Биљана Диковић

УЖИЦЕ: ХИТНО решавајте проблем ВОДЕ, СРАМ ВАС БИЛО!


УЖИЦЕ: ХИТНО решавајте проблем ВОДЕ, СРАМ ВАС БИЛО!

Данас је у Ужицу испред градске куће одржан протест грађана поводом несташице воде са водозахвата Врутци, а на протесту су се окупили грађани путем друштвене мреже Фејсбук, односно ФБ странице Uzice nece da cuti.(Ужице неће да ћути) и договорили се да се састају и протестују сваког дана у 12 часова на пријављеном скупу све док надлежни не реше овај животни проблем Ужичана… Са овог протеста преносимо коментаре грађана, а до краја текста сигурно ће вам све јасно…
„Ово није политички скуп, ово је скуп грађана који су се организовали да ЗАХТЕВАЈУ СВОЈЕ ПРАВО НА ЗДРАВ ЖИВОТ У УЖИЦУ, који су се побунили самоиницијативно да се ови ПРОБЛЕМИ ШТО ХИТНИЈЕ РЕШЕ!“

05.01.2014. за ФБР са лица места уредник Биљана Диковић, фото: са моб.телефона и ФБ странице организатора протеста

СРАМ

СРАМ ВАС БИЛО!

Знате шта, немам септичку јаму, да овај крај убацим у фекалије! Само СРАМ ВАС БИЛО, хтела сам да будем фина, идем у цркву, припремам се за причешће и морам да бирам речи, сад пред Христово рођење ипак морам да водим рачуна шта причам…
Ово је порука власти али и свима онима који су учествовали и кумовали овом, ово није загађење од јуче! Ви ако једну велику површину не заштитите адекватно, ја сам планинарила, пролазила туда, то је прљавштина само таква! Ако ви не водите рачуна а примате плату за то треба вас казнити, склонити, довести неког ко ће о томе да води рачуна!
Народ је иначе летаргичан, убијен, ствар је само у томе да се народ покрене. Први дан кад су објавили да вода није за пиће ја сам дошла овде и стала испред градске куће!

Било је и пиштаљки! А звиждало се СВИМА! И онима који су одговорни за ово и онима који нису дошли да протестују!

зоран

Зоран Миловановић прочитао је делове из отвореног писма грађана Ужица, председнику Србије, председнику владе, министрима здравља, заштите животне средине, и социјалних питања…

“Данас смо се самоорганизовали и окупили на миран и достојанствен начин, и без икакве политичке позадине, што је битно, да укажемо на ситуацију у нашем граду, која је већ двадесетак дана. У нашем граду влада ванредно стање које нико од становника Ужица не може да прихвати, па вам се обраћамо у нади да ћете нам помоћи у решавању нагомиланих проблема. Ти проблеми су због новогодишњих празника и немарног опхођења или необавештености надлежних у влади Србије и граду Ужицу кулминирали, да смо морали на овај начин да вам се обратимо.
Као народ смо поклекли, и деформисали смо се, не само ми Ужичани, већ је болест модерног друштва ушла у сваку пору наше државе. Летаргија или „пристајање на све“ и „гледање свог посла“, нас је довела овде где смо сад!
Гладни, бедни а сада и жедни, већ годинама удишемо ваздух који је обогаћен палетом штетних супстанци, а сада смо добили и „адекватан“ квалитет воде!
Због свега овога су градски оци-визионари вероватно увели еколошку таксу, први смо град у Србији који је то увео – плаћамо 6 динара по квадрату стамбеног и 13 динара по квадрату пословног простора! Корист од те еколошке таксе не видесмо ових дана!
Докле ћемо себи мрмљати у браду без идеје шта смемо а шта не смемо радити у садашњим условима?
Како је могуће да водозахват који снабдева толико десетина хиљада људи није обезбеђен, није одржаван и благовремено испитан, док се ужички Водовод хвали пројектима којима је обезбеђен савршен квалитет воде?
Годинама смо били у убеђењу и сервирана нам је прича да пијемо најквалитетнију, најздравију воду у Србији! ШТА САД!
Сматрамо да није ни легално ни легитимно продавати технолошки неисправан производ без одговорности, сви плаћамо ту воду, поштено!  Сад не видимо сврху да је плаћамо кад је не пијемо! Ми смо нашу воду поштено плаћали, сад пијемо воду из продавница, где су трговци користили новогодишње празнике да вишеструко увећају цене флаширане воде: балони су били пре двадесет дана око 80-90 динара данас су 130-150 динара! Где су биле инспекцијске службе града Ужица и Републике да за време празника спрече дивљање цена! Некад су црноберзијанци и шпекуланти кажњавани жестоко а данас нико ни да их упозори!
Да ли због празника или необавештености ви као влада нисте упутили шлепере са водом флашираном, старим, болесним, деци, осиромашеним грађанима Ужица? Да је сваком домаћинству бесплатно достављено бар по два балона воде за пиће то би коштало око десет хиљада евра, само. Зар вам толико не вреди овај град са скоро 80000 становника. Да није било Војске Србије и Црвеног крста, питање је како би преживели новогодишње празнике већина Ужичана. Некима су били празници, а већини нису били празници него пакао од живота!
Многе политичке странке су давале пакете са најнеопходнијим животним намирницама грађанима, гласачима, данас их нигде нема! Могли су да се организују да однесу болесним, непокретним људима бар!
Крајње је време да уместо што мирно стојимо у редовима испред цистерне затражимо прихватање како моралне тако и кривичне одговорности! А што је најважније у овом моменту да се реши горући проблем, јер не верујемо да ће она количина алги и бактерија моћи да се санира за неко скорије време!
Поздрав у нади да ће неко од надлежних у Влади доћи у Ужице, кад се заврше сви ови новогодишњи празници.
УЖИЧАНИ КОЈИ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ!“

