Биљана Диковић

ПРОТЕСТНИ СКУП “БОРБА ЗА ЖИВОТ УЖИЦА”: Грађани потписивали петицију надлежнима за хитно решавање проблема са водом – ГРАДСКИ ШТАБ ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА


ПРОТЕСТНИ СКУП “БОРБА ЗА ЖИВОТ УЖИЦА”:
Грађани данас потписивали петицију надлежнима за хитно решавање проблема са водом
ГРАДСКИ ШТАБ ПРОГЛАСИО ДАНАС ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА

Медији су испратили јучерашње догађање испред ужичке градске куће, протест за чисту пијаћу воду и чист ваздух у Ужицу и отворено писмо надлежнима да овај проблем реше, регионални, локални, телевизије су пренеле снимке, друштвене мреже и интернет су одрадили велики посао, чуло се и видело, грађани су се ванполитички организовали преко друштвене мреже Фејсбук, ФБ странице  Uzice nece da cuti.(Ужице неће да ћути) Другог дана протеста испред градске куће окупили су се неполитички, нестраначки, грађани који желе нормалне услове за живот у граду,  саслушали текст петиције коју су касније потписивали да би је упутили надлежнима. На православни празник Божић нема окупљања, Одлука о проглашењу ванредне ситуације на делу територије града Ужица.

„Одоше Врутци и санација у други план, а 900.000 еврића у Сушичко врело. Тужно. Нови протест, среда 19.00 испред Градске куће
фБNikola Jankovic

ФБ странице  Uzice nece da cuti.:
ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТ  – СУТРА  /у среду 8. јануара/  ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ У 19 часова.

Поред воде велики проблем је и ваздух тако да понесите МАСКЕ ЗА ЛИЦЕ, које имају да се купе у апотекама / и коштају 7 дин /.
Понесите што више реквизита, који симболизују оно што нам недостаје у граду.
МОЛИМО ВАС БЕЗ ПОЛИТИЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА !!! ОВО ЈЕ ГРАЂАНСКИ СКУП !!!
/Ако је могуће да се политичари и остали лицемери склоне за време протеста, јер када су могли да реагују, нису то урадили. Сада се боре за сваки секунд на медијима за личну промоцију или за опструкцију противника, а све на конту муке која је задесила град, и наравно користе прилику када се скупио толики народ /.
Молимо СВЕ МЕДИЈЕ да у прилозима раздвоје скуп и анкету после истог јер доводе народ у заблуду да политика стоји иза људи који су покренули овај протест, као и ПОЛИТИЧАРЕ који ако шеле нешто да кажу, искористе своје страначке просторије као што су то и до сада чинили.
Видимо се !

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

* УЖИЦЕ: ХИТНО решавајте проблем ВОДЕ, СРАМ ВАС БИЛО!
* КОМЕНТАР ДАНА: СЛАЂАНА – “ШТА ЋЕ ГОСПОД РЕЋИ, ЧЕКАМО ПРВИ БОЖИЋ БЕЗ НАШЕГ КОСОВА БЕЗ НАШЕГ СРЦА? Одговориће апокалипсом коју управо гледамо, а тек ћемо”
* УЖИЦЕ: САОПШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ – ВОДУ И ДАЉЕ НЕ КОРИСТИТИ ЗА ПИЋЕ, АПЕЛ ПОСЛАНИКА: ТРАЈНО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ БЕЗБЕДНОСТИ ЗДРАВЉА ГРАЂАНА!
* Ужичка апокалипса – Где су мужеви, где су очеви, где дедови? Има ли мушке главе у овој Србији и у овом граду да удари шаком о сто!

06.01.2014. за ФБР са лица места, уредник Биљана Диковић

други дан ПРОТЕСТ

ПРОТЕСТНИ СКУП “БОРБА ЗА ЖИВОТ УЖИЦА”
06.00.2014. БАДЊИ ДАН У ПОДНЕ

Новинар Никола Јанковић, један од организатора протеста, је обавестио грађане о тексту петиције:

– председнику Републике Србије г. Томиславу Николићу
– председнику Владе Србије г. Ивици Дачићу
– првом потпредседнику Владе Србије г. Александру Вучићу
– Министарству енергетике, развоја и животне средине, гђи. Зорани Михајловић
– Министарству здравља, гђи. Славици Ђукић – Дејановић
– Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, г. Драгану Гламочићу
– Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, г. Игору Мировићу

ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА УЖИЦА

Поштовани,
грађани Ужица суочени са прекидом водоснабдевања за око 70.000 људи и дугорочним испадањем хидроакумулације Врутци из система водоснабдевања, од Вас захтевају:
1. да по оспособљавању алтернативних и привремених извора водоснабдевања за град Ужице, спроведете поступак који ће сва надлежна предузећа, установе и институције обавезати – да стручно, аргументовано и јавно предоче све чињенице у вези са тренутним стањем хидроакумулације Врутци, из свих аспеката важних за грађане.
2. да иницирате хитну санацију хидроакумулације Врутци, на начин који ће обезбедити квалитетно водоснабдевање Ужица у наредним деценијама. Захтевамо да овај посао уврстите у приоритете за 2014. годину, и да у складу са таквим одлукама, кроз прописане законске процедуре, обезбедите финансирање санације акумулације Врутци.
3. да инсистирате на утврђивању одговорност појединаца, локалних и републичких институција за стање у коме је хидроакумулација Врутци данас.

