ДЕШАВА СЕ...

У центру Београда пронађена бомба тешка тону!


У центру Београда пронађена бомба тешка тону!

Бомба је пронађена приликом извођења грађевинских радова на дубини од око шест метара, радови су обустављени, а оближња зграда са 20 станара је евакуисана и они су смештени у хотел „Славија“, речено је Танјугу у МУП-у. На лицу места су и ватрогасно-спасилачке екипе и екипе Хитне помоћи. Авионска бомба је пронађена у 10 сати. Како су јавили београдски медији, долазак премијера на лице места се очекује око 20:30, а потом ће бити одлучено и да ли ће цео кварт бити евакуисан, као и на који начин и када ће бомба бити уклоњена.

ФБР: примећујемо брзину приликом доласка и одлуке премијера, до сада је цео кварт могао да одлети у ваздух…

07.12.2013. МОНДО/Агенције,Фото: Танјуг-Филип Краинчанић

bomba*****

21:30
У Никинцима код Сремске Митровице, на војном полигону бомба би требало сутра у току дана да буде деактивирана, рекао је вечерас премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, након обиласка места где је пронађена експлозивна направа.
Он је рекао и да су становници зграде која се налази поред градилишта на којем је бомба пронађена евакуисани, али да се евакуација житеља осталог дела те улице не очекује.

Дачић је рекао да је реч о немачкој авионској бомби из Другог светског рата, јаке разорне моћи, марке СЦ1000, тешке преко једне тоне, са пуњењем од 620 килограма.
То је, иначе, наоружање авиона „Хенкел 111“ и има један бочни упаљач.

Дачић је истакао да је бомба велике разорне моћи и апеловао на грађане и све остале да слушају Центар за ванредне ситуације.

*****

У Будимској улици у Београду на градилишти на дубини од шест метара пронађена неексплодирана авио бомба тешка око тоне, вероватно из Другог светског рата. Шта даље с бомбом одлучује Дачић вечерас.

Шта ће бити с бомбом из Другог светског рата коју су радници јутрос пронашли на градилишту, у Будимској улици у центру Београда, одлучиће премијер и министар полиције Ивица Дачић и нечелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић вечерас.

Како су јавили београдски медији, долазак премијера на лице места се очекује око 20:30, а потом ће бити одлучено и да ли ће цео кварт бити евакуисан, као и на који начин и када ће бомба бити уклоњена.

Председник Привременог већа Града Београда Синиша Мали који је обишао градилиште на коме је нађена бомба рекао је да ће станари Будимске улице бити евакуисани ако се укаже потреба.

Он новинарима није могао прецизно да одговори о којој експлозивној направи је реч, нити колико су станари Будимске угрожени.

„Чекамо Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије да дође на лице места и након даљих њихових анализа знаћемо о чему се ради. Када је реч о Граду Београду, у случају потребне евакуације, све угрожене станаре ћемо евакуисати и обезбедити одговарајухи смештај. С тим у вези већ смо покренули сву административну процедуру да то завршимо“, рекао је Мали.

Заостала авионска бомба ће највероватније бити уклоњена сутра, а место где је пронађена је безбедно и не постоји могућност за активацију бомбе, изјавио је Тањугу начелник Управе сектора за ванредне ситуације Београда Раде Милошевић.

Он је истакао да су екипе за неексплодирана убојна средства на терену и сагледавају могућности да се бомба безбедно уклони и неутралише, али то неће бити учињено данас.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да да би до вечерас требало да се зна хоће ли станари целог кварта бити евакуисани, истакавши да је ситуација озбиљна, али да не треба паничити.

Он је новинарима рекао да се у овом тренутку екипе које се баве деактивирањем неексполодираних убојних средстава на терену и да ће процену дати пре мрака, као и да ће евентуална евакуација целог кварта бити извршена на најбољи могућ начин.

„Нема места паници, али треба мало времена, јер ово све мора ручно да се ради. Нема механизације, нема брзог утврђивања да ли има детонатора и о чему се заправо ради“, рекао је Марић.

Он није желео да прецизира о којој врсти бомбе је реч, из ког је периода и које је тежине, истакавши да је видљива само петина те експлозивне направе.

Бомба је пронађена приликом извођења грађевинских радова на дубини од око шест метара, радови су обустављени, а оближња зграда са 20 станара је евакуисана и они су смештени у хотел „Славија“, речено је Танјугу у МУП-у.

На лицу места су и ватрогасно-спасилачке екипе и екипе Хитне помоћи. Авионска бомба је пронађена у 10 сати.

Београдски медији преносе да је вероватно реч о бомби заосталој из Другог светског рата, тешкој тону.

„Блиц“ пише да се у близини градилишта налази бензинска пумпа, али према речима околних станара, пумпа не ради већ месецима и у њој нема горива, па нема опасности од експлозије.

  • Дачић: Не играјте се! 

    Премијер Србије и министар полиције Србије Ивица Дачић замолио је данас грађане и новинаре да се стриктно придржавају упутстава МУП-а када је реч о бомби која је пронађена у центру Београда. „Молио бих све, опасно је по живот, немојте да се играте“, рекао је Дачић и додао да тек треба да буде донета одлука да ли ће се бомба деактивирати на месту где је пронађена или ће бити премештена.

1 reply »