Ванредно Стање

АПЕЛ ВИШЕ ОД 500 СВЕТСКИХ ПИСАЦА: РЕАЛНА И ВИРТУЕЛНА ДЕМОКРАТИЈА


АПЕЛ ВИШЕ ОД 500 СВЕТСКИХ ПИСАЦА: РЕАЛНА И ВИРТУЕЛНА ДЕМОКРАТИЈА

„Захтевамо право за све људе да се одреди у којој мери се наши лични подаци могу прикупљати, складиштити и обрађивати…“
Редакција СРБског ФБРепортера на овај начин се придружује светским медијима који преносе и подржавају овај апел и петицију…

16.12.2013. Нови Стандард

апел светских писаца

Замислите Србију у којој режим масовно надзире телефонске разговоре, електронску пошту и упите на интернет претраживачима. Србију у којој је број осумњичених једнак технолошким капацитетима надзора. Очас би се мобилисали знани управници предузећа за заштиту слобода.

Замислите сад исто то, али са додатном напоменом да режим у Србији предузима такве радње ради заштите свог европског сна. Јасно је да би “еукијавелисти” хорски оправдавали средства. Или би ћутке са различитог одстојања наставили да нишане исти циљ.

Тешко је поверовати да неко не може да замисли да се управо у земљи у којој је сан постао национални и митски етос, еталон за демократију и људска права, користи технологија за масовни надзор грађана. Амерички сан се брани (контролише) Призмом, а њен дигитални питбул (како незадовољни Британци назваше свој режим, којим се управља из Вашингтона) се служи Темпором (домаћи пандан би могао бити “дигитална пудлица”, а назив шпијунског програма “промена свести”). Оба ова програма за масовни електронски надзор своје постојање правдају безбедносним изазовима, било да је реч о потенцијалним терористичким нападима или анализама тржишта. Није необично ни што су званичници из редова савезника укључени у шпијунски програм надзирања.

У Србији је видљив само програмирани сан, јава је стање које се треба превазићи кредитним инфузијама, шок терапијама и ампутацијама. Горке пилуле су намењене болесној маси, елите мућкају хомеопатске мантре и успаванке. Режу се корени из којих смо изникли не би ли нам пролистала зелена грана.

Да ли је српска елита већ довољно и добро кувана, па не искаче из лонца у којем се крчка или је променом свести умислила да је залогај са апетитом способан да слободно доноси одлуке – тек она послушно и по правилима слаже есцајг којим ће јој алави господар почистити све са стола. На светским трпезама букти незадовољство. Све је врело и љуто. Или хладно и бљутаво. И без конзумената брендова и слобода, који пристају на стезање каишева и ланаца као да је то део еволуције, јасно је да модификације намирница и поретка долазе од мајстора глобалне кухиње.

У центрима из којих се управља светом се годинама уназад рађају и замиру различити покрети који се противе постојећем поретку. Светски поредак се расклимао а владајуће елите проналазе нове механизме за контролу маса и одржање привилегованог поретка. Само је корпорацијама и њиховим државама дато да имају право на тајну. Сада већ древни друштвени договор није предвиђао масовни надзор. За опште добро су сви осумњичени. Док се не докаже да су невини. Такви процеси на место демократске контроле власти од стране грађана постављају тоталитарни надзор и контролу власти над грађанима.

Више од петсто светских писаца, укључујући и пет нобеловаца, заложило се за демократију у дигиталном добу. Петиција је објављена 10. децембра, на дан људских права (http://www.change.org/surveillance). Потписници су угледни писци из 80 земаља света, међу којима су Орхан Памук, М. Куци, Елфрида Јелинек, Гинтер Грас, Томас Транстромер, Умберто Еко, Бјорк, Јан Мартел, Иан Мекјуен, Маргарет Артвуд, Том Стопард, Ханиф Курејши, Давид Гросман, Казуо Ишигури, Џулијан Барнс, Ирвин Велш, Давид Албахари. Основна порука је да демократска права морају да важе како у реалном тако и у виртуелном простору.

“Захтевамо право за све људе, као демократских грађана, да се одреди у којој мери се наши лични подаци могу прикупљати, складиштити и обрађивати, и од кога; да се обришу сви подаци уколико су нелегално прикупљани и складиштени. Позивамо све државе и корпорације да поштују та права. Позивамо све грађане да устану и бране своја права.”

(Редакција Новог Стандарда на овај начин се придружује светским медијима који преносе и подржавају овај апел и петицију).

Иницирао и приредио Саша СТАВРЕТОВИЋ

***