ДЕШАВА СЕ...

Бадњевац: Прва соларна топлана у Србији


Бадњевац: Прва соларна топлана у Србији

Научник из Крагујевца направио прву еколошку соларну топлану у Србији. Др Петровић направио и мини концентратор за снабдевање топлом водом

08.01.2014. Новости

 "Тањир" пречника 13 метара окреће се према сунцу


„Тањир“ пречника 13 метара окреће се према Сунцу

КРАГУЈЕВАЦ – Прво постројење соларне топлане, инсталирано у Бадњевцу, код Крагујевца, почиње са радом идуће грејне сезоне. Реч је о јединственом пројекту, изуму др Владана Петровића, научника из Крагујевца, где се сунчева енергија, преко огледала, акумулира помоћу масе од природних материјала, чији је састав засад тајна. То постројење, каже научник, приозводи енергију – за будућност.

Помало, бар лаику, чудно постројење, некадашњи професор на овдашњем Машинском факултету и шеф развоја у немачком концерну „Круп“, направио је у свом дворишту у родном Бадњевцу. Тврди да је реч о прототипу соларне топлане и пројекту који је дупло јефтинији, а истовремено дупло ефикаснији од сличних пројеката у свету.

Овај пројекат је и у ПКС оцењен као „велики продор на пољу енергетске ефикасности и успешног коришћења обновљивих извора енергије“.

Како појашњавају, постојећи соларни системи задовољавају трећину потреба за овом енергијом, јер сунце у просеку сија осам сати дневно. Како би компаније које се тиме баве надоместиле разлику од шеснаест часова дневно, поред соларних постројења имају погоне, односно, акумулаторе који раде на гас, или уз помоћ неких других енергената. У овом делу, пројекат др Петровића је знатно јефтинији и ефикаснији.

– Сунчеву енергију сакупља акумулатор у чијем саставу је природна маса, али тај састав не могу да откријем – каже др Петровић. – Реч је о јефтиној маси, од природних материјала.

Он појашњава да енергија добијена соларним путем, помоћу акумулатора који раде, рецимо, у Америци, Шпанији, кошта 130 евра по киловат-часу, док би према његовом пројекту, то износило свега 0,2 евра по киловат-часу енергије.

У Бадњевцу је инсталирао „тањир“, пречника 13 метара, који се окреће према сунцу. Тако сакупљена сунчева енергија акумулира се у повећем постројењу и ту може да се „чува“ и користи током целе године, свих 365 дана.

 • ПОМОГЛИ ЕНГЛЕЗИ
  ПРОЈЕКAТ који је у Бадњевцу реализовао др Владан Петровић, помогли су и Енглези. Они су, каже он, финансирали изградњу постројења по његовој идеји. Додаје да ће ово постројење, у почетку, грејати само његову кућу. Тврди и да би постројење изграђено у Бадњевцу могло да греје око 2.210 станова.

Он сматра да би његов пројекат знатно побољшао и привредни у слику Србије, јер би производњом таквих концентратора, лаички речено тањира, и акумулатора од природне масе, фирме које би се прихватиле тог посла, могле да имају монопол у цени на светском нивоу. Могло би, тврди, да се запосли и велики број радника на производњи оваквих система. С друге стране, јефтина и чиста енергија добијена на овај начин имала би примену у домаћој привреди.

Наиме, др Петровић је направио и прототип мини концентратора, пречника два метра. Овај систем, каже, засад „производи“ топлу воду коју чува 24 сата, без додатних извора енергије. Исто постројење може да производи пару високог притиска за хемијску индустрију или неку другу привредну грану.

За његову идеју, бар засад, није било конкретних предлога из Србије, иако је, како каже, спреман да је уступи домаћој индустрији уз минималну накнаду. Знатно јасније је интересовање из света, пре свега енглеских бизнисмена.

1 reply »

 1. НА ЛИЧНОМ ПРИМЕРУ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКОГ РАДА НА ПРОЈЕКТУ МАГЕН – ЗЛАТНА МЕДЕЉА ЗА ПРОНАЛАЗАШТВО – УВЕРИО САМ СЕ ДА У НАШОЈ КОЛОНИЈИ НИЈЕ ДОЗВОЉЕН ДУХОВНИ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ. ПОГЛЕДАЈТЕ ЛИНК О ТЕМИ КОЈУ ИЗНОСИТЕ….

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ

  http://skrivenosaznanje.blogspot.com/2012/11/blog-post_15.html

  Среда, 8 января 2014, 8:58 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >Биљана Диковић posted: „Бадњевац: Прва соларна топлана у Србији Научник из Крагујевца направио прву еколошку соларну топлану у Србији. Др Петровић направио и мини концентратор за снабдевање топлом водом

  08.01.2014. Новости

  КРАГУЈЕВАЦ – Прво постројење соларне топлане,“ >

  Свиђа ми се