АКТУЕЛНО

„ИН4С“ о посети Ђукановића Србији: „Братска“ посјета у сјенци дискриминације Срба у Црној Гори


Када је у питању српски језик и ћирилично писмо, ситуација је гора него у Хрватској, у којој усташка идеологија узима маха. Упркос споразуму о језику лидера опозиције са некадашњим премијером Игором Лукшићем, српска дјеца немају право да уче на српском језику нити по српском наставном плану и програму, док су из обавезне школске лектире избачени српски писци.

„Братска“ посјета у сјенци дискриминације Срба у Црној Гори

  • понедељак, 9 децембар 2013 11:32
  • Аутор:
milo dacic karikatura Братска посјета у сјенци дискриминације Срба у Црној ГориПремијер Владе Црне Горе Мило Ђукановић боравиће данас и сјутра у првој званичној посјети Србији, првој након десет година. Ђукановић долази у посјету на позив премијера Србије Ивице Дачића, а предвиђени су и разговори са предсједником државе Томиславом Николићем, првим замјеником премијера Србије Александром Вучићем и предсједником Народне скупштине Србије, Небојшом Стефановићем.

Премијер је изјавио да ће његова посјета бити обиљежена ,,помијешаним осјећањима“, јер у Београд није долазио од сахране Зорана Ђинђића, али и ,,братским“ односом према српском народу и актуелном врху власти Србије.

У саопштењу Владе Црне Горе наводи се да ће Ђукановић са највишим државним званичницима Србије разговарати о јачању сарадње у области туризма и енергетике, а посебна тема биће саобраћајна повезаност.

Дакле, ни ријечи о проблемима Срба у Црној Гори. То од Ђукановића, који је са лидером СДП-а Ранком Кривокапићем носилац анти-српске политике у Црној Гори, и не чуди.

Подсјећамо да је Ђукановић 1999. године за вријеме НАТО агресије на СРЈ отворено стао на страну агресора/окупатора, да би 2008. „братској“ Србији задао најтежи ударац – признавање тзв. Косова (окупиране српске покрајине).

Након проглашења црногорске независности на нерегуларном референдуму („Бијела књига“ са 1360 докумената о изборној крађи на референдуму 2006 године) кренуо је обрачун са српском традицијом у Црној Гори – језиком, вјером, и националним симболима.

Протјеривање свештенства Српске православне цркве и стални насртаји на имовину СПЦ настављени су све до октобра ове године, када је у Подгорици обиљежено 1700 година Миланског едикта и освећење Храма Христовог васкрсења.

Када је у питању српски језик и ћирилично писмо, ситуација је гора него у Хрватској, у којој усташка идеологија узима маха. Упркос споразуму о језику лидера опозиције са некадашњим премијером Игором Лукшићем, српска дјеца немају право да уче на српском језику нити по српском наставном плану и програму, док су из обавезне школске лектире избачени српски писци.

За разлику од Хрватске гдје скидају и ломе ћириличне табле, и траже референдум по том питању, у Црној Гори ћириличне табле нису ни постављене.

Такође, треба истаћи да Црногорци у Србије уче црногорски језик иако у Србији живи 0,54% Црногораца, док Срби у Црној Гори чине трећину становника.

Срби у Црној Гори, као и остале националне заједнице (осим Црногораца) неће моћи, као до сада, да своја национална обиљежја користе слободно и без икаквих законских ограничења (свадбе, спортски догађаји…) јер ће им то забранити нови закон о употреби и јавном истицању симбола. Према предлогу закона казне за истицање застава износиће од 2.000 до 20.000 евра.

Срби у Црној Гори нису пропорционално заступљени ни у државним установама – мање од 7% је запослено.

Ову су само неки од проблема са којима се суочавају Срби у Црној Гори.

Питање, на које ћемо ускоро знати одговор, је да ли ће државни врх Србије скренути Ђукановићу пажњу на неке од ових проблема.

Према мишљењу аналитичара од тога неће бити ништа, јер су Николић и Вучић још од предизборне кампање у Србији Ђукановићеви дужници.

1 reply »

  1. – Након проглашења црногорске независности на нерегуларном референдуму („Бијела књига“ са 1360 докумената о изборној крађи на референдуму 2006 године) кренуо је обрачун са српском традицијом у Црној Гори – језиком, вјером, и националним симболима. – – У тој и таквој држави банана и нојева живим и стварам – док се неко шепури и чак иде код истомишљеника , па и да погледа рукомет науспут а ја немам ни за кило лаба да купим,

    Свиђа ми се