На ово је реаговала једна од госпођа речима: „Извините молим вас, имам примедбу, писмо је љубавног садржаја. Молите их, нема шта да их молите, али немате шта да их молите, ово је кризна ситуација, ово је хорор, ово је хорор филм што нам се догађа, треба да захтевате да се одмах нешто реши!“

И додала је: „Јесте, писмо је љубавног садржаја, моле се на нам изађу у сусрет – да нас спасу ОВОГА ШТО СУ НАМ ОНИ ПРИРЕДИЛИ! Чему, па имамо ли ми право на живот? Природа је дала воду, само да је одржавамо, значи то је нама Богом дато, а они који не одржавају они треба да сносе санкције и одговорност, а не да продају језера и…“

 • ИСКОРЕНИЋЕ НАС, ОВО ЈЕ ГОРЕ ОД АУШВИЦА*Прво треба иселити септичке јаме око језера, треба забранити насељавање које сада дозвољено, али није дозвољено мени и теби, ни неком од оних који су овде, него је дозвољено властодршцима, да се насељавају и да прљају то језеро.
  Жива није од јуче на дну језера него се годинама таложила…
  Дозволили су купање у језеру, купање паса, обраду земље око језера, пестициде и вештачко ђубриво, то треба забранити и језеро заштитити.
  Монструозно је сазнање, ако је то тачно, које много грађана Ужица не зна – да је дозвола, колико сам ја чуо за Врутке истекла 2009. године, искрено ја сумњам да је икада та дозвола и постојала… и да се таквом водом трују грађани, наша деца, већ годинама…
  Ако буду овако наставили потроваће нам потомство, искорениће нас, ово је горе од Аушвица, тада неће имати одакле да регрутују политичке слуге… 

АЛАРМАНТНО – НЕМА ВАЗДУХА!

* Овде смо првенствено због наше деце, првенствено, али и због нас, због нерођене деце у будућности, али и због нас и наше деце која су трована већ пет година минимум, ја мислим да ни у логорима Хитлеровим то нису радили, толико година у гасним коморама. Друго, ми смо родитеља детета које има једанаест година и које је хемофиличар, и не спада у групу хемофиличара који су то добили као наследну особину, већ у оних 30% који су добили хемофилију тако што је мутирао ген. А то што је мутирао ген, професори који га воде као пацијента у Тиршовој у Београду, претпостављају да је 99% буквално то епидемија после бомбардовања. То су деца рођена 2002. године, појавила се читава епидемија деце која су хемофиличари. Сад у петак смо били на контроли у Тиршовој, за један дан је дошло ван тога на хематолошко одељење седморо деце, нових болесника, старости десет до дванаест година, констатована им је леукемија и четворо са тешким обликом карцинома. Тако да је и ово питање како ће се завршити. И какве ће последице донети свима нама. Са оваквим односом према ресурсима које смо добили од природе Ужице нема никакву будућност и са овом неодговорношћу надлежних да изађу пред људе и кажу, и ако не знају да се склоне и да нађу некога ко има решење, стручне људе који ће то да ураде. Из струке, не из политике, докле ће та политика више да води стручне послове? И то у свим областима, не само у овој. Нас не занима ко ће да влада, ни ко ће да буде градоначелник, нас занима само да имамо здраву воду и ваздух колико је то могуће. Време је коначно да у овој Србији неко каже да не може стручне послове да води политика! Зато што стручни људи не могу од политичара да се баве својим послом и јесмо у ситуацији у којој смо!

*Овај ваздух удишемо деценијама уназад и нико се не бави тим проблемом. Ваздух је једанаест пута више загађен од горње границе. Људи причају о Панчеву где се једном годишње деси еколошка катастрофа, овде је еколошка катастрофа сваки дан!
Ево случај који се мени десио прошле зиме када сам дете изв
ео до мојих родитеља, када је било највеће загађење у Ужицу и вратио га, дете је добило температуру која није спадала данима и ишли смо у болницу, била је задржана петнаест дана јер је вирус прешао на срце! Сада дете не може да иде у вртић јер то није санирано. Проблем јесте ВОДА, али кажем још једном воду можемо да купимо, не можемо за цео живот, али ВАЗДУХ нема да се купи и на крају ЗАШТО БИСМО КУПОВАЛИ, због оних који су задужени да и вода и ваздух буду чисти за грађане а ОНИ НЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО?!
Ово није политички скуп, ово је скуп грађана који су се организовали да ЗАХТЕВАЈУ СВОЈЕ ПРАВО НА ЗДРАВ ЖИВОТ У УЖИЦУ, који су се побунили самоиницијативно да се ови ПРОБЛЕМИ ШТО ХИТНИЈЕ РЕШЕ!

