ДЕШАВА СЕ...

РРА и епископ Порфирије уништили медијску сцену Србије


РРА и епископ Порфирије уништили медијску сцену Србије

„Српски“ медији у власништву немаца, швајцараца, американаца и грка

Готово сви национали штампани и електронски медији у Србији у власништву су страних компанија. Највеће и најутицајније медијске куће у власништу су немачких, швајцарских и америчких компанија, а поједине су сакривене иза грчких.

Независни и објективни медији готово да више не постоје у Србији. Медијске компаније са сумњивим власничким структурама имају власништво над готово свим националним медијским кућама. Поставља се питање: Ко креира јавно мњење у Србији? Одговор на то питања је комплексан колико и саме власничке структуре тих медијских кућа.

02.12.2013. Борба за веру

Ringier Axel Springer

Ringier Axel Springer (RAS) је једна од највећих медијских компанија у Србији. Та компанија издаје Блиц, Ало!, 24 сата, Ауто Билд, Блиц Жена, Пулс и НИН. RAS такође има удео од 25% у штампарији АПМ Принт која штампа готово све штампане публикације те компаније. 

Ringier Axel Springer је у власништву две компаније. 50% удела има Axel Springer AG из Немачке и 50% удела има Rienger са седиштем у Швајцарској.

B92

Телевизија Б92 има најкомпликованију власничку структуру. Према подација Агенције за привредне регистре, радиодифузно предузеће Б92 у власништву је „акционара“. Чланови одбора директора Б92, поред Верана Матића су још два лица из Србије, два држављанина Грчке и по један држављаним Словеније и Шведске. 

Међутим, на интернет сајту Б92 објављени су подаци о власничкој структури те телевизије који нису доступни јавнисти на сајту АПР-а. Према сајту Б92, власници телевизије су Б92 Труст (35.4%), MDLF, Inc. (14.6%), NCA Media (21.2%), Salink Ltd (21.4%) и мали акционари (7.4%).

Највећи удео у Б92 Труст имају Веран Матић (63.4%) и Саша Мирковић (30%).

MDLF, Inc. (Media Development Loan Fund) је међународна непрофитна организација са седиштем у Њујорку која подржава независне информативне медије у демократијама у развоју. Један од највећих финансијера MDLF, Inc. је Фонд за отворено друштво чији је оснивач контроверзни милијардер Џорџ Сорош

NCA Media је привредно друштво из Београда. Та компанија је у стопостотном власништву компаније NCA Investment Group doo. 100% власништва над NCA Investment Group ima Слободан Вучићевић, држављаним САД.

Salink Ltd. / East Capital

Према писању Радио телевизије Војводине из 2010. године, дугогодишњи акционар, шведски инвестицини фонд „Ист Капитал“ (East Capital), преко своје компаније „Салинк“, прибавио је додатна средства у сарадњи са новим грчким партнером, компанијом „Лејк Бејд“, у власништву Стефаноса Пападопулоса, са којим је формирао заједничку компанију „Астонко д.о.о“ (чији је власник Астонко Холдинг са Кипра). 

Досадашњи акционари „MDLF“ и „NCA“ одлучили су да своје акције у Б92 продају новом акционару.

После докапитализације, садашњу власничку структуру Б92 чини „Астонко д.о.о.“ који поседује 84,99 одсто акција, „Б92 Траст“, који чине оснивачи и менаџери и имају 11,35 одсто, а мали акционари имају 3,66 одсто акција.

Информације које је објавио РТВ није могуће проверити ни на сајту АПР-а нити на званичном сајту Б92. Власничка стуктура Б92 и даље остаје анигма.

Прва српска телевизија (Прва ТВ)

Прва телевизија је све до 2009. године емитовала програм под ознаком Fox телевизија. Та телевизија је у власништву предузећа Fox телевизија доо Београд која је у власништу Nova Broadcasting doo Beograd (51%) и Warraner Limiter sa Kipra (49%). Nova Broadcasting doo Beograd је у стопостотном власништву компаније Antenna Stream T.V. Limited такође са Кипра. Међутим, на истој адреси (Аутопут 22) налази се и фирма под називом Fox televzija plus doo. Та фирма је у стопостотном власништу компаније Antenna Serbia B.V. са седиштем у Холандији

Законски заступник предузећа Fox televizija и Fox televizija plus je Павел Станчев из Француске. Остали заступници оба предузећа су Драган Ненадовић (директор Прве српске телевизије), Diomedes Vassiliou са Кипраи Nikolaos Angelopoulos из Грчке.

Комплексност власничке структуре Прве српске телевизије увећава постојање две фирме са сличним називима (Fox televizija и Fox televizija plus) које се налазе на истој адреси где и Прва српска телевизија (Аутопут 22), али имају различите власнике.

