло у раним јутарњим часовима испред министарства унутрашњих послова у Каиру је био је један од највећих до сада високо-профилних напада на снаге безбедности последњих месеци. Тај напад је извршио “бомбаш-самоубица” са возилом пуним експлозива, које је експлодирало на самом улазу у зграду.

Та експлозија, која се одиграла у петак ујутру испред каирског “Директората Безбедности” је оставила иза себе четири мртве особе и 73 рањених, према извештају министарства здравља.

BeuI0brCYAAaxqa

Слике са лица места показују велико оштећење на фасадама више зграда у улици Порт Саид, укључујући министарство полиције и чувени Музеј Исламске Уметности.

Сведоци су јавили о великом броју повређених људи који су “извучени” из тешко оштећених зграда и пребачени у амбулантна возила.

Такође, на “сцени” је пронађено тело “бомбаша-самоубице”, који је са возилом покушао да продре у полицијску зграду.

Bet_2-3CIAA70n9

Експлозија је била толико снажна да се могла чути километрима у свим правцима. Такође је био видљив огроман “облак” црног дима на небу изнад града.

“У односу на величину експлозије, број жртава је био релативно мали”, изјавио је представник министарства унутрашњих послова Хани Абдел Латиф.

Такође постоје извештаји о пуцњави из аутоматског оружја у области где је дошло до експлозије, што упућује на комбиновани побуњенички напад. Сведоци су видели нападаче на мотоциклима који су непосредно након експлозије отворили ватру на министарство полиције.

BeuLLv-CAAEp9q8

Египатска телевизија је приказала масу људи која се окупила испред полицијског седишта одмах након експлозије, узвикујући пароле “народ захтева смрт за Муслиманско Братство”

Египатске снаге безбедности и војници су суочени  са редовним побуњеничким нападима од јула 2013, када је војска у државном удару уклонила “исламистичког” председника Мухамеда Морсија.

У земљи је у последњих пар седмица било најмање три других бомбашких напада, укључујући самоубилачки напад на полицијску базу у Мансури, северно од Каира, када је убијено 15 људи.

“Ми не знамо ко тачно стоји иза ових експлозија, али изгледа да су оне део патерна бомбашких напада од стране милитантних џихадиста, који воде рат на Синају. И порука коју они шаљу египатској влади је следећа: Ми не прихватамо вашу конституцију, не прихватамо вашу владу, за нас су они издајници и желимо да урушимо целу кућу”, за Русију Данас је изјавио стални новинар из Каира Хју Мајлс.

“Муслиманско Братство” је планирало масовне протесте широм земље, након молитве у петак, што би требало да буде највећи догађај у последњој серији протеста.

Ови бомбашки напади су повод за забринутост како ће протећи, са безбедносног аспекта, долазеће манифестације прославе годишњице револуције из 2011, када је са власти збачен дугогодишњи председник Египта, Хосни Мубарак. Министарство полиције је обећало да ће обезбедити ту манифестацију, заказану за суботу...

Превод Миодраг Новаковић

Advertisements

One comment

  • Корнелиjе Кодреану

    Око осамдесет процената становника Египта треба да се врати у Саудиjску Арабиjу jер Египат треба да припадне Коптима коjи ту живе од увек. Арапи су окупатори Египта.

    Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s