ваздух лето зима Царински мост део Ужица

 • ЗАКЉУЧАК О НАДЛЕЖНИМА

  Најчешћи коментар је или да они који треба да брину о здрављу људи у Ужицу, води, природи, ваздуху, сви у ланцу, или раде по налогу политичара или без трунке савести у своју личну корист без обзира на катастрофалне последице таквог њиховог деловања.

ДЕТЕ 1

* Борили смо се са ваздухом и некако смо ћутали, али мислим да је требало да се догоди овако нешто катастрофално, да немамо најосновније услове за живот, да немамо воду за пиће, за туширање на пример, нико нам не говори да ли можемо да туширамо децу… Супруга ми је пред порођајем, значи шта ће сад бит кад се роди дете, хоћу ли ићи сад воду да грејем, да се вратим у 18. век поново?
Али, није само вода проблем, проблем је и ваздух који већ годинама не можемо да дишемо, проблем су улице које су нам се претвориле у каљугу из 19. века, овде ни зимске гуме не помажу, ни гумене ципеле… Стварно нам се град претворио у катастрофу и оно што нам једино може помоћи то је да се вратимо у село, али ја не видим друго решење дефинитивно, осим да сваки викенд идемо у село, на Златибор, да `хватамо здрав ваздух`, чисту пијаћу воду, ово је стварно постала катастрофа.
Много смо као појединци криви, кажу  да смо ми сами криви за чађ јер ложимо зими, али треба се запитати како је уопште дошло до целе ове ситуације… Не треба кривити само ове политичаре сада, криви су и они пре и ови сада, сви надлежни, сви смо колективно криви и политика би требала дефинитивно да нађе неко решење за овај проблем. За почетак нека нам оперу улице, на пример…

* Ми смо огорчени! Па погледајте колико нас има! Ми нисмо глупи, него смо луд народ што смо све ово допустили и ето то је то! Они су правили апартмане, они су зимовали и летовали, на конту наше муке! Нису примењивали то што су требали да примене!

не дам ужице

* Ово је срамота што се догађа! Читава збирка директора у Водоводу, нико ни о чему не брине, о стању горе на Врутцима, а брине о фотељама и осталим привилегијама за себе! Такође те зграде око језера, зидале се викендице а све службе општинске су затајиле, то је БРУКА! И довели су народ у ову ситуацију, па ово је морало један дан да се деси! Деценијама нико не води рачуна о томе! Нема домаћинског пословања у граду, у јавним предузећима, у држави!

* Уместо да нас има довољно да затворимо главну улицу, нас овде нема двеста! И то је требало први дан урадити, не чекати данас или се организујемо преко Фејсбука! Њих треба затворити у затвор и напојити их овом водом из водовода!
Ја сам синоћ у 12 сати дошао с посла и умио се, и имао сам осећај да ме вода пецка… можда је осећај субјективан због сазнања да вода није у реду, али имам другара који ми је поверио да има пар година да кад се тушира да га сврби цело тело, дечко чист, води рачуна о хигијени, каже истушира се неколико пута се опере сапуном и опет исто.. он је изгледа реаговао на ово пре нас…
Ствар је у томе да су упркос савету стручњака еколога који су добили – да неће дати никакве резултате – ови из Водовода себи куповали време и третирали воду са тим диоксидом, а истина је да то није ништа помогло, ево резултата – гори су него што су били, 22 пута више бактерије има у водоводу, било хиљаду сад је 22 хиљаде… страшно… То је геноцидно, куповати себи време за празнике, замајавати овај народ да ће нешто бити боље, а у ствари су одлично знали шта раде! И за то неко мора да оговара!

* Ево, ја радим у школи, имам утисак да су знали за ове резултате одмах и да су ћутали петанест дана због деце, до распуста, а тај петак у школи је био хаос – стрепели смо да ли ће мало дете први разред кад оде у ве-це да пије и ту воду која није исправна… Ја се питам и да ли ће почети сад 20. јануара друго полугодиште на време због ове ситуације… Можда не би ни требало…А биће проблем, лепо иди ти кући, институције не брину о деци, нека мама и тата брину о теби, нас није брига… а ко је ово направио него институције које су направиле пропусте у свом раду, било о којој да се ради а надлежна је по овом питању воде у нашем граду.

