Документи

СВЕДОК: ТАЧИ ЈЕ НАРЕДИО ДА СЕ ТЕЛА УБИЈЕНИХ СРБА РАСКОМАДАЈУ, СПАЛЕ, ИЛИ САКРИЈУ- ДА СЕ НИКАД НЕ НАЂУ …


ПОЈАВИЛА СЕ АРХИВА ОВК И САТЕЛИТСКИ СНИМАК

БЕОГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да су се у потрази за несталим косовским Србима појавиле архива такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ и сателитски снимак локације у Рудници, на којем се могу видјети трагови прекопавања.

Одаловић је навео да је на једном скупу у Скопљу недавно потврђено да постоји архива ОВК, а да је његова Комисија добила и сателитски снимак локације Рудница, за коју се претпоставља да су ту сахрањени посмртни остаци убијених косовских Срба.

Он је у Београду, на трибини Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, поводом Међународног дана људских права, рекао да ће српска страна инсистирати да Приштина отвори те архиве ОВК, да се види шта је у њима и да ли може да помогне расвјетљавању судбине несталих Срба на Косову.

„Имамо какву-такву наду да ћемо, ако будемо успели да натерамо Приштину да отвори те архиве, наћи више података о злочинима који су се десили на Косову“, каже Одаловић.

Одаловић је појаснио да су на скупу у Скопљу представници Приштне подијелили књигу која је требало да представи кроз историју „злочине Срба над Албанцима“, а да су се позвали на архиву ОВК као извор.

vcm_s_kf_repr_299x168Напомињући да је српска страна годинама тражила од међународних снага на Косову архиве војних контингената који су тамо боравили, Одаловић је навео да је српској комисији за нестала лица у једном тренутку достављен сателитски снимак Руднице, коју ће сутра четври пут претраживати.

„Достављен нам је сателитски снимак из 1999. године на којем се та локација посматра сваког месеца и виде промене, за које се претпоставља да су проузроковане евентуалним прекопавањем“, рекао је Одаловић.

Одаловић је истакао да су припадници Кфора и Унмика, али и Хашког трибунала годинама одбијали да подијеле те информације са Београдом.

Он је изразио наду да ће истрага о трговини људским органима отетих Срба на Косову расвијетлити велики број судбина несталих, наводећи да се ради о тешким злочинима, који су се десили под међународним мандатом.

an5

Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Мирољуб Виторовић је рекао да је свједок сарадник у предмету „Гњиланска група“ о злочинима ОВК над Србима, који се води пред судом у Београду, објаснио да је постојала наредба команданата ОВК да се тијела послије убиства раскомадају, спале, сакрију да се никад не пронађу.

„Сваког дана увече су реферисали шта су урадили. Једно вече су реферисали он и његов друг да су задавили човека на улици и оставили, и то давилицом коју су добили од америчких маринаца. Због тога су добили 10 сати страже као казну јер су оставии тело“, испричао је Виторовић.

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић је рекао да би Србија морала више пажње „да обраћа на српске жртве и судбину несталих Срба“.

Чланови породица убијених и киднапованих Срба истакли су да за њих још нема правде и да су њихови најмилији постали само статистика, да су српске жртве увијек у другом плану, као и да не очекују да ће истрага о трговини људским органима, коју води Клинт Вилијамсон, донијети резултате, јер ни послије три године од оснивања његовог тима нема никаквих података.

Према подацима Kомисије, до сада је регистровано око 1.750 несталих са Косова, од којих 529 Срба.

3 replies »

  1. E sta reci posle svega kada ti kao drzavni organ rece davilicu dobio od amerikanaca a telo ostavio zato dobio kaznu strazarstva samo sto mu nerece ime ima li on porodicu pa se pitate sto su nestali svedoci pa upravo zbog ovakvi ustava kao sto je taj vajni odalovic samo nisam upoznat koliko je vlada do sada sluzio neka vam je na cast

    Свиђа ми се

  2. Sta moze vise da se kaze kad je Nikolic olizao krv sa Tacijevih ruku I prihvatio to prijateljstvo kasapina I time postao saucesnik zlocina nad srpskim narodom zajedno sa tom njegovom klapom Dacicem I Vucicem… eto ga dana u Beogradu I Milo DJukanovic..

    Свиђа ми се