ДЕШАВА СЕ...

Осамнаест година од Дејтонског споразума: ПОТПИСНИЦИ МРТВИ, НЕКИ ТРАЖЕ И РЕВИЗИЈУ


Осамнаест година од Дејтонског споразума: ПОТПИСНИЦИ МРТВИ, НЕКИ ТРАЖЕ И РЕВИЗИЈУ

Дејтонским мировним споразумом који су 21. новембра 1995. парафирали тадашњи председници БиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић званично је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини.

20.11.2013. ВЕСТИ, за ФБР уредник Биљана Диковић

potpisivanje-dejtonskog-sporazum--foto-en-wikiepdia-org_f

Милошевић, Изетбеговић и Туђман на потписивању Дејтонског споразума 1995. године

У међувремену сва тројица потписника споразума су умрла, оригинал документа је изгубљен, а политичари у БиХ и даље расправљају о његовој ревизији. Умро је и бивши међународни изасланик за Балкан и творац Дејтонског споразума Ричард Холбрук.

Споразумом, који је парафиран у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон после тронедељних преговора челника БиХ, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД, БиХ је подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску.

Споразум, парафиран у Дејтону, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, Милошевић, Туђман и Изетбеговић званично су потписали три седмице касније, 14. децембра 1995. у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума искључиво на мирољубив начин.

Југословенски парламент је 13. новембра 2002. ратификовао Дејтонски споразум, чиме је СР Југославија јасно поручила суседима да нема територијалних претензија према БиХ и да се у потпуности придржава одредби из Дејтона.
 

На годишњици у Дејтону никога од потписника нема

Првих пет година након потписивања споразума, у Дејтону је сваког новембра међународним скуповима обележавана годишњица окончања рата у БиХ. Последњи пут представници држава потписница и међународни посредници окупили су се у бази Рајт-Петерсон у новембру 2000, али обележавању јубилеја тада није присуствовао нико од потписника.

Бивши међународни изасланик за Балкан Ричард Холбрук, који се сматра главним архитектом споразума, рекао је у октобру 2005. у Сарајеву да је Дејтонски споразум зауставио рат у БиХ, али да у њему постоје и неке грешке, настале, углавном, због његовог неспровођења.

Холбруку је на десетогодишњицу потписивања споразума у Дејтону уручена Дејтонска награда за мир у знак признања за постизнаје Дејтонског споразума.

Последњих година неки политичари у БиХ, међународни представници и поједине међународне институције указивали су на потребу ревизије Дејтонског споразума.

Бивши Високи представник за БиХ Педи Ешдаун је током свог мандата истицао да је Дејтонски споразум основно, али не и коначно решење за БиХ и да евентуалне промене морају доћи из саме БиХ.

И његови наследници на тој дужности су указивали на неопходност реформе Дејтонског споразума, али и на реформске процесе у БиХ који су, према њиховој оцени, потпуно стали, због чега је „БиХ данас најудаљенија од Европе у односу на све земље региона“.