* Имамо кућу на Белој Земљи, имали воду из водовода из Мачката која је пуна каменца, кажу да нам је тај резервоар био малтене септичка јама. Хиљаду и по евра нас је коштало да уведемо воду са водовода из Ужица, увели смо је пре два месеца. И сви смо били срећни, клали јагњад, чашћавали, не само ми, цела Бела Земља, кољу јагњад, прасад… срећни што имају решен проблем воде. И сад, кажем малопре жени, идем на Белу Земљу, једва чекам да дођем тамо, затворио сам ужичку воду, пустио сам мачкатску, једва чекам да узмем чашу и да се напијем воде, боље каменац него алге! Ето, докле смо дошли!
У овој води је још маја месеца 2012. године пронађен процентуално висок садржај кадмијума и живе изнад граница опасних по здравље грађана, то мало људи зна!

ОД МАЈА СВИ ЋУТЕ НИКО НЕ МРДА ТАБЕЛА

* А жива се користи зна се за шта: скупо је чишћење септичких јама, па се сналазили на начин да убаце живу, она нађе пут сто метара у дубину лепо, оде сав садржај, а не мисле да ће то неком да направи проблем, важно је само они да живе!

људи

СТРУКА – БИОЛОГ: ПРИРОДА НАС ОПОМИЊЕ – МОРАМО БИТИ СВЕСНИ ЉУДИ

Било је и људи из струке, односно представник удружења биолога „Опстанак“ чији су чланови сви биолози који раде у средњим и основним школама у Ужицу, казала је да су се ових дана  трудили да обавесте грађане о чему се овде ради…

*Још увек остаје дилема како се ова вода може користити, то је већ здравствено, људи су још увек у дилеми, ја сам мислила да ће овде бити постављено питање и да ће бити неко присутан да нам са те здравствене стране стручно одговори да ли се вода може користити за прање судова, ипак ми једемо из тог посуђа, знамо да није за кување, па да ли може да се користи за личну хигијену, колико је то безбедно…То би лекари требали да одговоре грађанству, да се укључе у ову грађанску иницијативу за решавање питања чисте воде за пиће у Ужицу.
А што се тиче проблема са водом ја мислим да то неће бити решено дуже време и да ли ће та акумулација уопште у будућности бити у употреби. Јер толико је та вода контаминирана, затрована, годинама, да решење заиста мора да дају стручни људи који се баве чишћењем водозахвата кад се овако нешто догоди… Овај водозахват је био до 2010. године планиран да траје, а то се планирало негде осамдесетих година прошлог века, када се правила акумулација, век трајања је 30 година, уз минимално загађење. А ми имамо много велика загађења данас, јер смо потрошачко друштво, јер не водимо бригу о свом окружењу, купамо се, пецамо, изловљавамо рибу, значи нарушавамо те природне еко-системе, тако да је то катастрофално… У ствари, ми уопште нисмо свесни колико да тако кажем урнишемо природу око нас, то се показало на Врутцима. Природа нам је дала лепу, чисту пијаћу воду, а сада нам враћа оно што смо јој урадили што нашом небригом појединаца, што немаром надлежних који су били дужни да се старају о њој… Вероватно су и риболовци унели много алги горе, алге у природном окружењу не реагују тако, али када се пренесе било које живо биће у неко ново окружење, или ће се прилагодити или ће пореметити еко-равнотежу и умрети ту… Алге су саставни део екосистема вода и не представљају никакву опасност уколико у екосистему влада равнотежа, на Врутцима се пореметила та равнотежа.

1514277_603294663074329_241455387_n

Када је вода оптерећена загађењима, тј. када се у води налазе велике количине органских материја, природа започиње процес самопречишћавања, односно еутрофизације. Еутрофизација је биолошки одговор на превелик прилив хранљивих материја у водени екосистем, и то посебно фосфата и азотних једињења, што на крају доводи до погоршања квалитета воде и смањења разноврсности врста на свим нивоима у ланцу исхране. Овакав процес се може уочити видљивим пренамножавањем цијанобактерија, појавом површинског пенушања као и мутноћа воде, појава пливајућих „цветова“. До повећања концентрације азота и фосфора може доћи из више различитих извора: спирањем вештачких ђубрива са пољопривредних земљишта, сливањем отпадних вода из стајњака, уливање канализационе воде из домаћинстава, спирање талога са путева и урбаних површина, убацивање отпада у воду језера… Посебно бих нагласила надовољно падавина у задње две године, што мора узроковати мањи прилив воде у језеро, а самим тим и повећану концентрацију штетних материја у води.

Мислим да у потенцијалне узроке нарушене еколошке равнотеже нисам навела један од, можда, кључних када је ланац исхране у језеру у питању. То је питање порибљавања акумулације Врутци, јер је изузетно значајно контролисати које врсте риба се уводе у екосистем као и бројност јединки сваке врсте појединачно. За неке врсте риба које се могу упецати на Врутцима, сигурно знамо да нису природни становници вода Европе и да су у воде нашег континента унете из других екосистема и то пре неколико десетина година. Примера ради, толстолобик и бабушка су рибе којима су природна станишта воде у Кини. Бабушка је сваштојед, дакле храни се подводним биљем и ситним животињама. За разлику од бабушке, толстолобик је искључиви биљојед, храни се једноћелијским алгама. Ове и друге врсте, намерно се убацију у вештачке водене екосистеме како би контролисала бројност алги и других облика живота, али никако не треба заборавити да кад год се човек умеша у природу, то подручје престаје да буде природан екосистем, постаје вештачки и као такав га треба додатно контролисати како се не би дешавали еколошки проблеми.

