Биљана Диковић

ФБР ПРЕПОРУЧУЈЕ: Ове ДВЕ КЊИГЕ морате имати – СРПСКА и СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ аутор Часлав Кузмановић


ФБР ПРЕПОРУЧУЈЕ: Ове ДВЕ КЊИГЕ морате имати – СРПСКА и СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ
аутор Часлав Кузмановић

Поштовани читаоци СРБског ФБРепортера, имамо изузетну част и задовољство да вам представимо две нове књиге нашег аутора и поштованог сарадника за област економије господина Часлава Кузмановића:
1. Српска економија за почетнике: Време патогених експерата

2. Светска економија за почетнике: Планетарни финансијски цунами.

Читајући текстове на нашем, његовом или на другим сајтовима са којима има сарадњу, од Часлава Кузмановића сте могли научити основе економских збивања у Србији и свету као и сазнати оно о чему се „на сав глас ћути“….
Ове две књиге представљају избор текстова и анализа које је аутор записао у периоду од 2011. до 2013. године.
КЊИГЕ МОЖЕТЕ НАБАВИТИ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: КЛИКНИТЕ НА ЛИНК ЧУДНА КЊИЖАРА.

„Економиста и банкарски аналитичар Часлав М.Кузмановић употребио је своје теоријско знање и богато привредно искуство за анализе које би обичним људима објасниле суштину међународне и српске економске кризе, као и могућа решења. Кузмановић је редовни аналитичар Фонда стратешке културе у Москви, а чланке му објављују и десетине других сајтова и медија.

10.12.2013. за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

Часлав Кузмановић

Часлав Кузмановић

У рецензији коју је за обе књиге написао др Зоран Петровић Пироћанац (Институт за политичке студије Београд) пише:
„Непрестане светске берзанске кризе и корупција које бујају планетом још од осмадесетих година прошог столећа, одавно попут цунамија разарају и нашу малу земљу, као и многе друге око нас.
Економиста Часлав Кузмановић анализује ентропију српске привреде боље од многих у стручној јавности. Његове дубинске анализе економских тенденција понајвише наликују критичком виђењу савременог света из интелектуалне перспективе глобалног хуманистичког анитмондијалистичког покрета Attac у Француској.
Зато у Србији треба да читамо Кузмановића, који тек стављен раме уз раме са светским пробуђеним економистима, противницима алавог либералног капитализма, исказује своје квалитете.“

***

SRPSKA EKONOMIJA CASLAV

Карикатура на предњој корици: Лазо Средановић

СРПСКА ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ
ВРЕМЕ ПАТОГЕНИХ ЕКСПЕРАТА
ИЗАБРАНИ ЧЛАНЦИ 2011-2013

Књига Српска економија за почетнике: Време патогених експерата посвећена је горућим српским темама: Који су мотиви Владе Србије да репрограмира дугове грађанима? * Истина о српској пољопривреди * Како да млади у Србији покрену свој посао * Пољопривредне задруге као национални интерес * „Стратегија Србије 2020“ као пуки предизборни маркетинг * Држава и јавна предузећа * Провалија незапослености: Србија као „економија олоша“ * Зашто је храна у Србији скупа * Презадуженост, српска верзија * Од чега зависе радна места у Србији * ММФ против Србије: Повратак економских плаћених убица * Србија и социјални програм * Горућа потреба за развојном банком у Србији: Спасити земљу у којој развоја нема * Руске банке и рубља у Србији * Ненаплативи кредити: Увод у пљачку државне и заједничке имовине у Србији * Могућ колапс банкарског сектора у Србији * Српски режими укидају сопствену науку и стављају у службу окупатора * „Агенцификација“ и „Деагенцификације“ * Шта је намењено Србима са Косова и Метохије… – као и другим чињеницама које крију од нас.

***

SVETSKA EKONOMIJA CASLAV

Карикатура на предњој корици: Лазо Средановић

СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ
ПЛАНЕТАРНИ ФИНАНСИЈСКИ ЦУНАМИ
ИЗАБРАНИ ЧЛАНЦИ 2011-2013

Светска економија за почетнике: Планетарни финансијски цунами посвећена је горућим међународним темама: Европа и планета на раскршћу * Макроекономски геноцид: Планетарне поуке из грчке будућности * Прекинут банкарски блицкриг на европски Исток: Паре се неће вратити * Са чим се Русија суочава као председавајућа Групом 20 * Исландски рибари у мрежи евроатланских зеленаша * Народне банке против својих народа: Упоредни случај преваре са швајцарским франком… – као и многим другим чињеницама које крију од нас.

***

CASLAV

ФБР аутор и сарадник Часлав М.Кузмановић
Портрет аутора на задњој корици: Владимир Матић Куриљов

БИОГРАФИЈА

Часлав М.Кузмановић је економиста, банкарски аналитичар и публициста.Рођен је 1957. у Лозници. Дипломирао је 1981. на Економском факултету у Београду, на смеру Економска политика и планирање привредног развоја.
У три деценије дугој каријери радио је на десетинама привредних подухвата као економски стручњак – специјалиста за инвестиције, саветник, контролор и организатор.

Од 1995. ради и као еконмски саветник црквених, културних и научних установа као што су Српска православна црква, Српско нацинално веће Косова и Метохије, Културна мрежа „Пројекта Растко“ и других. Један је од твораца пилот-пројекта на Интернету Пољопривредна енциклопедија * Encyclopaedia Agronomica (продукција: Заводи за унапређење пољопривреде Војводине и „ТИА Јанус“, подржан од Извршног већа Војводине).

Од 2011. пише економске анализе за широку публику. Редовни је аналитичар Фонда стратешке културе у Москви (srb.fondsk.ru), a чланке му објављују, између осталог, Фонд „Слободан Јовановић“, Нова српска политичка мисао, Велика Србија, Нови стандард, Печат, Фејсбук репортер (СРБски ФБРепортер) и десетине других. Његов лични блог „Српска економија за почетнике“ налази се на адреси srpskaekonomija.blogspot.com.

Изабране чланке и анализе објавио је 2013. године у две књиге: Српска економија за почетнике: Време патогених експерата и Светска економија за почетнике: Планетарни финансијски цунами.

Члан је Удружења новинара Србије.

Учесник је одбрамбеног рата против НАТО-а 1999. године. Живи у Београду, ради где може.