Бомбардовање

ИН4С: Америка уклонила ознаку „поверљиво“ са три документа везана за бомбардовање СРЈ


ИН4С: Америка уклонила ознаку „поверљиво“
са три документа везана за бомбардовање СРЈ

Бела кућа уклонила је ознаку тајности са три документа који се баве бомбардовањем СРЈ и сецесијом Косова и Метохије.
Први документ има везе са меморандумом саветник за питања безбедности упућеног у септембру 1998. тадашњем председнику САД Билу Клинтону поводом НАТО ултиматума, други документ се односи на комуникацију са састанка где су разговарали војне опције НАТО интервенција против СРЈ, док трећи документ открива детаље телефонског разговора Клинтона са Хашимом Тачијем који је тада био комадант терористичке ОВК.

10.01.2014. ИН4С, захваљујемо нашем читаоцу МИЛОШу што нам је СРБском ФБРепортеру послао линк до пдф докумената, приредила Биљана Диковић

kolaz-bombardovanje

Први документ

– Морамо извршити притисак на НАТО да изда ултиматум Милошевићу позивајући да се предузму конкретне кораке за решавање хуманитарне и политичке кризе, или ће се суочити са војном акцијом – написао је Клинтону саветник Семјуел Бергер у септембру 1998 .

Бергер је додао да у случају одбијања Милошевића САД “ морају бити спремни за широке ваздушне интервенције у циљу спречавања Милошевића да спроводи војне операције на Косову“.

У меморандуму, Бергер наводи резолуцију УН и одлука НАТО да почне да групише снаге.

На крају писма Бергер препоручује Клинтону да се кроз НАТО ултиматума пошаљу претеће поруке Милошевићу.

memorandummemorandum1memorandum2

democracy_will_come_to_you_resize

Други документ

Записник са састанка у Белој кући где су разматрани планови за интервенцију НАТО-а против српских војних циљева на Косову предвиђа две фазе акције.

Прва фаза плана, према објављеном документу, предвиђа концентрисане нападе првенствено на противваздушну одбрану Југославије у Србији и Црној Гори.

“На захтев САД, НАТО је развио сценарио са две опције… Опција А је да циљају војне и полицијске јединице које су учествовале у насиљу над Албанцима на Косову, а опција Б који има за циљ да одговори на евентуалне нападе на НАТО снаге у Македонији, Босни и другим суседним државама.“

berger 1berger 2brifing o kosovu

nato-reminder

Трећи документ

Трећи документ је скинута ознака тајности односи се на телефонски разговор Била Клинтона и терористе Хашима Тачија непосредно по повлачењу војске СРЈ са територије Косова и Метохије.

Током овог разговора Тачи је захвалио Клинтон за “демилитаризацију и трансформацију ОВК“ .

Клинтон је затим похвалио Тачија и рекао му да је “демилитаризација његов успех “ .

Затим је Клинтон обећао да ће посветити више пажње безбедности , и стварању полиције и институција локалне самоуправе на Косову. Тачи затим обећава Клинтону да ће “ поштовати људска права и права мањина на Косову“.

“Ми ћемо радити да обезбеди слободу, мир и демократију за све етничке групе на Косову“ – казао је Тачи.

klinton-taci

***

clinton library photocopy 1clinton library photocopy 2clinton library photocopy 3

3 replies »