1497809_603295073074288_2124845288_n

Пренамножавање алги у језеру може бити решено променом климатских услова и то у пар дана. Дакле, уколико температуре падну и уколико буде више падавина, услови за развој алги ће бити лошији па можемо очекивати да их буде мање. Међутим, треба бити свестан да тиме проблем није решен, већ је одложен и имамо предах до следећег „цветања“. Уколико желимо да сачувамо воду и за нашу децу, решење стања у језеру Врутци мора бити поверено стручњацима за екологију и водене екосистеме, да се у сагледавање проблема укључе и технолози, хемичари, климатолози, геолози, хидролози.

Природа нас опомиње и морамо се сви више ангажовати на искорењавању лоших навика и еколошки неприхватљивог понашања сваког појединца. У противном имаћемо све више еколошких проблема.

ГРАЂАНИ: ХОЋЕМО ОДГОВОРЕ СТРУЧЊАКА НА НАША ПИТАЊА, ДА СЕ СВЕ ХИТНО РЕШАВА И ДА СВИ КОЈИ СУ КРИВИ ОДГОВАРАЈУ


* Које последице могу да очекујем  од овакве воде, како делује на организам, на јетру која је главни „пречистач“ у организму, шта се дешава сада када смо већ данима и раније пили такву воду… за који временски период можемо очекивати неке последице по здравље?

* Ко ће да одговори на питање шта нам се са организмом све десило када су сви сазнали да још од 2009. користе воду са водозахвата који је тада забрањен за употребу… Јер има канцера, екцема разних облика већ, из много разлога, од бомбардовања, ко зна чиме су нас све затровали, до данашњег дана… Па свака друга жена је болесна од карцинома дојке или неког другог облика рака на другим органима, оде нам репродукција, ко ће да рађа? Деца су нам болесна од леукемије, тешких облика бронхитиса, скоро да нема детета које нема екцем, не зна се од чега, лекари се чуде… немају ни они решење…
Докле овако?! Неће нас бити ускоро!
Бомбардовани смо осиромашеним уранијумом, тек сад ће бити кажу лекари експлозија тумора због тога, од малог детета до одраслих, нико неће бити поштеђен, тај ваздух смо удисали, јели смо поврће, воће, пили воду…

* Кад ме је снашло, оперисала сам рак дојке пре тринаест месеци иначе не бих знала ништа шта се догађа… Колико људи има болесних од рака дебелог црева, кад сам ишла на контролу сазнала сам, уништили су нас као народ комплетно… Има много болесних људи, деце исто тако што је страшно… ма, рађају нам се болесна деца, има да стојим овде ако треба сваки дан!
Како да се купамо, да перемо зубе, судове, шта да радимо даље… како да живимо бре?
Каква писма да шаљемо, шта да се објашњава, да се довуку ти одговорни овде да стану пред нас и да захтевамо да се тај проблем реши! Ако је имало да се прави базен и стадион, и сваке године да се клиза на тргу, да се партијски крка и пије има да има да се очисте Врутци да народ има воду да пије, нека главоње прескоче бар једно путовање у иностранство и имаће новца за тај подухват одмах!

* Имамо породиље у кућама са малим бебицама, шта да радимо, да носимо кофама воду да купамо децу, СРАМОТА у 21. веку!

* Шта ћемо за малу дечицу, ако се сад разбољевају због немара и небриге других па нема нама опстанка у оваквом друштву народе…

* Треба све да их покупимо и отерамо на Врутке да их чисте, ручно! Рестриктивне мере јер је и ово рестриктивно према нама, кад су нас довели до овог сада. Некад смо имали најздравију воду овде!

ДЕТЕ 2

* Ми смо богати водом, невероватно какав је однос људи према природи, природа нам дала, природа нас кажњава за нехуман однос према њој!

* Ми стојимо сви овде, ал` изгледа да џабе стојимо! Политичари држали неки састанак, слушам их и повраћа ми се, али хоћу да чујем има ли неког решења, и ништа, састали се као да се појаве само да се види као они нешто брину о овом граду, ево како се брину!

* Сви су криви – нико крив није, дајте име и презиме, ко је крив нека одговара за ову озбиљну ситуацију у коју је довео нас и нашу децу! Ретроактивно, па није ово од јуче!
Град Ужице, грађани, од наших пара су то радили, дизали кредите да би добили ту брану и да би добили воду, а сад на неком сумњивом тендеру неком поверено тамо из Чачка да брине о Врутцима, овако да брине?! Па баш тога брига, он не пије воду у Ужицу!

