Бранко Станић

Бранко Станић: Председник државе без државе


 

 Vojislav Kostunica

Бранко Станић

 

ВИДОВДАНСКИ ЛЕТОВИ (6)

На Видовдан, 28. јуна 1989. године, Слободан Милошевић је хеликоптером слетео на Газиместан, а 28. јуна, 12 година касније, полетео је у Хаг. Били су то летови који су започели и окончали једну драматичну епоху о којој ће историчари, и не само они, тек имати шта да причају и пишу.

 

ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ БЕЗ ДРЖАВЕ

Србија, Субота, 30. јун 2001. године

Прексиноћ, оне вечери кад је изручен бивши председник Савезне Републике Југославије у наручје Карле Дел Понте, главног тужиоца Хашког трибунала, новинарима се обрати и садашњи председник:

“Поред безбројних проблема са којима смо суочени и које смо наследили како од бившег режима тако и од оних који су нас у спрези држали у вишегодишњој изолацији, а потом и под бомбама, сада смо суочени са проблемом који је непотребно и непромишљено овде створен. Вечерашње изручење бившег председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића Хашком трибуналу као и претходно изручење Миломира Стакића не могу се сматрати законитим и уставним. Савезни уставни суд донео је привремену меру суспензије Уредбе о сарадњи са Хагом до коначне одлуке уставности тог документа, и да је било елементарног уважавања правне процедуре, та мера је морала бити испоштована. Ово се може протумачити и као озбиљно угрожавање уставног поретка земље. Правна држава, која није била програмски циљ само Демократске странке Србије него и целог ДОС-а, не може се градити на неправу. Из арсенала Милошевићеве политике, која је била заиста погубна по државу и народ, сада су преузети и оживљени њени најнедемократскији елементи. Безакоње и повлачење исхитрених и понижавајућих потеза које нико у Међународној заједници није ни тражио, бар не изричито. Сарадња са Хашким трибуналом, свакако је нужна, сведена је на пуко изручивање оптужених без икакве заштите грађана и, коначно, заштите интереса саме државе. Није поштован ни најосновнији поступак као да се некоме овде, а не некоме споља, журило да што пре испуни ко зна када, како и од кога преузету обавезу. Све је покушано, све је предлагано, да се Савезним законом или савезним и републичким законом, само републичким законом, затим Уредбом Савезне владе, регулише тешко питање наше сарадње са Трибуналом.

Vojislav Kostunica

Председник државе без државе

Да и не говорим о томе да је упркос мојим и не само мојим многобројним захтевима пропуштена могућност да се нашим грађанима и то онима који су пре свега нама зло нанели суди овде у земљи.

Све је то, међутим устукнуло пред најдиректнијим огрешењем о право, а сваки покушај да се таква сарадња регулише правно, како би била и заштита наших грађана, потпуно је обесмишљена. Да ствар буде гора, ударац нанет владавини права нанет је истовремено и савезној држави. Томе је, својом неспремношћу, за сарадњу, на жалост, допринео и СНП.

Овим путем не можемо, ни у будућност, ни у Европу и свет. Без просперитетне и достојанствене државе која пружа правну и свеколику другу сигурност свим својим грађанима, нећемо далеко стићи. Југославија и Србија заслужују боље.

Сада се морамо без оклевања, али хладне главе, суочити са последицама оваквих потеза и спречити оно најгоре: да ти потези озбиљно угрозе ову земљу, њене грађане, али и већ нарушени мир у нашем региону.

Учинићу све што је у мојој моћи да се то најгоре спречи и да се очувају јединство државе и интереси њених грађана, као и да се све оно добро што је досад постигнуто у сарадњи да међународном заједницом настави на здравим међународно-правним основама.”

Коштуница је, такође, изјавио да је вест о изручењу сазнао из јавних медија.

Међутим, Жарко Кораћ, потпредседник Владе Србије и лидер Социјалдемократске уније рече да су све чланице ДОС-а на свим састанцима залагале за пуну сарадњу са Хашким трибуналом и да је у њима учествовао и југословенски председник Војислав Коштуница. Проблеми су настали око законске регулативе те сарадње. На једном од састанака ДОС-а отворено се разговарало да ли то подразумева изручење Милошевића. Коштуница се томе није противио. Да је ово тачно, Кораћ се позива на више од двадесет сведока који су били присутни на седници.

Ђинђић је човека (Коштуницу) још у понедељак (25.06.2001) телефоном лепо на време обавестио шта ће се догодити ако Савезни уставни суд стопира примену уредбе о сарадњи са Хагом. Он му је тада рекао да у том случају постоје две опције. Једна је да он (Ђинђић) поднесе оставку и напусти место у Влади, јер не може да носи одговорност за судбину земље, а друга је да делују као Влада, то значи да преузму ингеренције на републичку Владу у складу са одређеним уставним овлашћењима које Устав Србије пружа.

Ко год је, каже даље Ђинђић, желео да има информацију о поступање Владе Србије лако је могао да је добије.

Коштуница нема право да се љути. Што се није на време директно информисао, а не да чека телевизију да види шта му се дешава у држави.

А Коштуница се држи Устава к’о пијан плота, као што некада давно нешто слично рече Тито за једнога од јунака из књига Вука Драшковића. У ствари прво је Тито рек’о, па је тек онда Вук напис’о књигу. Није било обрнуто. И да до краја све буде јасно, Тито је помен’о Закон, а не Устав. Само не могу тренутно да се сетим имена Шапчанина који је тад био судија.

Ђинђић је ту много флексибилнији. У Уставу је нашао тачку која правно регулише цео проблем.

 

2 replies »

  1. Хвала ти Бранко што ме подсети на тај срамни догађај из историје Србије. Тачка или рупа у Уставу, питање је сад. Флека на образу свих који су у том срамном чину учествовали или нешто директно или индиректно припомогли, сасвим је извесно. Што се тиче подругљиве изреке „држања Устава као пијан плота“,то је нешто из барапског арсенала.
    А што се тиче Коштунице, једног часног човека, институтског научника државотворца и салонског политичара, њему није било место у тој септичкој јами и банди званој ДОС. Јер наш народ лепо каже „Не иде се голим к… међ пијане људе“.
    Кованица ПРАВНА ДРЖАВА је теоретски проблематична али је у пракси издржала тест времена. Ако смо часни људи, Коштуница мора бити запамћен као родоначелник борбе за остварење овог циља у Србији. За Коштуницу је довољно да се запамти још једна ствар: УСТАВНА БРАНА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.
    Е, сад што фарисеји употребљавају високо софистирану и логички и научно неутемељену фразеологију, то треба одбацити тамо где му и јесте место: буњиште или стуб срама, свеједно.

    Свиђа ми се