У медијима се грубо тврди да су власници Прве српске телевизије „Грци“, односно Антена група. Међутим, власничка структура указује на то да је веома тешко ући у траг истинским власницима. Са друге стране, ако је судити по програму који та телевизија емитује, може се закључити да су власници немачке телевизије.
Бивши директор Прва ТВ, Дејан Јоцић, био је директор немачке телевизије Prosieben (Pro7).

Павел Станчев, садашњи директор Антене за Југоисточну Европу, био је генерални директор RTL телевизије у Хрватској.  

Визелни идентитет и емисије које се емитују на Првој ТВ, као и сам сазив телевизије, указују на то да та телевизија представља „компилацију“ најгледанијих немачких телевизија. 

На пример, назив „Прва“ копија је немачке телевизије Das Erste што у преводу значи „Прва“. 

Лого Прве ТВ који се спушта на средину екрана када је време да се пусте рекламе, као и шпица за рекламе директна су копија немачке телевизије ProSieben.

Емисије попут Галилео, Ексклузив и Експлозив су преузете од немачких телевизија RTL и ProSieben

Нови пројекат Дејана Јоцића – Nova.rs Television

Велика је вероватноћа да ће фреквенција телевизије Авала припасти компанијама Дејана Јоцића, некадашњег директора Прве ТВ. На конкурс за доделу фреквенције пријавила се фирма Nova.rs Television. 

Такође, власничка структура те фирме указује на то да је реч о страном капиталу. Наиме, Nova.rs Televison је у власништву фирме Nova.rs Media Holding из Београда

Већински власник холдинга са 85,1 одсто удела је холандска компанија BD medija invest, а власник те фирме је холандска компанија Њу Амстердам сититраст (New Amsterdam Cititrust) у којој 99 одсто има Немац Бернд Матијас Дител (Matthias Dietel), а један одсто Улф Малте Иверсен, такође држављанин Немачке. Мањински удео у Нова.рс медија холдингу имају власник продукцијске куће Вижн тим (Vision team) Драган Ђурковић из Београда са 7,9 одсто, док седам одсто има ГМГ медија група (media group) у власништву Немца Урлиха Брока.

Политика АД

Политика је у власништву фирме Политика новине и магазини доо. Та фирма је у власништву OOO East Media Group (50%) из Русије и Политика А.Д. Власници Политика А.Д су акционари. 

Кабловски дистрибутери СББ и КДС

СББ је у стопостотном власништву Adria Cable B.V. из Холандије. КДС је у стопостотном власништву Slovenia Broadband из Луксембурга

РРА и епископПорфирије уништили медијску сцену Србије

 

Републичка радиодифузна агенција, која је надлежна за доделу дозвола емитерима, најодговоринија је за ситуацију која је настала на медијском тржишту. РРА чини Савет, а председник тог Савета је епископ јегарски др Порфирије. Савет од девет чланова одлучује већином гласова коме ће бити додељена дозвола за емитовање програма. 

РРА је у обавези да врши надзор над медијима и да реагује, у скалду са законом, уколико дође до кршења. Ријалити емисије које емитују бројна националне телевизије директно крше Закон о радиодифузији, али Савет до сада није одузео дозволе националним емитерима који већ годинама грубо крше законе са таквим емисијама. Такође, Савет додељује дозволе емитерима са сумњивим капиталом и сумњивом власничком структуром што представља грубо кршење Закона о радиодифузији (члан 41). 

Медији представљају национално добро једне државе. Закон о радиодифузији је написан и осмишљен тако да штити грађанство од јавног пропагирања неморалности и могуће манипулације јавним мњењем које долази из других држава. 

Ситуација је другачија у развијеним државама. Национални медији у развијеним земљама су у апсолутном власништву домаћих компанија јер се на тај начин спречава манипулација јавним мњењем. Међутим, захваљујући Савету РРА и сличним институцијама, готово сви национални медији се налазе у власништу страних компанија.  

Аутор: Телепромптер

2 replies »

  1. ПОРФИРИЈЕ ВАТИКАНСКИ РАЗВРАТНИК-ПОДГУЗНА МУВА БУЛОВИЋЕВА.ОТКАКО ЈЕ ДОШАО У РРА НА СВИМ КАНАЛИМА ЈЕ РАЗВРАТ И ПРЉАВШТИНА!!!

    Свиђа ми се

  2. U ostatku Srbije se podržavaju izdajnici, iako se zna da takvi ljudi ne mogu pasti niže nego što su pale ove izdajice države Srbije, koji svojim postupcima najdublje narušavaju Božije i ljudske zavjete.U zdravoj ljudskoj svijesti i najniži zloćinac uživa više poštovanja nego izdajnici i dželati svog naroda na Kosovu, i oni su podržani od strane elektronskih i pisanih medija koji zajedno sa izdajnicima slave naj nečuvenije orgije prljavštine-grijeha i zla u ljudskoj istoriji prema svom narodu.

    Свиђа ми се