* Ево, на пример на Ђетињи, нема пецања, а горе се на Врутцима мрежама лови, то се зна… Дозвољено је пецање на Врутцима!
Они који брину о Врутцима су ту аутохтону врсту рибе, значи скобаља, плотицу итд., успели да елиминишу порибљавањем шараном, толстолобиком и амуром. Да би их измамили са те дубине они су их прехрањивали, што кукурузом, што хлебом и вештачким оним куповним гранулама хране, а шаран је ишао све дубље и дубље, јер му је то одговарало, онда су прихрањивали још више да би оне изашле, и нарушили тај еколошки баланс, пореметили да би узели најкрупнију рибу, и то се радило.

* Између осталог, ту је спирање тла, септичке јаме, од стаја, није то од јуче. Да не мислимо да су сад ови црни, а они други пре њих бели, сви су црни без имало белог!

* Има и приватна хидроцентрала испод, о томе нико не прича!
Какве дозволе тај има, где је грађевинска инспекција, шта се то ради, сви постоје а не раде свој посао, сви ту само да примају плату! Имају и две грађевинске инспекције једна је обавештена а друга је необавештена, ма циркус!

* Овде је криво више страначких постава десетине година уназад до данас. Гледали сте сви онај филм пропагандни из 1981. који су радили приликом отварања акумулације и ту кажу да ће водом бити снабдевани грађани Ужица до 2010. године, неко ко је већ 2000-те био на власти МОРАО је да зна чиме ће да после тога „поји“ народ! Он је за то тада примао плату! Из буџета који пунимо сви ми, да о нашем здравом и нормалном функционисању живота у граду мисли! Као прави домаћин! Да су нормално функционисали тај домаћински однос према Врутцима, како и надзор и контрола водозахвата – данас не бисмо дошли у ову ситуацију!

* Из 1988. године имате снимак са Радио Београда да се Врутци могу користити најдуже под идеалним природним условима и да се газдује како треба, до 2010. године и крај! Неко је морао да мисли шта после са водом за 70-так хиљада грађана Ужица…

* Па ови политичари су поменули сад, као нешто они брину, никако да се не помаљају на телевизији шта раде скотови, рекоше да је употребна дозвола била одузета 2009. године, а шта би до сад, кад је била 2009!? НЕКА НЕШТО ХИТНО РЕШЕ!

* Ово је камено доба бре, шта треба да сад урадимо, сви буце дрвене на рамена и двадесетак километара до првог извора, ало, народе! Ми уопште не можемо да сагледамо шта нам се дешава! Шта ћемо јести убудуће, чиме се пластеници заливају, шта је са животињама, једемо са пијаца, значи морамо сваког сељака да проверимо да није накупац који ће да нам потури то што је отровно… Или се спремају да нам наметну ону отровну ГМО храну из Европе, мајке ти, нисмо луди бре да трујемо и нас и нашу децу с тим! Ово је ванредно стање људи, последице има тек да осетимо, и што, зато што смо имали ове што политичаре и гледају само себе а не народ и оно што треба да раде за те паре којима их ми плаћамо, и они пре њих и други пре њих… Мука ми је да их гледам више!

* Појавиће се они ово да реше, иначе ће да изгубе гласаче у Ужицу, није мало 80-так хиљада гласова, е, брајко мој, није се за играти, има неко паметно решење да избију из рукава, да решавају… Градоначелик оде, ма, има да оде цела власт ако се ми питамо, нема политике ако нема нормалног живота, па ми ту гамад људску безосећајну плаћамо, од хлеба које зарадимо за нашу децу, да их је срамота!!! И има да одговарају за ово, сви који су криви, не дамо наше Ужице!

* Чиме ли је прскано воће и поврће па се слило у воду кроз земљиште то је питање, народ је начисто одрођен од људског, размишља само о себи, о другима баш га брига, да ли је добро оном комшији, да ли ће њему нешто да засмета, не мисли уопште, није га брига… а чиме нас прскају сваки дан са неба, кад се појаве оне линије, па се на небу направе мердевинице и мали јастучићи сви исте величине од харп деловања ни то никог није брига, хемија са тешким металима у овај наш ваздух у Ужицу се баш лепо уклапа! Потроваше нас народе као мишеве заморчиће у експериментима… Ко зна и шта једемо шта су нам сипали, и ништа нам није здраво, а о бомбардовању и стресу и животима ћу опет да поменем, докле да ћутимо о нашој несрећи, а они који су нам ово направили шеткају се, живе нормално, сви здрави и за своју децу не брину шта ће бити… и ови поллитичари са њима свима се рукују и нешто договарају као да су нам најбољи пријатељи а нису одговарали још за бомбардовање, страшно шта се ради, задње време дошло, страдање, СТРАШНО!

* Шта ради комунална инспекција, сметају им људи на пијаци што продају бадњак, они им сметају, гледају да зараде да некако нахране децу, а не сметају им они што праве проблем и које грађани пријаве… Поред свега што нам се овде дешавало, и поред сталног загађеног ваздуха зими само нам је ово још требало… Колико је само људи остало без посла у ужичком крају, све фабрике су нам наопако „приватизовали“ – уништили привреду, уништили животе људима, умирали, разболели се, разводили се због немаштине, деца нису могла да се лече јер није било књижица оверених… Они паметњаковићи, уместо да су покренули неку производњу, отворили фабрике, запослили људе, они градили базен, стадион, баш нам је то гладнима требало, сад да немају пара да реше Врутке, не Врутке него воду за пиће људима, то је основно право, бре, да нам обезбеде да имамо! Нека решавају како знају и умеју, јер тешко да Врутци и даље могу да врше тај посао даље, водозахвату је истекао рок колико ја знам још 2010. године!  