У Ужицу, дана 6.1.2014. године.

Грађани Ужица

PROTEST PETICIJA 06012014 (11)

Магистар биологије Марина Вукашиновић је стручно објаснила грађанима шта се то догодило са језером Врутци, како је дошло до поремећаја еко-равнотеже и загађења, шта значи и каква је то алга, односно бактерија доспела у ужички водовод.

PROTEST PETICIJA 06012014 (10)
ПОТРЕБНО ВИШЕ ЦИСТЕРНИ СА ВОДОМ

„Оно што је основно да одмах појачају број цистерни у граду, некима су цистерне јако далеко и не могу да оду, зато што су болесни, непокретни или имају малу децу коју не могу да оставе да би у одређено време били код цистерне да наточе воду, молим вас пренесите ко је надлежан за то…“ замолио је учесник скупа и организатори су обећали да ће то пренети градском Штабу за ванредне ситуације.

PROTEST PETICIJA 06012014 (8)

Цистерна са водом на ужичком градском тргу

  • ЉУТИ НА ПОЛИТИЧАРЕ„Не разумем да су сви у овој градској кући глуви, да нико није сишао а од јутрос су ту, да се сети да сиђе испред зграде, да се обрати грађанима, да каже шта ће урадити, да ли ће уопште нешто урадити, не да нам се обраћају из Београда и са телевизије, него да стану испред нас, да ли су они грађани овог града, шта им ми представљамо, да ли смо ми овце које само представљају број на листи за гласање, само бројеви не имена и живи људи, кад имају политичке кампање да би их поставили да буду ту где јесу? Срамота! Ко себи даје за право да овај народ потенцијално трује, тај мора на одговорност! Решење да се нађе, мора да се нађе, хитно!“ – била је гласна једна старијих учесница протеста.

“Речено је, званично су објавили, да су нашли алтернативно решење. Дај Боже да то буде решење и да нам вода буде питка у славинама, то није на нама, то је на стручњацима да о томе одлучују“, рекао је између осталог један од организатора Зоран Миловановић.
На помињање одређених имена народних посланика из Ужица чије је поруке покушао да пренесе Миловановић окупљени грађани су звиждали и негодовали.

Зоран Миловановић и Никола Јанковић

Зоран Миловановић и Никола Јанковић

Никола Јанковић је напоменуо да су „представници свих политичких странака из Ужица звали ових дана, нудили да помогну на било који начин, звали су сви без изузетка и то им није омогућено, и неће им бити омогућено, постоји локална скупштина, пре свега републичка скупштина, ми од њих очекујемо да се овај проблем нађе у републичкој скупштини што пре“. “Ако имају утицај, ако имају моћ, ако имају знање које тврде да имају, ако нуде најбоље програме као што сви тврде да нуде, молимо нека то покажу на месту од ког ће Ужичани имати користи. Дакле, политичке кампање неће бити“- био је јасан на крају Јанковић.

***
ДАНАС ЈЕ НА ОСНОВУ ЗАКОНА О ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА И ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ, НА ПРЕДЛОГ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОД 6.ЈАНУАРА 2014. ГРАДОНАЧЕЛНИК ДОНЕО ОДЛУКУ О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТАЦИЈЕ НА ДЕЛУ ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА УЖИЦА КОЈЕ ОБУХВАТА ПОДРУЧЈЕ КОЈЕ СЕ СНАБДЕВАЛО ВОДОМ СА АКУМУЛАЦИЈЕ „ВРУТЦИ“…
*са сајта града Ужица

VANREDNO STANJE
На основу Закона о ванредним ситуацијама и Закона о локалној самоуправи на предлог Градског штаба за ванредне ситуације од 6.јануара 2014.године, градоначелник града Ужица донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије града Ужица које обухвата подручје које се снабдевало водом са акумулације „Врутци“ због опасности по систем водоснабдевања града Ужица.

Град Ужице је, од настанка ванредног догађаја 26. децембра 2013. године до сада предузео хитне мере за снабдевање приоритетних корисника: Опште болнице, Дома здравља, Предшколске установе, Дома за старе и др. као и мере на успостављању уредног снабдевања грађана пијаћом водом из стационарних и покретних цистерни. ЈКП „Водовод“ је у протеклом периоду предузимало мере на оспособљавању алтернативних извора као и градског водовода хемијским третманом на постројењу.

Са циљем успостављања редовног снабдевања и спречавања настанка тежих последица по систем водоснабдевања потребно је предузети хитне мере на санацији постојећег градског водовода у делу постројења и обезбеђивања алтернативних извора снабдевања, као и на санацији језера Врутци. Спровођење тих мера подразумева и мере које су у искључивој надлежности републичких органа, па је неопходно њихово организовано и непосредно укључивање у насталу ситуацију.

