ДЕШАВА СЕ...

(ТРАЖИЛИ СТЕ – ГЛЕДАЈТЕ!) Тахири – „Наши градоначелници на северу крше Устав и законе Косова“


Тахири: Наши градоначелници на северу крше Устав и законе “Косова”

Приштина – Шефица делегације Косова у преговорима Приштине и Београда Едита Тахири изјавила је да ће за власти Косово новоизабрани градоначелници на северу бити нелегални ако не буду поштовали косовски Устав и законе.

“Поручила сам (Европској унији) да ако евентуално неко од њих (градоначелника) буде газио законе ткзв. Републике Косово, онда ће се ти градоначелници сматрати нелегалним”, рекла је Едита Тахири за данашњи “Коха диторе“.едита

Монтажа: СРБски ФБРепортер

Она је додала да је писаним путем упознала Европску унију о томе да су неки градоначелници прекршили споразум из Брисела и косовске законе, и затражила од ЕУ, као посредника у разговорима, да предузму мере како би се такво понашање предупредило.

Нови градоначелник општине Северна Митровица Крстимир Пантић је, како пише “Коха”, у заглављу позива за конститутивну седницу Скупштине општине написао: “Општина Косовска Митровица, Северно Косово”, и уместо ознака Републике Косово ставио грб Цара Лазара, што је у супротности са Уставом и законима Косова. “Коха диторе” наводи и да Пантић не само да није поштовао обавезу координације заказивања седнице с Министрарством за локалну самоуправу, већ је дао елементе који су противуставни и који новоизабране одборнике из других заједница доводе у ситуацију да не присуствују тој седници.

Према писању тог листа, одборници из редова албанске и бошњачке националне заједнице су најавили да неће присуствовати тој седници. “Ми нећемо бежати од одговорности, али никако нећемо прихватити да будемо понижавани и да газимо законе Косова”, казао је Емир Аземи у име одборника из редова албанске и бошњачке заједнице. Он је рекао да ће Пантић, ако настави да се овако понаша, бити градоначелник две-три махале у Митровици, али не и градоначелник целе општине и свих грађана који у њему живе. (БЕТА)

***

Признање Косова на крају процеса интеграције у ЕУ

БЕОГРАД, 20. децембра 2013. – Европска унија није у овом тренутку поменула реч “признање” Косова, јер је свесна шта то данас значи у Србији, али ће на крају процеса приступања Србија и Косово морати да буду у стању да се у политичком процесу независном једног од другог интегришу у ЕУ, изјавио је функционер владајуће немачке Хришћанско-демократске уније Андреас Шокенхоф.

andread-sokenhof

“То значи да обоје (Србија и Косово) треба да допринесу стабилности и безбедности ЕУ, а не да у њу унесу нерешене сукобе”, рекао је Радију Слободна Европа Шокенхоф, заменик председника посланичког клуба ЦДУ у немачком Бундестагу.

На питање да ли правно-обавезујући документ који Србија треба да потпише с Косовом пре уласка у ЕУ значи обавезу Србије да у том тренутку и званично призна Косово, Шокенхоф је рекао да сада није тренутак да се о томе донесе коначна одлука.

“Међутим, ми не желимо да на крају преговарачког процеса интегришемо у ЕУ земљу која има нерешени спор око територије и суверенитета. Надамо се да ће у у наредним годинама бити прилике да се преговора о статусу Србије и Косова у будућности”, рекао је немачки посланик. (Бета)

1 reply »