СА рИБНИЧКОГ ЈЕЗЕРА

* Прича се о решењу за ово као добро је направити крак воде из водовода Чајтон-ситија, е, ту су се мало прешли, постоји проблемчић – чајетинска вода исто је нездрава, они се понашају према језеру исто, има викендица около, па купање у Рибничком језеру, лепо, много лепо лети, па после крив ђаво што вода није исправна, а одавно се прича да је планирано да се Чајетина снабдева водом из Добороселичког врела, то није проверено, али мислим да има истине јер сам чуо од колеге који је горе!

* Некад је било нормално да је вода квалитетна, а сада се бојимо да помислимо да је истина да је ово све годинама намерно саботирано да би се вода продала, односно место неком тајкуну или некој страној ЕУробској фирми која ће да нам нашу воду пакује и продаје по „економски исплативој цени“!!! Код ових је све могуће, као и то да се тачију на тацни поклони део Косова, али и то ће се вратити, није њихово никад било, неће никад ни бити док је једног Србина!

* Политика је направила – збогом памети овде у овом граду, ништа немојте да ме питате, мука ми је… Али, овде сам сада, не могу да седим кући и гледам шта се догађа из даљине, морам да барем присуствујем оваквом скупу имам децу, унучиће, па сви ми пијемо воду, свима је потребна, шта нам урадише, Боже нас сачувај!

* Овде је много већи проблем. На 75% српског народа треба урадити лоботомију, да се поврате, да постану поново људи, да имају осећања за себе, своје ближње, своју околину, друштво, посао, поћи од себе, из куће па на посао, па даље и тако до шефа државе. Сви теба да се побунимо, да сви станемо овде и да чекамо…

ЗА КРАЈ…

НОВИНАР: Ко не ваља склонити га, ко не мисли добро склонити, ко не располаже домаћински као прави домаћин склонити га, довести другог, па ми све то на крају и на почетку плаћамо. На почетку нам узму да напуне буџет и онда недомаћински послују, а на крају опет ми платили да испаштамо то што су они направили проблеме! Е, не може више тако, доста је било! Крај! Народ нису овце, народ чини мислећи човек који ако ништа друго не зна, за почетак зна која су му основна права на живот, која су загарантована Уставом ове државе, међународним конвенцијама, а они су само чиновници које плаћамо да нам то обезбеде!

ПРИЈАТЕЉ: Не ваља ово стање никако, а шта може да се поручи за крај… па, из поузданих и поверљивих извора сазнајемо да за одговорне „има места у ужичком затвору, и биће чувани добро у сменама, има места на патосу, добиће по душек, постељину и два ћебета и јастук, све што им следује, и пеглање леђа ако затреба, а за кревет морају да заслуже“…

оперите образ

***

Грађани су се међусобно договарали да наставе да протестују: свако вече у 20 часова био је први предлог – али и први аргумент против: „да, они у то време седе кући, баш их брига, у 12 треба доћи, или у три кад пођу с посла морају да прођу овуда да би отишли кући…“ и други: „људи раде, може и у четири“…
На крају се није знало тачно када, а неко је добацио да ће опет објавити преко друштвене мреже Фејсбук када ће бити протест… А тамо пише, на ФБ страници Uzice nece da cuti.(Ужице неће да ћути) – у 12 часова испред градске куће сваки дан пријављен је протест па док се не реши проблем!

***

ФБNikola Jankovic

ПРОТЕСТНИ СКУП „БОРБА ЗА ЖИВОТ УЖИЦА“ БИЋЕ ОДРЖАН СУТРА У 12 ЧАСОВА ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ. ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ, ГРАЂАНИ ЋЕ ОД СУТРА БИТИ У МОГУЋНОСТИ ДА ПОТПИШУ ПЕТИЦИЈУ. ОВО ЈЕ ТЕКСТ ПЕТИЦИЈЕ:

– председнику Републике Србије г. Томиславу Николићу
– председнику Владе Србије г. Ивици Дачићу
– првом потпредседнику Владе Србије г. Александру Вучићу
– Министарству енергетике, развоја и животне средине, гђи. Зорани Михајловић
– Министарству здравља, гђи. Славици Ђукић – Дејановић
– Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, г. Драгану Гламочићу
– Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, г. Игору Мировићу

ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА УЖИЦА

Поштовани,
грађани Ужица суочени са прекидом водоснабдевања за око 70.000 људи и дугорочним испадањем хидроакумулације Врутци из система водоснабдевања, од Вас захтевају:
1. да по оспособљавању алтернативних и привремених извора водоснабдевања за град Ужице, спроведете поступак који ће сва надлежна предузећа, установе и институције обавезати – да стручно, аргументовано и јавно предоче све чињенице у вези са тренутним стањем хидроакумулације Врутци, из свих аспеката важних за грађане.
2. да иницирате хитну санацију хидроакумулације Врутци, на начин који ће обезбедити квалитетно водоснабдевање Ужица у наредним деценијама. Захтевамо да овај посао уврстите у приоритете за 2014. годину, и да у складу са таквим одлукама, кроз прописане законске процедуре, обезбедите финансирање санације акумулације Врутци.
3. да инсистирате на утврђивању одговорност појединаца, локалних и републичких институција за стање у коме је хидроакумулација Врутци данас.

