ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Градоначелник Лондона: Немци, нису Срби криви за рат већ ви!


Градоначелник Лондона: Немци, нису Срби криви за рат већ ви!

Градоначелник Лондона Борис Џонсон рекао је да је тужна, али непорецива истина да је Први светски рат, са свим својим убиственим ужасом, највећим делом резултат немачког експанзионизма и агресије.

10.01.2014. ВЕСТИ

Градоначелник Лондона Борис Џонсон

Градоначелник Лондона Борис Џонсон

Џонсон је у ауторском тексту под насловом „Немачка је почела Велики рат, али левица не може да поднесе да то каже“ за британски лист „Телеграф“, критиковао лабуристе за покушај минимизирања улоге Немачке у Првом светском рату и приписивање кривице Србији за његов почетак. Он је оценио да је на стогодишњицу Првог светског рата, више него икада раније, веома важно да се према истини односи са поштовањем.

„Један од разлога због којих сам конзервативац јесте да, на крају крајева, једноставно не могу да поднесем интелектуалну неискреност левице… Чињеница је да Лабуристичка партија верује да није пристојно да се то помене“, навео је Џонсон.

  • Према његовим речима, Немци су данас такви какви јесу зато што су искрени према себи самима и зато што су у последњих 60 година пролазили кроз агонију признавања ужаса који су починили и они то не гурају под тепих.„Они не оптужују Србе да су криви за рат од 1914. до 1918. године. Они не оптужују ни Русе, ни Турке. Они знају какву су цену платили због милитаризма 20. века. Они не покушавају да ублаже или поделе кривицу за конфликт. Они су то покушали у тридесетим и знају да тај пут води у лудило. Немци знају истину о светским ратовима и о својој улози. Они су то научили и променили су се. Било би катастрофално ако би та истина данас била замућена“, оценио је Џонсон.

Он је рекао да је страначки портпарол за ресор образовања Тристрам Хант недавно, у чланку за „Обзервер“, кривицу за Велики рат мистериозно пребацио на Србе. „Хант је у тексту, који заслужује Нобелову награду за глупост, мистериозно уперио прст у Србе. Оптужио је Русе. Оптужио је Турке због тога што нису успели да сачувају Отоманско царство, а у једном тренутку сугерисао је да смо преоштри према ратоборној јункеровској класи“, истакао је Џонсон.

Градоначелник Лондона наглашава да је „Немачка била та која је погурала Аустрију да крене у рат против Србије, објавила рат Русији 1. августа 1914. године, закључила да је неопходно извршити инвазију на Луксембург и Немачка је била та која је активирала план ‘Шлифен’, развијен 1905. године, и послала своје трупе да се пробију кроз неутралну Белгију у Француску“.

„Зашто је било неопходно да се некакав лом у Сарајеву прошири инвазијом на Француску, побогу? Није било потребно. Покретачка сила иза тог покоља била је жеља немачког режима да изрази судбину Немачке као велике европске силе и да стекне престиж и међународни углед који долази са статусом царства. Зато је Тирпиц стално повећавао немачку флоту – упркос напорима Британије да се оконча трка у наоружању. Зато су покушали да застраше Француску слањем ратног брода у Агадир 1911. Године. Да сумирамо, због тога су милиони умрли у рововима западног фронта и на другим местима – укупно њих 15 милиона“, подсетио је Џонсон.

Према његовим речима, још већа трагедија за Немачку и остатак света била је у томе што се двадесет година после окончања тог конфликта појавио још један немачки лидер који је одлучио да обнови суштински исти војно/политички циљ – масивну експанзију немачког утицаја у Европи и шире.

„Иако је Хитлер био гаднији и већи милитариста од Кајзера, није случајност што је применио веома сличан план – прво да се елиминишу Француска и мање земље, а потом да се удари на Русију“, навео је Џонсон. Он је нагласио да је у оба рата, у борби против тих болесних амбиција, животе изгубило много Британаца, војника и цивила.

„У суштини, они су се борили на страни деснице и не треба да буде забрањено да се та чињеница изговори. Други светски рат произашао је неумољиво из Првог, а у оба рата, плашим се да терет одговорности највећим делом почива на немачким раменима. Не треба да буде забрањено да се та чињеница данас изговори – не само због истине, него и због Немачке у 2014. години“, наводи Џонсон.

Он је оценио да је „Хант крив због тога што прича потпуне глупости, те да се испод његовог смушеног лупетања о ‘вишеструким историјама’ налази оно за шта он замишља да је љубазност“.

„Сви желимо да замишљамо Немачку каква је данас – дивна, мирољубива, демократска земља и један од наших највећих пријатеља и партнера у свету; земља са импресивним технолошким достигнућима; место без премца када је реч о културном богатству и цивилизацији. Оно што Хант не схвата у свом пробирљивом левичарском заваравању, јесте да он вређа огромна духовна остварења савремене Немачке“, оценио је Џонсон.

3 replies »

  1. НУСУ НЕМЦИ ПРОМЕНИЛИ СВЕСТ НИТИ ЋЕ, КАО НИ ЊИХОВА БРАЋА ХРВАТИ! ЈЕДНОМ НАЦИСТИ, ЗАУВЕК НАЦИСТИ! ЊИМА ЈЕ ТО У ГЕНИМА! НИКАДА ОНИ НЕЋЕ БИТИ НОРМАЛНИ! ДОК ЈЕ СВЕТА И ВЕКА!

    Свиђа ми се

  2. A KO ЈЕ КРЕДИТИРАО ОБА РАТА , А ЗАТИМ ОБНОВУ И РАЗВОЈ УНИШТЕНИХ ЗЕМАЉА И СА КОЛИКИМ КАМАТАМА. КОЛИКО ЈЕ СРБА И РУСА ИЗГИНУЛО ? 

    Пятница, 10 января 2014, 12:09 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >Биљана Диковић posted: „Градоначелник Лондона: Немци, нису Срби криви за рат већ ви! Градоначелник Лондона Борис Џонсон рекао је да је тужна, али непорецива истина да је Први светски рат, са свим својим убиственим ужасом, највећим делом резултат немачког експанзионизма и агреси“ >

    Свиђа ми се