ВЕРА

У Русију стигла велика светиња – Дарови мудраца са истока Богомладенцу Христу!


Дарови мудраца су једна од малобројних реликвија везаних за земаљски живот Христа која је сачувана до данашњег дана. Према предању, Богородица их је непосредно пре свог Успења предала двема девицама – својим рођакама

Дарови мудраца са Истока Христу у московском Храму Христа Спаситеља

13:28 07.01.2014. Факти

ПОЧЕЛО ПОКЛОЊЕЊЕ ВЕЛИКОЈ СВЕХРИШЋАНСКОЈ РЕЛИКВИЈИ КОЈА ЈЕ ПО ПРВИ ПУТ ИЗНЕТА ИЗ ГРЧКЕ

дарови

  • Дарове чине три златне плочице са танким филигранским шарама, на које су сребрним нитима причвршћене перле од мешавине тамјана и смирне. Често шире неземаљски миомирис, који се посебно појачава кад се светиња износи из манастирске ризнице на средину храма како би верници могли да јој се поклоне 
  • Дарови мудраца су једна од малобројних реликвија везаних за земаљски живот Христа која је сачувана до данашњег дана. Према предању, Богородица их је непосредно пре свог Успења предала двема девицама – својим рођакама 
  • Даровима мудраца ће после Москве верници моћи да се поклоне и у Санкт-Петербургу (у Новодевичјем манастиру, до 17. Јануара), потом у Дом Милосрђа у Минску (18.-24. јануара), па у Кијево-Печерску лавру (25.-30. јануар)

У ХРАМ Христа Спаситеља у Москви – непосредно пред вечерњу Божићну литургију – са Светехришћанска реликвија: Дарови мудраца са Истока. Злато, тамјан и смирна, који су пре више од 2 хиљаде година били поклоњени новорођеном Исусу.

Светињу је дочекао патријарх Московски и целе Руси Кирил, који се поклонио светињи заједно са хиљадама ходочасника.

„Први пут Божићну литургију држимо пред највећом свехришћанском светињом. Ове дарове је брижљиво чувала Дјева Марија. По први пут у историји стигли су у Русију“, – рекао је поглавар РПЦ.            Ковчег са Даровима мудраца прати делегација монаха са Атоса на челу са познатим духовником архимандритом Партенијем (Мурелатосом) који веч пола века живи на Светој Гори. Говорећи пред новинарима, архимандрит Партеније је изразио наду, да ће светиња „донети добро руском народу“.

„У ово је уложено много труда. Припремали смо се безмало две године да би светиња стигла овде“, – приметио је он.

У част доношења светиње у Русију, монаси Тројице-Сергијеве лавре „написали“ су икону „Клањање мудраца“, коју ће поклонити грчкој делегацији у знак захвалности руских верника.

Верници моћи ће да целивају Дарове мудраца од 7. до 13. јануара од 8.00 до 22.00.

А већ 14. јануара ковчег са Даровима мудраца биће пренет у Санкт-Петербург, где ће бити доступан за ходочаснике у Новодевичјем манастиру до 17. јануара. Затим ће светиња бити пренета у Дом Милосрђа у Минску (18.-24. јануара), па у Кијево-Печерску лавру (25.-30. јануар).

          Дарови су, иначе, специјалним авионом превезени из Солуна у Москву.

Ово је први пут да је велика светиња напустила грчку земљу, где се чува од XV века у манастиру светог Павла на Атосу.

На аеродрому Внуково-3 реликвију судочекали представници владе Москве, руско свештенство и руководство Фонда Василија Великог које је организовало пренос светиње.

Ковчег са Даровима мудраца уз молитве је унет у зграду аеродрома, где је служен молебан. Први су светињу целивали свештеници и запослени на аеродрому.

Дарове чине три златне плочице са танким филигранским шарама, на које су помоћу сребрних нити причвршћене перле од мешавине тамјана и смирне. Дарови често шире неземаљски миомирис, који се посебно појачава, када се светиња износи из манастирске ризнице на средину храма како би верници могли да јој се поклоне.

Московске власти су се побринуле како би максималан број верника могао да се поклони светињи.          Очекује да ће храм Христа Спаситеља – ради поклоњења Даровима мудраца – наредних дан посетити више од 200 хиљада људи.

Московске градске службе већ имају искуство у организацији ходочашћења светињама. Јер, Појасу Пресвете Богородице се крајем 2011. године у Москви поклонило око 900 хиљада људи, а Крсту апостола Андреја Првозваног 2013. – приближно 200 хиљада верника.

Дарови мудраца су једна од малобројних реликвија везаних за земаљски живот Христа која је сачувана до данашњег дана.

Према предању, Богородица је непосредно пре свог Успења предала светиње двема девицама – својим рођакама.

Касније су Дарови пренети у Византији, а након освајања Константинопоља од стране Турака 1453. доспели су на Атос, где их је донела српска принцеза Марија.

Марија Петрова

*****

Из данашњег Пролога: 

Господу Исусу рођеном у Витлејему најпре се поклонише пастири и мудраци (звездари) c Истока, дакле, најпростији и најмудрији овога света. И дан-данас најискреније се клањају Господу Исусу, Богу и Спасу, најпростији и најмудрији овога света.Покварена простота и полуучена мудрост вазда су били непријатељи Христова Божанства и Његовог Јеванђеља.

Но ко су били ови мудраци c Истока?

3594129868592596

Ово питање је нарочито проучавао св. Димитрије Ростовски. Он тврди, да су они били цареви неких мањих области или појединих градова у Персији, Арабији и Мисиру. У исто време били су они велики учењаци у звездарству (астрономији). Њима се јавила она чудесна звезда, која је наговештавала рођење Новога Цара.

По св. Димитрију та се звезда њима јавила на девет месеци пре рођења Господа Исуса, тј. у време зачећа Пресвете Богородице. To време од девет месеци они су провели у проучавању те звезде, у припремању за пут и у путовању. Стигли су у Витлејем ускоро по рођењу Спаситеља света.

Један од њих звао се Мелхиор. Он је био стар, сед, са дугом белом косом и брадом. Он принесе Господу на дар злато. Други се звао Гаспар; лица црвена, млад и без браде. Он принесе Господу на дар ливан. Трећи се звао Валтазар, лицем црн и врло брадат. Он принесе Господу на дар измирну.

Њихова тела по смрти пренета су у Цариград, из Цариграда у Милано, a из Милана у Келн. Могло би се још додати, да су ова тројица мудраца били представници три главне pace људске, које су произашле од Нојевих синова: Сима, Хама и Јафета. Персијанац је представљао Јафетите, Арабљанин Семите a Мисирац Хамите.

Тако да се може рећи: кроз њих тројицу цео род људски поклонио се ваплоћеном Господу и Богу нашему.