ДРУШТВО

Војвода Живојин Мишић (Краљу Александру о Хрватима) – Ми се са њима нећемо усрећити


ИЗВЕШТАЈ

Војводе Живојина Мишића Њ.К.В. Александру о Хрватима

(након обиласка Загреба, Карловца, Вараждина, Сушака и других места)

1240319_10202160651605608_2083960819_n

„Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они мисле једно, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш, ствар је пропала… Ништа се неће моћи учинити. Tо нису људи на чију се реч можеш ослонити.

Ја сам начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нек ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити и дати им њихову државу.“

(На питање Регента како одредити нове границе, Мишић предлаже да то буду обичаји, историја, традиција, најзад и опредељење народа. На примедбу Александра да би то Хрвате гурнуло у наручје Италијанима, Мишић одговара).

„Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… То су људи сви одреда прозирни као чаша: незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

… Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите, сигуран сам да ћете се љуто кајати.“

(Сузе и руже Немице Лујзе, Политика 29. IX 1991)

8 replies »

 1. Kada sam bio u poseti rodnoj kuci vojvode Zivojina Misica video sam ljude ispred kuce koji su samo otvorili vrata od automobila da se malo raslade i odmore. Nije im palo na pamet da udju i da odaju postu srpskom velikanu.To je nas odnos prema sopstvenoj istoriji.Prvo cemo da obidjemo Keopsovu piramidu/naravno da nemam nista protiv/ a Stuganik ne znamo ni gde se nalazi.

  Свиђа ми се

 2. @Gordana Jovanovic
  Покушајмо, да сазнамо, да ли је Мишић имао задатак, да проучи „политичку и друштвену“ ситуацију или је можда имао задатак, да проучи војну ситуацију. Ако то знате добро би нам дошло, ЗНАЊА ради. Није од Мишића нико тражио, да се бави политиком, већ је он помислио да је за то способан. Покушао је и није успео, много пре формирања Краљевине Југославије. Надам се, да Вам је познато колико је највиђенијих Срба и у 19. веку било у масонима? Чињеница, да је и Александар био међу њима, не говори само по себи ништа.

  Свиђа ми се

 3. Да ли неко може, да нам каже, какав је био задатак Живојина Мишића? Претпостављам, да су пратиоци сајта упознати, да је Живојин Мишић покушавао и политиком да се бави и да је тај покушај потпуно пропао. У том смислу, вечна му слава на војничкој каријери и успесима у тој области, али је јасно, да се није сналазио у политици. Чини се, да су и наведени цитати више везани за Мишићева политичка размишљања, а да је тешко замислити, да му је то био задатак у то време.

  Свиђа ми се

  • Ne moras nista ovde pametovati, istorija je potvrdila ko je u pravu. Misic je bio vijni strateg, a samim tim to ima ogromne veze sa politikom, ili ti mislis da je to odvojeno. Ne zaboravi da je sve povezano sa politikom, ekonomija, vojska privreda svake vrste…… mucni malo glavom

   Свиђа ми се

 4. ВЕЧНА ТИ СЛАВА И ХВАЛА ВЕЛИКИ ВОЈВОДО ЖИВОЈИНЕ МИШИЋУ!

  КАМО СРЕЋЕ ДА ЈЕ БИЛО ТАКО КАКО СИ ТИ РЕКАО, А РЕКАО СИ ГОЛУ ИСТИНУ!
  САМО ШТО ПОЛИТИЧАРИ НИКАДА НИСУ ГЛЕДАЛИ ТАКО ДАЛЕКО, НИТИ ЋЕ, ЈЕР НЕМАЈУ ПАМЕТИ, ОД СВОЈЕ ЗЛОБЕ И ИЗДАЈШТВА НЕ ВИДЕ НИШТА ДРУГО, СЕМ ДА ЧУВАЈУ СВОЈА ДУПЕТА И НАПУНЕ СВОЈЕ ЏЕПОВЕ!

  СЛАВА ТИ И ХВАЛА ДОВЕКА!

  Liked by 1 person