ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Словенија ће платити „избрисаним“ грађанима – 50 евра месечно за „избрисано време“


Словенија ће платити „избрисаним“ грађанима – 50 евра месечно за „избрисано време“

Словеначки парламент усвојио је закон о накнади штете избрисаним грађанима – особама из република бивше СФРЈ које су легално живеле у Словенији али су по њеном осамостаљењу избрисане из регистра сталних становника.

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: СЛОВЕНИЈА: Уместо 500 спремили само 76 милиона евра за “ИЗБРИСАНЕ”

22.11.2013. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Словенија ће се "извинити" особама из република бивше СФРЈ које су легално живеле у Словенији али су по њеном осамостаљењу избрисане из регистра сталних становника

Словенија ће се „извинити“ особама из република бивше СФРЈ које су легално живеле у Словенији али су по њеном осамостаљењу избрисане из регистра сталних становника

Оштећени грађани ће добијати 50 евра месечно за период у којем су им била ускраћена основна права. Министар унутрашњих послова Грегор Вирант изјавио је да ће то државу коштати 130 милиона евра.

За закон је гласало 46 посланика од укупно 90, док је 29 било против.

После осамостаљења, Министарство унутрашњих послова Словеније избрисало је без њиховог знања из регистра сталног пребивалишта 25.671 особу пореклом из других република бивше СФРЈ, чиме су оне изгубиле право на социјално осигурање и дозволу за рад. У међувремену, око половина избрисаних успела је да регулише свој статус.

Избрисани грађани су били приморани да напусте Словенију, или да у њој остану илегално. Вирант је посланицима словеначког државног збора рекао да услове за обештећење испуњава око 12.000 грађана.

Европски суд за људска права оценио је 2012. године, по тужби шест грађана Словеније, да су они били дискриминисани и наложио Љубљани да сваком од њих исплати по 20.000 евра. Суд је затражио од Словеније да пронађе начин да обештети и остале избрисане.

Током усвајања нацрта закона многи „избрисани“ грађани су били незадовољни, тражећи веће обештећење. Они су навели да ће поднети тужбу европском суду.

Словенија, која је чланица Европске уније од 2007. године, прва је република бивше СФРЈ која је прогласила независност 1991. године.