При оцени хитности доношења овакве одлуке  посебно се имало у виду и очекивано наступање периода ниских температура и снежних падавина које могу да отежају снабдевање пијаћом водом из стационарних и покретних цистерни.

Градски штаб је наложио месним заједницама да организују помоћ у снабдевању водом старих и болесних лица. О локацијама стационарних цистерни и распореду нових локација за покретне цистерне грађани ће бити обавештавани путем медија и на дежурни телефон 592-413 у времену од 8,00 до 17,00 часова.

Градски штаб за ванредне ситуације позива грађане да прате информације о ситуацији са водоснабдевањем и поштују превентивне мере у циљу заштите здравља.

Градски штаб за ванредне ситуације града Ужица

***

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦА ИЗДАО ЈЕ ДАНАС САОПШТЕЊЕ
ЗА ШТА СЕ МОЖЕ КОРИСТИТИ ВОДА:

06.01.2014. САОПШТЕЊЕ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

06.01.2014. САОПШТЕЊЕ
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

***

други дан ПРОТЕСТ PROTEST PETICIJA 06012014 (14) PROTEST PETICIJA 06012014 (15) PROTEST PETICIJA 06012014 (9) PROTEST PETICIJA 06012014 (6) PROTEST PETICIJA 06012014 (1) PROTEST PETICIJA 06012014 (4) PROTEST PETICIJA 06012014 (5) PROTEST PETICIJA 06012014 PROTEST PETICIJA 06012014 (17) PROTEST PETICIJA 06012014 (2)PROTEST PETICIJA 06012014 (3) PROTEST PETICIJA 06012014 (12) PROTEST PETICIJA 06012014 1 PROTEST PETICIJA 06012014 (7)***

ИЗБОР ИЗ УЖИЧКИХ МЕДИЈА, НА ОВУ ТЕМУ – РАДИО ЛУНА:

„Грађани се и даље снабдевају из цистерни, јер је, и након новог хемијског пречишћавања воде, Институт „Батут“ у суботу утврдио да се у њој и даље налазе токсичне алге – цијанобактерије.
Црвена мрља на површини језера, која је званично уочена половином децембра, а незванично се о алгама на језеру причало много раније, остаће велика брука ужичког Водовода, јавно-комуналног предузећа које газдује акумулацијом, али и других који годинама нису радили свој посао за који су били плаћени парама пореских обвезника.
Афера језеро Врутци још један је доказ да у Србији не функционише систем, већ модел изнуђених решења од (не)прилике до (не)прилике. Како објаснити чињеницу да на језеру постоје чувари и други службеници, а да нису приметили или алармирали надлежне да је у језеру „Лох Нес“? Ако су то видели рибари и мештани села око Врутака, како је то промакло управи ужичког Водовода? Ко се поиграва здрављем Ужичана за које здравствене власти тврде, иако им мало ко верује, да није угрожено.
У јавним муљањима одговорних разоткривени су одсуство срама, неспособност, нестручност, партијске књижице које су замениле дипломе, јавашлук, пребацивању кривице, политичке смицалице, али и сумње да се истина прикрива, а јавност убеђује да су алге божја казна Ужичанима, а не феномен који се могао спречити да је свако радио свој посао. Годинама су тврдили да Ужичани пију најбољу воду у Србији, Европи, ма – у свету.
Пре неколико дана саопштено је да је брана Врутци у ствари дивљи објекат, јер јој је од 2009. године истекла водопривредна дозвола, на шта су били упозорени и у Водоводу и у градској власти. Како објаснити и то да је сада потребан појачан и стриктан санитарни наџор не само над акумулацијом, него и над околним тереном и потоцима у које се изливају септичке јаме и све то завршава у језеру?
Дезоријентисану градску власт на цедилу су оставили и њихови страначки ментори из Немањине 11. Ипак, Ужичани су били довољно стрпљиви и безуспешно чекали да се неко из градске власти зацрвени од стида и да им се бар извини. Зато су одлучили да подигну глас. Комуницирали су посредством друштвених мрежа и организовали протест са кога су поручили да не пристају на обмане, призоре и ликове из Симовићеве кафане „Шарган“, захтевајући одговоре на питања ко их је тровао данима, месецима, можда и дуже…“

***

***

ЗА КРАЈ МАЛО ПОЗНАТОГ ЕРСКОГ ХУМОРА У РЕЧИ И СЛИЦИ.
Познати сатиричар Раде Јовановић

„АФО-ЕРИЗАМ:
У МОМ ГРАДУ НЕМА ПОСЛА, НЕМА ВОДЕ, НЕМА ЧИСТОГ ВАЗДУХА…
МИ УЖИЧАНИ ТРЕНУТНО ЖИВИМО САМО ИЗ ХОБИЈА!“

ФБ Milutin Milic

ФБ Milutin Milic