У Ужицу, дана 6.1.2014. године.

Грађани Ужица:


ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

УЖИЦЕ: САОПШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ – ВОДУ И ДАЉЕ НЕ КОРИСТИТИ ЗА ПИЋЕ, АПЕЛ ПОСЛАНИКА: ТРАЈНО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ БЕЗБЕДНОСТИ ЗДРАВЉА ГРАЂАНА!

***

2 replies »

 1. ТАКО ЈЕ СЛАЂАНА, КАДА ЈЕ ДОШЛО ДО ЊИХ, Е ОНДА ПОМОЗИТЕ!
  СЛАЖЕМ СЕ СА ТОБОМ У ПОТПУНОСТИ, МИСЛЕ ЉУДИ ДА ДО ЊИХ МУКА НЕЋЕ ДОЋИ!
  ДОЋИ ЋЕ НА ЖАЛОСТ ДО СВАКОГ СРБИНА, АКО СЕ УСКОРО НЕШТО НЕ ПРОМЕНИ!
  А НЕ СХВАТАЈУ ДА ЋЕ ДО СВИХ НАС СТИЋИ НЕСРЕЋА НА ОВАЈ ИЛИ ОНАЈ НАЧИН, ЈЕР ОВЕ ФУКАРЕ НА ВЛАСТИ НЕ МИСЛЕ ДА СЕ ЗАУСТАВЉАЈУ!
  А, СРБИ НАИВНИ ПОСМАТРАЧИ, ГЛЕДАЈУ КАКО ИМ БУДУЋНОСТ УНИШТАВАЈУ И ПРИТОМ НИШТА НЕ КАПИРАЈУ!
  НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА БОГ НА ПОМОЋИ!

  Свиђа ми се

 2. Па ја сам то годинама говорила. Урлала, викала и дочекала да ми скоро навуку лудачку кошуљу.Каже ми мој рођени муж да сам будала и да треба да ћутим. Каже-немој жено да протестујеш, не љути политичаре, шта ћеш ако останеш без посла. Који ће ми к…. посао ако почнем да се распадам од болести. АЛООО!!! Да ли је неком јасно, да се о нама ради. Чак и стока има меру и границу, а ми не. Шта још треба да ураде да схватимо да су нас продали комплетно? Свако радно место, политичар се пита, деле се фотеље, директорска места За било који посао (не директорски) мораш да клечиш и молиш, да се понижаваш и плаћаш. Зашто?! Свуда у свету се тражи стручњак само је код нас важније оверено парче папира без покрића. Може и ретард да се запосли уколико има везу и ћагу. Да ли зна да ради небитно, важно је да зна да се увлачи у дупе и да шени попут пса. Такви им и требају да не би видели лоповлук. За КОсмет нас заболе. Где је Србија да протестује?!!! Цецин (радо и ја слушам њене песме, немам ништа против жене) наступ прати кажу незнам колико хиљада људи закрчила Београд. Еј, људи ,једете, пијете, ђипате, ритате се, питам вас зашто? Шта то славите, чему се радујете? Томе што сте издали браћу. Е па Србијо дошао је ред на нас овде да будемо на тацни светских моћника. Нека им је пријатно. ЧЕКАМО БОЖИЋ!! ЦРН НАМ ЈЕ БОЖИЋ ДА ЦРЊИ БИТИ НЕ МОЖЕ. СМЕТЕ ЛИ ЗАПАЛИТИ СВЕЋУ И ПОМОЛИТИ СЕ ГОСПОДУ КАДА СТЕ, СМО, МИ ,ВИ, ОНИ, ПРОДАЛИ СВОЈУ БРАЋУ ПО КРВИ. ШТА ЋЕ ГОСПОД РЕЋИ, ЧЕКАМО ПРВИ БОЖИЋ БЕЗ НАШЕГ КОСОВА БЕЗ НАШЕГ СРЦА? Одговориће апокалипсом коју управо гледамо, а тек ћемо. А наши вајни аналитичари и стручњаци ће да ме демантују као затуцану особу која не верује у ЕУ већ замислите верујем у Бога. Пре неко вече пустише ДА ГЛЕДАМО два педера на националној фреквенцији како верификују своју болест и оверавају сочним пољупцем. А ова болест не заслужује пажњу. Кајем се што сам родила дете у овом паклу да живи и што немам не глас него врисак такав да га Србија чује и да ово зло поломи као стаклену чашу.

  Свиђа ми се