АКТУЕЛНО

Дачић – Тачи: Нема договора!


Дачић – Тачи: Нема договора!

Српски премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи изјавили су да није постигнут договор о правосуђу на Косову на данашњем „дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине“ у Бриселу, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон. Дачић каже да је то тако јер Приштина не поштује ранији начелни договор да се мора уважити посебност севера Косова и да четири српске општине морају имати сопствени суд.

13.12.2013. Бета-ВЕСТИ

Мрка капа! Дачић каже да Приштина не поштује ранији начелни договор да се мора уважити посебност севера Косова и да четири српске општине морају имати сопствени суд

Мрка капа! Дачић каже да Приштина не поштује ранији начелни договор да се мора уважити посебност севера Косова и да четири српске општине морају имати сопствени суд

Приштина, по речима Дачића, тражи да тај суд обухвати седам општина, па то онда никако не би одговарало етничкој структури становништва јер би такав суд уместо  српске већине представљало око 70 одсто албанског становништва.

Дачић је рекао да ће преговори о томе да се ипак постигне нагодба до понедељка, када висока представница ЕУ Кетрин Ештон подноси извештај савету министара, бити настављени у равни стручњака. Он је још нагласио да је важно подсетити на оно што је при потписивању споразума Београд-Приштина била рекла и Ештон – да је основ споразума да се мора увазити посебност четири општине севера Косова.

Упитан да оцени то што се, упркос договору о полицији већина полицајаца који су се пријавили да рад у новој полицијској структури, нису прошли тест подобности, Дачић је рекао да је то нови доказ да Приштина не поштује договор јер „то значи да се тиме није поштовао ни закон о амнестији“.
Тим законом не би могли у полицији да раде само они за које се доказе да су починили тешке злочине, објаснио је Дачић.

Замољен да каже да ли ће изостанак договора о судству имати неповољан учинак на извештај Ештон савету министара ЕУ у понедељак и уторак, он је рекао да је непобитна чињеница да је у дијалогу с Приштином постигнут огроман напредак и да се то никако не може занемарити.

Упитан да ли је могуће да Србија због тога не добије датум преговора о чланству, он је рекао да је договор, и примена тог договора с Приштином, и прављен зато да се Србима обезбеди темељна заштита њхових интереса.

– Јако је важно да Срби на Косову знају ко им суди и која их полиција брани, казао је Дачић.

С друге стране, Хашим Тачи је рекао да је ово био конструктиван састанак и да постоји пуна сагласност о потпуном поштовању косовског правосудног система. Он је новинарима у Бриселу казао да ће „стручна тела наставити да раде на решавању преосталих техничких питања“.

„Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине“ уз посредовање високе представнице ЕУ почео је јутрос нешто пре 10 часова.

estonova-foto-fonet_f

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је данас у Бриселу састанком премијера Србије Ивице Дачића са Високом представницом Европске уније Кетрин Ештон. У српској делегацији у Бриселу био је и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.
После разговора са представницима Србије Ештонова се састала са Хашимом Тачијем.

Тачи је уочи данашње рунде преговора позвао делегацију Србије да „не успорава стварање јединственог система царине, полиције и правосуђа на Косову и примену споразума“.

Данашњи разговори о правосуђу на Косову „кључни су за одлуку Европског савета о заказивању прве међувладине конференције Србије и ЕУ која би требало да означи почетак приступних перговора с ЕУ“.

Ештонова и српски министар одбране Небојша Родић потписали су јутрос у Бриселу административни споразум којим се успоставља оквир за сарадњу Министарства одбране Србије и Европске одбрамбене агенције (ЕДА), укључујући потенцијално учешће у пројектима и програмима те агенције.

4 replies »

 1. Да ли ова последња ставка значи да имамо обавезу да плаћамо данак у крви шаљући своју децу на фронт да би гинули за интересе европске багре? Скоро сам разговарала са мајком једног нашег свештеника који служи у Митровици и она ми је изненађено рекла да је тамо све у најбољем реду и да јој није јасно зашто новинари измишљају као и то да Срби примају дупла примања. Шта је ту истина и ко лаже?Ово није провокација већ питање на које бих желела да ми неко одговори ко живи доле.

  Свиђа ми се

  • Заправо, било какав разговор на било коју тему између њих је превара и Велеиздаја са Београдско-режимске стране!!

   Свиђа ми се

 2. Е, БАШ НАМ ЈЕ ЖАО!
  СИКТЕР БРЕ ФУКАРЕ И ЈЕДНИ И ДРУГИ И ТРЕЋИ!
  А ТЕБИ ДАЧИЋИ, КО ТЕ БРЕ ШИША КАДА СИ ПРИСТАО ДА ПРЕГОВАРАШ СА „ЉУДИМА“ КОЈИ СУ ТИ СУНАРОДНИКЕ КАСАПИЛИ, УБИЈАЛИ, САКАТИЛИ…..
  ФУЈ..

  Свиђа ми се