КОЛУМНА

Слађанина Колумна: Реплика на Равну Гору


Реплика на Равну Гору Радоша Бајића

Аутор: Слађана, колумниста СБског ФБРепортера
12.01.2014.

За мене је Равна Гора уметничко дело умишљеног патриоте а ево да објасним због чега о њему размишљам на тај начин.

Ја обожавам раније радове Радоша Бајића нарочито Секулу. Она чувена сцена са гаћицама које је појела крава ме оставила без текста. Мислим да је требао да остане на тим гаћицама и да не иде даље од њих.

Ravna GoraПревелик је залогај за њега Равна Гора. Она дотиче многе теме на које немамо одговоре. Треба нагласити да је истина негде између. Мислим да су  са обе стране обични Срби били патриоте који су имали исти циљ али различит пут до његовог остварења. Такође, мислим да тренутно имамо веома важан проблем доле на Космету око којег би требали да будемо јединствени а не да трошимо време и енергију на међусобне осуде и оптужбе. Зашто ниједан сајт,  ниједан текст неможе да буде пропраћен без псовке? Зато што неред у глави изазива неред у размишљању и говору.

Моје лично мишљење је да ми своје мртве треба да поштујемо,  да им одамо помен и да прећутно кренемо даље. Сматрам да је Србија превише патила и да је време да се уједини око једне заједничке идеје како би спречила своју пропаст. Сматрам да смо превише времена изгубили и да нам је сваки секунд драгоцен да бисмо га проћердали олако и бескорисно. Такође, мирна вода је чиста на површини а када се узбурка избија муљ и крш на површину зато не узбуркавајте духове, гледајте на Равну Гору као на обичан филм типа пас лаје ветар носи.

Српски сељак ни у ком случају није будала каквом га Радош представља са циљем да побере аплаузе од оних који нису пријатељи српскога народа јер доказано је да је аплауз дрога која опија јаче од саме дроге. Па је тако и наш Радош опасно навучен на њу. Али док се он слади аплаузом а ја размишљам о оним гаћицама.

Србија треба да устане после ко зна којега нокаута од Европске уније да уђе у клинч и да као покојни Мате Парлов добије последњу битку за коју сви мисле да ће да изгуби. Зашто? Зато што се наши непријатељи смеју онда када се ми свађамо. Зато што су нам подметнули кукавичја јаја и отпаднике, зато што нам трују децу опасним ђубретом са медија, зато што нас остављају као номаде без куће и огњишта. Зато што нам комадају комад по комад државе и крајње је време да Радоша оставимо да се игра рата када је већ одустао од гаћа.

Равна ГораПокојни Дража Михајловић је био школован официр високог ранга, учесник  бројних битки и носилац свега онога што је Србија била пре Тита. Њега су сместили у заборав и отворили ново поглавље српске историје. Зато Вас молим господо, оставимо га нека почива у миру и не пребацујмо му кривицу за оно што нити је урадио нити му је била намера.

Запитајмо се шта би Чича чинио сада у овоме преломном тренутку.  Да ли би са њим Космет био продан? Ко има више срчаности од њега, слободно нека ме демантује. Ја нећу да кудим ни Тита и он је био део наш прошлости и тим што причамо и свађамо се, историју не можемо променити. Можемо да утичемо на садашњост, а садашњост каже да нам на наше очи отимају и последњи комад Космета док ми полемишемо о Равној Гори.

Желела бих да овом приликом упутим искрене поздраве Радошу и екипи и да га запитам да ли би он снимио филм о себи такав у коме би оголио своју личност на најгори могући начин или би се бар мало улепшао.

Па када да себи одговор, нека размисли зашто је срозао српскога сељака од кога и сам води порекло.

5 replies »

 1. Bilo bi lepo kada bi poradila na svom pravopisu i stilu pisanja (formi, argumentaciji,vokabularu). Možda je za Bajića „Ravna gora“ krupan zalohaj, kao i za tebe kolumnizam.

  Свиђа ми се

  • Поштовани,
   свакако имате право на критику и имате пуно право да Вам се нешто на сајту, или цео сајт, не свиђа.
   Једини разлог због кога Вам одговарам у име редакције је следећи: обични људи из народа, као што је Слађана, ИМАЈУ ПРАВО да се њихов глас чује. А њихов глас се на све могуће начине гуши и минимизира. Због тога смо покренули колумну у којој смо дали простора човеку из народа који здраворазумски размишља и који није равнодушан према ономе што се дешава са српским народом и нашом отаџбином. Дакле, нама је од ФОРМЕ много важнији родољубиви став и висока патриотска свест који тако често недостају многима који имају савршену „форму, аргументацију, правопис и вокабулар“ (који, да се разумемо јесу важни али не најважнији).

   Редакција СРБског ФБРепортера

   Свиђа ми се

  • Нема потребе да ме правдате.Ја нисам књижевник нити кричар.Намерно сам писала на свој начин да би ме разумели сви. Постоји српски и искварени српски језик.Да ли има форму скрининг или транспарентно и томе сличне речи. Ето, имате прилику распишите се , напишите нешто употребите и вокабулар и све језичке ресурсе.Док Ви ћутите Србију бране простачине попут мене.Демантујте ме и дајте се на посао.Зашто Ви паметни и начитани ћутите.Због Вас сам и дигла глас.

   Свиђа ми се

 2. Super sto smo sve u ovoj nasoj zemlji resili, Zivi se u blagostanju i nikad vecoj zaposlenosti, ljudi su zadovoljni svojim zivotom, Nema vise odlaska mladih iz zemlje, Vracaju se i oni koji su otisli pre mnogo godina jer vide da se i u svojoj zemlji moze lepo ziveti od rada. Pa normalno je da se sada malo pozabavimo i svojom istorijom, da rascistimo i proslost sada kada je sadasnjost cista. Da vidimo ulogu i Draze i Tita i Gavrila Principa, sve da ispitamo. Lepa bajka zar ne. Sto kaze stara narodna NE DAJ BOZE DA SE SRBI SLOZE….

  Свиђа ми се

 3. Много тога је импровизовано у епизодама будући да је то историјски тема најосјетљивија за србе.Можда је позитивно од серије да су њоме отворена врата будућим филмским ствараоцима да приђу суптилније овој теми јер су сви историјски догађаји дегутантни што може довести до бољег разумјевања. Позитивно је у серији што се по први пут четнички покрет не показује кроз филм као ноторни кољачки покрет као што смо то имали прилику видјети у политички ангажованим ранијим партизанским филмовима. Будући да серију нисмо до краја видјели рано је говорити о завршној поенти. Мислим да је требало више дати акценат на патриотском опредјељењу срба да се бране на Дражиној страни а мање или никако да се убацују кадрови о намјерама комуниста а поготово злочинца броза. Јер, овако, опет се просјечни србин доводи у дилему је ли Дража био добар или зао, или да ли је броз био добар или зао. За мене је чиста ситуација ма колико са снимало на тој теми и хиљаде филмова: броз је био препредени злочинац и манипулант наивних срба који су се међусобно косили на његово задовољство. Хиљаде докумената сада излазе на видјело ко је тај био.

  Свиђа ми се